بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: حمله موشکی و پهپادی گسترده به عربستان، سرنگونی ۴۰ پهپاد ترکیه توسط سامانه پدافند هوایی روسی، هشدار سازمان ملل درباره فقر ۹۷ درصدی در افغانستان، کشته و زخمی شدن بیش از ۲۰۰ تن در اعتراضات یکشنبه سودان و بستن گذرگاه نفت سوریه به روی نظامیان آمریکایی از سوی عراق، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
حمله موشکی و پهپادی گسترده به عربستان
رسانه ها از حمله موشکی و پهپادی نیروهای یمنی به مناطقی در جنوب عربستان خبر دادند.
شبکه خبری العهد، بامداد دوشنبه به نقل از منابع یمنی اعلام کرد که نیروهای مسلح یمن، چند شهر عربستان را با موشک های بالستیک و هواپیماهای بدون سرنشین هدف قرار دادند.
بر اساس این گزارش، برخی منابع سعودی گفته اند که صدای چند انفجار شدید در جیزان عربستان شنیده شده است، در حالی که رسانه ها از بمباران برخی مناطق صنعا، پایتخت یمن خبر دادند.
در این حمله یک کارگاه تعمیر و نگهداری متعلق به یک شهروند یمنی در شهرستان بنی الحارث در صنعا هدف قرار گرفته است.
در روزهای اخیر، حملات هوایی ائتلاف سعودی به مناطق مختلف یمن از جمله صنعا پایتخت این کشور افزایش یافته و تاکنون دهها غیرنظامی در این حملات کشته شدند.
عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی و با کمک و چراغ سبز آمریکا، حملات گستردهای را علیه یمن -فقیرترین کشور عربی- آغاز کرد تا به بهانه بازگرداندن «عبدربه منصور هادی» رئیس جمهوری مستعفی و فراری این کشور به قدرت، به اهداف و زیاده خواهیهای سیاسی خود جامه عمل بپوشاند.
نهادهای وابسته به سازمان ملل از جمله بهداشت جهانی و یونیسف، بارها هشدار دادهاند که بر اثر ادامه حملات متجاوزان به یمن، مردم این کشور با قحطی و بروز یک فاجعه انسانی ـ که در قرن گذشته بیسابقه است ـ روبه رو هستند.
بسیاری از کارشناسان، تشدید حملات ائتلاف سعودی به یمن را ناشی از شکست این ائتلاف در تحقق اهداف خود در یمن میدانند.
سرنگونی ۴۰ پهپاد ترکیه توسط سامانه پدافند هوایی روسی
رئیس اداره اصلی همکاری های نظامی بین المللی وزارت دفاع روسیه اعلام کرد، سامانه پدافند هوایی روسی «پانتسیر-اس» در سوریه و لیبی، بیش از ۴۰ فروند پهپاد بایراکتار ترکیه را طی سال های اخیر سرنگون کرد.
الکساندر نوویکوف، روز یکشنبه به شبکه تلویزیونی روسیه ۱ گفت: تاکنون با تسلیحات پدافند هوایی موشکی ـ آتشباری «پانتسیر-اس» بیش از ۴۰ فروند پهپادهای ساخت ترکیه از نوع «بایراکتار ت.و.۲ » و آنکا در سوریه و لیبی سرنگون شده است.
این مقام روس تصریح کرد که روسیه در تمام نقاط نقاط جنگی جهان، فعالیت پهپادهای بایراکتار ترکیه را زیر نظر دارد؛ برای نمونه، در استان ادلب سوریه سه پهپاد بایراکتار مستقر شده است که با موافقت طرف روسی، در این منطقه پرواز می کنند.
وی ادامه داد: این پهپادها تحت کنترل کامل واحدهای نظامی روسیه در سوریه قرار دارند و در صورت نیاز سرنگون خواهند شد.
به گفته رئیس اداره اصلی همکاری های نظامی بین المللی وزارت دفاع روسیه، تسلیحات «پانتسیر-اس» در برابر پهپادها سلاح بسیار موثری هستند و به همین دلیل، برای جلوگیری از اعمال تحریک آمیز (در سوریه ) به کار گرفته می شود.
نوویکوف همچنین گفت، از این تسلیحات می توان علاوه بر نابودی پهپادها، برای هدف قرار دادن هواپیماها و بالگردها و نیز اهداف زمینی همچون تانک و نفربر زرهی بکار گرفت.
روسیه در سال های اخیر به نیروهای ژنرال خلیفه حفتر از طرف های مناقشه در لیبی، انواع تسلیحات از جمله پانتسیر-اس تحویل داده است.
پانتسیر ـ اس سامانه پدافند هوایی میان برد است که از یک رادار، پرتابگر موشک (مجهز به چند موشک ضدهوایی) و آتشبار ضدهوایی تشکیل شده که می تواند اهداف هوایی را در ارتفاع تا ۳۶ کیلومتری شناسایی و تا ارتفاع ۱۵ کیلومتری نابود کند.
این سامانه برای حفاظت از تاسیسات نظامی و غیرنظامی به کار می رود و همانند سامانه موشکی اس ۳۰۰ و ۴۰۰ عمل می کند منتها با برد کوتاه و میانی گستره ای بیش از ۲۰ کیلومتر مربع و ارتفاع ۱۵ کیلومتری را پوشش می دهد.
هشدار سازمان ملل درباره فقر ۹۷ درصدی در افغانستان
«مارتین گریفیتس» معاون دبیر کل سازمان ملل در امور بشردوستانه، روز یکشنبه هشدار داد که نسبت فقر در افغانستان به ۹۷ درصد خواهد رسید.
«دبورا لاینز» نماینده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان نیز خواستار تامین بودجه مورد نیاز برای جلوگیری از فروپاشی ساختار اقتصادی و اجتماعی افغانستان شد.
