تصویب قوانین فرزندآوری پشت در‌های بسته

یکی از علل اصلی این وضع مشکلات اقتصادی است و این را مطالعه به خوبی نشان می‌دهد. بنابراین به جای حل مشکلات اقتصادی کشور به مسائل دیگر پرداختن یک انحراف آشکار است.
کد خبر: ۱۰۸۶۲۲۸
|
۱۶ آبان ۱۴۰۰ - ۰۸:۱۵ 07 November 2021
|
6798 بازدید
|
۹

به گزارش «تابناک»، عباس عبدی در روزنامه اعتماد نوشت: بالاخره طرح «جوانی جمعیت و حمایت از خانواده» از تصویب نهایی شورای نگهبان گذشت و برخی اصولگرایان اظهار امیدواری کردند که با این طرح شاهد وفور جمعیت باشیم و حتی منتظر ۴ یا ۵ فرزند نیز هستند.

اگر چه همچنان جمعیت ایران رو به رشد است ولی بدون تردید باید برای مساله فرزندآوری برنامه‌ای اندیشیده می‌شد. البته شاید سیاستگذاری در این باره در اصل باید به صورت ضمنی و برای بهبود وضع کلی جامعه انجام می‌شد و لزوما نباید مستقیم به مساله پرداخته شود. بنابراین بنده هم آن را به عنوان یک معضل می‌پذیرم و معتقدم که از هم‌اکنون هم باید در این باره اندیشه می‌شد و هم در ضرورت وجود برنامه برای حل آن اصرار دارم ولی راه‌حل باید منطقی و حساب شده باشد.

چگونه؟ ابتدا باید یک مطالعه دقیق درباره علل کاهش فرزندآوری به جامعه عرضه می‌شد. تا هنگامی که علت این امر شناخته نشود، ممکن نیست که راه‌حل منطقی برای آن پیدا کرد. متاسفانه بحث در این باره را امنیتی کردند و حتی دو تن از کارشناسان زبده جمعیت‌شناسی در ایران در همین زمینه دچار مشکلات گوناگونی شدند که باید برای جامعه متاسف بود که موضوعی علمی را به امری امنیتی تبدیل کرده‌اند.

یکی از علل اصلی این وضع مشکلات اقتصادی است و این را مطالعه به خوبی نشان می‌دهد. بنابراین به جای حل مشکلات اقتصادی کشور به مسائل دیگر پرداختن یک انحراف آشکار است. اتفاقا قانون جدید به ما می‌گوید که مشکل اقتصاد کلی جامعه است ولی به‌ جای آن به توزیع امتیازات ناپایدار پرداخته‌اند. اگر مشکل اقتصادی است که هست، به جای همه این موادی که امتیازات مالی برای فرزندآوری در نظر گرفته‌اند، کافی بود که طرحی برای بهبود وضع اقتصادی کشور داده می‌شد. در این مورد به تفصیل بیشتری در ادامه خواهم نوشت.

اولین نکته در نقد این طرح، رسیدگی آن مطابق اصل ۸۵ قانون اساسی است.مطابق این اصل: «سمت نمایندگی قایم به شخص است و قابل واگذاری به دیگری نیست. مجلس نمی‌تواند اختیار قانون‌گذاری را به شخص یا هیاتی واگذار کند، ولی در موارد ضروری می‌تواند اختیار وضع بعضی از قوانین را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیون‌های داخلی خود تفویض کند، در این صورت این قوانین در مدتی که مجلس تعیین می‌کند به صورت آزمایشی اجرا می‌شود و تصویب نهایی آنها با مجلس خواهد بود...» پرسش این است که چرا طرح و قانونی که با زندگی همه مردم در ارتباط است به‌طور کامل در پشت درهای بسته و به دور از اطلاع عموم و رسانه‌ها رسیدگی و از صحن علنی خارج شده است؟ اصولا کدام «ضرورت» برای رسیدگی پشت درهای بسته بوده است؟

یک کلمه درباره ضرورت آن نوشته و ارایه نشده است، همچنانکه هیچ گزارشی از علل کاهش فرزندآوری به مردم داده نشده تا معلوم شود آیا این قانون می‌تواند موانع و مشکلات مربوط به فرزندآوری را حل کند؟

عجیب‌ترین نکته‌ای که در رسیدگی به این طرح وجود دارد، تایید آن از سوی شورای نگهبان است. در واقع این طرح نه براساس مصلحت بلکه براساس درک از اصول اولیه فقه تصویب شده که بسیار عجیب است. چگونه ممکن است این اندازه دخالت در امور خصوصی مردم را بتوان با قانون و شرع محدود کرد و آزادی و حقوق مردم را نادیده گرفت؟ این باور نکردنی است که شورای نگهبان چنین موادی را تایید کند.

