بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: قول جدید پوتین به بشار اسد، ۱۲ شرط مقتدا صدر برای پایان دادن به حضور نیروهای خارجی در عراق، تعیین سفیر فوقالعاده بحرین در سوریه، واکنش آمریکا به پرتاب ماهوارهبر سیمرغ به فضا و گفتوگوی تلفنی ولیعهد ابوظبی و مقتدا صدر، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
قول جدید پوتین به بشار اسد
رئیسجمهوری روسیه در پیام تبریک به بشار اسد به مناسبت سال نو میلادی و کریسمس گفت، روسیه به حمایتهای فراگیر خود از سوریه دوست ادامه میدهد.
به گزارش سایت شبکه روسیا الیوم، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در پیام تبریکی به بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه گفت: روسیه به حمایت فراگیر خود از سوریه در جنگ علیه تروریسم و نیز تضمین حل و فصل سیاسی گسترده و بازسازی کشور بعد از جنگ ادامه میدهد.
او ابراز امیدواری کرد: سال ۲۰۲۲ شاهد تقویت صلح و ثبات در خاک سوریه باشد.
بشار اسد نیز پیام تبریکی برای پوتین به مناسبت سال جدید فرستاد و تاکید کرد: به مناسبت سال جدید، گرمترین تبریکات قلبی خود را به شما تقدیم میدارم و امیدوارم سال جدید برای شما پر از خیر و موفقیت باشد. امیدواریم امسال شاهد درخشش بیشتر در روابط ویژه و همکاری دو جانبه باشیم که روی زندگی مردم دو کشور تاثیرات مثبتی داشته باشد.
دوازده شرط مقتدا صدر برای پایان دادن به حضور نیروهای خارجی در عراق
«مقتدا الصدر» رهبر جریان صدر در عراق، بعدازظهر روز پنجشنبه، بیانیهای در ارتباط با پایان مأموریت رزمی نیروهای بیگانه در خاک عراق صادر کرد.
بر اساس گزارش خبرگزاری رسمی عراق (واع)، مقتدا صدر در بیانیه مذکور با بیان اینکه پایان مأموریت رزمی نیروهای نظامی بینالمللی عملا با انجام شروطی محقق خواهد شد، دوازده شرط را برشمرد.
این شروط عبارتند از؛
۱. ارسال یک درخواست قانونی و رسمی به شورای امنیت برای کسب موافقت این شورا،
۲. مشخص کردن ضوابط، تخلیه پایگاههای نظامی و تحویل آن منحصرا به ارتش عراق،
۳. مشخص کردن وظایف در یک لایحه که باید پایبندی به آن صورت گیرد و خللی به آن وارد نشود،
۴. مشخص کردن تعداد افراد موجود در خاک عراق مطابق با نیاز به هر تخصص،
۵. تحرکات افراد باقیمانده از داخل به خارج عراق باید مطابق با قوانین دیپلماتیک باشد،
۶. تنها دولت عراق حمایت پشتیبانی لجستیکی و امنیتی را بر عهده میگیرد و هیچ طرف خارجی، حق مداخله در آن را ندارد،
۷. احترام به حریم عراق و عدم استفاده از آن مگر پس از کسب موافقت از دولت عراق در غیر این صورت اقدام انجام شده کارشکنی محسوب خواهد شد،
۸. عراق کشوری دارای حاکمیت است و هر توافقی خارج از محدوده آن ملغی به شمار میرود،
۹. این گام مقدمهای برای پایان دادن به حضور بیگانگان از جمله مشاوران و... در آینده است،
۱۰. هر گونه حضور نظامی و امنیتی در داخل سفارت آمریکا ممنوع است. نیروهای رسمی عراق متعهد به انجام این وظیفه خواهند بود،
۱۱. مطابق با قوانین دیپلماتیک بینالمللی، حضور دیپلماتیک متقابل میان دو کشور باید متعادل باشد،
۱۲. نخستوزیر باید این امر را اجرا کند تا این گام به معنای پایان عملی اشغالگری باشد.
این بیانیه پس از آن منتشر میشود که «مصطفی الکاظمی» نخستوزیر عراق، دیشب، اعلام کرد: «مأموریت رزمی ائتلاف بینالمللی به پایان رسیده و روند خروج تمام نیروها و تجهیزات رزمی ائتلاف به خارج از عراق تکمیل شده است.»
