بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: رزمایش دریایی و هوایی ارتش عربستان با ارتش پاکستان، چراغ سبز آمریکا به اردن برای عادیسازی روابط با دولت سوریه، دیدار محمود عباس با وزرای اسرائیلی در رامالله، گفتوگوی عربستان با آمریکا برای توقف جنگ یمن و سفر وزیر خارجه ارمنستان به ایران، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
رزمایش دریایی و هوایی ارتش عربستان با ارتش پاکستان
نیری دریایی و هوایی ارتش عربستان برای برگزاری یک رزمایش با ارتش پاکستان وارد بندر کراچی در این کشور شد.
به گزارش وبگاه شبکه خبری «العربیه» به نقل از خبرگزاری «واس» شناورهای نیروی دریایی سعودی برای انجام رزمایش دریایی مشترک با نیروهای دریایی پاکستان و شرکت در رزمایش دریایی «نسیم البحر 13» وارد بندر کراچی شدند.
دریاسالار «ساجر بن رافد العنزی» فرمانده این رزمایش گفت: این تمرین با نام نسیم البهار توسط نیروهای دریایی عربستان با نیروهای دریایی پاکستان انجام میشود. این رزمایش یکی از برنامه های تمرینات نظامی مشترک با کشورهای دوست و برادر با هدف متحد ساختن مفاهیم و کار مشترک بین نیروی دریایی دو کشور برنامه ریزی شده و افزایش توان دفاعی و رزمی از جمله اهداف برگزاری این رزمایش است.
خبرگزاری واس همچنین گزارش داد که نیروهای هوایی سعودی با چندین هواپیمای جنگنده در این رزمایش به منظور پشتیبانی از نیروی دریایی سعودی در این رزمایش حضور دارند.
«فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان، تیرماه با سفر به اسلام آباد بر روابط مستحکم با پاکستان که به چند دهه قبل بازمیگردد، اشاره و تاکید کرد که توسعه این روابط همچنان ادامه خواهد داشت.
چندی قبل نیز رزمایش مشترک با حضور پاکستان و 21 کشور دیگر تحت عنوان «برایت استار» با هدف تبادل تجربیات حرفه ای میان نظامیان، اتخاذ راهبرد مناسب جهت مبارزه با تروریسم، افزایش امنیت دریایی، آموزش نحوه عملیات های هوایی، ردیابی و انهدام پهپادهای دشمن، در عربستان سعودی آغاز شده است.
این رزمایش با ورود پرسنل نظامی پاکستان، آمریکا، انگلیس، مصر، یونان، اردن و غیره به پایگاه نظامی «محمد نجیب» به رهبری عربستان سعودی برگزار شد.
پاکستان علاوه بر روابط سیاسی، همکاریهای دفاعی و نظامی مناسبی با عربستان دارد و گفته میشود کمکهای مالی نیز از ریاض دریافت میکند.
چراغ سبز آمریکا به اردن برای عادیسازی روابط با دولت سوریه
اردن با گامهای شتابان به سمت ازسرگیری تدریجی روابط با دولت سوریه در حرکت است؛ امری که بیشتر به عادیسازی اعلام نشده شبیه است.
به گزارش میدل ایست نیوز، «بشار اسد» رئیسجمهوری سوریه روز یکشنبه با «عبدالله دوم» پادشاه اردن تماس تلفنی برقرار کرد. دو طرف در این تماس تلفنی درباره راههای تقویت روابط دوجانبه و افزایش همکاریها بحث و تبادل نظر کردند.
امّان در تلاش است تا دمشق را به خاستگاه عربی و منطقهای و چه بسا بینالمللی بازگرداند، ملک عبدالله دوم پادشاه اردن در ژوئیه گذشته به هنگام سفر به آمریکا در دیدار با جو بایدن از ارائه نقشه راهی برای حل بحران سوریه خبر داده بود.
ملک عبدالله پس از آن نیز در مصاحبهای تلویزیونی گفت: بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در قدرت باقی است و جامعه جهانی باید با وی به عنوان یک واقعیت تعامل داشته باشد؛ سخنانی که رسما به عنوان تغییر شگرف در مواضع اردن در قبال دولت سوریه به شمار میرفت.
در این میان، دادههایی میدانی و تحرکات اردن نشانگر آن است که این کشور، چراغ سبز آمریکا را برای عادیسازی روابط با دولت سوریه و چه بسا دست کم در سطح اقتصادی به دست آورده است، گشایش گذرگاهها و ازسرگیری پروازها میان اردن و سوریه خود دلیلی بر این مدعاست.
