به گزارش تسنیم، بعد از ناکامی دولت در کنترل نرخ ارز در سال 97 تجارت خارجی کشور بیشترین واکنش را نسبت به سقوط ارزش پول ملی متحمل شده است. آمارهای صادرات و واردات در ماههای اخیر به گواه اطلاع رسانیهای شفاهی دچار تغییرات اساسی شده اما در این بین دسترسی به این اطلاعات نیز برای پژوهشگران، صاحبان کالا و سرمایه و رسانهها محدود شده است.
بر اساس تحلیل کارشناسان، یکی از روشهای تثبیت قیمت ارز در ماههای اخیر کنترل واردات کالا از طریق اعمال محدودیت یک ساله برای کالاهای گروه 4 بوده است. بر این اساس مشخصا حجم تجارت خارجی ایران با تغییراتی رو به رو شده است که عدم دسترسی و یا به عبارت دقیقتر عدم انتشار به هنگام آمارها مانع تحلیل تجارت خارجی ایران شده است.
در حال حاضر هیچ گونه موضع مشخصی برای توجیه این عملکرد دولت در عدم انتشار آمارهای تجارت خارجی منتشر نشده است و بر این اساس مشخص نیست کدام کالاها با دریافت چه میزان ارز به کشور وارد و یا کدام محصولات به عنوان کالای هدف صادراتی در صدر فهرست تجارت خارجی قرار گرفتهاند.
به گزارش تسنیم، در حال حاضر از فروردین ماه جزییات آمارهای تجارت خارجی به تفکیک کشور، اقلام، جزییات و اقلام صادراتی و وارداتی منتشر نشده است. البته یک تحلیل مقدماتی که حاوی ارقام بسیاری کلی و عملا غیر قابل استفاده از تجارت خارجی است درماههای اردیبهشت و خرداد ماه منتشر شده است.
گفتنی است، هدف اصلی انتشار آمارهای تجارت خارجی دسترسی به جزییات این کالاها و رصد اطلاعات واردات و صادرات اقلام کالایی است. بر این اساس در ماههای اخیر جزییات آمارهای تجارت خارجی از سوی گمرک منتشر نشده و مشخص نیست دلیل این نوع محرمانه سازی جزییات آمارهای تجارت چیست؟