مصطفی الکاظمی اضافه کرده بود: «مطابق با نتیجه گفتوگوی راهبردی، نقش ائتلاف به مشورت و پشتیبانی محدود شده است.»
بغداد و واشنگتن در ۲۶ ژوئیه گذشته، به توافق رسیدند که نیروهای رزمی ایالات متحده تا پایان سال جاری از عراق خارج شوند و تنها تعدادی از نیروهای آمریکایی ـ که شمار آن مشخص نشده است ـ برای مشاوره و آموزش نیروهای عراقی بمانند.
نیروهای آمریکایی در سال ۲۰۱۴ به درخواست دولت عراق برای مبارزه با داعش که در آن زمان یک سوم خاک این کشور را اشغال کرده بود، وارد عراق شدند. آمریکا به این بهانه ۳۰۰۰ نیروی در قالب یک ائتلاف بینالمللی موسوم به ضد داعش که ۲۵۰۰ تن از آنها آمریکایی بودند، وارد این کشور کرد. پس از اعلام پیروزی بر داعش از سوی بغداد، مردم و دولت عراق بر ضرورت خروج نظامیان خارجی از کشور تاکید کردند.
پارلمان عراق در دی ماه سال ۹۸، در پی اقدام جنایتکارانه آمریکا در ترور سردار شهید حاج «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و «ابومهدی المهندس» نائب رئیس شهید سازمان الحشد الشعبی عراق، طرح اخراج نظامیان آمریکایی از خاک این کشور را تصویب کرد.
با وجود انجام چندین دور مذاکره راهبردی میان بغداد و واشنگتن برای پایان دادن به حضور نظامی آمریکا در عراق به دلیل پایان نبرد با داعش و نیز تصویب طرح اخراج همه نظامیان خارجی از خاک عراق در پارلمان این کشور، آمریکا هنوز با نقض این مصوبه در خاک عراق حضور دارد.
مقامات آمریکایی اظهارات ضد و نقیضی در این خصوص به زبان میآورند. در حالی که برخی مقامات از گفتوگوی جدی با مقامات عراق برای خروج نیروهای رزمی از عراق و اهتمام ورزیدن واشنگتن به این امر سخن میگویند، برخی مقامات نیز مانند ژنرال «کنت مککنزی» فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده به نام «سنتکام» میگوید که کشورش شمار نیروهای خود در عراق را کاهش نخواهد داد و این امر به خواست بغداد است و «عراق خواستار باقیماندن ماست و ما شمار نیروها در آن را کاهش نخواهیم داد.»
تحلیلگران بر این باورند که گزارشها و تحلیلهای رسانههای آمریکایی در کنار رصد تحرکات آمریکا در عراق مانند ورود گسترده کاروانهای لجستیکی ارتش آمریکا به خاک این کشور، صرف مبالغ هنگفت برای انجام عملیات توسعه ساختمانهای پایگاه هوایی عین الاسد واقع در غرب عراق، اظهارات برخی مقامات عالیرتبه سیاسی و نظامی عراقی مبنی بر نیاز به آمریکا برای مبارزه با تروریسم، نشان میدهد که شاید صرفا ماموریت نیروهای آمریکایی در عراق تغییر کند و این نیروها از کشور خارج نخواهند شد.
با وجود این، «قاسم الاعرجی» مشاور امنیت ملی عراق که در نشستهای دور چهارم گفتوگوی راهبردی با آمریکا در واشنگتن حضور داشت، همواره تأکید کرده است که دولت عراق به طرف آمریکایی اطلاع داده که نیازی به نیروهای رزمی خارجی در خاکش ندارد.
تعیین سفیر فوقالعاده بحرین در سوریه
پادشاه بحرین «وحید مبارک سیار» را به عنوان سفیر فوق العاده این کشور در سوریه تعیین کرد.
«حمد بن عیسی آل خلیفه» پادشاه بحرین روز پنجشنبه با صدور فرمانی، رئیس هیات دیپلماتیک بحرین در سوریه را تعیین کرد.
به گزارش خبرگزاری دولتی بحرین، در فرمان پادشاه بحرین آمده است که «وحید مبارک سیار» به عنوان «سفیر فوقالعاده و تام الاختیار» در این کشور منصوب میشود.
