درخواست رسمی دولت وفاق لیبی برای دریافت کمک نظامی از ترکیه، اصابت هشت خمپاره به پایگاهی نظامی در کرکوک، واکنش قانونگذار ارشد انگلیس به رزمایش ایران، روسیه و چین و خنثی سازی حمله نیروهای خلیفه حفتر به فرودگاه طرابلس، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به بازتاب گسترده رزمایش دریایی ایران، روسیه و چین در رسانههای بینالمللی نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ رزمایش دریایی مشترک و بزرگ ایران، روسیه و چین از صبح روز جمعه، ششم آذر در آبهای شمالی اقیانوس هند و دریای عمان آغاز شد و قرار است چهار روز به طول بینجامد.
معاون عملیات نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با اعلام خبر آغاز این رزمایش، با بیان اینکه نخستین بار است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ایران رزمایش مرکبی با دو قدرت دریایی بزرگ جهان و در چنین سطحی برگزار میکند، توضیح داد: «تمرینات تاکتیکی متنوعی از جمله نجات شناور دچار حریق، آزادسازی شناور مورد تعرض قرار گرفته، تیراندازی علیه اهداف مشخص و سایر تمرینات تاکتیکی و عملیاتی در این رزمایش پیشبینی شده است».
شروع این رزمایش اما در رسانههای بینالمللی نیز بازتاب گستردهای داشت، به گونهای که برخی از خبرگزاریهای مهم این رزمایش را «بیسابقه» و گسترده توصیف کردند.
خبرگزاری انگلیسی «رویترز» در خبری با اشاره به آغاز شدن این رزمایش، درباره اهمیت محدوده این رزمایش نوشت: «خلیج عمان آبراه حساسی و بهخصوصی است، زیرا به تنگه هرمز، که حدود یکپنجم نفت جهان از آن عبور میکند و سپس به خلیج [فارس] متصل میشود.»
رویترز با بیان اینکه چین روابط نزدیکی در حوزههای دیپلماسی، تجارت و انرژی با ایران دارد، افزود: این کشور یک ناوشکن مجهز به موشکهای هدایتشونده به این رزمایش چهار روزه اعزام کرده است.
این خبرگزاری همچنین اشارهای به روابط چین و روسیه با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از جمله عربستان سعودی نموده و تصریح کرد آنها با ریاض روابط خوبی دارند.
خبرگزاری آمریکایی «آسوشیتدپرس» در گزارشی نوشت: اولین رزمایش دریایی مشترک ایران به همراه روسیه و چین در بخش شمالی اقیانوس هند آغاز شد.
آسوشیتدپرس با بیان اینکه از نظر عدهای این رزمایش واکنشی به اقدامات آمریکا با عربستان سعودی است، تحلیل کرد: «تهران چندی است، در بحبوحه تحریمهای اقتصادی بیسابقه از سوی واشنگتن، خواستار افزایش همکاریهای نظامی با پکن و مسکو شده است. سفرهای نمایندگان نیروی دریایی چین و روسیه به ایران نیز طی سالهای اخیر افزایش یافته است».
این خبرگزاری همچنین به نقل از سخنگوی وزارت دفاع چین نوشت: «این رزمایش، همکاریها و تبادل [اطلاعات] بین نیروهای دریایی سه کشور را تعمیق میکند».
خبرگزاری روسی «اسپوتنیک» در مطلبی درباره اجرای رزمایش مشترک سه کشور در شمال اقیانوس هند، نوشت: «این رزمایش در فضایی برگزار میشود که ایالات متحده در تلاش است تا ائتلافی را با هدف امنیت دریایی در نزدیکی آبهای ایران ایجاد کند».
اسپوتنیک با بیان اینکه رزمایش ایران، روسیه و چین با اسم رمز «کمربند امنیت دریایی» برگزار میشود، توضیح داد که پیامهای این رزمایش «صلح، دوستی و امنیت در منطقه» اعلام شده است.
این خبرگزاری ضمن اشاره به اظهارات «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اینکه رزمایش مشترک با روسیه و چین، علیه هیچ کشوری نیست، افزود: وزارت دفاع آمریکا، اما اعلام کرده که این رزمایش را به دقت زیر نظر دارد.
