تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون رشد نرخ دلار در هفتهای که گذشت، صادرات تخم مرغ متوقف شد، واردات کره متوقف شده است، قیمت نفت خام ۲.۵ درصد دیگر سقوط کرد و بازگشت به کار بورس توکیو پس از بدترین اختلال سیستمی تاریخ را در بر دارد.
شاخص دلار دوباره در مدار نزولی قرار گرفت. به نقل از رویترز، در ادامه سیگنال دهی متناقض به بازارهای مالی، این بار یکی از مدیران ارشد بانک مرکزی آمریکا از احتمال طولانی شدن روند احیای اقتصادی این کشور خبر داده است. پاتریک هارکر، مدیر دفتر منطقه ای فدرال رزرو در فیلادلفیا گفته، فرض غالب این است که تا اواخر سال آینده، واکسن کرونا به طور گسترده در اختیار عموم مردم قرار گیرد. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات امروز با ۰.۱۹ درصد کاهش نسبت به روز گذشته در سطح ۹۳.۷۸ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل ۱.۰۸۸ دلار اعلام شد.
بازار ارز در هفتهای که گذشت، با افزایش قیمت دلار و یورو در صرافیهای بانکی و مجاز همراه بود، به گونهای که هر اسکناس دلار آمریکا به نرخ ۲۸۹۰۰ تومان در پایان معاملات دیروز رسید که نسبت به پنج شنبه هفته قبل، ۱۱۰۰ تومان گرانتر شده است. همچنین هر اسکناس یورو به نرخ ۳۳۹۵۰ تومان فروخته شده که نسبت به پایان هفته قبل، ۱۵۵۰ تومان افزایش داشته است.
مدیر کل دفتر طیور وزارت جهاد کشاورزی گفت: ماهانه حدود ۸۰ هزار تن تخم مرغ به بازار عرضه میشود. اختلاف قیمتی که در چند وقت اخیر برای تخم مرغ به وجود آمد، به علت صادراتی بود که انجام شد؛ به طوری که در سال گذشته در مجموع ۵۰ هزار تن تخم مرغ صادر شد در حالی که در همین چند ماهه ۶۰ هزار تن تخم مرغ صادر شد که این موضوع موجب افزایش قیمت این محصول در بازار شد. در حال حاضر صادرات این محصول کامل متوقف شده و همه تخم مرغ تولیدی در کشور به سمت بازار گسیل داده شده، به طوری که با قیمت مصوب ۱۲ هزار تومان از درب مرغداری تخم مرغ هم اکنون به شکل گسترده به میادین میوه و تره بار در حال عرضه است که در نهایت این محصول در میادین با قیمت مصوب مصرف کننده کیلویی ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان در حال عرضه به مصرف کنندگان است. به هر میزان که نیاز باشد، امکان توزیع تخم مرغ در میادین وجود دارد و امیدواریم با این عرضه گسترده قیمت تخم مرغ به نرخ مصوب برسد، چنانچه تاکنون این اتفاق تا حدودی محقق شده و قیمت هر شانه تخم مرغ در خرده فروشیها از بالای ۳۸ هزار تومان به حدود ۳۰ هزار تومان رسیده است. برای توزیع تخم مرغ با قیمت مصوب در خرده فروشیها نیز هیچ مشکلی وجود ندارد؛ اما برای این موضوع همکاری بیشتر وزارت صنعت و گسترش شبکه توزیع نیاز است. این مقام مسئول با اشاره به اینکه صادرات تا زمان تعادل بازار ممنوع شده است، افزود: البته این تصمیم مقطعی است، چون روزی ۱۵۰ تن مازاد تولید داریم که پس از ایجاد تعادل در بازار قطعاً باید صادر شود.
مهدی میراشرفی، معاون وزیراقتصاد و رئیس کل گمرک ایران در تشریح تجارت خارجی کشور در نیمه اول سال، اظهار داشت: مبادلات تجاری ایران با کشورهای خارجی در شش ماهه نخست سالجاری به ۳۰ میلیارد و ۳۴۹ میلیون دلار و ۶۲ میلیون و ۸۴۲ هزار تن رسید. سهم صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی به استثنای نفت خام، نفت کوره و نفت سفید و همچنین بدون احتساب صادرات از محل تجارت چمدانی در این مدت بالغ بر ۴۶ میلیون و ۳۱۸ هزار تن به ارزش ۱۳ میلیارد و ۵۶۶ میلیون دلار بود که بنزین همچنان در صدر کالاهای صادراتی کشور در نیمه نخست امسال قرار دارد و پلیاتیلن، گرید فیلم، متانول و اوره بعد از بنزین چهار قلم نخست کالای صادراتی کشور بودند.
