بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: بازدید بازرسان آژانس از تاسیسات هستهای نطنز، اولتیماتوم طالبان به آمریکا برای خروج نیروها از افغانستان، واکنش وزارت دفاع آمریکا درباره حمله موشکی به فرودگاه اربیل، واکنش تروئیکای اروپا به غنی سازی ۶۰ درصدی در ایران و رایزنی وزرای خارجه آمریکا و کشورهای اروپایی درباره ایران از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
بازدید بازرسان آژانس از تاسیسات هسته ای نطنز
رویترز گزارش داد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی (چهارشنبه) اعلام کرد که بازرسان آژانس امروز از سایت هستهای نظنز بازدید کردند.
خبرنگار روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال نیز در پیامی توییتری خبر داد که بر اساس گفته منابعی، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه به سایت هستهای نطنز خواهند رفت.
سایت هستهای نطنز طی روزهای اخیر شاهد رویدادهایی بوده که اولین آن، روز یکشنبه با حادثه خرابکاری در تاسیسات غنی سازی روبه رو شد.
پس از آن نیز، مقامات جمهوری اسلامی ایران، روز سهشنبه خبر دادند که به آژانس بینالمللی انرژی اتمی قصد خود برای آغاز غنی سازی ۶۰ درصد در سایت هستهای نطنز را اعلام کردهاند.
«کاظم غریبآبادی» نماینده ایران در سازمانهای بینالمللی در وین نیز بامداد چهارشنبه گفت که غنی سازی ۶۰ درصد توسط دو آبشار IR-۴و IR-۶ در سایت هستهای نطنز صورت خواهد گرفت.
وی در پیام توییتری نوشت: «اصلاحات فرآیند آغاز شده و انتظار داریم هفته آینده محصول مورد نظر جمع آوری شود. این محصول به طور قابل توجهی کیفیت و کمیت محصولات رادیودارویی را بهبود خواهد بخشید.»
اولتیماتوم طالبان به آمریکا برای خروج نیروها از افغانستان
سخنگوی طالبان، هشدار داد که مطابق توافقنامه دوحه همه نیروهای خارجی باید افغانستان را ترک کنند.
«ذبیحالله مجاهد» در توییتی نوشت، با عمل کردن به توافقنامه دوحه، مشکلات دیگر نیز حل خواهد شد.
وی افزود که اگر نیروهای خارجی نتوانند در تاریخ تعیین شده از کشور ما خارج شوند، مسلما مشکلات بیشتر خواهد شد و کسانی که نتوانسته اند توافق نامه را رعایت کنند، مسئولیت آن را خواهند داشت.
این در حالی است که روز گذشته، روزنامه آمریکایی واشنگتنپُست به نقل از منابع آگاه از برنامههای جو بایدن گزارش کرد که بایدن تصمیم دارد تمامی نظامیان امریکایی را تا ۱۱ سپتامبر از افغانستان خارج کند.
به گزارش این روزنامه، خروج کامل نظامیان آمریکایی در بیستمین سالگرد حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ میلادی انجام میشود. طبق این گزارش، بایدن برنامهی خروج نیروهایش از افغانستان را امروز همگانی میکند.
براساس توافقنامهی دوحه که در دهم حوت سال ۱۳۹۸ شمسی میان امریکا و طالبان امضا شد، نیروهای خارجی باید تا اول ماه می از افغانستان خارج میشدند.
طالبان پیش از این هشدار داده بودند در صورتی که نیروهای خارجی در مهلت تعیینشده افغانستان را ترک نکنند، از نظر این گروه تخطی از توافقنامهی دوحه تلقی میشود و آنان حملات بر این نیروها را از سر خواهند گرفت.
این گروه به تازگی نیز گفته است تا زمانی که نیروهای خارجی بهگونهی کامل از افغانستان خارج نشوند، آنان در هیچ نشستی که در آن در مورد افغانستان تصمیم گرفته شود، شرکت نمیکند. اشاره طالبان به نشست استانبول است که قرار است در ۲۴ آوریل برگزار شود.
واکنش وزارت دفاع آمریکا درباره حمله موشکی به فرودگاه اربیل
سخنگوی وزارت دفاع آمریکا می گوید که پنتاگون از گزارش های حمله به فرودگاه بین المللی اربیل واقع در اقلیم کردستان عراق، آگاه است.
به گزارش شبکه آمریکایی «الحره» این سخنگوی نظامی آمریکا تصریح کرد: اطلاعات اولیه حاکی از آتش سوزی گسترده در محوطه فرودگاه است. الحره نام این سخنگوی نظامی را فاش نکرده است.
ساعاتی پیش، صدای چند انفجار در نزدیکی فرودگاه اربیل عراق شنیده شده و از چندین نقطه نیز دود بلند است.
منابع خبری اعلام کردند، صدای چند انفجار در اربیل شنیده شد. شفق نیوز نزدیک به حزب دموکرات کردستان نیز با تاخیر حدودا پانزده دقیقه ای از "اصابت موشک به فرودگاه اربیل" خبر داد.
بنابراین، آژیر خطر در کنسولگری آمریکا در اربیل به صدا درآمده و مسیرهای منتهی به این کنسولگری مسدود شد؛ همچنین تمامی پروازها در فرودگاه اربیل متوقف شد.
