بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: به بازی گرفتن آمریکا از سوی ایران به روایت ترامپ، لغو ناگهانی دیدار رئیس جمهور کره جنوبی و ولیعهد امارات، رویگردانی شرکتهای خارجی و آمریکایی از عربستان، اعلام بی اعتمادی دیدبان حقوق بشر به طالبان و هشدار سازمان ملل نسبت به گرسنگی گسترده در یمن، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
به بازی گرفتن آمریکا از سوی ایران به روایت ترامپ
دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا در ادامه انتقادهای خود به رویکرد دولت جو بایدن، رئیس جمهور کنونی آمریکا در سخنرانی خود در یک گردهمایی سیاسی در ایالت آریزونا مدعی شد: ایران، چین و روسیه در حال تجاوزات و اقدامات تحریک آمیزی علیه ایالات متحده هستند که هرگز یک سال پیش این کار را نمی کردند.
براساس گزارش پایگاه خبری هیل، رئیس جمهور سابق آمریکا در گردهمایی «آمریکا را نجات دهید» افزود: ایران، چین و روسیه آمریکا را به بازی گرفتهاند.
رئیسجمهور سابق آمریکا طی سخنرانی در جمع حامیان خود در شهر «فلورنس» آریزونا، عملکرد بایدن را فاجعهبار خواند و گفت آمریکا مضحکه جهان شده است.
لغو ناگهانی دیدار رئیس جمهور کره جنوبی و ولیعهد امارات
یک مقام ارشد کره جنوبی، از لغو دیدار «مون جائه این» رئیس جمهور این کشور با محمد بن زاید، ولیعهد امارات در ابوظبی به یک دلیل پیش بینی نشده از سوی امارات خبر داد.
براساس گزارش خبرگزاری یونهاپ، رئیس جمهور کره جنوبی که برای یک سفر سه روزه به منطقه غرب آسیا سفر کرده است هم اکنون برای دیدار با ولیعهد امارات در دبی به سر میبرد؛ اما دیدار برنامه ریزی شده وی با محمد بن زاید از طرف ابوظبی لغو شده است.
این مقام کره جنوبی گفته، مقامات اماراتی، علت لغو این دیدار را یک موضوع پیش بینی نشده و اضطراری اعلام کرده و محترمانه این دیدار را لغو کردهاند.
یونهاپ در ادامه نوشت: هنوز دقیقا مشخص نشده چرا این دیدار لغو شده است. رئیس جمهور کره جنوبی قرار بود روز دوشنبه درباره مساله دی اکسید کربن یک سخنرانی کلیدی داشته باشد و سپس با محمد بن زاید حاکم دوفاکتوی امارات عربی متحده درباره تعمیق روابط دوجانبه، مسائل آب و هوایی و مسائل امنیتی و دفاعی میات دوطرف دیدار و رایزنی کند.
خبرگزاری یونهاپ افزود: از مقام کره جنوبی پرسیدیم آیا علت لغو این دیدار با مساله کووید-۱۹ مرتبط است یا نه؟ این مقام کرهای گفته که دولت امارات هیچ دلیل مشخصی را به ما اعلام نکرده است.
کره جنوبی بیش از ۵۰ درصد نفت مورد نیاز خود را از کشورهای حاشیه خلیج فارس تامین میکند و علاوه بر آن، با امارات روابط اقتصادی و نظامی مستحکمی دارد و تاکنون دو رآکتور اتمی برای امارات راه اندازی کرده است.
روز یکشنبه در جریان سفر مون جائه به امارات، دو طرف یک پیش توافق برای فروش موشکهای سطح به سطح از طرف سئول به ابوظبی امضا کردند که نشانه عمق روابط نظامی میان دو طرف است.
