فرصت سه ماهه آمریکا در ارتباط با تحریمهای جدید ایران، واکنش مسکو به خبر درگیری نظامیان روس و آمریکایی در سوریه، حمله بالگرد اسرائیل به مواضع حماس در نوار غزه و اعزام ناو هواپیمابر شارل دوگل فرانسه به خاورمیانه، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به اعلام سه ویژگی توافق مورد نظر ترامپ بجای برجام نیز اشاره کرد.
به گزارش تابناک، «برایان هوک»، نماینده دولت آمریکا در امور ایران به تشریح ویژگیهای توافق جدیدی پرداخته که دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا به دنبال جایگزین کردن آن با «برجام» است.
هوک روز پنجشنبه در پاسخ به این سؤال که توافق هستهای مدنظر دولت جدید آمریکا چه توافقی با توافق دولت قبل دارد گفت: «[توافق مد نظر ما] از بسیاری جهات با آن توافق متفاوت خواهد بود.»
نماینده ویژه دولت ترامپ در امور ایران به برشمردن سه تفاوت بین توافق مدنظر ترامپ با برجام پرداخت. او گفت: «اولین مورد اینکه، ما استاندارد شورای امنیت سازمان ملل متحد را مبنی بر اینکه رژیم ایران حق غنیسازی مواد هستهای ندارد، مجدداً بازخواهیم گرداند. امروز بیش از نیمی از کشورهای دنیا که برنامههای هستهای صلحآمیز دارند، غنیسازی انجام نمیدهند. رژیم نیازی به غنیسازی هیچ ماده شکافتپذیری ندارد.»
هوک در توضیح درباره دومین مورد گفت: «مورد دوم این است، هر توافقی که به آن دست پیدا کنیم، تحویل مجلس سنا خواهیم داد تا به معاهده تبدیل شود. اگر این توافق به تصویب سنا برسد به قانون بینالمللی تبدیل میشود. توافقِ هستهایِ دولت اوباما نوعی تعهد سیاسی بود و هیچگاه برای تبدیل شدن به معاهده، تحویل سنا نشده بود؛ وقتی که این توافق به نیویورک و شورای امنیت فرستاده شد، حتی قطعنامهای که الزامآور باشد هم نبود.»
وی در توضیح درباره سومین مورد تأکید کرد، توافقِ مطلوب ترامپ باید مسائل فراتر از مسائل هستهای از جمله برنامه موشکی ایران را هم شامل شود.
هوک ادعا کرد: «ضمن اینکه این توافق به فراتر از مسائل هستهای خواهد پرداخت، توافق جدید، مسائل موشکی، ستیزهجوییهای منطقهای و گروگانگیریهای ایران را هم شامل خواهد شد؛ این رویکردی است که ما باید در پیش بگیریم.»
فرصت سه ماهه آمریکا در ارتباط با تحریمهای جدید ایران
وبگاه وزارت خزانهداری آمریکا با صدور بیانیهای اعلام کرد، شرکتهای خارجی برای توقف معاملات خود با ایران در ارتباط با تحریمهای جدیدی که از هفته گذشته اعلام شد، سه ماه فرصت خواهند داشت.
وزارت خزانه داری آمریکا در این ارتباط اعلام کرد، این فرصت سه ماهه برای انطباق شرکتهای خارجی با تحریمهای تازه علیه ایران است.
در این بیانیه علاوه بر این گفته شده این فرصت سه ماهه، در نهم آوریل (برابر با ۲۱ فروردین) به پایان خواهد رسید و بعد از این تاریخ عدم تبعیت شرکتهای خارجی با تحریمهای آمریکا علیه ایران به مجازات آنها منجر خواهد شد.
آمریکا از بیستم دی ماه دور جدیدی از تحریمها را به اجرا گذاشت که بر اساس آن شماری از مقامهای ایرانی به همراه چند شرکت ایرانی و خارجی و یک کشتی مشمول تحریم شدند. این امر در پی تشدید تنشها بین تهران ـ واشنگتن شکل گرفت.