فرزندآوری، یک رفتار غریزی و طبیعی هر موجود زنده از جمله بشر است. هزاران سال از بدو خلقت و از آغاز تکامل همه موجودات زنده از جمله اجداد ما مشغول این کار بوده‌اند. اصولا اگر این غریزه در موجود زنده‌ای از میان برود آن موجود نابود خواهد شد و اثری از آن باقی نمی‌ماند.
اگر می‌بینیم که بشر برخلاف همه موجودات دیگر به تعداد فراوان تکثیر شده، محصول شدت رعایت این غریزه در وجود آن است. طی صد قرن گذشته جمعیت بشر دو هزار برابر افزایش یافته است. در همین صد سال اخیر نیز جمعیت جهان حدود ۴ برابر شده است، در ایران ۴ برابر شدن جمعیت فقط طی حدود نیم قرن رخ داده است. رشد جمعیت ما چنان زیاد بود که در جهان بیش از هر کشور دیگری بود و سالانه به 9/3 درصد می‌رسید، پس اکنون چه اتفاقی رخ داده که نگران خطر کاهش جمعیت شده‌ایم؟

این پرسش بسیار کلیدی است. اگر از سال ۱۳۶۵ تاکنون به همان ترتیب دهه قبل از آن یعنی حدود3.9 درصد رشد جمعیت داشتیم، اکنون نزدیک به ۱۹۰ میلیون نفر جمعیت داشتیم!! شهر تهران حداقل حدود 25 میلیون نفر جمعیت داشت، با این وضع اقتصادی تامین نان این جمعیت نیز غیرممکن بود. پس چه شده است که آن روند ادامه نیافت و الگوی ازدواج و فرزندآوری تغییر کرد؟ آیا غریزه صیانت ذات در ایرانیان از میان رفته یا تضعیف شده است؟ آیا طرح اخیر خلاف منطق بشر نیست که می‌خواهد این غریزه را از طریق امتیازات مادی و ایجاد محدودیت‌های عجیب احیا کند؟ آیا این راه گم کردن سوراخ دعا نیست؟

اکنون در ۱۴۰۰ به‌طور خالص در هفته حدود 6/6 هزار نفر به جمعیت کشور اضافه می‌شود که سالانه حدود ۳۵۰ هزار نفر می‌شود. در حالی که این رقم در سال ۱۳۹۷، یعنی فقط ۴ سال پیش حدود ۱۹ هزار نفر در هفته و سالانه حدود ۹۹۳ هزار نفر بوده است. بخشی از مرگ و میر بالا ناشی از کروناست، ولی این تحول را نمی‌توان به کرونا محدود کرد. کاهش زاد و ولد نیز بسیار جدی است و طی ۴ سال بیش از ۲۰ درصد کاهش داشته است. چه اتفاقی رخ داده است؟ ارزیابی اجمالی این است که چند عامل را می‌توان موثر دانست. اول تحولات اجتماعی و ارزشی و نگرشی است که تصور فرد را نسبت به خود و ارزش خود دگرگون کرده است و اهمیت بسیار بیشتری برای خود و بالندگی و توانایی‌های خود قائل شده و از این نظر هزینه غیر مادی فرزندآوری بسیار زیاد شده است.

عامل بعدی تغییر مفهوم اقتصادی فرزند است. برخلاف گذشته، امروز فرزندآوری برای تامین مالی خانواده نیست. با توجه به بیمه‌های تامین اجتماعی پدر و مادران چندان نگران دوره کهولت خود نیستند. حتی می‌توان گفت که به علت وضع بد اقتصادی حتی خانواده‌ها مجبورند فرزندان و نوه‌های خود را تا مدت قابل توجهی حمایت مالی کنند و این برخلاف قدیم است. افزایش طول عمر و کاهش مرگ و میر کودکان در کنار بالا رفتن سرسام‌آور هزینه نگهداری از کودک تا بزرگ کردنش حتی بعد از دانشگاه موجب می‌شود که به‌طور کلی تقاضا برای فرزندآوری نسبت به گذشته کم شود. البته اشتغال مادران را نیز باید به این سیاهه افزود.

در کنار اینها که عوامل ساختاری هستند دو عامل مهم و خاص جامعه ایران نیز این فرآیند را تشدید کرده است. اول تضعیف غریزه صیانت از نفس و نسل است. ناامیدی روزافزون نسبت به آینده مهم‌ترین نقش را در تضعیف انگیزه فرزندآوری داشته است و همچنان دارد و عامل دیگر نیز کاهش رشد اقتصادی و منفی شدن آن در کنار گرانی و بیکاری، ضربه سنگینی به انگیزه ازدواج و فرزندآوری زده است.

