کیوسک بین الملل تابناک: اعلام تحریمهای جدید اتحادیه اروپا علیه نزدیکان پوتین، توافق آمریکا و اروپا برای پایان جنگ در یمن، تحریم بیش از ۱۰۰ مقام بلاروس از سوی آمریکا، استقبال روسیه از عقبنشینی آمریکا از تحریمهای سازمان ملل علیه ایران و درخواست چین از آمریکا برای بازگشت فوری به برجام از جمله مهمترین خبرها و تحولات بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
اعلام تحریمهای جدید اتحادیه اروپا علیه نزدیکان پوتین
یک دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا از تصمیم این اتحادیه برای وضع تحریمهای مسافرتی و مالی علیه متحدین ولادیمیر پوتین و نزدیکان وی در خصوص پرونده قضائی «الکسی ناوالنی» منتقد دولت روسیه و در جریان نشست ماه مارس اعضای اتحادیه اروپا خبر داد.
بر اساس این گزارش، یک دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا در گفتوگو با رویترز گفت: انتظار میرود تحریمهای بیشتری پیش از برگزاری نشست ماه مارس اتحادیه اروپا علیه نزدیکان پوتین وضع شوند.
نشست بعدی رهبران اتحادیه اروپا قرار است در روزهای ۲۵ و ۲۶ مارس سال جاری میلادی در بروکسل، مقر این اتحادیه برگزار شود.
گفته میشود تعدادی از رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا مانند سوئد، آلمان، فرانسه، لهستان و کشورهای حوزه بالتیک تا کنون از وضع این تحریمها حمایت کرده اند.
لازم به ذکر است پیشتر نیز «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین، هرگونه تلاش دادگاه حقوق بشر اروپا در روند قضائی محاکمه «الکسی ناوالنی» را مداخلهای غیر قابل پذیرش در امور داخلی این کشور دانست.
پسکوف در نشست خبری خود گفت: این تصمیم دادگاه حقوق بشر اروپا غیر قانونی بوده و تلاشی بسیار جدی برای مداخله در امور قضائی داخلی روسیه تلقی میشود که به عقیده ما، چنین اقدامی کاملاً غیر قابل قبول خواهد بود.
وی همچنین افزود: ما به دنبال رویارویی نیستیم، اما چنین تصمیمات و نیات خصمانهای در پس این تصمیمها و سیاسی سازی آشکار روند تصمیم گیری (دادگاه حقوق بشر اروپا)، ابهامات زیادی را ایجاد میکند.
سخنگوی کاخ سفید همچنین در خصوص واکنش احتمالی روسیه به این تصمیم دادگاه حقوق بشر اروپا گفت که وزیر دادگستری روسیه به این اقدام پاسخ خواهد داد.
توافق آمریکا و اروپا برای پایان جنگ در یمن
وزرای خارجه آلمان، فرانسه، انگلیس و آمریکا در نشستی در پاریس با همکاری و تلاش جهت پایان دادن به جنگ یمن توافق کردند.
به گزارش روزنامه رأی الیوم، وزرای خارجه انگلیس، آلمان، فرانسه و آمریکا طی نشست خود در پاریس بر نیاز فوری به پایان جنگ در یمن و پایبندی ثابتشان به امنیت شرکای منطقهای خود تأکید کردند.
آنها طی این نشست درباره تصمیم مشترک خود برای کاهش تنش در منطقه خلیج فارس صحبت و با همکاری برای حمایت از تلاشهای مارتین گریفیث، فرستاده سازمان ملل به یمن برای پایان جنگ و حل بحران انسانی توافق کردند.
این وزرا از حمله اخیر انصارالله یمن به استان مأرب ابراز نگرانی کرده و از تمام طرفهای یمنی و انصارالله خواستند فعال و سازنده وارد روند سیاسی شوند.
ریچارد میلز، معاون نماینده آمریکا در شورای امنیت نیز از انصارالله خواست حملاتش به مأرب و الجوف و عربستان را متوقف کند.
تحریم بیش از صد مقام بلاروس از سوی آمریکا
وزارت امور خارجه آمریکا روز جمعه بیش از صد مقام دولت بلاروس را مورد تحریم قرار داد.
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا در پیامی توئیتری با تکرار ادعاهای دولت قبلی آمریکا علیه دولت بلاروس گفت، این وزارتخانه برای ۱۰۹ مقام بلاروسی، محدودیت صدور روادید اعمال کرد.
بلینکن مدعی شد، این افراد به دلیل «نقشی که در انتخابات متقلبانه ۹ آگوست سال گذشته [میلادی] و سرکوب خشونتبار در بلاروس داشتند» تحریم شدهاند و «مردم بلاروس مستحق انتخابات آزاد و عادلانه هستند».