رویگردانی شرکتهای خارجی و آمریکایی از عربستان
نشریه وال استریت ژورنال نوشت، با وجود آنکه عربستان سعودی تلاش هایی کرد تا نظر شرکت های بزرگ دنیا را به خود با هدف مدرنیزه ساختن اقتصادش جلب کند، به جایش محیط تجاری این کشور تبدیل به یک محیط خصمانه تر شده و سرمایه گذاران نیز از این کشور نفت خیز رویگردان میشوند
وال استریت ژورنال نوشت، سرمایه گذاری خارجی در عربستان به شکلی ادامه دار پایین بوده و برخی از شرکت ها مشغول برچیدن فعالیت هایشان در این کشور و یا به تاخیر انداختن اجرای وعده گسترش برنامههایشان بودهاند.
به نوشته این نشریه، این وضعیت ضربهای به محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان و حاکم دوفاکتوی این کشور وارد کرده است. او در سال ۲۰۱۶ وعده داد در عربستان از طریق ارتقای محیط تجاری و ایجاد یک کانون جهانی نوآوری، صنایعی جدید مجزای از صنعت نفت ایجاد کند. با توجه به فاصله گرفتن هر چه بیشتر اقتصاد جهانی از سوختهای فسیلی، از آن زمان به بعد کاستن از اتکای عربستان به نفت فوریت هر چه بیشتری پیدا کرده است.
به نوشته وال استریت ژورنال از جمله دلایل به وجود آمدن این وضعیت در عربستان، علاوه بر اجرایی نشدن یکسری پروژههای مشترک برنامه ریزی شده، سختتر شدن محیط تجارت در این کشور از بابت بروکراسی، نظام قضایی کهنه شده و سوابق ضعیف حقوق بشری است.
به نوشته وال استریت ژورنال محمد بن سلمان تلاش کرد، با دادن وعده اجرای اصلاحاتی بزرگ و برگزاری کنفرانس های چشمگیر در ریاض، این شرایط را عوض کند و تلاش هایش تا حدی نتیجه دادند؛ اما در سال ۲۰۱۸ با بروز مناقشه قتل جماع خاشقجی در کنسولگری عربستان در شهر استانبول، دستور کار بن سلمان به بن بست خورد.
دولت عربستان زمانی که به شرکت های خارجی دستور داد مقرهای منطقهای خود را از شهر دوبی به ریاض منقل کنند و در غیر این صورت، قراردادهای دولتی را از دست خواهند داد، باعث ناخرسندی آنها شد. همچنین این دولت، این شرکت ها را مجبور به استخدام عربستانیهای بیشتر و افزایش استفاده از محتواهای داخلی در محصولاتشان که به کاهش پتانسیل رقابتی محصولات تولیدی منجر شد، کرد.
از سوی دیگر به نوشته وال استریت ژورنال، سرمایه گذاران نیز به طور فزایندهای نگران ایمنی فیزیکی خود هستند. بیشتر دستگیر شدههای کمپین محمد بن سلمان علیه منتقدان و یا افراد متهم به فساد، اتباع عربستانی بودند اما تعدادی خارجی نیز در میان آنها وجود داشتند. یکی از تاجران خارجی گفت که او پس از بیان علنی ناعادلانه بودن برخی قوانین تجاری، بازداشت و شکنجه شد.
یک آمریکایی دیگر هم اخیراً به وزارت امور خارجه آمریکا اجازه داده است تا در صورت بازداشت این فرد در عربستان سعودی، یک سری اطلاعات مربوطه را در اختیار رسانهها قرار دهد. یک آمریکایی دیگر از ایالت اوهایو هم که به دنبال گسترش فعالیت مراکزش برای نگهداری از سالمندان و افراد کم توان بود، سال گذشته میلادی در بدو ورودش به عربستان، سه روز در یک سلول تنگ فرودگاه بازداشت و بدون هیچ توضیحی استرداد شد.
وزارت سرمایه گذاری عربستان از اظهار نظر درباره اتهامات مربوط به موارد مشخص وقوع بدرفتاری خودداری کرد اما گفت که بیشتر سرمایه گذاران تجربیات مثبتی دارند.
