کیوسک بین الملل تابناک: عزم جدی دموکراتها برای استیضاح ترامپ در روزهای باقی مانده، نگرانی گسترده از آشوب در آمریکا همزمان با مراسم تحلیف، برگزاری نشست سه جانبه پوتین، علی اف و پاشینیان درباره قره باغ، انتخاب رئیس جدید سازمان سیا توسط بایدن و تهدید آمریکا از سوی چین در ارتباط با تایوان، از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
عزم جدی دموکرات ها برای استیضاح ترامپ در روزهای باقی مانده
به گزارش یو اس ای تودی، دموکراتها با تعیین ضربالاجلی به «مایک پنس» معاون رئیس جمهور آمریکا، ۲۴ ساعت مهلت دادهاند که یا دونالد ترامپ را از مقام ریاست جمهوری برکنار کند یا آنکه مجلس نمایندگان طرح استیضاح او را به رای میگذارد.
در همین رابطه شب گذشته «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان ایالات متحده در نامهای خطاب به قانونگذاران نوشت که در هفته جاری، اعضای این مجلس نخست قطعنامهای را به رأی میگذارند که در آن از «مایک پنس» معاون رئیس جمهور و اعضای کابینه میخواهد تا «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا را پیش از ارائه طرح استیضاح از سمت خود برکنار کنند.
پلوسی در بخش دیگری از این نامه نوشت که مجلس نمایندگان آمریکا قرار است روز دوشنبه یا سه شنبه قطعنامه مزبور را به رأی بگذارد. در صورت عدم تصویب این قطعنامه، روز سه شنبه رأی گیری نهایی (استیضاح) انجام خواهد شد.
در این قطعنامه از مایک پنس خواسته میشود تا به اصلاحیه ۲۵ اُم قانون اساسی آمریکا استناد کند؛ اصلاحیهای که به مایک پنس و اعضای کابینه ترامپ امکان میدهد تا در صورت تشخیص عدم توانایی رئیس جمهور برای انجام وظایف رسمی خود، وی را از این سمت برکنار کنند.
پلوسی در ادامه این نامه میافزاید که پس از طی شدن این پروسه، مجلس نمایندگان «به ارائه طرح استیضاح به صحن مجلس نمایندگان اقدام خواهد کرد».
گفتنی است تا شامگاه یکشنبه به وقت محلی، ۲۱۰ تن از اعضای مجلس نمایندگان آمریکا- حدود اکثریت اعضا- از طرح استیضاح ترامپ پشتیبانی کردهاند.
نگرانی گسترده از آشوب در آمریکا همزمان با مراسم تحلیف
منابع آگاه خبر دادهاند که اداره پلیس نیویورک به منظور کمک به پلیس محلی در مکان برگزاری مراسم تحلیف «جو بایدن»، رئیسجمهور منتخب در بیستم ژانویه، ۲۰۰ نیروی خود را اعزام خواهد کرد.
به نوشته پایگاه شبکه خبری «فاکس نیوز»، منابع آگاه در اداره پلیس واشنگتن گفتهاند که این شهر استقرار ۳۰۰۰ نیروی کمکی از ادارات پلیس سراسر ایالات متحده را خواستار شده تا در مراسم تحلیف بایدن باشند.
این در حالی است که مراسم تحلیف ریاستجمهوری، امسال در آمریکا به دلیل محدودیتهای کرونایی با جمعیت کمتری برگزار خواهد شد و رژه مرسوم هر ساله در خیابان پنسیلوانیا نیز لغو شده و قرار است «مجازی» برگزار شود.
بایدن هم به هواداران خود گفته که برای این منظور به واشنگتن دی.سی سفر نکنند.
این در حالی است به دنبال نگرانیها از تکرار دوباره آشوب هواداران دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، که چهارشنبه شب به ساختمان کنگره حمله کردند، «موریل بوزر» شهردار واشنگتن دی.سی خواستار افزایش و تمدید تدابیر امنیتی تا زمان برگزاری مراسم تحلیف بایدن شده است.
موریل بوزر در نامهای که برای «چاد وُلف»، سرپرست وزارت امنیت داخلی آمریکا نوشته، عنوان کرد: «ما شدیداً بر این باور هستیم که با توجه به آشوب، مجروحات و کشتهشدگانی که در جریان یورشها به کنگره شاهد بودیم، پنجاه و نهمین مراسم تحلیف ریاستجمهوری در ۲۰ ژانویه نیازمند یک تدبیر بسیار متفاوتتر نسبت به تحلیفهای گذشته است.»
