کیوسک بین الملل تابناک: تقابل بلکجکهای روسیه با جنگندههای اف-۱۶ ناتو بر فراز دریای سیاه، استقرار جنگندههای آمریکا در لهستان برای تقابل با روسیه، درخواست چین برای رفع کامل تحریمهای ایران، نامزد شدن بشار اسد برای انتخابات ریاست جمهوری سوریه و مذاکرات ترکیه با روسیه برای خرید سری جدید سامانههای اس- ۴۰۰ از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملل در ۲۴ساعت گذشته بوده اند.
تقابل بلکجکهای روسیه با جنگندههای اف-۱۶ناتو بر فراز دریای سیاه
رسانهها از تقابل بمبافکنها و جنگندههای روسیه با جتهای نظامی ناتو بر فراز دریای سیاه خبر دادند.
«وبگاه ناتو» در این زمینه نوشت، چند فروند جنگنده ناتو مستقر در پایگاه هوایی در استونی، لیتوانی و لهستان، روز سه شنبه جنگندهها و بمب افکنهای روسیه را بر فراز دریای سیاه رهگیری کردند.
ناتو مدعی شده که به محض رویت این هواپیماها بر فراز دریای سیاه در صبح سه شنبه، جنگندههای ناتو با پرواز سریع موفق به شناسایی و رهگیری هواپیماهای نظامی روسیه شدند. ناتو نوع هواپیماهی نظامی روسیه را دو فروند بمبافکن راهبردی «توپولف-۱۶۰ بلک جک» و جنگندههای «سوخو-۲۷» و «سوخو-۳۵» و هواپیماهای هشدار سریع «ای-۵۰» اعلام کرد.
ناتو افزوده که بمب افکنهای روسیه مطابق با معیارهای هوانوردی در حریم هوایی بینالمللی بر فراز دریای سیاه در حال پرواز بودند. نوع جنگندههای ناتو «اف-۱۶» ذکر شده است.
این در حالی است که همزمان با تقویت مواضع نظامی روسیه در مرز با اوکراین، نیروی هوایی آمریکا شماری از جنگندهها و هواپیمای لجستیکی خود را عازم لهستان کرد.
به نوشته وبگاه «نیروی هوایی آمریکا» واشنگتن در تحرک نظامی تازه جنگندههای «اف-۱۵»، «اف-۱۶» و هواپیماهای «سی-۱۳۰» خود را برای رزمایش عازم لهستان کرد. این هواپیماها از پایگاههای هوایی آمریکا از آلمان و انگلیس عازم پایگاه هوایی «لاسک» در لهستان شدند.
«جان کربی» سخنگوی پنتاگون نیز دوشنبه با اشاره به تقویت مواضع روسیه در مرزهای خود گفت، این افزایش بنیه نظامی به یقین بزرگتر از سال ۲۰۱۴ و الحاق کریمه به روسیه است. کربی مدعی شد که این رزمایش هوایی در لهستان اقدامی عادی است.
اوکراینیها هفته گذشته روسیه را به استقرار نیروهای نظامی در اطراف مرزهای مشترک متهم کرده و مدعی شدند جداییطلبان تحت حمایت روسیه به صورت سیستماتیک، آتشبس در شرق اوکراین را نقض میکنند. کییف چندی پیش کمک نظامی چند صد میلیون دلاری از آمریکا شامل خودروهای زرهی، پهپاد و موشکهای ضد تانک دریافت کرده و مشغول انباشت آنها در نزدیکی مرز روسیه است.
استقرار جنگنده های آمریکا در لهستان برای تقابل با روسیه
همزمان با تقویت مواضع نظامی روسیه در مرز با اوکراین، نیروی هوایی آمریکا شماری از جنگندهها و هواپیمای لجستیکی خود را عازم لهستان کرد.
به نوشته وبگاه «نیروی هوایی آمریکا» واشنگتن در تحرک نظامی تازه جنگندههای «اف-۱۵»، «اف-۱۶» و هواپیماهای «سی-۱۳۰» خود را برای رزمایش عازم لهستان کرد. این هواپیماها از پایگاههای هوایی آمریکا از آلمان و انگلیس عازم پایگاه هوایی «لاسک» در لهستان شدند.
«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دوشنبه مدعی شد روسیه بیش از ۱۵۰ هزار نیروی نظامی را در شبهجزیره کریمه و در مرز اوکراین مستقر کرده است. وی بدون ارائه مدرکی برای ادعای خود گفت: «خطر تنشهای بیشتر بسیار مشخص است. بیش از ۱۵۰ هزار نیروی روسی در مرزهای اوکراین و کریمه تجمع کردهاند.»
در همین زمینه، وزیر دفاع روسیه سه شنبه بعد از ظهر به وقت تهران از اقدامهای تحریک آمیز آمریکا و ناتو در دریای سیاه ابراز ناخرسندی کرد. «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه در این زمینه گفت: «آمریکا و ناتو در پی فعالیتهای تحریک آمیز در دریای سیاه هستند.»
وزیر دفاع روسیه گفت: «اوکراین نیز تلاش دارد ثبات در منطقه "دونباس" را برهم زند.»
درخواست چین برای رفع کامل تحریم های ایران
«وانگ کان» فرستاده چین در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین و نماینده پکن در نشست کمیسیون مشترک برجام، خواستار رفع کامل تمام تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران شد.