اعلام بی اعتمادی دیدبان حقوق بشر به طالبان
رییس بخش زنان سازمان دیدهبان حقوق بشر، در واکنش به سخنان ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان مبنی بر بازگشایی مدارس دخترانه در سال جدید تحصیلی گفته است که طالبان وعدههای خود را زیر پا گذاشتهاند و «حرف آنها هیچ ارزشی ندارد.»
به گزارش افق نیوز، هیتر بار، مسئول بخش زنان دیدهبان حقوق بشر در صفحه توییترش نوشته است که طالبان در دوحه وعده دادند که هیچ محدودیتی برای تحصیل دختران و حقوق زنان برای کار وجود نخواهد داشت.
خانم بار افزوده است: «آنها در هفدهم اوت در کابل همین را گفتند و سپس بلافاصله آن وعدهها را زیر پا گذاشتند.»
او همچنین گفته است که وعدهها و حرف طالبان «هیچ ارزشی ندارد.»
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان در گفتوگو با آسوشیتدپرس ابراز امیدواری کرده که در سال جدید تحصیلی، تمام مدارس دخترانه باز شوند، در حالی که پس از روی کار آمدن طالبان در بیشتر مناطق، دختران بالای کلاس ششم از رفتن به مدرسه محروم شدهاند.
سخنگوی طالبان گفته که وزارت معارف در تلاش است، در سال جدید تحصیلی تمام مدارس دخترانه را فعال سازد.
مجاهد آموزش دختران را مسالهای مرتبط به ظرفیت عنوان کرده و گفته است دختران و پسران در مدارس جداگانه خواهند بود.
وی افزود: «بزرگترین مانع تاکنون یافتن یا ساختن خوابگاههای کافی است تا دختران بتوانند در حین رفتن به مدرسه در آنجا اقامت کنند. در مناطق پرجمعیت، داشتن کلاسهای درسی جداگانه برای پسران و دختران کافی نیست،بلکه ساختمانهای مدارس جداگانه مورد نیاز است.»
سخنگوی طالبان همچنین گفته است: «ما مخالف آموزش نیستیم.»
مقررات طالبان در مورد آموزش دختران تاکنون نامنظم بوده و از ولایتی به ولایت دیگر فرق میکند. دختران به جز در چند ولایت از ۳۴ ولایت کشور، اجازه بازگشت به کلاس های درس بالاتر از ششم در مدارس دولتی را نداشتهاند. در کابل، پایتخت، دانشگاهها و کالجهای خصوصی بدون وقفه به کار خود ادامه دادهاند. اکثر این دانشگاهها و مدارس خصوصی کوچک هستند و دختران و پسران همیشه از هم جدا بودهاند.
اما ذبیحالله مجاهد گفته است: «ما تلاش میکنیم تا سال آینده این مشکلات را حل کنیم» تا مدارس و دانشگاهها باز شوند.
هشدار سازمان ملل نسبت به گرسنگی گسترده در یمن
سازمان ملل متحد، روز یکشنبه اعلام کرد که میلیون ها یمنی در بحبوحه کمبود کمک های غذایی، گرسنگی فزاینده ای را تجربه می کنند.
به گزارش خبرگزاری "آناتولی" ترکیه، آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد در توییتر نوشت: گرسنگی خانوادههای آواره در یمن به دلیل قطع کمکهای غذایی و جلوگیری از رسیدن محموله ها به منطقه است.
این نهاد ضمن هشدار نسبت به این که بودجه سازمانهای امدادی و کمک رسانی سازمان ملل در یمن با کمبود روبه رو خواهد شد، هشدار داد که در ماه جاری میلادی جیره غذایی میلیونها یمنی کاهش یافته است.
پس از حمله ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان و همراهی امارات به یمن در سال ۹۴، نزدیک به ۸۰ درصد یا حدود ۳۰ میلیون نفر جمعیت این کشور به کمک بشردوستانه نیاز دارند و بیش از ۱۳ میلیون تن نیز با خطر گرسنگی روبه رو هستند.