فهرست اعلامی شرکتهای مشمول تحریمهای جدید که برخی از آنها تکراری است، شامل ذوب آهن، آلومینیم المهدی، ایرالکو، فولاد ارفع، فولاد خراسان، گل گهر، فولاد هرمزگان، فولاد آلیاژی ایران، آهن و فولاد غدیر، فولاد خوزستان، ملی مس، فولاد اکسین، فولاد صبا، فولاد کاوه جنوب میشود.
واکنش مسکو به خبر درگیری نظامیان روس و آمریکایی در سوریه
مرکز روسی آشتی نیروهای متخاصم در سوریه ـ که زیر نظر وزارت دفاع روسیه فعالیت دارد ـ برخی اطلاعات منتشره مبنی بر اینکه نیروهای نظامی آمریکایی، مانع عبور ماشینهای گشت پلیس نظامی روسی در استان حسکه شدهاند را تکذیب کرده است.
سرهنگ "یوری بارینکوف" رئیس مرکزی روسی آشتی نیروهای متخاصم در سوریه در این باره گفت، انتشار برخی اطلاعات از منابع اینترنتی خارجی در مورد ممانعت از گشت زنی نیروهای پلیس نظامی روسیه در حسکه توسط نظامیان آمریکایی معتبر نیست.
وی در عین حال یادآور شد، کانال ارتباطی دائمی بین فرماندهی گروه نظامیان روسیه مستقر در سوریه و مرکز عملیات نیروهای مسلح ایالات متحده در خاورمیانه همچنان برقرار است تا از بروز هر نوع حادثه بین نظامیان دو کشور در عرصه عملیاتی سوریه جلوگیری شود.
این مقام نظامی روس افزود: نیروهای پلیس نظامی روسیه همچنان به گشتزنیهای خود در استانهای حلب، رقه و حسکه ادامه داد. بارینکوف اطمینان داد که تمام فعالیتهای گشت زنی بدون وقوع هیچ حادثهای، مطابق با برنامههای مصوب و در مسیرهای تعیین شده انجام میشوند.
در دهم ژانویه (بیستم دی ماه) وزارت دفاع ترکیه از آغاز رژیم آتشبس در منطقه کاهش تنش ادلب در سوریه از ساعت ۰۰ :۰۱ در دوازدهم ژانویه (۲۲ دی ماه) خبر داد. مرکز روسی آشتی نیروهای متخاصم در سوریه برقراری آتشبس در منطقه ادلب از نهم ژانویه (نوزدهم دی ماه) را اعلام کرد.
حمله بالگرد اسرائیل به مواضع حماس در نوار غزه
ارتش رژیم صهیونیستی شامگاه پنجشنبه با انتشار یک بیانیه اعلام کرد، در پی پرتاب بالونهای آتش زا از جانب نوار غزه، یک فروند بالگرد تهاجمی تأسیسات زیرزمینی حماس را بمباران کرد.
گفتنی است، روز چهارشنبه چهار فروند راکت از جانب نوار غزه به سمت سرزمینهای اشغالی فلسطین پرتاب شد که سامانه پدافندی گنبد آهنین رژیم صهیونیستی دو فروند از این راکتها را رهگیری کرد.
در واکنش به این حمله راکتی، نیروهای متخاصم رژیم صهیونیستی نیز از حمله به تأسیسات حماس خبر دادند.
اعزام ناو هواپیمابر شارل دوگل فرانسه به خاورمیانه
«امانوئل ماکرون» روز سه شنبه اعلام کرد، فرانسه برای پشتیبانی از عملیات ارتش این کشور در خاورمیانه ناو هواپیمابر شارل دوگل و ناوگروه رزمی آن را از ماه ژانویه تا آوریل به این منطقه اعزام میکند.
ماکرون در سخنرانی خود برای نیروهای ارتش فرانسه به مناسبت سال نو میلادی اظهار داشت: «این ناو هواپیمابر پیش از اعزام به اقیانوس اطلس و دریای شمال، از ماه ژانویه تا مارس ۲۰۲۰ از عملیاتهای فرانسه (در خاورمیانه) پشتیبانی خواهد کرد».
گفتنی است، اعزام این ناو هواپیمابر در بحبوحه تشدید تنش ها میان ایران و آمریکا و نگرانی ادعایی فرانسه از تضعیف روند مقابله با تروریستهای داعش صورت میگیرد.