پیش از این «مایک پامپئو» وزیر خارجه سابق آمریکا نیز در روزهای پایانی دولت «دونالد ترامپ» اعلام کرده بود برای ۳۹ مقام بلاروسی محدودیت صدور روادید ورود به ایالات متحده را وضع کرده است. وی به تحریم مقامات و نهادهای بلاروسی با ادعای تقلب در انتخابات ۹ آگوست (یکشنبه ۱۹ مرداد) و سرکوب مردم این کشور اشاره کرد.
بعد از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۹ آگوست (۱۹ مرداد) بلاروس و اعلام پیروزی لوکاشنکو، مخالفان رئیسجمهور این کشور ضمن نپذیرفتن نتیجه انتخابات، در مینسک پایتخت و برخی شهرهای این کشور تظاهرات کردهاند.
این در حالی است که کمیسیون مرکزی انتخابات ریاست جمهوری بلاروس بعد از انتخابات رسما اعلام کرد، لوکاشنکو با ۸۰.۱ درصد آرا پیروز شد و «اسوتلانا تیخانوفسکایا» با ۱۰.۱۲ درصد در رده دوم قرار گرفت.
تیخانوفسکایا بعد از اعلام نتیجه انتخابات، مدعی تقلب بزرگ شد و خود را برنده انتخابات معرفی کرد و به فاصله کوتاهی بعد از اعلام نتیجه انتخابات، از بلاروس به لیتوانی گریخت.
مقامهای ارشد غربی شامل آمریکا و کشورهای عضو اتحادیه اروپا با سفر به لیتوانی با این سیاستمدار متواری بلاروس دیدار و بر عزم کشورهای متبوع خودشان برای حمایت از او تاکید کردند.
به دنبال این فعل و انفعالات در رابطه با بلاروس، آمریکا و اتحادیه اروپا، تحریمهایی علیه شخص لوکاشنکو رئیسجمهور و برخی دیگر از مقامهای دولت بلاروس وضع کردهاند.
استقبال روسیه از عقبنشینی آمریکا از تحریمهای سازمان ملل علیه ایران
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاستجمهوری روسیه از تصمیم آمریکا برای عقبنشینی از مکانیسم ماشه و بازگشت تحریمهای سازمان ملل علیه ایران استقبال کرد.
به نوشته وبگاه شبکه «ریانووستی»، پسکوف طی نشست خبری روزانه گفت: «تصمیم واشنگتن برای اصرار نکردن روی اعمال تحریمها بر ایران، نشانه خوبی است. فشار تحریمها، مانع اجرای توافق هستهای ایران بود.»
وی همچنین افزود: بعلاوه، تحریمها، وضعیت پیرامون برجام را در بنبست بسیار دشواری قرار داد؛ اما اکنون احیای برجام است که اهمیت دارد.»
سخنگوی کرملین با ابراز تأسف از تصمیم دولت پیشین آمریکا برای خروج از توافق هستهای ایران گفت، روسیه همچنان از حامیان برجام بوده و امیدوار است که احیا شود.
به نوشته ریانووستی، پسکوف در این باره توضیح داد: «میدانید که ما (روسیه) طرفی هستیم که بارها بر تعهد خود به برنامه جامع اقدام مشترک ایران تاکید و همواره از خروج آمریکا از برجام ابراز تأسف کردهایم. ما هنوز حامی این سند هستیم و از همه میخواهیم، هر کاری برای اجرای مؤثر آن انجام دهند».
شامگاه پنجشنبه بود که وزارت خارجه آمریکا طی نشست مجازی با وزرای خارجه تروئیکای اروپایی، از تصمیم خود برای مذاکره با ایران جهت بازگشت به توافق هستهای خبر داد.
«ند پرایس»، سخنگوی این وزارتخانه نیز در بیانیهای اعلام کرد، دعوت اتحادیه اروپا برای شرکت در جلسه گروه ۱+۵ و ایران را خواهد پذیرفت.
درخواست چین از آمریکا برای بازگشت فوری به برجام
وزارت امور خارجه چین بار دیگر بازگشت آمریکا به توافق هستهای با ایران را خواستار شد.
به نوشته خبرگزاری «شینهوا»، «هوآ چونیینگ» سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفت، تنها راه برای عبور از بنبستهای ایجاد شده در خصوص مساله هستهای ایران، بازگشت آمریکا به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) است.
این دیپلمات چینی در ادامه گفت، پکن از تمام طرفهای برجام میخواهد آرامش و خویشتنداری به خرج داده، از اقداماتی که موجب افزایش تنشها میشوند پرهیز کرده و فضا را برای تلاش دیپماتیک باز بگذارند.
وی گفت: «در حال حاضر، مساله هستهای ایران در مرحله حساسی قرار گرفته که هم در بردارنده فرصتها و هم چالشهاست. چین معتقد است بازگشت ایالات متحده به برجام تنها روش صحیح برای حل و فصل بنبستها در خصوص این مساله است.»
چونیینگ افزود: «چین از تلاش ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در راستای حل و فصل مسائل پادمانی از طریق گفتوگو و مشورت، حمایت میکند و امید دارد که طرفهای مرتبط نقشی سازنده در این زمینه ایفا کنند.»
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.