وانگ عصر سهشنبه بعد از پایان دور جدید گفتوگوهای نشست کمیسیون مشترک برجام در وین گفت، رفع تمامی تحریمها علیه ایران، کلید موفقیت مذاکرات کنونی برای احیای توافق هستهای است.
به نوشته خبرگزاری «شینهوا»، وی ضمن «مفید و سودمند» توصیف کردن مذاکرات در روزهای اخیر، از ورود این گفتوگوها به مرحله جدیدی خبر داد.
وانگ تصریح کرد که چین از گفتوگوهای فشرده کمیسیون مشترک برجام در دو کارگروه، برای تهیه پیشنویس متنهایی از مقدمات ازسرگیری پایبندی آمریکا و ایران به توافق هستهای استقبال میکند.
بر اساس این گزارش، نماینده پکن در وین توضیح داد، تمامی طرفها اکنون درک واضحتری از چهارچوب و مؤلفههای آن مقدمات مذکور به دست آوردهاند و این اقدامات پایهای محکم برای مرحله بعد گفتوگوهای کمیسیون مشترک برجام ایجاد کرد.
به نوشته شینهوا، وی همچنین افزود که چین از شروع مجدد هرچه سریعتر اجرای برجام توسط آمریکا و ایران استقبال کرده و آماده است تا دست در دست با دیگر طرفهای مرتبط برای ارتقای گفتوگوها درخصوص متنهای ماهوی، با هدف رسیدن به نتایج قابل قبول برای تمامی طرفها، همکاری کند.
نشست کمیسیون مشترک برجام بعدازظهر سهشنبه در «گرندهتل» وین برگزار و قرار شد گفتوگوها در هفته آینده ادامه یابد. در این نشست، رؤسای هیاتهای مذاکرهکننده کشورهای طرف برجام به بحث و بررسی در خصوص آخرین وضعیت گفتوگوهای فنی و پیشنویسهای اولیه متون و نحوه تداوم گفتوگوها پرداختند.
در نشست دیروز کمیسیون مشترک، «سید عباس عراقچی» معاون وزیر خارجه و رئیس هیأت ایرانی ضمن تأکید مجدد اصول و مواضع جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با برجام و مسیری که باید طی شود، روند کنونی گفتوگوها را به رغم دشواریها و چالشهای موجود رو به جلو ارزیابی کرد.
اتحادیه اروپا نیز در بیانیهای گفت: «کمیسیون مشترک تصمیم گرفته تا گروه کارشناسی سومی ایجاد کند تا شروع به بررسی توالی احتمالی اقدامات مربوطه کند.»
نامزد شدن بشار اسد برای انتخابات ریاست جمهوری سوریه
خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، بعدازظهر امروز (چهارشنبه)، گزارش داد که «بشار اسد» رئیسجمهور فعلی این کشور رسما برای انتخابات ریاست جمهوری آتی در این کشور نامزد شده است.
طبق گزارش سانا، «حموده صباغ» رئیس پارلمان سوریه اعلام کرد که پارلمان از جانب دادگاه عالی قانون اساسی مطلع شده است که بشار حافظ اسد رسما برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری سوریه درخواست نامزد شدن کرده؛ این ششمین درخواست وی برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری سوریه است.
پیش از این، حموده صباغ رئیس مجلس الشعب (پارلمان) سوریه اعلام کرده بود که انتخابات ریاستجمهوری برای سوریهای مقیم خارج در ۲۱ می ۲۰۲۱ (۳۱ اردیبهشت) و سوریهای داخل این کشور در ۲۶ می ۲۰۲۱ (۷ خرداد) برگزار خواهد شد.
دمشق همچنین از آغاز نامنویسی نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری در تاریخ ۱۹ آوریل (۳۰ فروردین) خبر داده و اعلام کرده بود که نامزدها ۱۰ روز برای نامنویسی مهلت دارند.
مذاکرات ترکیه با روسیه برای خرید سری جدید سامانههای اس- ۴۰۰
وزیر خارجه ترکیه اعلام کرد که کشورش در حال مذاکره در مورد خرید سری جدیدی از سامانههای موشکی اس- ۴۰۰ روسیه است.
به نقل از روسیا الیوم، مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه خاطرنشان کرد که نهادهای ترکیهای از جمله وزارت دفاع در حال حاضر خرید سری دوم از این سامانههای پدافند هوایی را با طرف روسی بررسی میکنند.
در این راستا، رئیس دستگاه دیپلماسی ترکیه از موضع آمریکا نسبت به معامله خرید سامانههای موشکی اس -۴۰۰ روسیه انتقاد کرد و گفت که آنکارا نیازمند این سامانههای موشکی است و آنها را خریداری کرده و اشتباه است که واشنگتن از این معامله انتقاد کند.
این مقام ترکیهای در عین حال گفت که اگر آمریکا بخواهد ترکیه از واشنگتن سلاح خریداری کند، این مسئله ایجاب میکند که آمریکا این سلاحها را با قیمتهای معقول و شرایطی بهتر ارائه دهد.
پیشتر آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا از وزیر خارجه ترکیه خواسته بود تا از خرید سامانههای اس- ۴۰۰ روسیه صرفنظر کند اما چاووش اوغلو عنوان داشت که این معامله با روسیه مسالهای تکمیل شده است و ما بار دیگر یادآوری کردیم که چرا ترکیه اس- ۴۰۰ را خریداری کرده است؛ این سامانه خریداری و پرونده آن نیز بسته شده است.