مجلس را به خاطر ماده ۳۹ قانون برنامه ششم، استیضاح کنید!

بر اساس این مصوبه مجلسیان، احتمالا قیمت بنزین در ایران تا دو سال دیگر باید به حدود ۶ هزار تومان به ازای هر لیتر برسد. در واقع در صورتی که هر دولتی بخواهد مصوبه مجلس یعنی ماده سی و نه برنامه ششم توسعه را اجرا کند، باید در سال ۱۴۰۰ بناگاه قیمت بنزین را از هزار تومان به حدود شش هزار تومان افزایش دهد؛ یعنی افزایشی شش برابر آن هم فقط در یک سال! حال مجلسی‌ها لازم است قدری به عملکرد خود بنگرند، خود را باید استیضاح کنند یا دولت را؟
کد خبر: ۹۴۰۶۸۲
|
۰۹ آذر ۱۳۹۸ - ۱۳:۵۸ 30 November 2019
|
22580 بازدید
|
تابناک؛ سید مسلم بهشتی نژاد ـ بدون شک پارلمان، نماینده اراده عمومی ملت است. اصولا مجلس تشکیل شد تا در مقابل میل و اشتهای بی پایان دولت‌ها برای بسط قدرتشان، ایستادگی و منافع جمهور را در مقابل دولت نمایندگی کند. پارلمان این وظیفه را با قانونگذاری و نظارت بر اجرای قانون انجام می‌دهد؛ یعنی با قانونگذاری برای دولت‌ها ریل گذاری می‌کند و با نظارت، مراقبت می‌کند که دولت‌ها از این ریل خارج نشوند.

به گزارش «تابناک»؛ اولین شنبه پس از افزایش قیمت بنزین در ایران، با اینکه مجلس تعطیل بود، برخی از نمایندگان مجلس به راه های گوناگون از ارائه طرحی سه فوریتی برای توقف افزایش قیمت بنزین سخن گفتند. برخی مانند محمود صادقی پای را فراتر از این گذاشتند و اعلام کردند که در واکنش به افزایش قیمت بنزین، استعفا می‌دهند. برخی دیگر به علی لاریجانی پیام دادند که نمی‌توانند تا صبح یکشنبه و تشکیل جلسه مجلس منتظر بمانند و درخواست داشتند جلسه‌ای فوق العاده برای عصر شنبه در پارلمان تشکیل شود. هنوز هم برخی از آنان آرام نشده اند و به دنبال استیضاح وزیر نفت هستند؟ به چه بهانه ای؟ افزایش قیمت بنزین که خود آنان، پیش از این دولت را به انجام آن ملزم کرده بودند.

کافی است به اسفند سال ۱۳۹۵ برگردیم، حین بررسی قانون برنامه ششم توسعه کشور، همین نمایندگان به دولت اجازه دادند که از سال ۱۳۹۶ تا سال ۱۴۰۰، قیمت بنزین کشور را به قیمت ۹۰ درصد فوب خلیج فارس افزایش دهند. نمایندگان در ماده ۳۹ برنامه ششم نوشتند: «به‌ منظور ارتقای عدالت اجتماعی، افزایش بهره‌وری در مصرف آب و انرژی و هدفمند کردن یارانه‌ها در جهت افزایش تولید و توسعه نقش مردم در اقتصاد، به دولت اجازه داده می‌شود که قیمت آب و حامل‌های انرژی و سایر کالا‌ها و خدمات یارانه‌ای را با رعایت ملاحظات اجتماعی و اقتصادی و حفظ مزیت نسبی و رقابتی برای صنایع و تولیدات، به‌تدریج تا پایان سال ۱۴۰۰ با توجه به مواد (۱)، (۲) و (۳) قانون هدفمندکردن یارانه‌ها مصوب ۱۵/۱۰/۱۳۸۸ اصلاح و از منابع حاصل به‌صورت هدفمند برای افزایش تولید، اشتغال، حمایت از صادرات غیرنفتی، بهره‌وری، کاهش شدت انرژی، کاهش آلودگی هوا و ارتقای شاخص‌های عدالت اجتماعی و حمایت‌های اجتماعی از خانوار‌های نیازمند و تأمین هزینه‌های عملیاتی و سرمایه‌گذاری شرکت‌های ذی‌ربط در چهارچوب بودجه‌های سالانه اقدام لازم را به‌ عمل آورد.»

