کیوسک بین الملل تابناک: گفتوگوی مشاور امنیت ملی بایدن با همتایان اروپایی درباره ایران، روسیه و چین، اعلام زمان استیضاح دونالد ترامپ، اعلام آمادگی پاکستان برای میانجی گری میان آمریکا و چین، گسترش درخواستهای بین المللی برای پایان جنگ یمن، هشدار وزارت خارجه روسیه به سفارت آمریکا در مسکو از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
گفتوگوی مشاور امنیت ملی بایدن با همتایان اروپایی درباره ایران، روسیه و چین
«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی دولت جدید آمریکا در اولین تماس تلفنی با همتایان اروپایی و ژاپنی خود، پیمان ناتو و مسائل پیرامون ایران، چین و روسیه را به بحث گذاشت.
به نوشته پایگاه خبری «هیل»، «امیلی هورن» سخنگوی سالیوان روز جمعه گفت، وی با «امانوئل بُن» همتای فرانسوی و «جان هکر» همتای آلمانی، «شیگرو کیتامورا» همتای ژاپنی خود و همچنین «دومینیک راب» وزیر امور خارجه انگلیس، «تماسهایی جداگانه» برقرار کرده است.
هورن گفت: «آقای سالیوان در تماس با شرکای اروپایی، بر تمایل دولت بایدن جهت تقویت اتحاد دو سوی اقیانوس اطلس تأکید و آمادگی ما برای همکاری نزدیک با متحدان اروپایی درخصوص طیفی از اولویتهای مشترک از جمله مسائل چین، ایران و روسیه را تصدیق کرد».
هورن افزود، سالیوان در تماس با کیتامورا بر اهمیت اتحاد ژاپن و آمریکا و تمایل دولت جدید برای رسیدگی به چالشهای مختلف درخصوص شیوع ویروس کرونا و مسائل مربوط به کره شمالی و چین تأکید کرد.
اعلام زمان استیضاح دونالد ترامپ
«چاک شومر» رهبر اکثریت دموکرات مجلس سنای آمریکا خبر داد که دادگاه استیضاح ترامپ، روز دوشنبه، ۸ فوریه (۲۰ بهمن) آغاز خواهد شد.
کنگره آمریکا حدود دو هفته پیش در حال شمارش آرای مجمع گزینندگان (الکترال کالج) برای تأیید نتیجه انتخابات ریاستجمهوری سوم نوامبر بود که بعد از اعتراض چند قانونگذار آمریکایی به نتیجه رأیگیری در ایالت آریزونا، ترامپ از هوادارانش خواست تظاهرات به اصطلاح مسالمتآمیز برگزار کنند.
اما حامیان ترامپ به سمت کنگره هجوم بردند و بعد از درگیر شدن با نیروهای امنیتی وارد ساختمان کنگره شدند. در جریان این حملات پنج تن کشته و دهها تن هم زخمی شدند.
در همین راستا، مجلس نمایندگان آمریکا بامداد ۲۵ دیماه با ۲۳۲ رأی موافق و ۱۹۷ رأی مخالف، طرح استیضاح مجدد ترامپ را تصویب کرد. این اولین بار در تاریخ ۲۴۴ ساله ایالات متحده است که مجلس نمایندگان این کشور، دو بار طرح استیضاح یک رئیسجمهور را تصویب میکند.
سرعت پیشبرد این رأیگیری و حمایت جمهوریخواهان از آن، خشم قانونگذاران آمریکایی از نقش ترامپ در تحریک معترضان برای حمله به ساختمان کنگره را نشان میدهد.
دونالد ترامپ بعد از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در آبانماه سال جاری از پذیرش شکست امتناع کرد و تا آخرین روز حضور در قدرت بر ادعای خود اصرار کرد.
دونالد ترامپ به همین دلیل در مراسم تحلیف «جو بایدن» که روز چهارشنبه یکم بهمنماه برگزار شد شرکت نکرد.
ترامپ در آخرین سخنرانیاش چند ساعت قبل از ترک کاخ سفید گفت، «به شکلی» به قدرت بازخواهد گشت. او گفت: «ما به شکلی بازخواهیم گشت.»
برخی از تحلیلگران میگویند استیضاح و محاکمه ترامپ در مجلس سنای آمریکا از آن جهت بااهمیت است که میتواند از بازگشت او به قدرت جلوگیری کند.
اعلام آمادگی پاکستان برای میانجی گری میان آمریکا و چین
«شاه محمود قریشی» روز جمعه در گفت وگو با الجزیره خطاب به آمریکا بیان کرد که آنان باید درک کنند که رابطه پاکستان با چین به ضرر آنها نیست.
وی با اشاره به سرمایه گذاری ۶۰ میلیار دلاری پکن در طرح راهروی مشترک اقتصادی پاکستان و چین موسوم به «سی پک»، پروژهای که همواره واشنگتن علیه آن موضع گیری کرده و مدعی تحت فشار قرار گرفتن اسلامآباد توسط پکن با اهرم وامهای هنگفت است، افزود: پاکستان، از آمریکا برای مشارکت در این طرح، جهت سرمایه گذاری دعوت میکند.
