به گزارش «تابناک» به نقل از فارس، «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه در کنفرانس «والدای» خواستار تشکیل سازمانی برای تأمین امنیت در خلیج فارس شد.
رئیسجمهور روسیه گفت: «مایلم یادآوری کنم روسیه به تأسی از همین منطق در ماه جولای سال جاری طرحی برای تضمین امنیت جمعی در منطقه خلیج فارس پیشنهاد داده است.»
وی اضافه کرد: «فکر میکنم با در نظر گرفتن اوضاع ناپایدار و پیش بینیناپذیر منطقه، این طرح بسیار بجا است. ما پیشنهاد کردهایم اختلافاتمان را کنار بگذاریم و سازمانی برای تأمین امنیت و همکاری در منطقه تشکیل دهیم. چنین سازمان، کشورهای خلیج [فارس]، ایالات متحده، روسیه، چین، آمریکا، اتحادیه اروپا، هند و دیگر اعضای ذینفع به عنوان ناظر را شامل خواهد شد.»
وزارت خارجه روسیه روز ۲۳ جولای (۱ مرداد) طرح خود برای تأمین امنیت جمعی در منطقه خلیج فارس را منتشر کرد.
وزارت خارجه روسیه اصولی مانند رویکرد گام به گام، چندجانبهگرایی، رعایت دقیق قوانین بینالمللی، منشور سازمان ملل و قعطنامههای شورای امنیت سازمان ملل را جزو اصول اصلی این طرح ذکر کرده است.
یک مقام ارشد روسیه روز پنجشنبه (۴ مهرماه) از طرح ایران برای برقراری امنیت در خلیج فارس حمایت کرده و آن را همراستا با طرح کشورش خوانده بود.
«میخائیل بوگدانوف»، معاون وزیر خارجه روسیه گفت: مسکو حامی پیشنهاد تهران برای تشکیل ائتلافی جهت ایجاد ثبات در وضعیت خلیج فارس است.
طبق این گزارش، معاون وزیر خارجه روسیه گفت: طرح ایران با طرح پیشنهادی روسیه موسوم به «طرح امنیت جمعی» در منطقه همراستا است.
بوگداونوف گفت: «ما از ایدههایی که توسط شریکمان ایران [برای ایجاد ائتلاف در خلیج فارس]مطرح شده حمایت میکنیم. این دو طرح (طرحهای روسیه و ایران) شبیه هستند و یک در راستا قرار دارند.»
«حسن روحانی» رئیس جمهور ایران پیش از عزیمت به نیویورک برای شرکت در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل گفته بود مفاد طرح موسوم به «صلح هرمز» را در سخنرانی خود در در مجمع عمومی سازمان ملل آن تشریح خواهد کرد.
او گفته ایران در این طرح به دنبال همکاری جمعی درون منطقه خلیج فارس برای امنیت منطقه است به دنبال آن است همه کشورهای منطقه در این مسیر مشارکت و همکاری داشته باشند.
آقای روحانی در سخنرانی خود در مجمع عمومی روز چهارشنبه گفت: «بنا به مسئولیت تاریخی کشورم در حفظ امنیت، صلح، ثبات و پیشرفت در منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز، همه کشورهایی را که از تحولات خلیج فارس و تنگه هرمز متأثر میشوند به «ائتلافِ امید» یعنی «ابتکار صلح هرمز» (Hormoz Peace Endeavor) دعوت میکنم.
روحانی اظهار داشت: «هدف "ائتلاف امید" ارتقای صلح، ثبات، پیشرفت و رفاه کلیه ساکنان حوزه تنگه هرمز، و تفاهم متقابل و روابط صلح آمیز و دوستانه میان ایشان است. این ابتکار حوزههای مختلف همکاری مانند تأمین همگانی امنیت انرژی، آزادی کشتیرانی و انتقال آزادانه نفت و سایر منابع از و به کشورهای حوزه تنگه هرمز و فراتر از آن را در بر میگیرد.»
وی افزود: «"ائتلاف امید" بر پایه اصول مهمی همچون پایبندی به اهداف و اصول ملل متحد، احترام متقابل، منافع متقابل، جایگاه برابر، گفتگو و تفاهم، احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی، خدشهناپذیریِ مرزهایِ بینالمللی، حل و فصلِ مسالمتآمیزِ تمامیِ اختلافات و از همه مهمتر دو اصلِ بنیادینِ "عدم تجاوز" و "عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر" قرار دارد. حضورِ سازمانِ ملل متحد برای ایجادِ یک چترِ بینالمللی در حمایت از «ائتلاف امید» نیز امری ضروری است. وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران جزئیات بیشتری از ائتلاف امید را به اطلاع کشورهای ذینفع خواهد رساند.»
«محمد جواد ظریف»، وزیر خارجه ایران در جلسهای بعد از سخنرانی آقای روحانی گفت: «ائتلاف امید بر اساس این واقعیت استوار است که همه کشورهای منطقه مسئولیت اطمینان از صلح، رفاه و ثبات را دارند.»
وی در ادامه گفت: «اهداف ائتلاف امید شامل این موارد هستند: ترویج همبستگی، تفاهم مشترک و روابط مسالمتآمیز و دوستانه میان کشورهای منطقه به منظور اطمینان از تمامیت ارضی، استقلال سیاسی و همکاری در ریشه کردن تروریسم، افراطیگرایی و تنشهای قومیتی.»
وزیر خارجه ایران، حل و فصل مسالمتآمیز همه تنشها و درگیریها را از دیگر اهداف ائتلاف امید برشمرد. او همچنین تصریح کرد این ائتلاف به دنبال تأمین امنیت انرژی، آزادی تردد دریایی و حمل و نقل آزادانه نفت خواهد بود.