به گزارش «تابناک»؛ ساعاتی پیش، هواپیمایی در فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) در تهران به زمین نشست که حاوی محموله تازهای از واکسن خارجی از مبدا چین بود و میزان واکسن وارده به کشورمان را به ۱۲ میلیون و ۱۲۲ هزار و ۲۰۰ دوز رساند؛ واکسنهایی که تا ظهر امروز، حدود ۸.۵ میلیون دوز از آنها به گروههای اولویت دار تزریق شده است.
این محموله هم به مانند محمولههای قبلی وارداتی از چین، در سایه ارتباطات صلیب سرخ چین و هلال احمر کشورمان به ایران منتقل شده و هفتمین محموله وارداتی از این کشور در این چارچوب است که عمده واردات واکسن به کشورمان محسوب میشود، چون نه سازمان بهداشت جهانی به تعهداتش در اختصاص واکسن از سبد کوواکس عمل کرده و نه روسیه در فروش واکسن اسپوتنیک وی از خود خوش قولی نشان داده است.
شاهد این مدعا آمارهایی است که حکایت از واردات حدود ۹ میلیون دوز (دقیقا ۸ میلیون و ۹۲۴ هزار و ۴۰۰ دوز) واکسن از چین دارد، در حالی که کل واکسن وارداتی از روسیه، تنها به ۹۲۰ هزار دوز میرسد، سازمان بهداشت جهانی از چند ده میلیون دوز سهمیه واکسن آسترازنکای کشورمان تنها ۲ میلیون و ۱۵۲ هزار و ۸۰۰ دوزش را تحویل داده و هندیها هم از ۵۰۰ هزار دوز واکسنی که به کشورمان فروخته اند، تنها ۱۲۵ هزار دوزش را تحویل داده اند!
این در حالی است که به گفته مسئولان کشورمان و تاکید سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، قرار است به زودی محمولهای حدود ۶ میلیون دوزی از واکسن به کشورمان برسد که احتمالا بخشی از آن از سبد کوواکس در زیرمجموعه سازمان بهداشت جهانی خواهد بود. همان واکسنی که ژاپنیها هم وعده اهدای سه میلیون دُزش به کشورمان در روزهای آتی را داده اند و باید منتظر ماند و دید آیا این وعدهها محقق خواهند شد یا به مانند دفعات قبل، یا به فراموشی سپرده میشوند و یا کمتر از میزان وعده داده شده به سرانجام میرسند.
بدقولیهای مکرری که موجب شده برنامه واکسیناسیون علیه کووید ۱۹ در کشورمان با تاخیرهای متعدد مواجه شده و به شدت کند به پیش برود تا جایی که در مقطعی تا آستانه توقف کامل واکسیناسیون نیز پیش رفت. روندی که حالا چند روزی است، بهبود چشمگیری یافته و در شبانه روز اخیر به تزریق بیش از ۳۰۰ هزار دوز واکسن منجر شده است؛ هرچند هنوز تا وعده ده روز قبل وزیر بهداشت فاصله محسوسی دارد.
سعید نمکی جمعه گذشته بود که در یکی از سفرهای استانی اش وعده رسیدن تزریق واکسن به ۴۰۰ هزار دوز در روز را داد. وعدهای که هنوز محقق نشده و باید دید چه روزی محقق خواهد شد، هرچند برای جبران عقب افتادگیها از برنامه ملی واکسیناسیون کافی نیست و چه بسا ممکن است مانع از تحقق وعده واکسیناسیون همه ایرانیان در سال جاری شود. اتفاقی که امید میرفت با رسیدن تولیدات واکسن سازان وطنی رخ دهد که تا امروز این چنین نشده است.
نکته قابل تامل در این میان، ضرورت واردات واکسن خارجی به کشورمان است، چون لازمه مقابله با کرونا و قطع زنجیره انتقال ویروس و بیماری و جلوگیری از وقوع پیکهای شدید، واکسیناسیون گسترده افراد جامعه است و این مهم ممکن نخواهد بود، جز با سرعت دادن به واردات، چون تا رسیدن تولید کنندگان وطنی واکسن به ظرفیت نهایی تولیدشان راهی چند ماهه در پیش مانده است.