همه اینها را در کنار اصرار شدید حکومت به ازدواج و فرزندآوری باید دید که با واکنش منفی مردم مواجه می‌شود، زیرا این اصرار را در ذیل سیاست‌های دیگر حکومت تعریف و فهم می‌کنند. همان‌گونه که در رژیم گذشته نیز شعار فرزند کمتر زندگی بهتر از سوی مردم با واکنش منفی مواجه شد. حکومت برای حل این مساله ابتدا باید اعتمادسازی، بعد سیاستگذاری کند؛ البته نه از طریق اصل ۸۵ که قانون‌نویسی پشت درهای بسته و به دور از چشم مردم است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۱
در انتظار بررسی: ۷
انتشار یافته: ۹
 
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
همون فقط بدرد خودشون میخوره...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
مشکل ازدواج و فرزندآوری مربوط به مسائل اقتصادی است . بیکاری
پایین بودن دستمزد ها ، گرانی مسکن ، هزینه تحصیل فرزندان و شهریه مدارس ، هزینه های خورد و خوراک ، بهداشت و درمان و از این دست موارد است.
چرا نمی پذیرید که کشور در شرایط بسیار سختی است .
کدام یک از ریاست جمهور های محترم ، وزرا و معاونین و مدیران کل ، نمایندگان مجلس ، استانداران محترم و معاونین و
و مدیران کل و بالاخره مسئولین تصمیم گیر این مشکلات را دارند کدام یک بیکار هستند حقوقشان کفاف زندگی را نمی دهد کدام یک مسکن ندارند و مستاحر هستند واقعا اشکال کار کجاست که مردم طرف ازدواح نمیروند و فرزند نمی اورند.
باید وضعیت این مذاکرات را به نحو مناسبی حل و فصل و زندگی ها دوباره جان بگیرد و احیا شود انشاالله
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
وضعیت اقتصادی مردم و خانواده ها اینقدر خراب است که جوانها 40الی45 ساله ازدواج نکردند کسی هم مشتاق فرزند بیشتر نیست چون در همین هم مانده اند چطور فرزند بیاورند که همش هزینه است هزینه بزرگ کردن دارو درمان درس و ...
واقعا مسئولین حال مردم را نمی فهمند مسئولینی که حقوقشون ده برابر نیروهایشان هست ولی آخرش اکثرشون رشوه هم میگیرند و توقع دارند نیروهای زیر دست پاکدست بمانند این مسئولین بدرد سطل آشغال میخورند نه برنامه ریزی برای مردم که تمام این برنامه ها مردم را بدتر بدبخت میکند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
شما مشکلات اقتصادی رو حل کنین همه چیز حل میشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
با این تورم مگه میشه بچه اورد..دوستم در خانه ی ۴۰متری مستاجر است و هزینه پوشک بچه ماهی یک تومن هست...
چرا غربالگری حذف شد باید بچه های معلول ذهنی و حرکتی به دنیا بیان و خانوادهها بیشتر تحت فشار قرار بگیرن؟!
چرا باید وسایل پیشگیری برای عشایر و روستایی ها که زنانشون از سنین‌پایین ازدواج می کنند و تعداد زیادی بچه میارن رو حذف کردید...
خدایا ما رو نجات بده
سید حسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
مسئولین کشور تجاهل میکنند.علت اصلی کاهش نرخ رشد جمعیت کشور،مشکلات اقتصادی متعدد، کاهش میزان ازدواج،افزایش طلاق و ناامیدی مردم نسبت به بهبود شرایط کشور در آینده نزدیک است.مسئولین کشور خودشان مسئول اصلی چنین نابه سامانی هستند.
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
با سیاست های غلط دولت های قبلی بخصوص از1370 خانواده هایی که بیش از 3 فرزند داشتند حتی فرزند چهارم بعد را بیمه نمی کردند چه شده که مسئولین تازه از خواب بیدار شده اند والان هم دیر شده وجبران آن سخت شده است خانواده های جوان حال را می بینند که خودشان را نمتوانند تامین کنند چه برسد به بچه با پوشک 500 هزارتومانی
پاسخ ها
سید حسین
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
اتفاقا سیاست های دولت در دهه 70 کاملا درست بود،اگر اون نرخ رشد جمعیت ادامه داشت،جمعیت بیشتری از این مردم در فقر و بدبختی بودند،شماها کلاسهای 40-50 نفری مدارس پسرانه و دخترانه 2شیفته یادتون نیست؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
طرحهای کارشناسی نشده ، نادیده انگاشتن مشکلات مالی مردم و وعده های سر خرمن دولت ، از عوامل اصلی شکست چنین طرحهایی است . حاکمیت بخواهد با همین فرمان جلو بره، مردم هم با همان فرمان خودشان جلو می روند .
از کوزه برون همان تراود که در اوست
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات