گروهی از اعضای ناراضی حزب حاکم «محافظهکار» انگلیس و احزاب مخالف در پارلمان به طرحی رای دادند که مانع از اقدام "بوریس جانسون" نخست وزیر این کشور برای خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا میشود.
به گزارش «تابناک» به نقل از ایرنا از رویترز، قانونگذاران انگلیسی با ۳۲۸ رای مثبت در مقابل ۳۰۱ رای منفی طرحی را تصویب کردند که بر مبنای آن امروز لایحهای به رای گذاشته میشود که جانسون را به مذاکره بیشتر با اتحادیه اروپا تا زمان رسیدن به توافق ملزم میکند.
این رایگیری و نتیجه آن به منزله اولین گام مجلس عوام برای ممانعت از خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا است. بدین ترتیب، مخالفان جانسون در مجلس عوام روز چهارشنبه در گام دوم سعی خواهند کرد لایحهای را به تصویب برسانند تا جانسون را ملزم کنند از اتحادیه اروپا بخواهد که تحت شرایطی برگزیت را به تاخیر اندازد. ۳۱ اکتبر (نهم آبان) به عنوان تاریخ جدایی انگلیس از اتحادیه اروپا تعیین شده است.
مخالفان جانسون میگویند در صورتی که تا ۳۱ اکتبر توافقی میان دو طرف حاصل نشود، برگزیت تا سه ماه دیگر به تعویق بیفتد. این نکته محوری درخواست مخالفان برگزیت بدون توافق در روز چهارشنبه است.
بوریس جانسون در واکنش به رایگیری اعضای مجلس عوام در همانجا گفت: تردیدی نیست که این رایگیری تبعاتی دارد. این به معنای آن است که پارلمان در آستانه نابودی هر گونه توافقی احتمالی ما با بروکسل قرار دارد.
وی افزود: رای گیری فردا در پارلمان کنترل مذاکرات را به اتحادیه اروپا میدهد. جانسون پس از این رایگیری احتمال برگزاری انتخابات زودهنگام در ماه اکتبر را مطرح کرد.
مخالفان جانسون گفتهاند که هیچ چیزی نمیتواند خطر برگزیت بدون توافق را توجیه کند. به گفته آنها، خروج بدون توافق روابط انگلیس با بزرگترین بازار صادراتی این کشور را یک شبه قطع میکند و اختلال گستردهای در اقتصاد انگلیس به وجود میآورد. سازمان ملل متحد نیز روز سهشنبه در گزارشی اعلام کرد که خروج بدون توافق انگلیس از اتحادیه اروپا دستکم ۱۶ میلیارد دلار به صادرات این کشور زیان وارد میکند.
جانسون تلاش مخالفانش را چالشی برای تسلیم کردن انگلیس در مقابل اتحادیه اروپا خوانده است. او پیش از رای گیری مجلس عوام گفته بود که هرگز «تاخیر بیهوده» در اجرای برگزیت را نمیپذیرد.
دولت جانسون تلاش میکند تا امروز چهارشنبه درباره برگزاری انتخابات زودهنگام رایگیری کند. در صورت برگزاری انتخابات زودهنگام، «جرمی کوربین» رهبر حزب کارگر رقیب اصلی جانسون برای نخست وزیری انگلیس خواهد بود.
هنوز کاملا معلوم نیست که آیا احزاب مختلف با برگزاری انتخابات موافقت خواهند کرد یا نه. اما کوربین گفته اول از همه باید برگزیت بدون توافق کنار گذاشته شود و در آن صورت با انتخابات زودهنگام موافقت میکند. برخی نمایندگان و اعضای حزب لیبرال دموکراتها و سبزها نیز موضعی مشابه کوربین دارند.
اخراج اعضای ناراضی حزب حاکم
اعضای ناراضی حزب محافظهکار در حالی به احزاب اپوزیسیون پیوسته و علیه جانسون رای دادند که نخست وزیر آنها را تهدید به اخرج کرده بود. در نهایت جانسون تهدید خود را عملی کرد و اعضای شورشی حزب محافظهکار را اخراج کرد.
۲۱ نفر از همحزبیهای جانسون علیه او رای دادند. نیکولاس سومس نوه وینستون چرچیل نخست وزیر اسبق انگلیس در دوره جنگ جهانی دوم و فیلیپ هاموند و کنت کلارک دو وزیر سابق دارایی این کشور از جمله اعضای ناراضی هستند که به مخالفت با اقدام احتمالی جانسون برای خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا برخاستهاند.
«سام گیماه» که جزو شورشیها بود، در توئیتی اخراج خود و ۲۰ نماینده دیگر را تایید کرد و نوشت: امروز علیه دولت رای دادم تا از برگزیت بدون توافق جلوگیری کنم. من و ۲۰ نمایدنه دیگر از حزب محافظهکار اخراج شدیم.
بدین ترتیب، اکثریت پارلمان جانسون که با خروج یکی از همحزبیهایش قبل از رایگیری از بین رفته بود، لطمه سنگین دیگری خورد. «فیلیپ لی» همزمان با سخنرانی جانسون و پیش از رایگیری از حزب محافظهکار خارج شد و به لیبرال دموکراتها پیوست. او در بیانیهای اعلام کرد: من به این نتیجه رسیدهام که نمیتوانم به عنوان یک عضو محافظهکار در پارلمان به حوزه انتخابیه و کشورم خدمت کنم.
کشمکش میان پارلمان و جانسون هفته گذشته با اوج رسید. نخست وزیر چهارشنبه گذشته به دیدار ملکه رفت و از وی خواست با طرح وی برای تعلیق سههفتهای پارلمان موافقت کند. ملکه «الیزابت دوم» تعلیق فعالیت پارلمان در بازه زمانی ۱۲ سپتامبر (۲۱ شهریور ماه) تا ۱۴ اکتبر (۲۲ مهر) موافقت کرد.
مخالفان و منتقدان میگویند که هدف وی از تعلیق پارلمان ساکت کردن افراد ناراضی از خروج بدون توافق است. اما این اقدام با مخالفت شدید انگلیسیها روبرو شد. هزاران انگلیسی برای نشان دادن اعتراض خود به خیابانها آمدند و توماری علیه جانسون امضا کردند. همین معترضان که در زمان رایگیری اولیه مقابل پارلمان تجمع کرده بودند با شنیدن نتیجه آرا هورا کشیدند.