بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: ادعای نتانیاهو درباره برنامه ایران برای ترور او، موضع گیری رئیس سیا درباره تصمیم ایران برای ساخت سلاح هستهای، حمله رژیم صهیونیستی به بندر لاذقیه سوریه، گمانه زنی درباره دور بعدی مذاکرات برای لغو تحریمها علیه ایران و آغاز رزمایش مشترک مصر و روسیه در آبهای مدیترانه، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
ادعای نتانیاهو درباره برنامه ایران برای ترور او
دفتر «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر سابق رژیم صهیونیستی که در سالهای گذشته، دستور ترور چندین تن از دانشمندان هستهای ایران را صادر کرده در نامهای به «نفتالی بنت»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، خواستار تمدید حفاظت فیزیکی از اعضای خانوادهاش شد.
وبسایت «تایمز اسرائیل» گزارش داده نتانیاهو با ارسال نامهای به دفتر «نفتالی بنت»، نخستوزیر فعلی رژیم صهیونیستی، خواستار تمدید تدابیر فوقالعاده امنیتی از خود و اعضای خانوادهاش شده است.
با گذشت نزدیک به شش ماه از خروج نتانیاهو از قدرت، تدابیر امنیتی برای همسر و فرزندان او هفته آینده به پایان میرسد، اما نخستوزیر سابق رژیم صهیونیستی مدعی شده تهدیدها علیه او و خانوادهاش ادامه دارد و بازیگران محلی یا خارجی ممکن است بخواهند آنها را هدف قرار دهند.
نتانیاهو به شخصه تا بیست سال بعد از ترک سمت نخستوزیری تحت حفاظت فیزیکی قرار خواهد داشت. رئیس دفتر نتانیاهو در نامه به بنت نوشته است: «تهدیدها علیه خانواده نخستوزیر سابق را، تهدیدهایی که از طرف افراد متوهم مطرح میشوند، در نظر نگیرید، چون شاید قتل بعدی دقیقاً از جانب همین افراد اتفاق بیفتد.»
در این نامه، ضمن اشاره به عملیات تروریستی که نتانیاهو علیه دانشمندان هستهای ایران صادر کرده ادعا شده که ایران یا دیگر کشورهای دشمن رژیم صهیونیستی ممکن است به دنبال صدمه زدن به خانواده او باشند.
در بخشی از نامه آمده است: «به دلیل ماهیت حساس عملیاتی که نتانیاهو طی سالهای گذشته دستور آن را علیه کشورهای دشمن صادر کرد، نوعی مجادله برای خونخواهی میان آن کشورها با او و خانوادهاش در جریان است.»
رئیس دفتر نتانیاهو مدعی شده است: «چنین چیزهایی در مطالب فضای مجازی ایران هم ابراز میشوند و در آنجا اعضای خانواده نتانیاهو به عنوان اهدافی برای ترور معرفی شدهاند.»
نتانیاهو در دوران حضور در قدرت دستور ترور چندین دانشمند هستهای ایران از جمله شهید «محسن فخریزاده» را صادر کرد. علاوه بر این، شهادت شماری از رهبران حماس و حزبالله نیز به عملیات رژیم صهیونیستی منتسب شدهاند.
کانال ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی گزارش داد، بعید است با درخواست نتانیاهو موافقت شود و از سرویس امنیت داخلی رژیم صهیونیستی، شینبیت درخواستی برای انجام یک ارزیابی جدید از تهدیدها مطرح نشده است.
نتانیاهو در ماههای گذشته به دلیل خودداری از ترک محل اقامت خود علیرغم باخت در انتخابات رژیم صهیونیستی مورد انتقاد قرار گرفته است. او سرانجام بعد از یک ماه پافشاری برای ماندن در اقامتگاه نخستوزیری با تهدید دادگاه، این مکان را ترک کرد.
تایمز اسرائیل نوشته که تهدیدهایی علیه خانواده نتانیاهو وجود دارند اما منشأ اکثر این تهدیدها جنجالی بودن نتانیاهو و خانواده او است. همین چند روز پیش دادگاهی در فلسطین اشغالی علیه مردی که در سال ۲۰۱۹ با انتشار پیامی در توییتر همسر نتانیاهو را به تجاوز تهدید کرده بود، کیفرخواست صادر کرد.