وی در خصوص مقاصد صادراتی کشور اظهار داشت: پنج کشور عمده صادراتی ایران در نیمه نخست سال، به ترتیب چین با ۱۳ میلیون و ۱۱۱ هزار تن کالا به ارزش بیش از ۳ میلیارد و ۷۰۹ میلیون دلار و سهم ۲۷.۳ درصدی، عراق با ۹ میلیون و ۲۸۱ هزار تن به ارزش ۲ میلیارد و ۹۷۱ میلیون دلار و سهم ۲۱.۹ درصدی، امارات متحده عربی با ۷ میلیون و ۱۶۴ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۹۳۳ میلیون دلار و سهم ۱۴.۲ درصدی، افغانستان با ۳ میلیون و ۳۳۲ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۱۰۳ میلیون دلار و سهم ۸.۱ درصدی و ترکیه با یک میلیون و ۴۴۹ هزار تن به ارزش ۷۳۱ میلیون دلار و سهم ۵.۳ درصدی بودند. مجموع صادرات کشور با این ۵ مقصد، ۱۰ میلیارد و ۴۴۸ میلیون دلار است که از لحاظ وزنی بیش از ۷۲ درصد و از لحاظ ارزش بیش از ۷۴ درصد صادرات را به خود اختصاص داده است. واردات کالا از کشورهای خارجی نیز طی شش ماهه نخست امسال به ۱۶ میلیون و ۵۲۴ هزار تن به ارزش ۱۶ میلیارد و ۷۸۳ میلیون دلار رسید.
عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد: گزارشهای اولیه اداره آمار اقتصادی حاکی از رشد ۵.۴ درصدی پایه پولی و رشد ۱۵.۵ درصدی نقدینگی در پایان شش ماهه اول امسال نسبت به پایان سال ۹۸ است. محدود شدن رشد پایه پولی نشانگر ایستادگی بانک مرکزی برای کنترل رشد پول پرقدرت در جامعه است. با توجه به تعدیل اصلاح انجام شده در نرخ سپرده قانونی که به خاطر مساعدت به بانکها در پرداخت وامهای کرونا انجام شده بود و همچنین اقدامات احتیاطى که به زودى دنبال خواهد شد، در ادامه سال انشاءالله شاهد تعدیل نرخ رشد نقدینگی خواهیم شد. رئیس کل بانک مرکزی برنامه این بانک برای کنترل رشد ترازنامه بانکها را از دیگر اقدامات بانک مرکزی برای کنترل رشد نقدینگی دانست و تصریح کرد: مدیریت نرخ سود به عنوان ابزار اصلى کنترل تورم دنبال خواهد شد.
رئیس هیات مدیره اتحادیه تعاونیهای فرآوردههای لبنی کشور گفت: پس از نرخ گذاری جدید کره و خرید با ارز آزاد تاکنون وارداتی برای این محصول صورت نگرفته است، زیرا قیمت جهانی کره بالا است و دلار به نرخ آزاد برای ما بسیار گران تمام میشود. از همین روی واردات کره دیگر مقرون به صرفه نیست. البته قیمت بالا تنها برای وارد کنندگان نیست و مصرف کننده را نیز تحت تاثیر قرار داده است. وی ادامه داد: ابتدا دولت برای واردات کره ارز دولتی اختصاص دارد و حالا بدون آنکه تبعات این مساله را بررسی کند ارز را قطع کردند و جایگزینی هم برای کره در نظر نگرفتند. این طور به نظر میرسد که بازار را به حال خود رها کردهاند؛ هرچند قیمت کره مطابق قیمت مصوب است، .به علت نرخ بالا مردم قدرت خرید این محصول را هم از دست دادهاند. با اینکه امکان تولید داخلی وجود دارد، ابتدا باید زیرساختهای آن فراهم شود؛ برای نمونه، کشور ما باید به سمتی برود که محصولات لبنی بدون چرب تولید کند تا بتوانیم چربی حاصل از آن را جایگزین کره وارداتی کنیم. اما متاسفانه هم اکنون مشکل شیرخام و علوفه وجود دارد. این شرایط حاصل تصمیم غیر کارشناسی است و عایدی جز زیان جامعه ندارد، ابتدا مصرف کننده سپس صنایع و به تدریج کشور را تحت الشعاع قرار میدهد. /ایلنا
در پنج روز معاملاتی این هفته بورس نمادهای بانک ملت، فولاد مبارکه اصفهان، ملی صنایع مس ایران، سرمایهگذاری غدیر، فولاد مبارکه اصفهان، پالایش نفت اصفهان و سرمایهگذاری ایران خودرو و گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان در گروه نمادهای پربیننده قرار داشتند. شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز چهارشنبه (۹ مهر) به عدد یک میلیون و ۵۰۳ هزار واحد رسید که در مقایسه با پایان هفته گذشته حدود هفت درصد افت را تجربه کرد؛ رشد ۱۰ هزار واحدی روز چهارشنبه امیدواریها را برای بازگشت بورس به مدار صعود را افزایش داد.