بر اساس تصاویر و فیلم های منتشره صابرین نیوز از این حمله، آتش بدون توقف زبانه می کشد و دود ناشی از انفجار نیز از این مناطق بلند شده است.
وزارت داخلی اقلیم کردستان عراق نیز با تایید حمله به فرودگاه اربیل ارایه جزییات را به زمان آینده موکول کرد.
همچنین امروز چند حمله هم به کاروان های لجستیک آمریکایی در نقاط مختلف عراق صورت گرفت.
شب گذشته نیز منابع خبری از هدف قرار گرفتن یک پایگاه جاسوسی موساد سرویس جاسوسی رژیم صهیونیستی در اربیل و کشته و زخمی شدن حداقل ۱۰ افسر خبر دادند.
نیروهای آمریکایی در پایگاه "الحریر" واقع در شمال اربیل حضور دارند که اسفندماه سال گذشته نیز مورد حمله موشکی قرار گرفت و شلیک سه راکت به مکانی که براساس اعلام آمریکایی ها "نزدیکی محل استقرار نیروهای آمریکا" عنوان شده بود، "دستکم هشت زخمی و یک کشته" بر جای گذاشت.
به گفته فرمانده پایگاه "یک پیمانکار غیرنظامی" بر اثر "حمله قلبی" ناشی از حمله راکتی جان سپرد.
واکنش تروئیکای اروپا به غنی سازی ۶۰ درصدی در ایران
تروئیکای اروپا در بیانیهای مشترک به تصمیم ایران برای آغاز غنی سازی ۶۰ درصدی واکنش نشان داده و درباره آن ابراز نگرانی کرد؛ این بیانیه از سوی سخنگویان وزیران خارجه این سه کشور صادر شده است.
در بیانیه سخنگویان وزرای خارجه این سه کشور اروپایی عضو برجام آمده است: دولتهای فرانسه، آلمان و بریتانیا با نگرانی شدید در جریان اعلامیه ایران درباره آغاز غنیسازی اورانیوم تا ۶۰ درصد با استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته که ایران با آژانس در روز ۱۳ آوریل مکاتبه کرد، قرار گرفتند. این یک تحول جدی است، زیرا تولید اورانیوم بسیار غنی شده گامی مهم در جهت تولید سلاح اتمی است. ایران نیاز متقاعدکنندهای برای غنیسازی در این سطح ندارد.
در ادامه این بیانیه آمده است: ما همچنین نگرانی خود را درباره خبرها مبنی بر برنامه ایران برای نصب ۱۰۰۰ سانتریفیوژ دیگر در نطنز که به شکلی قابل توجه توانایی غنی سازی ایران را افزایش میدهد، ابراز میکنیم. اعلامیه ایران بخصوص از این جهت قابل تاسف است که در زمانی است که همه طرفهای برجام و آمریکا گفتوگوهای اساسی با هدف یافتن یک راهحل دیپلماتیک برای احیای برجام را آغاز کردهاند.
سه کشور اروپایی همچنین با «خطرناک» توصیف کردن این تصمیم، آن را مخالف با «حسن نیت» در این گفتوگوها خواندند.
در پایان این بیانیه آمده است: در سایه تحولات اخیر، ما همه اقدامات تشدیدکننده از سوی هر طرفی را رد میکنیم و از ایران میخواهیم بیش از این روند دیپلماتیک را پیچیده نکند.
رایزنی وزرای خارجه آمریکا و کشورهای اروپایی درباره ایران
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه ایالات متحده بامداد پنجشنبه از دیدار و رایزنی خود با همتایان فرانسوی، آلمانی، انگلیسی و ایتالیایی خبر داد.
بلینکن که برای شرکت در نشست سازمان پیمان آتلانتیک شمالی به بروکسل سفر کرده با «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه، «هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان، «دومینیک راب» وزیر خارجه انگلیس و «لوئیجی دیمایو» وزیر خارجه ایتالیا دیدار کرد.
وی در صفحه توئیتر خود نوشت: «دیدار خوبی با همتایان آلمانی، فرانسوی، ایتالیایی و انگلیسی خود برای گفتوگو درباره اوکراین، روسیه، ایران و دیگر چالشها داشتم. همکاریهای فراآتلانتیک برای دفاع از ارزشها و منافع مشترکمان ضروری است.»
وزارت خارجه آمریکا نیز با صدور بیانیهای درباره این دیدار، نوشت: «آنها بر حمایت خود از استقلال و تمامیت ارضی اوکراین تاکید و از خویشتنداری اوکراین در برابر اقدامات تحریکآمیز روسیه تمجید کردند.»
به نوشته وبگاه این وزارتخانه، در این بیانیه با متهم کردن روسیه به انباشت نیروی نظامی در مرز اوکراین و حملات به خط تماس بین دو کشور، آمده است: «آنها بر لزوم تنشزدایی فوری توسط روسیه با اوکراین، تاکید کردند.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین افزود: «آنها درباره دیگر اولویتها و چالشهای مشترک از جمله افغانستان، ایران و یمن نیز صحبت کردند.»
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.