خبرگزاری ترکیهای «آناتولی» نیز با انتشار خبر آغاز این رزمایش، نوشت: این رزمایش در زمانی برگزار میشود که تنشها در خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عرب (واقع در شمال اقیانوس هند) از زمان احیای تحریمهای آمریکا علیه ایران بعد از خروج «دونالد ترامپ» رئیسجمهور این کشور از برجام، افزایش یافته است.
آناتولی با اشاره به صحبتهای معاون عملیات نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نوشت این رزمایش محدودهای به وسعت هفده هزار کیلومتر را پوشش میدهد و هدف آن تقویت امنیت و بنیادهای این گونه همکاریهای نظامی در منطقه است.
این خبرگزاری همچنین به قصد آمریکا و اتحادیه اروپا برای تشکیل ائتلافهای دریایی جداگانهای به بهانه تامین امنیت ناوبری در آبهای جنوبی ایران اشاره کرده و نوشت: ژاپن هم اعلام کرده که نیروهای خود را در منطقه مستقر میکند.
شبکه تلویزیونی «سی. جی. تی. اِن» متعلق به دولت پکن نیز با پخش گزارشی درباره رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین توضیح داد، این رزمایش شامل تمرینات دریایی برای خاموش کردن حریق شناورها یا آزادسازی کشتیهای گروگان گرفته شده توسط دزدان دریایی میشود.
سی. جی. تی. اِن با مهم دانستن خلیج عمان که محل برگزاری رزمایش است، نوشت: «اعمال فشار از سوی آمریکا بر فروش نفت خام ایران و قطع دیگر ارتباطات تجاری این کشور، باعث شده آبهای اطراف ایران محل تمرکز تنشهای بینالمللی شود».
این رسانه چینی همچنین به نقل از مسئولان دولتی پکن افزود، حضور ناوشکن «شینینگ» در رزمایش مشترک با ایران و روسیه، فقط یک تمرین نظامی معمولی بوده و هیچ ارتباطی با وضعیت منطقهای ندارد.
درخواست رسمی دولت وفاق لیبی برای دریافت کمک نظامی از ترکیه
رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه، شامگاه پنجشنبه اعلام کرد، آنکارا نیروهای به لیبی، به درخواست دولت وفاق، در اوایل ماه آینده میلادی اعزام خواهد کرد.
دولت وفاق ملی لیبی، که از مشروعیت جامعه جهانی برخوردار است، از ماهها پیش با حمله شبهنظامیان «ارتش آزاد ملی ملی» تحت فرماندهی ژنرال «خلیفه حفتر»، مقابله میکند. ژنرال حفتر مورد حمایت روسیه، مصر، امارات و اردن است.
یک منبع مسئول در طرابلس تأیید کرد، دولت وفاق رسما از ترکیه درخواست حمایت نظامی، از زمین، هوا و دریا، کرده است.
در همین حال، «امرالله ایشلر» فرستاده رئیسجمهوری ترکیه به لیبی اعلام کرد که کشورش نمیتواند درخواست کمک دولت وفاق ملی لیبی را بدون پاسخ بگذارد.
ایشلر در توییتر اعلام کرد، موافقت پارلمان ترکیه برای اعطای اختیار به دولت جهت ارائه حمایت نظامی به لیبی بار دیگر به ملت و دولت مشروع آنها نشان میدهد، ترکیه همواره در کنار آنها خواهد بود.
ترکیه و لیبی، ماه گذشته میلادی و در جریان سفر «فایز السراج» نخستوزیر دولت وفاق ملی به آنکارا و دیدارش با اردوغان، دو قرارداد مهم امضا کردند. توافق نخست در مورد حریم دریایی ترکیه و لیبی در دریای مدیترانه و قرارداد دیگری در مورد توسعه همکاریهای امنیتی و نظامی میان دو طرف امضا شد.
به موجب این توافق نظامی، ترکیه میتواند در صورت درخواست طرابلس، به ارتش و پلیس لیبی کمک نظامی کند.