اما سفر «علی ایوب»، وزیر دفاع سوریه به امّان و دیدار با همتای اردنی خود بدین معناست که اردن به دنبال عادیسازی روابط فراتر از بُعد اقتصادی است و این کشور در پی شکستن انزوای سوریه و بازگرداندن آن به اتحادیه عرب در نشست آتی سران کشورهای عربی در الجزایر است.
در این بین، اردن اگر چراغ سبز آمریکا را در برقراری رابطه با دولت بشار اسد کسب نمیکرد، احتمال رویارویی با تحریمهای قانون قیصر وجود داشت.
در همین رابطه، سرهنگ موسی القلاب، تحلیلگر امور سیاسی اردن گفت: اردن به دنبال همراه کردن جامعه بینالمللی با نقشه راه اعلامی خود است؛ نقشه راهی که با دیدگاههای بین المللی و منطقهای که نسبت به تسریع در بازگرداندن نظام سوریه به خاستگاه منطقهای و بینالمللی ملاحظاتی دارد، در تضاد نیست.
وی درباره تلاش اردن برای بازگرداندن سوریه به اتحادیه عرب گفت: علیرغم برخی مخالفتها انتظار میرود که اردن در نشست الجزایر موفق به بازگرداندن سوریه به اتخادیه عرب شود.
از سوی دیگر، «رضوان زیاده»، حقوقدان سوری گفت: عادی سازی تدریجی روابط میان اردن و سوریه با چراغ سبز آمریکا انجام میشود و این امر پس از سفر ملک عبدالله به واشنگتن آشکار است.
زیاده افرود: بازگشت مناسبات مشروط به بعد اقتصادی اردن نظیر خط لوله گاز عربی و گشودن گذرگاههای مرزی است و هدف واشنگتن کمک اقتصادی به اردن و نه نظام سوریه است.
وی درباره بازگشت سوریه به اتحادیه عرب گفت: همان طور که میدانیم کشورهای عربی نظیر مصر، الجزایر و عراق خواهان بازگشت سوریه به اتحادیه عرب هستند و اضافه شدن اردن به فهرست کشورهای مذکور به این امر کمک خواهد کرد.
دیدار محمود عباس با وزرای اسرائیلی در رامالله
رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین عصر یکشنبه در شهر رام الله میزبان هیاتی از حزب اسرائیلی "مرتز" به سرپرستی نیتسان هورویچ، رهبر حزب و وزیر بهداشت و مشارکت عیساوی فرج، وزیر همکاری منطقهای و میخال روزین، عضو کنست بود.
به گزارش سما، محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در این دیدار بر اهمیت پایان دادن به اشغالگری اسرائیل و دستیابی به صلح عادلانه و همه جانبه مطابق با قطعنامههای مشروع بین المللی و ضرورت توقف شهرک سازیها، تخریب خانهها، اخراج شهروندان از قدس و بازیابی اجساد شهدا تاکید کرد.
وی همچنین نسبت به سیاست تشدید اقدامات علیه اسرای فلسطینی در زندانهای رژیم صهیونیستی هشدار داد.
هیات حزب مرتز نیز مواضع خود را در حمایت از راه حل دو کشوری، پایان دادن به اشغالگری و همکاری مشترک برای ایجاد پلهای اعتماد و همکاری در زمینه بهداشت تأکید کردند.
به گفته دو منبع که در این جلسه شرکت داشتند، در این دیدار، عباس از وزرای اسرائیلی خواست تا پیامی را به ایلت شاکد، وزیر داخلی رژیم صهیونیستی منتقل کنند، مبنی بر این که وی مایل است با شاکد ملاقات کند.
عباس گفت: به ایلت شاکد بگو که می خواهم با او ملاقات کنم؛ چرا می ترسی با من صحبت کنی؟ بیا و آنچه می خواهی بگو؛ من گوش میدهم. میدانم که او نظریات بسیار سختی دارد اما حتی اگر روی یک درصد توافق کنیم پیشرفت خواهد بود.
وب سایت عبری والا گزارش داد که عباس به دو وزیر مذکور گفته است که در جریان مذاکرات برای تشکیل دولت کنونی اسرائیل، پیام هایی را به منصور عباس، رهبر لیست یکپارچه عربی منتقل کرده است.
در واکنش به این دیدار بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر سابق اسرائیل به شدت از دولت نفتالی بنت، نخست وزیر فعلی انتقاد کرد.
نتانیاهو در توییتی نوشت: دولت بنت در اوج مرگ و میرها به خاطر کروناست؛ آن وقت وزیر بهداشت نشست کابینه برای مقابله با کرونا را به خاطر ملاقات با ابومازن (عباس) ترک میکند.
گفتوگوی عربستان با آمریکا برای توقف جنگ یمن
فیصل بن فرحان وزیر امورخارجه عربستان یکشنبه شب از گفت وگو با آمریکا برای پایان دادن به جنگ یمن خبر داد.