بحرین در کنار امارات و عربستان و برخی دیگر از کشورهای عربی، همزمان با آغاز جنگ علیه سوریه و روابط دیپلماتیک خود با دولت سوریه را به شدت محدود کرده و سفارتخانههای خود در دمشق را بستند.
وزارت خارجه بحرین، در دی ماه ۱۳۹۷ با صدور بیانیهای، اعلام کرد که فعالیتهای سفارت این کشور در سوریه از سر گرفته خواهد شد.
واکنش آمریکا به پرتاب ماهوارهبر سیمرغ به فضا
آمریکا از پرتاب ماهواهبر سیمرغ توسط ایران به فضا ابراز نگرانی کرد؛ اما گفت به مذاکرات پایبند است.
رسانههای آمریکا به نقل از یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گزارش دادند: «ایالات متحده کماکان از توسعه ماهوارهبرها توسط ایران که موجد نگرانیهای خاص منع اشاعهای هستند، نگران است.»
وزارت دفاع ایران، روز پنجشنبه اعلام کرد که ماهوارهبر سیمرغ را با موفقیت به فضا پرتاب کرده است.
«سید احمد حسینی»، سخنگوی فضایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ساعاتی قبلتر گفته بود: «پس از دستیابی کشور به توانمندی بومی فضایی و ایجاد قابلیت پرتاب ماهواره های کوچک با ماهوارهبرهای سفیر و قاصد، توسعه پرتابگرهای با قابلیت بالاتر مد نظر قرار گرفت و در همین راستا، طراحی و توسعه پایگاه فضایی حضرت امام خمینی ـ رحمت الله علیه ـ و ماهواره بر سیمرغ در برنامه صنعت فضایی کشور قرار گرفت.»
حسینی در خصوص عمکرد ماهواره بر سیمرغ گفت: «در این پرتاب عملکرد اجزای پایگاه فضایی و عملکرد مراحل ماهواره بر به درستی انجام و در نهایت اهداف تحقیقاتی مد نظر از این پرتاب محقق شد.»
وی خاطرنشان ساخت: «در این مأموریت تحقیقاتی فضایی، برای نخستین بار سه محموله تحقیقاتی، همزمان به ارتفاع ۴۷۰ کیلومتری و با سرعت ۷۳۵۰ متر بر ثانیه پرتاب و محقق شد.»
وی با بیان اینکه در این پرتاب دادههای تلهمتری از فرایند پرتاب کامل احصا شد، افزود: با تطبیق دادهها و تطبیق عملکردها، برنامه ریزی لازم جهت پرتاب عملیاتی انجام خواهد شد.
گفتوگوی تلفنی ولیعهد ابوظبی و مقتدا صدر
منابع خبری روز پنجشنبه گزارش دادند، ولیعهد ابوظبی، تلفنی با «مقتدا صدر» رهبر جریان صدر گفت و گو کرده است.
به گزارش تارنمای بغداد الیوم، دفتر صدر در بیانیهای اعلام کرد، رهبر جریان صدر امروز تماس تلفنی از محمد بن زاید آل نهیان دریافت کرد و ولیعهد ابوظبی در این تماس، پیروزی ائتلاف صدر در انتخابات پارلمانی اخیر را به وی تبریک گفت.
بر اساس این گزارش، دو طرف در خصوص مهمترین مسائل مشترک میان دو کشور و راههای تقویت همکاریها در راستای خدمت به منافع دو ملت برادر و منطقه، به بحث و تبادل نظر پرداختند و همچنین بر لزوم تداوم روابط میان دو کشور تأکید کردند.
جزئیات بیشتری از این گفت و گوی تلفنی منتشر نشده است.
پیشتر رهبر جریان صدر که فهرست تحت حمایت او بیشترین رای را در انتخابات پارلمانی اخیر به دست آورد، پس از پایان نشست خود با نمایندگان ائتلاف «چارچوب هماهنگی» بر تشکیل دولت «اکثریت ملی» با رویکرد «نه شرقی، نه غربی» تاکید کرده بود.
جریان صدر بر اساس نتایج انتخابات پارلمانی ۱۸ مهر گذشته بیشترین کرسی (۷۳ کرسی) را به دست آورد.