به گزارش «تابناک» به نقل از ایرنا، محمد جواد ظریف عصر دوشنبه در گفتوگو با شبکه سی ان ان این مطلب را مطرح کرد و بر لزوم بازگشت آمریکا به اجرای کامل تعهداتش تاکید کرد.
وی افزود: ایالات متحده باید حسن نیت خود را برای بازگشت به توافق هستهای ایجاد کند چرا که ایالات متحده به دلیل تصمیم خودشان برای خروج از توافق هستهای بدون به ریشههای موجود در داخل آن، خارج شد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: از طرف دیگر ایران از سازوکارهای توافق هستهای برای محدود کردن همکاری خود استفاده میکند، اگر بند ۳۶ را بخوانید ما کاملا مطابق با توافق هستهای عمل کردیم.
ظریف اضافه کرد: اکنون ایالات متحده باید دوباره به اجرای تعهداتش بازگردد که در آن صورت ایران بلافاصله برای پاسخ دادن آماده خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه دراینجا زمان مطرح نیست، اظهار کرد: مساله این است که آیا ایالات متحده و دولت جدید میخواهد از سیاست های قدیمی، سیاستهای شکست خورده دولت ترامپ پیروی کند یا خیر.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران افزود: در این صورت میتوانیم در مورد مساله دیگری که رئیس جمهوری بایدن مطرح کرده است بحث کنیم. توافق هستهای بر اساس آنچه میتوانستیم توافق کنیم و نمی توانستیم توافق کنیم، مورد مذاکره قرار گرفت.
ظریف ادامه داد: این توافقی است که انجام شده است. ایالات متحده مجبور است آنچه در مورد آن توافق کردیم را بپذیرد. ما تصمیم گرفتیم که در مورد برخی موارد به توافق نرسیم، نه به این دلیل که آنها را نادیده گرفتیم بلکه به این دلیل که ایالات متحده و متحدانش برای انجام آنچه که لازم بود، آماده نبودند.
وی اضافه کرد: آیا ایالات متحده آمادگی دارد فروش سلاح به منطقه ما را متوقف کند، اگر میخواهد در مورد دفاعی ما صحبت کند؟ ما یک هفتم عربستان سعودی با دو و نیم برابر جمعیت، صرف دفاع میکنیم.
رئیس دستگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: آیا ایالات متحده آماده کاهش صدها میلیارد دلار اسلحهای است که به منطقه ما میفروشد؟ آیا ایالات متحده آمادگی دارد جلوی کشتار کودکان در یمن را بگیرد تا بخواهد در مورد وضعیت یمن صحبت کند؟ هنگام مذاکره در مورد توافق هستهای، ایالات متحده برای بحث در مورد این مسائل آماده نبود.
ظریف اظهار کرد: به همین دلیل توافق کردیم که توافقی که بهای آن را پرداخت میکنیم، محدود کنیم. شما میدانید که محدودیتهای خرید تسلیحات ایران برای ۵ سال تمدید شد، این محدودیت در ماه اکتبر برداشته شد، زیرا ما در مورد مسائل منطقه توافق نکردیم و همچنین در مورد مسایل موشکی نیز توافق نکردیم.
وی با بیان اینکه در سال ۲۰۲۳ مساله موشکها هم برطرف خواهد شد، اظهار کرد: طبق قطعنامههای قبلی، مساله موشکی زمانی موضوع خواهد شد اگر ایران توانایی تولید کلاهک جنگی را داشته باشد؛ بنابراین موضوع بیاهمیت و بیربط خواهد بود.
رئیس تیم مذاکرهکننده هستهای ایران درباره اظهارات همتای آمریکایی خود که گفته بود اگر ایران به تعهداتش عمل کند، آن را بررسی خواهد کرد و سپس اقدام متناسب را انجام میدهد، گفت: هیچ مکان یا فرایندی برای همسانسازی اقدامات وجود ندارد تا بتوان کاری را با هماهنگی انجام داد.
ظریف افزود: همانطور که می دانید در داخل برجام، سازوکاری در نظر گرفته است. یکی از آنها کمیسیون مشترک است و کمیسیون مشترک دارای یک هماهنگکننده است. هماهنگ کننده دارای دو عنوان است، پیش از این فدریکا موگرینی بود و اکنون جوسب بورل است.
وی ادامه داد: او یک عنوان تحت نماینده اتحادیه اروپا در موضوع سیاست دفاعی خارجی است و عنوان دیگر او، هماهنگ کننده کمیسیون مشترک است. او میتواند از هر دو عنوان برای آنچه که آمریکا و ایران باید انجام دهند، استفاده کند.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اضافه کرد: به وضوح، تمام اقداماتی که ایران انجام میدهد توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی تایید و نظارت میشود. ما نشان دادهایم که ما به وعدههای خود عمل میکنیم، طرفی که نتوانسته است نشان دهد که به وعدههای خود عمل میکند ایالات متحده بوده است.
ظریف اظهار کرد: همانطور که گفتم ایالات متحده نیاز به اثبات حسن نیت خود دارد همانچنان که ما پیش از آن حسن نیتمان را اثبات کردهایم. ما از محدودیتهای توافق هستهای دور هستیم برای اینکه ایالات متحده تلاش میکند یک جنگ اقتصادی کامل علیه ایران تحمیل کند.
وی تصریح کرد: اکنون اگر متوقف شود، ما به انطباق کامل برمیگردیم. برخی از مواردی که شما به هشت هزار پوند ذخیره اورانیوم غنی شده اشاره کردید، میتواند در کمتر از یک روز به مقدار قبلی بازگردد، همچنان که پیش از این انجام دادیم، اورانیوم غنی شده را فرستادیم و در قبال آن کیک زرد دریافت کردیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران تاکید کرد: برخی موارد دیگر ممکن است چند روز یا چند هفتهها طول بکشد، اما بیش از زمان ایالات متحده برای عمل به دستورات اجرایی به منظور بازگرداندن فعالیتهای حمل و نقل، بانکداری، نفت ایران و سایر موردی که رئیس جمهور ترامپ آن را نقض کرد، طول نمیکشد.
ظریف درباره قانون راهبرد لغو تحریم و اخراج بازرسان که از آن به عنوان نقض تعهدات ایران نام برده شد، هم گفت: این مواردی که انجام دادیم، نقض توافق از طرف ما نبود بلکه بخشی از کاهش تعهد ما بود.
وی افزود: زیرا اینها تعهدات داوطلبانهای هستند که انجام میشوند، ما بازرسان را بیرون نمیریزیم بلکه تعداد آنها را کاهش میدهیم. همانطور که میدانید امروز ایران سختگیرانهترین فرایند بازرسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی را نسبت به هر کجای دیگر جهان دارد.
رئیس دستگاه سیاست خارجی ایران اظهار کرد: اقدامات ایران بارها و بارها مورد بازرسی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار گرفته است. ما این مساله را محدود خواهیم کرد، اما راه حل بسیار سادهای برای آن وجود دارد که بازگشت ایالات متحده به اجرای تعهدات خود، پیش از آن تاریخ است. آن تاریخ، یک روز مهم است.