نتانیاهو اوت ۲۰۲۰ در نامهای به دادستان کل رژیم صهیونیستی از او بابت نادیده گرفتن تهدیدها علیه او و خانوادهاش گلایه کرده و در نامهای نوشته بود: «اینکه شما در برابر فراخوانهای عدهای برای قتل من و خانوادهام و در برابر تهدید همسر من به تجاوز هیچ کاری انجام دادهاید، تفاوت چندانی با این ننگ که ریختن خون ما را مجاز بدانید ندارد.»
دادستان کل رژیم صهیونیستی در آن زمان به نامه نتانیاهو پاسخ داد و نوشته بود که ادعاهای او ریشه در واقعیت ندارد. مخالفان نتانیاهو میگفتند اتهاماتی که او مطرح میکرد حملهای محاسبهشده به دادستان کل بود که او را به دلیل پروندههای فساد متهم شناخته بود.
بنیامین نتانیاهو تا کنون چندین بار بابت تهدیدهای مطرح علیه او و خانوادهاش از پلیس شکایت کرده است.
موضع گیری رئیس سیا درباره تصمیم ایران برای ساخت سلاح هستهای
«ویلیام برنز»، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) بامداد سهشنبه (۱۶ آذر/ ۷ دسامبر) به نبود جنبههای تسلیحاتی در برنامه هستهای ایران اعتراف کرد.
برنز در نشستی که توسط روزنامه والاستریتژورنال برگزار میشود گفت که سیا «هنوز هیچ شواهدی درباره تصمیم ایران برای تسلیحاتی کردن» برنامه هستهای نمیبیند.
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته ای این کشور متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
ویلیام برنز در بخش دیگری از این نشست درباره مذاکرات رفع تحریمها در وین که هفته گذشته برگزار شد نیز اظهارنظر نمود و ادعا کرد: «ایرانیها در این مقطع هنوز مذاکره را جدی نگرفتهاند. به زودی خواهیم دید چقدر جدی هستند.»
مذاکرات رفع تحریمها در وین از دوشنبه هفته گذشته (۸ آذرماه/۲۹ نوامبر) در پایتخت اتریش آغاز شد و جمعه به پایان رسید. ایران در جریان این مذاکرات دو سند در دو حیطه رفع تحریمها آمریکا و تعهدات هستهای به طرفهای مقابل ارائه کرد.
پس از ارائه این اسناد طرفهای اروپایی که انتظار نداشتند با پیشنهادهای مدون ایران در این دو حیطه مواجه شوند درخواست کردند که برای رایزنیهای بیشتر با مقامهای کشورهای خود، به پایتختهایشان بازگردند.
پس از ارائه این سندها توسط ایران، کشورهای غربی که به دنبال تحمیل تعهدات حداکثری به ایران در ازای پایبندی حداقلی خودشان به توافق هستند بازی مقصرنمایی علیه تیم مذاکرهکننده ایران را در دستور کار قرار داده و تلاش کردند تهران را به طرح خواستههای خارج از برجام بدون در نظر گرفتن دور قبلی گفتوگوها متهم کنند.
ایران اعلام کرده که این طرحها بر سند برجام و پیشنویس حاصلشده در شش دور پیشین مذاکرات وین استوار است.
حمله رژیم صهیونیستی به بندر لاذقیه سوریه
منابع دولتی سوریه از حمله موشکی رژیم صهیونیستی به بندر لاذقیه در غرب این کشور و شنیده شدن صدای انفجار در این منطقه خبر دادند.
خبرگزاری رسمی سوریه سانا، اعلام کرد که حمله هوایی اسرائیل اطراف بندر لاذقیه را هدف قرار داد.
سانا به نقل از یک منبع نظامی سوری اعلام کرد: حدود ساعت ۱:۲۳ بامداد امروز سه شنبه، دشمن اسرائیلی با چند موشک از سمت مدیترانه در جنوب غربی لاذقیه حمله هوایی انجام و بندر تجاری لاذقیه را هدف قرار داد.