در این بند ظاهرا صحبتی از افزایش قیمت بنزین نشده، اما آنجا که می‌گوید: «به دولت اجازه داده می‌شود که قیمت آب و حامل‌های انرژی و سایر کالا‌ها و خدمات یارانه‌ای را با رعایت ملاحظات اجتماعی و اقتصادی و حفظ مزیت نسبی و رقابتی برای صنایع و تولیدات، به‌ تدریج تا پایان سال ۱۴۰۰ با توجه به مواد (۱)، (۲) و (۳) قانون هدفمندکردن یارانه‌ها اصلاح کند» ما را ناگزیر می‌کند که قانون هدفمندی یارانه‌ها که اصلاح قیمت آب و حامل‌های انرژی در برنامه ششم بر اساس آن تجویز شده را ببینیم، مخصوصا ماده اول آن را که مربوط به اصلاح قیمت بنزین است.
 
در ماده ۱ قانون هدفمندی یارانه‌ها آمده است؛

ماده ۱- دولت مکلف است با رعایت این قانون قیمت حامل‌های انرژی را اصلاح کند:

الف) قیمت فروش داخلی بنزین، نفت گاز، نفت کوره، نفت سفید و گاز مایع و سایر مشتقات نفت، با لحاظ کیفیت حامل‌ها و با احتساب هزینه‌های مترتب (شامل حمل ونقل، توزیع، مالیات و عوارض قانونی) کمتر از ۹۰ درصد قیمت تحویل روی کشتی (فوب) درخلیج فارس نباشد.

بر اساس این مصوبه مجلسیان، احتمالا قیمت بنزین در ایران تا دو سال دیگر باید به حدود ۶ هزار تومان به ازای هر لیتر برسد، در حالی که از سال ۱۳۹۶ تا کنون ـ که سال ۱۳۹۸ است ـ همین مجلس به دولت اجازه افزایش قیمت بنزین را نداده و در صورتی که هر دولتی بخواهد مصوبه مجلس یعنی برنامه ششم توسعه را اجرا کند، باید در سال ۱۴۰۰ بناگاه قیمت بنزین را از هزار تومان به حدود شش هزار تومان افزایش دهد؛ یعنی افزایشی شش برابر آن هم فقط در یک سال!

در حالی که اگر مجلس واقعا شرایط مردم و کشور را درک می‌کرد که در شرایط کنونی توان و تحمل افزایش بنزین به عنوان یک شاخص تورمی در ایران را ندارند، خیلی آسان می‌توانست ماده ۳۹ برنامه ششم توسعه را اصلاح کند. این منطقی نیست که هم به دولت اجازه افزایش قیمت داده شود و هم برای افزایش قیمت، قصد استیضاح او را داشته باشند.

در سالیان گذشته، مجلس هفتم با چنین معضلی روبه رو بود و با ایده تثبیت قیمت ها، ماده سوم برنامه چهارم توسعه را اصلاح کرد؛ فارغ از اینکه آن تصمیم درست بود یا اشتباه. مجلس هفتم به مانند امروز دچار تناقض نشد که هم اجازه افزایش بدهد و هم برای افزایش، به دنبال استیضاح باشد.

حال مجلسی‌ها لازم است قدری به عملکرد خود بنگرند، خود را باید استیضاح کنند یا دولت را؟

