به گزارش تابناک به نقل از عصر ایران، احساس سوزن سوزن شدن در پا نشانهای شایع است و به طور معمول به مشکلی جدی اشاره ندارد. با این وجود، اگر این احساس پس از کاهش فشار بر اعصاب همچنان برای مدت زمانی طولانی ادامه مییابد یا با علائم دیگر مانند مشکلات تعادل، ضعف، درد یا تغییر در بینایی همراهی میشود، ممکن است مسالهای جدیتر در جریان باشد و مراجعه به پزشک بهترین اقدام است. در ادامه با برخی دلایل احساس سوزن سوزن شدن پا بیشتر آشنا میشویم.
دلیل شماره یک برای احساس سوزن سوزن شدن در پا دیابت است. چه در معرض خطر ابتلا به دیابت قرار داشته باشید یا این بیماری در شما تشخیص داده شده باشد، سطوح بالای قند خون میتواند به اعصاب آسیب برساند که میتواند به احساس سوزن سوزن شدن منجر شود.
اگر با احساس تشنگی یا گرسنگی شدید مواجه هستید، اضافه وزن دارید یا غیرفعال هستید، یا سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت نوع ۲ دارید، برای بررسی دقیق شرایط خود به پزشک مراجعه کنید. شما میتوانید سطوح قند خون را با برخی تغییرات سبک زندگی و مصرف دارو زیر کنترل بگیرید که ممکن است به کاهش علائم و پیشگیری از آسیب عصبی بیشتر کمک کند.
داروهایی که مصرف میکنید ممکن است دلیل احساس سوزن سوزن شدن در پاها باشند، به ویژه اگر شیمی درمانی را به عنوان بخشی از درمان سرطان دنبال میکنید یا داروهایی برای اچآیوی و ایدز مصرف میکنید. در این مورد، صحبت با پزشک و استفاده از دارویی با عوارض جانبی کمتر یا بررسی این که آیا فواید درمان از هزینههای آن بیشتر است یا خیر اهمیت دارد.
همان گونه که جنین در رحم مادر رشد میکند، فشار وارده از سوی وی میتواند اعصاب در پاها را فشرده کرده و به احساس سوزن سوزن شدن منجر شود. همچنین، ممکن است بی حسی و سوزن سوزن شدن در دستهای خود به واسطه تغییر سطوح مایع در بدن را تجربه کنید.
در شرایطی که آزاردهنده هستند، این علائم عادی محسوب شده و پس از تولد نوزاد باید بهبود یابند. با این وجود، اگر بی حسی یا احساس سوزن سوزن شدن در پاها ادامه یابند، تشدید شوند یا با درد یا تورم همراه باشند، باید برای بررسی دقیق شرایط به پزشک مراجعه کنید.
اگر با کمبود ویتامینهای B، مانند ویتامینهای B۱ یا B۱۲ مواجه باشید، امکان تجربه احساس سوزن سوزن شدن در پاها وجود دارد و به طور معمول در هر دو پا آغاز میشود. اعصاب و پوششهای عصبی نیازمند این ویتامینها برای ارائه عملکرد درست خود هستند و بدون آنها، پاها ممکن است نخستین بخشهایی باشند که از بروز مشکل خبر دهند.
از سوی دیگر، میزان بیش از حد ویتامین B۶ نیز میتواند موجب احساس سوزن سوزن شدن در پاها شود. از این رو، پیش از آغاز مصرف مکملهای غذایی با پزشک خود مشورت کنید. وی میتواند به شما در تعیین مقدار درست مصرف برای بازگشت تعادل به بدن کمک کند. به طور خاص، ویتامین B۱۲ بیشتر در منابع حیوانی مانند گوشت قرمز، ماهی و مرغ یافت میشود، از این رو، گیاهخواران و وگانها ممکن است با کمبود این ویتامین مواجه شوند.
اگر با کمر درد و احساس سوزن سوزن شدن که به سمت پاها حرکت میکند، مواجه هستید، این شرایط ممکن است به یک گیرافتادگی عصب (Pinched Nerve) در کمر اشاره داشته باشد. گیرافتادگی عصب میتواند به واسطه یک آسیب دیدگی، بارداری، آرتریت، یا استرس ناشی از حرکات تکراری در کار یا ورزش شکل بگیرد. در بیشتر موارد، مگر این که ضعف شدید را تجربه کنید، استراحت و فیزیوتراپی به تسکین علائم کمک خواهند کرد. اگر با درد شدید مواجه هستید، گاهی اوقات ممکن است به عمل جراحی یا تزریق کورتیکواستروئید برای بهبودی نیاز باشد.
تنگی کانال ستون فقرات یا باریک شدن فضاهای بین ستون فقرات میتواند بر اعصاب فشار وارد کند که میتواند موجب احساس سوزن سوزن شدن در هر دو پا شود. این شرایط به طور معمول از ۵۰ سالگی به بعد آغاز میشود. این بخشی از روند پیری است، زیرا استئوآرتریت غضروفهایی که به عنوان بالشتک بین مفاصل عمل میکنند را فرسوده میکند. شما ممکن است درد و بی حسی را نیز تجربه کنید.
اگر با تشدید شرایط خود مواجه شدید به پزشک مراجعه کنید. دارو، فیزیوتراپی و حتی جراحی با حداقل تهاجم میتواند به تسکین علائم کمک کند.
اختلالات خودایمنی مانند لوپوس، سندرم سیوگرن، سندرم گیلن باره، آرتریت روماتوئید، و مولتیپل اسکلروز میتوانند موجب احساس سوزن سوزن شدن در پاها شوند. سیستم ایمنی بیش از حد فعال به اعصاب حمله میکند یا در موارد دیگر، آرتریت ناشی از این شرایط موجب یک گیرافتادگی عصب میشود که میتواند به احساس سوزن سوزن شدن در پاها منجر شود. احساس سوزن سوزن شدن اغلب با علائم نگران کننده دیگر مانند ضعف، بی حسی، دشواری در تنفس یا درد مزمن همراهی میشود که به پزشک میتواند در تشخیص درست و ارائه درمان کمک کند.