وی افزود: این حمله منجر به آتش سوزی در تعدادی کانتینر تجاری در محل مذکور شد اما تلفات جانی نداشت.
فعالان در شبکه های اجتماعی تصاویری از حمله اسرائیل به محوطه کانتینری در بندر لاذقیه را منتشر کردند.
گمانه زنی درباره دور بعدی مذاکرات برای لغو تحریمها علیه ایران
خبرنگار وال استریت ژورنال مدعی شد که دور بعدی مذاکرات ایران و ۱+۴ برای لغو تحریمها علیه ایران روز پنج شنبه هفته جاری برگزار میشود.
"لورنس نورمن" خبرنگار وال استریت ژورنال شامگاه دوشنبه در حساب کاربری خود مدعی شد من شنیدهام که روز پنجشنبه به عنوان بازگشت به وین و مذاکرات ایران در نظر گرفته میشود؛ اما این امر از سوی کسی تایید نشده است.
این خبرنگار رسانه آمریکایی همچنین در ادامه گمانه زنی خود مدعی شد، به نظر میرسد ایرانیها هم با این امر موافقت کردهاند.
دور جدید مذاکرات ایران و ۱+۴ که از روز دوشنبه هشتم آذرماه (۲۹ نوامبر) در وین اتریش برگزار شد، روز جمعه سوم دسامبر (۱۲ آذرماه) به پایان رسید.
در نشست روز جمعه کمیسیون مشترک برجام که با حضور نمایندگان ایران، گروه ۱+۴ و اتحادیه اروپا در هتل کوبورگ برگزار شد، شرکتکنندگان به بررسی نتایج به دستآمده و پیشرفتهای صورتگرفته در این دور از گفتوگوها با توجه به متون ارائهشده از سوی جمهوری اسلامی ایران پرداختند.
ایران متن پیشنهادی خود را در قالب دو موضوع لغو تحریمهای ظالمانه و مسائل هستهای به طرفهای مقابل ارائه کرد. با توجه به درخواست برخی هیأتها جهت بازگشت به پایتختهایشان جهت مشورت و دریافت دستورالعملهای تازه، در نشست جمعه مقرر شد تا در گفتوگوها وقفهای ایجاد شده و گفتوگوها هفته آینده بعد از بازگشت هیأتها از پایتختهایشان، از سر گرفته شود.
به گزارش شبکه خبری اسکای نیوز، انریکه مورا معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا ضمن واقع گرا توصیف کردن مذاکرات وین گفت که مذاکرات شاید هفته آینده به نتیجه برسد.
آغاز رزمایش مشترک مصر و روسیه در آبهای مدیترانه
منابع خبری روز دوشنبه از آغاز رزمایش مشترک دریایی میان مصر و روسیه با نام «پل دوستی – ۴» در دریای مدیترانه خبر دادند.
به گزارش اسکای نیوز، رزمایش مشترک دریایی مصر و روسیه که برای چند روز ادامه خواهد داشت، در محدوده ناوگان شمالی مصر در دریای مدیترانه برگزار شد.
«غریب عبدالحافظ» سخنگوی ارتش مصر گفت: در این رزمایش تعدادی از یگان های نیروی دریایی مصر و روسیه و نیروهای ویژه دریایی هر دو کشور شرکت دارند.
وی افزود: قرار است در این رزمایش چندین فعالیت آموزشی برای ارتقای مهارت فرماندهان و افسران اجرا و تبادل تجربیات بین طرفهای مصری و روسی برای دستیابی به هماهنگی میان نیروهای شرکتکننده، یکسان سازی مفاهیم عملیاتی انجام شود.
سخنگوی ارتش مصر همچنین گفت: این رزمایش در چارچوب ارتقای سطح تعلیمات، تبادل تجربیات نظامی ارتش این کشور با نیروهای مسلح کشورهای دوست انجام میشود.
«پل دوستی» نام رزمایش نظامی مصر و روسیه است که دوره ای برگزار می شود و نخستین بار در سال ۲۰۱۵ برگزار شد.
ماه گذشته (نوامبر) نیز رزمایش مشترک مصر و اردن با نام «عقاب -۶ » با شرکت نیروهای ویژه زمینی دو کشور برگزار شد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.