در سایه چنین تحولات در لیبی، شورای عالی امنیت ملی الجزایر خواستار تدابیر امنیتی در مرزهای خود با این کشور شد.
شورای عالی امنیت ملی الجزایر، که روز گذشته اولین نشست خود از سال ۲۰۱۳را به ریاست «عبدالمجید تبون» رئیسجمهوری برگزار کرد، اعلام نمود که مجموعه تدابیری را برای حمایت از مرزها و منطقه به اضافه تدابیری برای فعالسازی نقش الجزایر در سطح جهانی به خصوص در پرونده لیبی و مالی و منطقه ساحل و صحرا و در آفریقا لحاظ کرده است.
اصابت هشت خمپاره به پایگاهی نظامی در کرکوک
یک منبع امنیتی روز جمعه از اصابت چند خمپاره به پایگاه نظامی k۱ در کرکوک خبر داد.
بنا بر اعلام این منبع امنیتی، هشت خمپاره به این پایگاه نظامی اصابت کرده است.
این منبع که خواست نامش فاش نشود، افزود: این خمپاره ها به انبارهای نیروهای آمریکایی داخل پایگاه مذکور برخورد کرده است.
در همین حال، مقامات آمریکایی مدعی شدند که یک نیروی پیمانی غیرنظامی این کشور در این حمله کشته شده است.
واکنش قانونگذار ارشد انگلیس به رزمایش ایران، روسیه و چین
یک قانونگذار ارشد انگلیس روز جمعه به آغاز رزمایش مشترک دریایی ایران، چین و روسیه واکنش نشان داد.
«تام تاگندهات»، رئیس کمیته امور خارجی پارلمان انگلیس در توئیتر از این رزمایش که از امروز جمعه از شمال اقیانوس هند آغاز شده ابراز نگرانی کرد.
تاگندهات این رزمایش را هشداری برای انگلیس خوانده و از «دموکراسیها» خواسته دفاع از منافع مشترک را آغاز کنند.
او در واکنش به خبر آغاز این رزمایش مرکب نوشته است: «این دنیای جدیدی است که باید در آن فعالیت کنیم. باید با دموکراسیهایِ در اندازه متوسط همراه شویم و از منافعی که در آن مشترک هستیم دفاع کنیم.»
تاگندهات در توئیتی دیگر نوشته است: «اگر خودمان را به اقدامات در سطح منطقه محدود کنیم، قادر نخواهیم بود از نفوذ جهانی دیگران جلوگیری کنیم. ائتلاف ما باید هند، ژاپن، کره جنوبی، کانادا و استرالیا و شریکان منطقهای را شامل شود.»
رزمایش دریایی مشترک و بزرگ ایران، روسیه و چین از صبح امروز (جمعه، ششم آذر) در آبهای شمالی اقیانوس هند و دریای عمان آغاز شد و قرار است چهار روز ادامه داشته باشد.
معاون عملیات نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با اعلام خبر آغاز این رزمایش، با بیان اینکه نخستین بار است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ایران رزمایش مرکبی با دو قدرت دریایی بزرگ جهان و در چنین سطحی برگزار میکند، توضیح داد: «تمرینات تاکتیکی متنوعی از جمله نجات شناور دچار حریق، آزادسازی شناور مورد تعرض قرار گرفته، تیراندازی علیه اهداف مشخص و سایر تمرینات تاکتیکی و عملیاتی در این رزمایش پیشبینی شده است».
خنثی سازی حمله نیروهای خلیفه حفتر به فرودگاه طرابلس
یک فرمانده نظامی دولت وفاق ملی لیبی از خنثی سازی حمله نیروهای خلیفه حفتر برای نفوذ به مسیر فرودگاه بین المللی طرابلس خبر داد.
این فرمانده نظامی دولت وفاق ملی لیبی گفت: ما توانستیم تعدادی از نیروهای حفتر را در جنوب پایتخت کشته و اسیر کنیم.
این در حالی است که رسانه های وابسته به نیروهای خلیفه حفتر از سیطره این نیروها بر فرودگاه بین المللی طرابلس خبر داده بودند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.