یک کارشناس روس در «المانیتور» نوشت:

ایران ابزار چانه زنی روسیه برای امتیازگیری از آمریکا است!؟

همواره و در بازهای زمانی مختلف، گمانه زنی ها و تحلیل های زیادی پیرامون تاثیر یک بازیگر سوم بر روابط ایران و روسیه مطرح شده است و بسیاری از ناظران براین باورند که با توجه به اینکه روابط ایران و روسیه به سطح استراتژیک ارتقا نیافته، به همین جهت، روابط آن ها متاثر از عوامل متعددی بوده که زمینه برای شکننده بودن روابط میان آن ها را فراهم آورده است.
کد خبر: ۹۱۰۰۵۵
|
۱۶ تير ۱۳۹۸ - ۲۳:۵۴ 07 July 2019
|
9827 بازدید
|

همواره و در بازهای زمانی مختلف، گمانه زنی ها و تحلیل های زیادی پیرامون تاثیر یک بازیگر سوم بر روابط ایران و روسیه مطرح شده است و بسیاری از ناظران براین باورند که با توجه به اینکه روابط ایران و روسیه به سطح استراتژیک ارتقا نیافته، به همین جهت، روابط آن ها متاثر از عوامل متعددی بوده که زمینه برای شکننده بودن روابط میان آن ها را فراهم آورده است.

به گزارش تابناک، با این حال، برخی از ناظران بر آنند که روابط مسکو و تهران در دوره اخیر وارد فاز متفاوت تر و راهبردی تری شده و به همین جهت آسیب پذیری روابط دو کشور نسبت به دوره های گذشته کمتر شده است.

در همین رابطه، حمایت های کم سابقه اخیر روسیه از ایران در برابر آمریکا و اروپا، مورد توجه بسیاری از ناظران و کارشناسان قرار گرفته است. برخی از کارشناسان حمایت های اخیر روسیه را در راستای ارتقای روابط دو کشور تحلیل می کنند و عده ای دیگر، این حمایت ها را راهبرد روسیه برای امتیازگیری از آمریکا قلمداد می کنند.

در این رابطه، نیکولای کوژانو، کارشناس خاورمیانه در دانشگاه اروپائی سنت پترزبورگ، در مطلبی به این مسئله پرداخته و نوشته است:

اخیرا تشدید مباحث میان ایالات متحده و روسیه، گمانه زنی هایی مبنی بر اینکه مسکو  قصد دارد از کارت ایران برای چانه زنی با دونالد ترامپ پیرامون موضوعات مختلف استفاده کند.

  استدلال این است که مسکو می می تواند در ازای عقب نشینی از حمایت های خود از ایران، فشار سیاسی و اقتصادی آمریکا علیه خود را از بین ببرد.

سفر مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا به روسیه در 15 می، با استقبال خوب مسکو مواجه شد. سفری که به ممکن است زمینه لازم برای مصالحه میان دو کشور در حوزه های موضوعی مختلف را فراهم آورد.

به طوری که پس از این سفر، خبرگزاری بلومبرگ مدعی شده بود که روسیه درخواست ایران برای خرید اس-400 را رد کرد. خبری که البته با تکذیب مقامات دو کشور مواجه شد و اخیرا روس ها نیز آمادگی خود برای فروش اس-400 به ایران را به صورت رسمی اعلام کرده اند.

با این حال، تعدادی از رویدادهایی که پس از سفر پمپئو به روسیه به وقوع پیوست نشان داد، مسکو آماده حمایت از استراتژی «فشار حداکثری» ایالات متحده علیه ایران نیست.

در 18 ژوئن، نشست مشترک کمیسیون روسیه و ایران در زمینه همکاری های تجاری و اقتصادی در اصفهان نشان داد که قصد مسکو برای توسعه همکاری اقتصادی با تهران علی رغم تحریم های ایالات متحده جدی است.

همچنین در نشست اخیر کمیسیون مشترک برجام در وین، روسیه به وضوح منافع ایران را در نظر گرفت و علی رغم ترس های از این وضعیت به نفع خود استفاده نکرد.

این در حالی است که روسیه در سال 2010 در راستای بهبود روابط خود با آمریکا، فروش سامانه موشکی اس-300 به ایران را متوقف کرده بود. مسئله ای که به نوبه خود منجر به بی اعتمادی بیش از پیش ایران به روسیه شد. با این حال، روس ها در احیای روابط خود با آمریکا شکست خوردند و نتوانستند ضرر تضعیف روابط خود با ایران را جبران کنند.