این نوشته به دنبال حمایت یا مخالفت با افزایش قیمت بنزین نیست؛ فقط درصدد است با نگاهی به عملکرد مجلس در قانونگذاری و ردیابی تناقضات آنان، به یکی از ریشه ای‌ترین مشکلات کشور، یعنی رویکرد تبلیغاتی به قانون و قانونگذاری در کشور، اشاره‌ای گذرا نماید.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۲
در انتظار بررسی: ۷
انتشار یافته: ۹۴
آرش
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
اگر قیمت دلار را همان 4200 تومان در نظر بگیریم که حقوق کارگران و کارمندان بر اساس آن محاسبه میشود الان قیمت بنزین به فوب خلیج فارس رسیده است با احتساب نرخ دلار 4200 تومانی
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۹:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
در هنگام مبارزات و مناظره های انتخاباتی چنان وعده های رنگ و وارنگ و آنچانانی به مردم میدن که گویی ناجی مردم و کشور هستن، اما همین که بر صندلی ریاست تکیه میزنند بکلی آلزایمر می گیرند که چه قولهایی بمردم دادن.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
زمانی که بنزین می شود 6 هزار تومان در سال 1400 حقوق کارکنان دولت باید 20/000/000 باشد ایا امکان پذیر است ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ درآمد کنونی مریم آلان با بنزین 3000 هزار تومان فقط کفاف 5 روز زندگی را دارد اگر دولت دست دزدان بیت المال و غارت گران اختلاصگر را کوتاه کند فشار اقتصادی تا این حد مردم را اذیت نمی کند و دیگر نیازی به گران کردن بنزین نیست
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
اختلاس درسته برادر
محمد بهزادنیا از کرج
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
دوست عزیز تو این کشور کسی برای مردم و کارکنان و کارگران احترامی قائل نیست
حسيني
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
در ماده 39 برنامه ششم اين جمله وجودنداشت؟"قیمت بنزین کشور را به قیمت ۹۰ درصد فوب خلیج فارس افزایش دهند."نويسنده مطالب فوق اين جمله را از کجا آورده؟
پاسخ ها
ناشناس
| France |
۲۰:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
حسینی جان ماده 39رودقیقتربخون لطفا!دراونجااشاره شدکه باتوجه به ماده(1و2و3)قانون هدفمندی یارانه ها!ماده(1)قانون هدفمندی یارانه هاروهم برات آورده!نویسنده هوایی نگفته!دقیقابه همون قوانینی که نماینده های محترم بی حواس قبلاتصویب کردن اشاره کرده!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
مجلس ها اصلا میدونن به چی رای میدن؟
با همدیگه یا دولت کل کل میکنن بود، هر چی به ضرر طرف مقابل بود تصویب میکنند
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
بايد مردم استيضاح كنيد كه به خط و جناح اصلاح طلبان كه تمام امور از جمله شوراي شهر مجلس و دولت در درستان انان است را راي دادند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
افرین و اگر همان سال ها این کار را می کردن و افزایش های ارام می داشتند الان نه خبری از پول یارانه بود که به مردم بدهند به خاطر ان و نه بودجه دولت اینقدر کسری داشت
کلا هم مجلس و هم دولت باید کنار بروند به خاطر این کارهای سیاسی که قانونی که درست بود و باعث می شد وضعمون اینقدر خراب نشود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
سلام : ایران با ۸۰ میلیون جمعیت، سالانه ۶۹ میلیارد دلار از بیت‌المال را برای یارانه انرژی هزینه می‌کند و از این نظر رتبه اول جهان را دارد ! در همین حال کشور چین با یک میلیارد و پانصد میلیون جمعیت سالانه ۴۴ میلیارد دلار بابت یارانه انرژی هزینه می‌کند! یعنی ۱۹ برابر ما جمعیت دارد ولی ۲۵ میلیارد دلار کمتر از ایران برای یارانه انرژی هزینه می‌کند! تعجب‌آور که چه عرض شود؟ تاسف‌آور نیست؟!
- این ۶۹ میلیارد دلار از بیت‌المال هزینه می‌شود، یعنی از جیب همه ملت بیرون می‌رود، چه مصرف‌کنندگان بنزین و چه کسانی که بنزین مصرف نمی‌کنند! ضمن آنکه افراد عادی یعنی توده‌های عظیم مردم، در مقایسه با صاحبان ثروت، میزان مصرف بسیار کمتری دارند. این نکته گفتنی است که مطابق آمار موجود ۵۰ درصد یارانه انرژی را ۳ دهک ثروتمند جامعه ایران مصرف می‌کنند.
- به عنوان نمونه در سال ۱۳۹۷، بودجه عمرانی کشور ۶۲ هزار میلیارد تومان بود و در همان سال ۹۷۰ هزار میلیارد تومان بابت یارانه انرژی هزینه شده بود. یعنی ۲۰ برابر بودجه عمرانی کشور که باید صرف آبادانی و عمران می‌شد، برای یارانه انرژی مصرف شده است!