قریشی اظهار داشت: پاکستان مایل به واسطه گری بین چین و ایالات متحده است، نقشی که در سال ۱۹۷۲ برای گفت و گو بین پکن و واشنگتن با سفر ریچارد نیسکون رئیس جمهوری وقت آمریکا به چین، ایفا کرد.
وی ادامه داد: پاکستان به طور سنتی این فرصت را داشته و میان دو کشور پل ایجاد کرده و اکنون نیز آماده تسهیل این روند است.
وزیر امور خارجه پاکستان درباره وضعیت روابط این کشور با هند تصریح کرد: هر گونه شروع مجدد گفت و گوی مستقیم میان دو کشور مشروط به عقب نشینی دهلی نو از تصمیمات خود درباره کشمیر است.
وی آنچه لغو تغییر وضعیت منطقه کشمیر و پایان نقض حقوق بشر خواند، مسئولیت دولت هند دانست و اضافه کرد: در این صورت دو کشور میتوانند روی میز مذاکره حاضر شوند.
گسترش درخواست های بین المللی برای پایان جنگ یمن
یک ائتلاف انگلیسی خواهان تظاهرات در سرتاسر جهان در روز ۲۵ ژانویه (ششم بهمن) برای پایان دادن به جنگ یمن شد.
به گزارش شبکه خبری المیادین، ائتلاف "جنگ را متوقف کنید" انگلیس در بیانیهای اعلام کرد: ما خواهان برگزاری تظاهرات در سرتاسر جهان در روز ۲۵ ژانویه برای پایان دادن به جنگ یمن هستیم. زمان تظاهرات برای بعد از چند روز از روی کارآمدن جو بایدن، رئیسجمهور منتخب آمریکا تعیین شده که وعده داده حمایت آمریکا از این جنگ را متوقف کند. این تنها هدف اصلی ماست؛ ملزم کردن وی برای عمل کردن به وعدهاش و مجبور کردن دولتها برای اتخاذ اقدامات مشابه.
در این بیانیه آمده است: بیش از ۲۶۰ سازمان از ۱۷ کشور تاکنون درخواست برای اقدام علیه جنگ در یمن را امضا کردهاند و همین باعث میشود این هماهنگی بزرگترین هماهنگی بینالمللی برای پایان دادن به این جنگ از زمان کمپین علیه جنگ عراق باشد.
در این بیانیه تأکید شده است: نیمی از ساکنان یمن در آستانه گرسنگی هستند و کشور شاهد بدترین وبا در تاریخ است و اکنون یمن بدترین میانگین مرگ و میر بر اثر کرونا در جهان را دارد. از هر ۴ کرونایی یک نفر جان خود را از دست میدهد. کاهش و توقف کمکها نیز به گرسنگی شدید ساکنان منجر شده است.
در این بیانیه آمده است: با این حال عربستان همچنان به جنگ خود علیه یمن ادامه میدهد و محاصره را افزایش داده است. جنگ تنها به دلیل ادامه پیشتیبانی نظامی، سیاسی و رسانهای کشورهای غربی و مشخصا آمریکا و مجهز کردن عربستان ممکن است.
این ائتلاف اعلام کرد: ما از دولت انگلیس میخواهیم تجاوز به یمن و مسلح کردن امارات و عربستان را متوقف کند و به محاصره یمن پایان بدهد. تمام بنادر دریایی را بازگشایی کند و کمکهای انسانی به مردم یمن برساند.
ائتلاف "جنگ را متوقف کنید" یک گروه انگلیسی است که ۲۱ سپتامبر ۲۰۰۱ بعد از حملات ۱۱ سپتامبر برای مخالفت با جنگهای ناعادلانه تأسیس شد. این ائتلاف کمپینهایی به راه انداخت که از جمله آن کمپینهایی علیه جنگ در افغانستان و جنگ در عراق بود.
هشدار وزارت خارجه روسیه به سفارت آمریکا در مسکو
به گزارش اسپوتنیک، وزارت خارجه روسیه به سفارت آمریکا در مسکو هشدار داد که هرگونه تلاش برای پوشش تظاهرات غیرقانونی در این کشور، به منزله مداخله آشکار در امور داخلی مسکو تلقی شده و به آن واکنشی مناسب نشان داده خواهد شد.
سفارت آمریکا در مسکو با ارائه اطلاعاتی درباره زمان و مکان برگزاری تظاهرات ضد دولتی، از شهروندان آمریکایی خواسته بود در این اماکن تردد نکنند.
در همین رابطه، وزارت خارجه روسیه اعلام کرد: انتشار چنین دادههای جامعی، فراتر از نگرانی درباره شهروندان آمریکایی ساکن روسیه است. تمام اینها با ارائه دستورالعملهای تحریکآمیز برای برانگیختن اعتراضات در کشورهایی که حکومتشان دلخواه واشنگتن نیست، مطابقت دارد.
این در حالی است که مخالفان دولت روسیه قصد دارند در اعتراض به بازداشت «الکسی ناوالنی» یکی از چهرههای اپوزیسیون، تجمعات اعتراضی برگزار کنند.
پیشتر، سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه گفته بود واکنش کشورهای غربی به خبر بازداشت ناوالنی، بیشتر از بابت انحراف افکار عمومی از بحرانی است که لیبرالیسم با آن دست و پنجه نرم میکند.