به گزارش رویترز، بن فرحان این سخنان را پس از دیدار با جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است.
رویترز به جزییات بیشتر این خبر و چگونگی این گفت وگوها هیچ اشارهای نکرده است.
سخنان بن فرحان چهار روز پس از آن بیان می شود که جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در ریاض دیدار و دو طرف در خصوص یمن گفت وگو کردند.
مشاور امنیت ملی آمریکا روز سه شنبه با محمد بن سلمان ولیعهد، خالد بن سلمان معاون وزیر دفاع، عبدالعزیز بن سعود بن نایف وزیر کشور و عبدالله بن بندر وزیر گارد ملی عربستان دیدار کرد.
یک مقام ارشد آمریکایی در این باره گفته بود که آنها گفت و گوی مفصلی در مورد جنگ یمن داشتند و هر دو طرف از تلاشهای هانس گراندبرگ نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن حمایت و توافق کردند ارتباط دیپلماتیک با همه طرف ها را افزایش دهند.
سخنان وزیر امورخارجه عربستان پس از آن انجام میشود که «جو بایدن» رییس جمهوری آمریکا بهمن ماه گذشته در اولین سخنرانی خود درباره سیاست خارجی واشنگتن مدعی شد که قصد دارد به این جنگ پایان دهد.
ادعای بایدن در حالی مطرح شده است که کارشناسان سازمان ملل، یمن را صحنه بزرگترین بحران بشری در جهان توصیف میکنند؛ در حال حاضر بیش از ۷۰ درصد جمعیت ۲۹ میلیونی یمن نیازمند کمکرسانی و حمایت بشردوستانه هستند و از این میان میلیونها تن نمیدانند وعده غذایی بعدیشان از کجا تأمین خواهد شد.
سفر وزیر خارجه ارمنستان به ایران
آرارات میرزویان، وزیر امور خارجه ارمنستان امروز و برای دیدار با رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران و انجام گفت و گوهای دوجانبه و منطقه ای، وارد تهران میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه ارمنستان دقایقی پیش در توییتی خبر داد که آرارات میرزویان، وزیر امور خارجه این کشور امروز به ایران آمده و با حسین امیرعبداللهیان، همتای ایرانی خود دیدار میکند.
واهان هونانیان افزود که متعاقباً بیانیه مطبوعاتی مشترک وزیران منتشر خواهد شد.
انجام گفت و گوهای دوجانبه و نیز رایزنی در خصوص مهم ترین مسائل منطقه ای در دستور کار سفر وزیر امور خارجه ارمنستان به ایران است.
روز هشتم مهر ماه نیز عباس بدخشان ظهوری سفیر جمهوری اسلامی ایران در ارمنستان نیز با میرزویان ملاقات کرد. سفیر ایران در دیدار درخصوص رزمایش جمهوری اسلامی ایران در نزدیک مرزهای شمال غربی گفت: رزمایش برنامهریزی شده نیروهای مسلح، نمود اراده ایران در خصوص ضرورت احترام به مرزهای بینالمللی و حفظ ثبات منطقه است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران همچنین با اشاره به تلاشهای انجام شده درباره تحقق توافقات دو کشور در حوزههای مهم مانند تبادل انرژی و حمل و نقل، ابراز امیدواری کرد که ادامه همکاریهای دو کشور به تعمیق و گسترش روزافزون همکاریها در حوزههای مختلف منجر شود.
سفیر ایران در ارمنستان با تاکید بر دیدگاه جمهوری اسلامی درباره ضرورت حل و فصل اختلافات کشورهای منطقه از طریق گفتگو، اظهار داشت: رزمایش برنامهریزی شده نیروهای مسلح کشورمان نمود اراده ایران در خصوص ضرورت احترام به مرزهای بینالمللی و حفظ ثبات منطقه است.
در این دیدار، میرزویان با یادآوری اهمیت راهبردی روابط با ایران که در برنامه دولت جدید ارمنستان نیز گنجانده شده است، به نتایج گفتگوهای آقایان رئیسی و پاشینیان در دوشنبه و همچنین دیدار با دکتر امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در حاشیه نشست مجمع عمومی ملل متحد اشاره کرد.
وزیر امور خارجه ارمنستان با اشاره به مشکلات پیش آمده در مسیر کاپان به گوریس، ابراز امیدواری کرد با نهایی شدن مسیر جایگزین در ماههای آتی، مشکل کامل حل شود.
طرفین همچنین درباره بعضی راههای گسترش همکاریهای اقتصادی و سیاسی دو کشور در مناطق مرزی و استان سیونیک گفتگو کردند.