علاوه بر بحران سوریه، مسکو و تهران در موضوعات متنوعی از انرژی و امنیت در منطقه خزر و آسیای مرکزی همکاری می کنند. روسیه به این تعاملات همانند ایران علاقه مند است. مسکو به وضوح یادآوری می کند که این امر به دلیل همکاری مؤثر با تهران بود که در اوایل دهه 1990 باعث توقف جنگ داخلی خونین در تاجیکستان شد. موضع تهران در مورد جنگ روسیه با گرجستان در سال 2008 نیز هم راستا با موضع روس ها بود. از سوی دیگر، دشوار است که توافقنامه دریای خزر در سال 2018 بودن حمایت ایران اجرا شود. در نتیجه، مسکو نمیتواند اخلالی در گفتگوها و روابط خود با ایران ایجاد کند.

از سوی دیگر، حجم تجارت میان دو کشور در سال 2018 علی رغم فشار آمریکا و تحریم ها رشد داشته و به 1.7 میلیارد دلار رسید. پیش بینی می شود که در سال 2019 این میزان به بیش از 2 میلیارد دلار برسد.

در حال حاضر مسکو به دنبال نقاط بالقوه همکاری است که نمی تواند به طور مستقیم تحت تاثیر تحریم ها باشد. به عنوان مثال، روسیه قصد دارد صادرات محصولات کشاورزی خود را افزایش دهد که ممکن است برای تامین امنیت غذایی ایران از جمله عرضه حبوبات و گوشت روسیه اهمیت اساسی داشته باشد. علاوه بر این، در کنار قزاقستان، مقامات روسیه برنامه های بلندپروازانه ای برای تبدیل ایران به مرکز تجارت گندم برای رسیدن به بازارهای دیگر منطقه خاورمیانه و جنوب آسیا دارند.

آینده روابط روسیه و ایران بسیار وابسته به نتایج رقابت ایالات متحده و ایران است. مسکو قصد فشار تهران برای روابط بهتر با ایالات متحده را ندارد، اما می تواند نقش میانجی گر را بازی کند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۱۴
انتشار یافته: ۱۲
ناشناس
|
Netherlands
|
۰۰:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۷
روسیه با کارت ایران هنیشا بازی کرده و نامردی در حق ایران
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۷
درست گفته،
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۷
داوری اغلب ما یکسویه و بنفع دیگران است . درحالیکه ما هم بازوهایی داریم که توان امتیازگیری از غرب و شرق را بالا می برند .دامنه توان ما آنقدر وسیع است که همگی در ذهن یکنفر نمیگنجد و بنابراین قضاوت درباره سیاستهای دنیا غالبا اشتباه از آب درمیآید . سخت رهبری مبنی بر اینکه جنگ نمی شود یا سال سختی درپیش داریم خود دلیل محکمیست براینکه سیاستهای ریز و کلان کاملا شناخته شده و ابزار کار در دست سیاستمداران ماست و کار روبه جلو پیش خواهد رفت و بازگشتی درکار تیست .
ناشناس
|
Austria
|
۰۰:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۷
مساحت سفارت خانه و ساختمان های دیپلماتیک روسیه در ایران از زیربنای ساختمان های دیپلماتیک هر کشور دیگری در ایران بیشتر است حتی زیر بنای سفارت خانه سابق آمریکا به یک چهارم سفارت روسیه نمی رسد . خب این معنایش خیلی روشن است !!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۷
ما تا هزار نسل دیگر هم با روسیه کینه خواهیم داشت خودشان هم خوب می دانند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۷
بسمه تعالی
نقش ایران برای اروپا و روسیه و چین همینطوریه......گوشت قربونی
ناشناس
|
Canada
|
۰۶:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۷
ما ایمان داریم که روس ها پست فطرت تر از امریکایی ها و انگلیسی ها هستند. امریکایی ها هر چه باشد به یک خدایی اعتقاد دارند
ناشناس
|
Netherlands
|
۰۷:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۷
بزرگترین دشمن مل و ملت ایران فقط و فقط روسیه است کسانی که کشور را به سمت روسیه کشاندند در حقیقیت مامور اجرای نقشه های روسیه در مورد ایران بوده اند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۷
تا کی باید ما از روسیه نارو بخوریم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۷
ماهیت کشور های استعمارگر حتی اگر نقاب سوسیالیزم و کمونیسم به چهره زده باشند همین است.روسیه مایل است تنش ایران و امریکا تا ابد ادامه یابد تا خودش از امریکا امتیاز کسب کند .برای همین چهل سال است ایران نتوانسته رابطه مثبت و سازنده ای با امریکا را آغاز کند.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