از سوی دیگر، پایگاه اینترنتی شبکه «سیبیاس نیوز» پیشتر گزارش داده بود که در پی حمله به ساختمان کنگره، پلیس واشنگتن دیسی در حالت آمادهباش کامل قرار گرفته است. همچنین در پی حادثه کنگره اطراف منطقه «کاپیتول هیل» یا همان کنگره حصار کشیده شد.
برگزاری نشست سه جانبه پوتین، علی اف و پاشینیان درباره قره باغ
ولادیمیر پوتین، الهام علی اف و نیکول پاشینیان سران کشورهای روسیه، جمهوری آذربایجان و ارمنستان در روسیه دیدار کردند.
این نشست درباره توافق صلح قره باغ است که مدتی پیش بین دو کشور با حضور پوتین به امضا رسید.
در این دیدار آخرین وضعیت قره باغ مورد بررسی قرار گرفت. در پایان این دیدار، نشست خبری بین طرفین انجام خواهد گرفت.
همچنین پس از پایان این دیدار به صورت دو جانبه هر یک از سران باکو و ایروان با پوتین دیدار خواهند داشت.
انتخاب رئیس جدید سازمان سیا توسط بایدن
جو بایدن، رئیسجمهور منتخب آمریکا در بیانیهای تصریح کرده، قصد دارد ویلیام برنز را به سمت نامزد تصدی ریاست سیا معرفی کند.
رئیس جمهور آتی آمریکا در این بیانیه گفت: «با ریاست او بر سیا مردم آمریکا خواب آرامی خواهند داشت.»
بر اساس گزارش سی ان ان، جو بایدن همچنین در این بیانیه آورده است: بیل برنز یک دیپلمات نمونه با دههها سال تجربه در صحنه جهانی است که مردم و کشور ما را امن نگاه میدارد و با اعتقاد عمیق من هم نظر است که باید این نهاد اطلاعاتی غیرسیاسی باشد.
چنانچه مجلس سنا صلاحیت ویلیام برنز برای این سمت را تأیید کند، او نخستین رئیس این سازمان خواهد بود که سراسر زندگی حرفهایش را در وزارت خارجه آمریکا گذرانده است.
سی ان ان به نقل از منابع آگاه نوشت: دلیل انتخاب برنز تجربه دیپلماتیک وی است و توانایی وی برای آنچه «احیای اعتبار این آژانس اطلاعاتی در دوره پس از ترامپ» عنوان شده است.
برنز هم اکنون رئیس اندیشکده «بنیاد کارنگی برای صلح بینالمللی» است. وی در دولت اوباما به عنوان معاون وزیر خارجه آمریکا خدمت کرد.
وی همچنین در زمان بیل کلینتون به عنوان سفیر آمریکا در اردن و در زمان جورج بوش به عنوان سفیر در روسیه کار کرده است.
تهدید آمریکا از سوی چین در ارتباط با تایوان
به گزارش جاکارتا پست، چین تهدید کرد که اقدام آمریکا مبنی بر لغو محدودیت روابط دیپلماتیک با تایوان را تلافی میکند.
«ژائو لیجیان» سخنگوی وزارت خارجه چین در واکنش به این اقدام تحریک آمیز آمریکا افزود: هرگونه اقدامی که به منافع اصلی پکن لطمه وارد کند، با مقابله به مثل از سوی چین همراه خواهد بود.
وی همچنین خطاب به «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا گفت، اگر از این تصمیم عقبنشینی نکند، با تنبیهی سخت مواجه خواهد شد.
روز گذشته پمپئو در توجیه اقدام تنشآفرین خود مدعی شد: آمریکا طی دهههای گذشته، محدودیتهای داخلی پیچیدهای را برای همکاری با تایوان وضع کرده بود. ایالات متحده این محدودیتها را یکجانبه و در راستای خوشامد رژیم کمونیست در پکن انجام داده بود، اما دیگر نیازی به آن نیست.
وی افزود: من امروز اعلام میکنم که تمام این محدودیتهای خود اعمال شده را برمی دارم. دستگاههای اجرایی باید تمام دستورالعملهای تماس مربوط به روابط با تایوان را که پیش از این توسط وزارت امور خارجه صادر شده بود، باطل و بی اثر بدانند.
طبق اصل چین واحد، دیگر کشورها حق برقراری رابطه سیاسی مستقل با تایوان را ندارند؛ اما در دوره چهار ساله زمامداری ترامپ، آمریکا در راستای مهار قدرتیابی پکن در منطقه ایندوپاسیفیک، به تقویت جریانهای جداییطلبانه مناطق تابعه چین از جمله تایوان، هنگ کنگ و تبت روی آورد.