چگونه سالمندیِ سالمی داشته باشیم؟

کد خبر: ۹۲۷۲۶۳
|
۱۰ مهر ۱۳۹۸ - ۱۱:۲۵ 02 October 2019
|
4150 بازدید

چه فرآیندهایی در روند افزایش سن، طبیعی هستند؟ و در سنین سالمندی و سالخوردگی چه تغییراتی در انتظار افراد است و چگونه می‌توان با آن‌ها مواجه شد؟

به گزارش ایسنا، ظاهر شدن چین و چروک روی پوست و سفید شدن موها از مشخصه‌های افزایش سن است اما بالا رفتن سن می‌تواند بخش‌های دیگر بدن از جمله سلامت قلب و دندان‌ها را تحت تاثیر قرار دهد. شاید این پرسش مطرح شود که نحوه این اثربخشی به چه صورت است؟

سیستم قلبی-عروقی

شایع‌ترین تغییر در سیستم قلبی-عروقی، تنگی و سفتی عروق و رگ‌های خونی است که موجب می‌شود قلب به سختی خون را از طریق آن‌ها پمپاژ کند. همچنین ماهیچه‌های قلب برای هماهنگی با فشار مازادی که بر آنها وارد می‌شود تغییر می‌کنند. این تغییرات می‌تواند موجب افزایش فشار خون و دیگر مشکلات قلبی عروقی شود.

گنجاندن فعالیت‌های ورزشی در برنامه‌ روزانه، رژیم غذایی سالم، خودداری از استعمال دخانیات، کنترل استرس و خواب کافی از جمله راهکارهای حفظ سلامت قلب در این دوران است.

استخوان‌ها، مفصل‌ها و ماهیچه‌ها

با بالا رفتن سن استخوان‌ها به لحاظ سایز و تراکم کوچک‌تر شده که در این شرایط ضعیف‌تر شده و مستعد شکستگی می‌شوند. همچنین ممکن است قد فرد کوتاه‌تر شود. به طور کلی ماهیچه‌ها قدرت، مقاومت و انعطاف‌پذیری خود را از دست می‌دهند که بر تعادل و ثبات بدن تاثیر می‌گذارد.

با دریافت میزان کلسیم کافی، مصرف میزان کافی از ویتامین D، ورزش کردن و خودداری از استعمال سیگار و پرهیز از مصرف مواد الکلی می‌توان به حفظ سلامت استخوان‌ها، مفصل‌ها و ماهیچه‌ها کمک کرد.

سیستم گوارشی

تغییرات ساختاری مرتبط با سن در روده بزرگ به مشکل یبوست در افراد سالمند منجر می‌شود. ورزش نکردن، عدم مصرف میزان کافی مایعات و فیبر خوراکی به تشدید این وضعیت کمک می‌کند. همچنین مصرف برخی انواع داروها و ابتلا به برخی بیماری‌ها از قبیل دیابت می‌تواند به تشدید یبوست کمک کند.

رژیم غذایی سالم و گنجاندن حرکات ورزشی در برنامه روزانه در پیشگیری از یبوست سودمند است.

مثانه و مجاری ادراری

با افزایش سن مثانه تا حدودی قابلیت ارتجاعی خود را از دست می‌دهد، در نتیجه دفعات بیشتری احساس ادرار کردن به فرد دست می‌دهد. همچنین ضعیف شدن ماهیچه‌های مثانه تخلیه کامل مثانه را سخت می‌کند. در مردان بزرگ شدن پروستات می‌تواند تخلیه کامل مثانه را با مشکل روبرو کند.

مرتب دستشویی رفتن، وزن مناسب، خودداری از استعمال سیگار، خودداری از مصرف مواد غذایی محرک مثانه و درمان یبوست از راهکارهای حفظ سلامت مثانه و مجاری ادراری است.

دندان‌ها

در این دوران احتمال جدا شدن لثه‌ از دندان‌ها بیشتر می‌شود. همچنین مصرف داروهای تجویزی برای درمان آلرژی‌ها، آسم، فشار خون بالا و کلسترول بالا موجب خشکی دهان می‌شود. در نتیجه، دندان و لثه در برابر پوسیدگی و عفونت آسیب‌پذیر می‌شود.

مسواک زدن و استفاده از نخ دندان و چک‌آپ مرتب دهان و دندان برای حفظ سلامت دهان و دندان توصیه می‌شود.

پوست

با افزایش سن پوست بدن نازک‌تر شده و خاصیت ارتجاعی خود را از دست می‌دهد و بافت‌های چربی زیر پوست کاهش پیدا می‌کند. همچنین بدن به راحتی دچار کبودی می‌شود.

حمام آب گرم، استفاده از صابون‌ و مرطوب‌کننده مناسب، استفاده از کرم ضد آفتاب و لباس مناسب و خودداری از استعمال سیگار به سلامت پوست کمک می‌کند.

وزن

سایت تخصصی "مایوکلینیک" در ادامه این گزارش آورده است: با افزایش سن میزان کالری مصرفی بدن کند می‌شود. درصورتیکه با بالا رفتن سن میزان فعالیت بدنی کاهش یافته اما مواد غذایی مصرفی کم نشود، فرد دچار اضافه وزن می‌شود. برای برخورداری از وزن ایده‌آل در این دوره از زندگی، فعال بودن و مصرفغذای سالم توصیه می‌شود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