وی افزود: بلوکه کردن داراییهای افغانستان و همچنین جلوگیری از رسیدن کمکهای بشردوستانه به این کشور، باعث میشود که میلیونها افغانستانی با خطر گرسنگی مواجه شده و باعث ایجاد موج بزرگی از آوارگان افغانستانی خواهد شد.
یک مقام دیگر سازمان ملل نیز گفت، در حال حاضر نرخ فقر در افغانستان ۷۲ درصد بوده و در صورت ادامه روند کنونی، فقر در افغانستان تا نیمه نخست سال آینده میلادی به ۹۷ درصد خواهد رسید.
با تسلط طالبان بر افغانستان، آمریکا حدود ۹.۵ میلیارد دلار داراییهای خارجی افغانستان را که در اختیار مؤسسات مالی این کشور قرار داشت، مسدود کرده است.
بانک جهانی چند روز پیش اما اعلام کرد که کشورهای کمککننده مالی صندوق بازسازی افغانستان توافق کردهاند تا ۲۸۰ میلیون دلار از پولهای مسدود شده افغانستان آزاد و به برنامهی جهانی غذا و صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) منتقل شود.
همچنین صندوق بینالمللی پول، حدود ۳۷۰ میلیون دلار از کمکهای مالی خود به افغانستان را به دلیل عدم شفافیت جامعه بینالمللی در مورد بهرسمیتشناختن طالبان توقیف کرده است.
بانک جهانی هم به پیروی از این اقدام، بودجه افغانستان را متوقف کرده است. این بانک از سال ۲۰۰۲ میلادی تاکنون بیش از پنج میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار به افغانستان داده است.
افزون بر این موارد، تقریبا ۷۵ درصد از بودجه کارمندان غیرنظامی دولت و تمامی بودجه دفاعی چهار میلیارد دلاری که قبل از این توسط آمریکا و متحدانش در ناتو پرداخت میشد، نیز از زمان سقوط افغانستان به دست طالبان قطع شده است.
هنوز هیچ کشوری این گروه را به رسمیت نشناخته است. همچنین طالبان در فهرست گروههای تروریستی آمریکا قرار دارد و بر این اساس، طالبان نمیتوانند به داراییهای افغانستان دست یابند.
کشته و زخمی شدن بیش از ۲۰۰ تن در اعتراضات یکشنبه سودان
منابع سودانی از کشته و زخمی شدن بیش از ۲۰۰ تن در اعتراضات روز یکشنبه مخالفان کودتا در این کشور خبر دادند.
به گزارش اسکای نیوز، "سندیکای قانونی پزشکان سودان" اعلام کرد، در جریان تلاش نیروهای امنیتی سودان برای متفرق کردن دهها هزار معترض از اطراف کاخ ریاست جمهوری در خارطوم و مناطق دیگر سودان، حداقل یک معترض با گلوله جنگی کشته و بیش از ۲۰۰ تن دیگر زخمی شدند.
یکی از اعضای این اتحادیه به اسکای نیوز گفت: تعدادی از معترضان با گلوله مستقیم به سر، پاها و سینه و تعداد زیادی مورد اصابت گاز اشک آور قرار گرفتند.
وی خاطرنشان کرد: در شماری از بیمارستان های خارطوم، افرادی با اوضاع وخیم جسمانی وجود دارند.
بعدازظهر یکشنبه، هزاران معترض سودانی علیرغم حضور شدید نیروهای امنیتی، بسته شدن پلهای اصلی و استفاده بیش از حد از گاز اشک آور و گلوله های واقعی، لاستیکی و صوتی به نزدیکی کاخ ریاست جمهوری در مرکز پایتخت رسیدند.
تظاهرکنندگان در مقابل کاخ با سر دادن شعارهایی، خواستار حکومت غیرنظامی و قصاص عاملان کشتار صدها معترض شدند.
اعتراضات روز یکشنبه در سومین سالروز انقلاب دسامبر ۲۰۱۸ که به سرنگونی نظام عمر البشیر منجر شد و در مخالفت با توافق سیاسی اخیر در این کشور برگزار شد.
بستن گذرگاه نفت سوریه به روی نظامیان آمریکایی از سوی عراق
اسپوتنیک گزارش داد: عراق یک گذرگاه جدید که افسران و نظامیان ارتش آمریکا از آن برای غارت نفت و گندم سوریه استفاده می کردند را بست.
منابع سوری اعلام کردند، نیروهای پیشمرگه کُرد امروز یکشنبه، گذرگاه غیرقانونی «الولید» در مرز با سوریه را سه روز پس از بستن گذرگاه «فیشخابور» واقع در شمال شرقی استان حسکه سوریه در اعتراض به حمله انجام شده توسط شبه نظامیان قسد وابسته به آمریکا، بستند.
منابع محلی تأکید کردند که مقامات اربیل تصمیم گرفتند، گذرگاه غیرقانونی الولید را که اشغالگران آمریکایی از آن برای انتقال کاروانهای نظامی و سرقت منابع نفتی سوریه استفاده میکنند، ببندند.
به گفته این منابع، کامیونها و جرثقیلهای بزرگ پس از حمل تجهیزات و بلوکهای سیمانی، گذرگاه الولید در ۳۵ کیلومتری گذرگاه غیرقانونی سیمالکا در جنوب غربی روستای السویدیه در حومه شهر المالکیه واقع در دورترین نقطه شمال شرقی استان حسکه، را مسدود کردند.
به گفته منابع سوری، مسئولان دولت اقلیم کردستان عراق دستور دادند، این گذرگاه بسته شود؛ گذرگاهی که نظامیان آمریکا از آن برای غارت نفت و محصولات کشاورزی سوریه استفاده میکردند.