روز جمعه، بورس توکیو یک روز پس از اینکه بدترین اختلال سیستمی تاریخ باعث شد، معاملات سومین بورس بزرگ جهان کاملاً تعطیل شود، دوباره به تجارت نرمال خود بازگشت. این اختلال شدید ناشی از یک مشکل در سختافزار سیستم تجاری موسوم به «اَروهِد» این بورس بود که متعاقب آن ناتوانی در استفاده بموقع از سیستم پشتیبانی باعث تعطیلی کامل معاملات شد. از زمان الکترونیکی شدن کامل این بورس در ۱۹۹۹ چنین توقف یک روزه کاملی بیسابقه بوده است. با این حال فعالان بازار از اینکه این مشکل سختافزاری بوده و به حملات سایبری ارتباطی نداشته است، آسوده خاطر شدند اما با توجه به ضربهای که این اتفاق به اعتبار و خوشنامی بازار توکیو وارد کرده است، در مورد تأثیرات بلندمدت آن هشدار دادند. این اختلال و تعطیلی درست در روزی اتفاق افتاد که انتظار میرفت به دنبال انتشار نتیجه بررسی شرکتها تحت شاخص تانکان بانک مرکزی و جهش سهام والاستریت در معاملات روز گشته، حجم معاملات بالایی در بورس توکیو انجام شود. وزیر مالی ژاپن تارو آسو در این باره گفت: ناظر مالی ژاپن به بورس توکیو دستور میدهد، فوری گزارش اختلال در سیستم خود را که باعث شد، معاملات آن یک روز کامل مختل شوند ارائه کند. او گفت، ما باید گامهایی برداریم که چنین اتفاقاتی دیگر رخ ندهد.
سیانبیسی: صبح جمعه پس از اینکه رئیسجمهور آمریکا دونالد ترامپ اعلام کرد تست کرونای او و بانوی اول آمریکا، ملانیا ترامپ، مثبت شده است، شاخصهای سهام آمریکا سقوط کردند. شاخص ایمینی داوجونز در بازارهای غیر رسمی و اینترنتی (خارج از ساعات کار بازارهای والاستریت) سقوط کرد. این شاخص در واکنش اولیه به خبر ابتلای ترامپ ۵۰۰ واحد سقوط کرده بود. شاخصهای ایمینی اساندپی و نزدک هم سقوط کردند. در همین زمان، سود اوراق ده ساله خزانهداری آمریکا هم به ۰.۶۶۱ درصد سقوط کرد. ترامپ در توئیتر خود اعلام کرد: تست کرونای من و بانوی اول امشب مثبت شد. ما فوراً پروسه قرنطینه و ریکاوری خود را آغاز خواهیم کرد و در کنار هم از این مشکل عبور میکنیم.
سیانبیسی: صبح جمعه قیمتهای نفت خام دومین سقوط روزانه متوالی خود را شاهد بودند. بدتر شدن وضعیت پاندمی کرونا که باعث مبهم شدن چشمانداز تقاضا شده است، از یک سو و افزایش تولید نفت خام از سوی دیگر، بر قیمتهای نفت فشار وارد میکند. تا ساعت ۹:۱۳ صبح جمعه به وقت تهران، قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام برنت، بنچمارک بینالمللی قیمت نفت ۲.۳۹ درصد یا ۰.۹۸ سنت سقوط کرد و به ۳۹.۹۵ دلار رسید. قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام آمریکا ۲.۵۶ درصد یا ۰.۹۹ سنت سقوط کرد و به ۳۷.۷۳ دلار رسید. قیمت هر واحد گرمایی انگلیسی گاز طبیعی هم ۲.۸۱ درصد سقوط کرد و به ۲.۴۵۶ دلار رسید. رشد تولید روزانه ۱۶۰ هزار بشکهای اوپک و بدتر شدن شیوع کرونا در جهان و به ویژه آمریکا، قیمتهای نفت را تحت فشار قرار داده است.