- میزان مصرف بنزین در ایران دو برابر میانگین جهانی آن است.
- روزانه به طور متوسط ۳۰ میلیون لیتر بنزین از کشور قاچاق می‌شود، چرا که بهای آن در کشورهای همسایه چند برابر قیمت بنزین در ایران است( به نقل از روزنامه کیهان مورخ 27/8/98). نرخ هر لیتر بنزین در عربستان ۶۲۰۰ تومان، در امارات ۶۴۰۰ تومان، در افغانستان، ۷ هزار تومان، پاکستان ۸ هزار تومان، ترکیه ۱۳۲۰۰ تومان و در کشور‌های پیشرفته‌ای مانند هلند و سوئد ۲۰ هزار تومان و در ترکمنستان حدود ۵ هزار تومان به پول ما فروخته می‌شود.
بر اساس عقل سلیم ومحاسبات منطقی کارشناسان اقتصادی بنا به هردلیلی اگر سهمیه بندی و قیمت بنزین و فرآوردهای سوختی افزایش نیابد،معضل ترافیک پیچیده تر،آلودگی هوا و مرگ و میرناشی از آن بیشتر وبیشتر،قاچاق سوخت بیشتر ،مصرف بی رویه سوخت و بنزین وحشتناکتر می گردد منتهی در قبال افزایش قیمت سوخت دستمزد حقوق بگیران نیز برای ارتقای قدرت خرید آنان قطعاًبایدافزایش یابد.در ادامه باید افزود که حذف فروش نفت خام ازبودجه کشور جلوگیری از رانت، دلالی و ثروت های باد آورده افراد خاص ،قانونی که راه حل کلیدی و اساسی است و اکثر کشور ها پیشرفته و غیر متکی به نفت اجرامی کنند و درایران هم باید ان شاءالله اجراءگردد مالیات بر سرمایه ازجمله مسکن،طلا،ارز خودرو است و موردی که متاسفانه در رده های بالای کشور بعلت نفوذ بعضی ها روی خوش نشان داده نشد مالیات بر سپرده های بانکی بالای افراداست
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
جناب پروفسور شما که می فرمایید روزانه به طور متوسط ۳۰ میلیون لیتر بنزین از کشور قاچاق می‌شود، تابحال از خود پرسیده اید که این حجم عظیم بنزین با چه وسیله ای حمل و از کدام مرزها قاچاق میشود!؟! اولا 30 میلیون لیتر قاچاق نیاز به صدها تانکر حمل سوخت دارد که قاچاق آن امکانپذیر نیست ثانیا این همه نیرو .. چطور نمیتوانند جلوی قاچاق این حجم عظیم سوخت را بگیرند!؟ ثالثا وقتی این همه نیروی کشوری و لشکری از جلوگیری قاچاق 30 میلیون لیتر بنزین عاجز هستند چرا ما مردم باید تاوان کم کاری ها رو بدیم و بنزین برای ما سه برابر بشه بجای اینکه از قاچاق بنزین جلوگیری شود!؟ ممنون میشم به این سه سئوال به طور جداگانه و موردی جواب بدید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
دادا خوب اخبار دولتی رو حفظ کردی فقط بدون اگه بنزین 20 هزار هم بشه و غنی ترین کشور جهان هم باشیم بودجه عمرانی کشور زیاد نخواهد شد
ج
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
برای سی میلیون لیتر قاچاق 1500تانکر سوخت با ظرفیت 20هزار لیتر نیاز هست اگر دو روز زمان جهت بارگیری و حمل و تخلیه هم در نظر بگیریم برای هر روز قاچاق به 4500 تریلی نیاز هست این را گفتم که بدانید تمام این آمار سازیها برای هدفی والاتر است
محمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۴:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۰
یه مشت چرت و پرت یاد گرفتی که تو این چند روز تا حرف از بنزین میشه کپی میکنی تو بخش نظرات.همیشه هم مردم با همه ی نظرات مخالف هستن.تو که اینقدر به آمار کشور مسلطی ،پس چرا به اختلاف فاحش حقوق و دستمزد ما با کشورهای همسایه حتی عراق اشاره نمیکنی.پس کمتر چرت و پرت بگو
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۵:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۰
افراد پولدار در خانه هایی زندگی می کمند که عایق بندی شده

افراد پولدار ماشین هایی دارند که مصرف سوختشان یک سوم پژو پارس و سمند می باشد

قشر متوسط هستند که بیشترین مصرف بنزین رو دارند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
حیف که سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین معذور است ، وگرنه ..............
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
توهین به کنار; تابناک از انتشار حرف حق هم معذور است
حسيني
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
ماده 1 قانون هدفمندکردن يارانه ها در کدام دوره مجلس تصويب شده است؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۹
ثروت به خاطر تلاطم های بازار به صورت کاملا آسان به دست افراد ثروتمند افتاده است الان سریعتر باید قانون مالیات بر عایدی سرمایه تصویب و اجرا شود تا وضعیت جامعه بالانس شود...
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