فصل پاییز نویدبخش روزهایی بهتر برای بازار سرمایه بوده است؛ بازاری که نیمه دوم تابستان را سخت و پرنشیب تجربه کرد. حالا پاییز برگ ریزان برای بازار سرمایه با کاهش فضای ترس و بی اعتمادی و بازگشت محتاطانه سرمایه گذاران همراه شده است.
علی صابری، تحلیلگر بازار سرمایه در گفت و گو با
تابناک اقتصادی، روند معاملات در هفته گذشته را نویدبخش روزهای بهتر و متعادل تر در بازار سرمایه دانست و هفته آینده را هفته ای تعیین کننده در تثبیت این روند توصیف کرد.
صابری در خصوص وضعیت بورس در هفته گذشته اظهار داشت: هفته گذشته، شاهد نشانه های خیلی خوبی برای بازگشت بازار سرمایه به روند مثبت و متعادل بودیم، به نحوی که میانگین معاملات خرد نسبت به هفته پیش افزایش داشت و شاهد ورود پول تازه نفس حقیقی به بازار بودیم؛ هرچند هنوز فضای اعتماد کامل به بازار بازنگشته است. همچنین بازار سرمایه به حمایت معتبر در حدود شاخص یک میلیون و پانصد هزار واحدی واکنش نشان داد و شاخص کل این حمایت را از دست نداد.
از نظر بنیادی بازار سرمایه در بیشتر سهمها به سطح ارزندگی و جذابیت رسیده است و در مقایسه با بازارهای موازی، سهام یک دارایی کم ریسک و ارزان محسوب میشود؛ در هفته قبل هم در مجموع با بازده ۲.۴ درصدی از بازارهای رقیب خود یعنی طلا، ارز و سکه پیشی گرفت.
آنچه مسلم است، بازار سرمایه با هیجان و شتابی که در ابتدای سال همراه بود دیگر رشد نخواهد کرد، چون آن رشد پرشتاب در نتیجه جذاب سازی این بازار و تشویقهای مستمر دولت برای حضور قشرهای مختلف در بورس بود، در حالی که تدابیر لازم برای تعادل بخشی به بازار با عرضههای برنامه ریزی شده، آموزش تازه واردان و تبیین مفاهیم ریسک و سود در بازار سرمایه اندیشیده نشده بود.
علی صابری افزود: حالا ما با یک بازار سرمایه بزرگتر با طیف وسیع تری از مخاطبان و فعالان مواجهیم که هم طعم شیرین فرازها را چشیده اند و هم تلخی روزهای نشیب را. این موضوع به ارزندگی بازار و امید به تعادل معاملات در روزها و ماههای آتی میافزاید و میتوانیم خوش بین باشیم، فارغ از رخدادهای سیاسی و برون زا، یک عامل درون زای بنیادی یعنی منطق و بینش سرمایه گذاری در بورس به بازار قوام میدهد.
وی در خصوص بازار بورس در هفته آتی نیز گفت: هفته آینده هم بازار می تواند با حمایت سهامداران حقیقی و حقوقی روند متعادلی را سپری کند، گزارش های شش ماهه به بازار مخابره شده و خوشبختانه می بینیم سهامداران نسبت به گزارش ها حساس تر شده اند. نرخ جدید تسعیر ارز به بانک ها ابلاغ شده، گروه سیمانی به بخشی از خواسته خود درباره افزایش قیمت محصولات رسیده، بسیاری از شرکت ها بازارگردان سهام خود را انتخاب و معرفی کرده اند و ده ها خبر خوب دیگر که از گوشه و کنار بازار به گوش می رسد که همه این ها می تواند برای بازار امید بخش باشد؛ در واقع لازم نیست برای رشد بازار سرمایه، منتظر اخباری نظیر افزایش نرخ دلار یا حمایت دولت و ... بود، بازار سرمایه این ظرفیت را دارد، با جذب نقدینگی های خرد و کلان، با ارزش آفرینی در شرکت ها و سودسازی به مسیر مثبت خود ادامه دهد.
صابری ادامه داد: گره زدن شرایط بازار به یک یا دو گروه و سهم اساساً کار صحیحی نیست؛ اما واقعیت آن است که نگاه بازار به ویژه سهامداران حقیقی و خرد به چند نماد بزرگ یا شاخص ساز است که هفته گذشته وضعیت معاملاتی خوبی داشتند و اگر فرض کنیم این فضا برای آن ها تداوم یابد، باز هم شاهد افزایش جرات و شهامت ورود پول حقیقی به بازار خواهیم بود. یکی دو نماد شاخص ساز متوقف هم می توانند به بهتر شدن فضا دامن بزنند، چون با اخبار خوبی که از گزارش ها و مجامع آن ها رسیده، نگرانی درباره فشار فروش کاهش پیدا کرده است.
این تحلیلگر بازار سرمایه به سهامداران توصیه کرد، برای یادگیری مفاهیم اساسی بازار سرمایه زمان اختصاص دهند و ضمن اشراف به اخبار و فضای سیاسی و کسب و کارها، به گزارش های ماهانه شرکت ها و فاکتورهای عملکردی کلیدی آنان توجه کنند چرا که در مسیر بازگشت بازار به مدار صعودی شاهد بودیم همه سهم ها مشابه نبودند.
صابری در پاسخ به این که آیا تحریم های جدید آمریکا در مورد هجده بانک ایرانی تاثیری بر بازار بورس دارد نیز اظهار داشت: اساساً بازار سرمایه در سال های اخیر نسبت به اخبار سیاسی و به ویژه تحریم ها واکنش زیادی نشان نمی دهد، اما فراموش نکنیم بورس، بازاری پویا و فوق العاده حساس به رخدادهای بیرونی است و هر واقعه و خبری می تواند بر تصمیمات سرمایه گذاران آثاری هرچند اندک داشته باشد.