انتقاد از صحبتهای وزیر خارجه در فایل صوتی منتشر شده از او، محور جلسه امروز مجلس بود؛ نشستی که بعضا با چاشنی بیان اظهارات تند و طرح ابهاماتی همراه شد.
به گزارش «تابناک»؛ جلسه علنی امروز (یکشنبه) مجلس پس از دو هفته تعطیلی، در حالی تشکیل شد که بخش اعظم آن به طرح انتقاداتی از اظهارات وزیر خارجه در فایل صوتی منتشر شده او اختصاص یافت. برخی از نمایندگان علاوه بر اعتراض به «محمد جواد ظریف»، گریزی به مذاکرات وین داشته و حتی آن را هم زیر سوال بردند.
پیش از آغاز جلسه رسمی، نمایندگان در نشستی غیرعلنی مسائل مرتبط با مذاکرات وین و همچنین فایل صوتی منتشر شده وزیر امور خارجه را بررسی کردند؛ منظور همان مصاحبهی تقطیع شده از محمدجواد ظریف است که ۵ اردیبهشت ماه توسط رسانه معاند ایران اینترنشنال منتشر شد.
در توضیح موارد مطرح در این جلسه، احمد علیرضابیگی، نماینده تبریز از شروع دو تحقیق و تفحص از مرکز بررسیهای استراتژیک نهاد ریاست جمهوری و وزارت امور خارجه سخن گفت و اینکه باید در مذاکرات وین، تحریم یکباره و نه گام به گام برداشته شود؛ لذا تا آن زمان نباید هیچ مذاکرهای با آمریکا انجام شود.
احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیات رییسه مجلس نیز گفت، در این جلسه تاکید شد که تیم مذاکره کننده به دلیل شتاب در گفتگوها مراقب باشند منافع ملت ایران و کشور با خطری مواجه نشود. طبق فرمایش مقام معظم رهبری، برداشته شدن تحریمها به صورت کلی و راستی آزمایی آنها بسیار مهم است که باید در مذاکرات با گروه ۱+۴ مورد توجه قرار گیرد.
محمدباقر قالیباف، رییس مجلس هم در نطق پیش از دستور خود اظهار کرد: درباره برخی صحبتها علیه قهرمان ملی ایران و دوگانه سازی غیرکارشناسی و وهمآلود از قدرت میدانی و قدرت دیپلماسی باید گفت که این دوگانه سازی به طور حتم ضد منافع ملی است. بدون قدرت میدانی قدرت دیپلماسی توانی برای موفقیت ندارد و بدونِ قدرت دیپلماسی، قدرت میدانی هرگز به تمام اهداف خود برای تامین منافعِ ملی دست نخواهد یافت.
او تاکید کرد: مجلسِ شورایِ اسلامی وظیفه یِ خود میداند نسبت به برخورد با عوامل و موثرین این قبیل اقدامات نسنجیده پیگیریهای لازم را به انجام رساند و از ظرفیتهای قانونی خود در این مساله استفاده کند.
نمایندگان نیز در تذکر و نطقهای خود به این موضوع اشاره داشتند؛ از جمله آن علیرضا سلیمی عضو هیات رییسه مجلس است که گفت: سخنان وزیر خارجه جفا به سردار دلها، تاریخ، نظام اسلامی و همه آزادگان بود. سوال اینجاست که کسی با این زمینه فکری میتواند از منافع جمهوری اسلامی دفاع کرده و باعث تحمیل برجام به عنوان خسارتی محض نشود؟ نکند در مذاکرات وین همان واقعه و قصه تلخ برجام تکرار شود.
او ادامه داد: سکههایی که مذاکرهکنندگان به عنوان پاداش دریافت کردند برای چه بود؟ آنها که به هر صورت حق مأموریت میگرفتند. این دو گانگیهای موهوم میز و میدان و جنگ و صلح برای چه بود؟ آقای ظریف چرا باید سخن دشمن را بر زبان جاری کنید؟
امیر حسین قاضی زاده هاشمی نایب رییس مجلس هم اظهار کرد: این سوال بزرگ مطرح است، کسی که در مبانی استراتژیک نظام شبهه دارد چطور میتواند رییس گروه مذاکره کننده بوده و از منافع ملی دفاع کند و آن را به نتیجه برساند. البته تازه متوجه میشویم که چرا در این مذاکرات طولانی خطوط اصلی و قرمز رعایت نشد و به چنین سرانجامی گرفتار شد!
همچنین مجتبی ذوالنوری رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بیان کرد: گفته شد هدف زدن محور مقاومت نبوده، اما اگر به بیانات جناب آقای وزیر دقت کنید، این بیانات بیانگر یک کینه و عقده از سردار رشید اسلام و سردار محبوب دلها، شهید سردار سلیمانی است که ایشان اظهار میکند در فلان جا محبوبیت من حدود ۸۰ درصد بود و به ۶۰ درصد سقوط کرد و محبوبیت قاسم سلیمانی به بالای ۹۰ درصد رسید. این موضوع نشان میدهد هدف زدن میدان و سردار دلهاست؛ آن هم با توجه به موجی که در انسجام مردم و تقویت وحدت ملی شهادت سردار سلیمانی ایجاد کرد. میبینیم امنیت ملی نشانه رفته و حرفهایی زده میشود که حتی وزیر خارجه وقت آمریکا تکذیب میکند، حرفهایی زده میشود که روسیه و لاوروف تکذیب میکنند، حرفهایی زده میشود که امروز که در قالب مذاکرات وین به دنبال اخذ حقوق ملت هستیم، در مجموعه هم پیمانان و مدافعان خود، انشقاق و انشعاب ایجاد شود و روسیه و چین هم پشت تیم مذاکره کننده ما را خراب و خالی کنند.
علیرضا پاک فطرت نماینده شیراز هم گفت که وزیر خارجه به مردم اعتماد کرده و از مکتب حاج قاسم سلیمانی کمک بگیرد که قطعا خدا به او کمک خواهد کرد. در مذاکرات قاطع باشید، مجلس انقلابی جلوی لبخندهای بی اثر شما را میگیرد و بر رفتار شما در مذاکرات نظارت میکند.
علاوه بر این، ۲۰۳ نماینده مجلس شورای اسلامی در بیانیهای از مصوبه اخیر شورای نگهبان درباره شرایط کاندیداتوری نامزدها در انتخابات ریاست جمهوری حمایت کردند.