بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: رایزنی مشاوران امنیتی آمریکا و اسرائیل درباره ایران، واکنش اردوغان به قطع گاز از ایران، اعلام آمادگی لبنان برای ازسرگیری مذاکرات ترسیم مرزی با اسرائیل، افزایش رایزنیهای نظامی عربستان سعودی و چین و بمباران یمن توسط جنگندههای سعودی، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
رایزنی مشاوران امنیتی آمریکا و اسرائیل درباره ایران
«جِیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید، شامگاه چهارشنبه با «ایال هولاتا» مشاور امنیت داخلی رژیم صهیونیستی از طریق ویدئوکنفرانس، دیدار و گفتوگو کرد.
کاخ سفید طی بیانیهای درباره این دیدار توضیح داد: «جلسه مجازی گروه مشورتی استراتژیک ایالات متحده و اسرائیل (SCG) تشکیل شد. نمایندگان ارشد سیاست خارجی، نظامی و سازمانهای اطلاعاتی مربوطه نیز به آنها پیوستند. دو طرف در مورد تمرینات آموزشی نظامی آتی گفتوگو و از نظارت آمریکا در مانور هوایی اخیر که توسط ارتش اسرائیل انجام شد، استقبال کردند.»
در این بیانیه با اشاره به اینکه ایران هم جزو موضوعات اصلی مورد گفتوگوی طرفین بود، آمده است: «این مقامات همچنین در مورد تحولات منطقهای مهم از زمان نشست قبلی در ماه دسامبر، از جمله پیشرفت در برنامه هستهای ایران گفتوگو کردند. سالیوان تاکید کرد در حالی که ایالات متحده همچنان به دیپلماسی به عنوان بهترین ابزار برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی متعهد است، همزمان در حال آمادهسازی گزینههای جایگزین با هماهنگی شرکای خود در صورت شکست دیپلماسی است.»
بر اساس این بیانیه، مقامات واشنگتن و تلآویو همچنین توافق کردند در هماهنگی نزدیک در مورد طیف کامل موضوعات مورد نظر دوجانبه باقی خواهند ماند و در برابر همه تهدیدات علیه امنیت خود متحد می مانند.
پایگاه خبری «آکسیوس» نیز طی مطلبی در این باره نوشت: برگزاری این نشست از این جهت اهمیت دارد که تمرکز کاخ سفید بیشتر روی اوکراین بوده و مذاکرات با ایران هم اولویت بالایی دارد و همزمان دولت «جو بایدن» معتقد است که باید زمان بیشتری برای مشورت با تلآویو اختصاص دهد.
آکسیوس به نقل از مقامهای آمریکایی و صهیونیستی نوشت: رایزنیها در این نشست مجازی، شامل بحث در مورد وضعیت مذاکرات وین و استراتژی پیشروی بود.
با این حال، دفتر نخستوزیری رژیم صهیونیستی هنوز به سوالات درباره این نشست پاسخ نداده است.
بر اساس این گزارش، مقامهای ارشد اسرائیلی همچنین به آکسیوس گفتند: «حتی پس از مذاکرات امروز، آنها همچنان نگران هستند که بحران اوکراین، توجه بینالمللی را از بحران هستهای ایران دور و همکاری آمریکا و روسیه در این موضوع را سختتر کند.»
واکنش اردوغان به قطع گاز از ایران
«رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه، شامگاه چهارشنبه، در یک مصاحبه تلویزیونی به مساله قطع جریان گاز از ایران به ترکیه پرداخت.
بنا بر گزارش خبرگزاری «آناتولی»، رجب طیب اردوغان در بخشی از اظهاراتش در پاسخ به سؤالی درباره علت قطع جریان گاز از ایران به ترکیه گفت: این کشور به هیچ عنوان به ایران بدهی ندارد و ادعاهای مطرح در این خصوص نادرست هستند. خبرگزاری «رویترز» نیز به نقل از اردوغان نوشت که جریان گاز پس از ده، پانزده روز دیگر به حالت عادی باز خواهد گشت.
رویترز همچنین اواخر دی ماه به نقل از مقامات آنکارا خبر داده بود که ایران صادرات گاز خود به ترکیه را برای ده روز و به خاطر مشکلات فنی متوقف کرده است. مقامات ترکیه در این باره اظهار داشتند که ایران به این کشور اطلاع داده که به مدت ۱۰ روز و به خاطر مشکلات فنی صادرات گاز به این کشور متوقف خواهد شد؛ اما آنکارا گفته است که در حال مذاکره برای ازسرگیری هر چه زودتر دریافت گاز از ایران است.
ترکیه برای تامین گاز خود تقریبا کامل به واردات از ایران، روسیه و آذربایجان متکی است و آمارهای رسمی نشان میدهد، در ده ماه نخست سال ۲۰۲۱ ، ۱۶ درصد گاز مورد نیاز خود را از ایران دریافت کرده است. قیمت حاملهای انرژی در ترکیه به شدت افزایش یافته که دلیل آن بالا رفتن قیمت گاز در بازار جهانی و کاهش ۴۴ درصدی ارزش پول ملی ترکیه بوده است.
گفته میشود فقط در سی روز گذشته، قیمت برق در ترکیه به دلیل تقاضای بالا ۱۲۵ درصد برای مشترکان پرمصرف و ۵۰ درصد برای خانوارهای کمدرآمد افزایش داشته است. طی این مدت، همچنین قیمت گاز در ترکیه برای مصارف خانگی ۲۵ درصد و برای مصارف صنعتی ۵۰ درصد افزایش یافته است. قیمت گاز نیروگاهها در این کشورها نیز ۱۵ درصد بالا رفته است.
اعلام آمادگی لبنان برای ازسرگیری مذاکرات ترسیم مرزی با اسرائیل
«میشل عون»، رئیسجمهور لبنان، روز چهارشنبه با «جوانا رونیسکا» هماهنگکننده ویژه سازمان ملل در لبنان در کاخ «بعبدا» دیدار کرد.
بر اساس گزارش «النشره»، عون در این دیدار از آمادگی لبنان برای ازسرگیری مذاکرات جهت ترسیم مرزهای دریایی جنوب (مورد منازعه بین لبنان و رژیم صهیونیستی) به نحوی که حقوق و حاکمیت لبنان حفظ شود، خبر داد.
«آموس هوچشتاین» مشاور ارشد امنیت جهانی انرژی در وزارت خارجه آمریکا که به عنوان میانجی جدید مذاکرات ترسیم مرزی میان لبنان و رژیم صهیونیستی منصوب شده، مهرماه گذشته به لبنان سفر و با «میشل عون» رئیسجمهور، «نجیب میقاتی» نخستوزیر و «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان دیدار کرد.
افزایش رایزنی های نظامی عربستان سعودی و چین
پس از ادعای شبکه «سیانان» درباره همکاری ریاض و پکن در زمینه ساخت موشکهای بالستیک، «خالد بن سلمان بن عبدالعزیز» معاون وزیر دفاع عربستان سعودی، روز چهارشنبه، با «وی فونگخه» وزیر دفاع جمهوری خلق چین به صورت ویدئو کنفرانسی در زمینه مسائل نظامی گفتوگو کرد.
بنا به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان سعودی (واس)، دو طرف در این گفتوگوی تصویری، روابط دوجانبه بهویژه در زمینه دفاعی و نظامی و راههای توسعه آن را به همراه مسائل مورد اهتمام مشترک مورد بحث و بررسی قرار دادند. «فیاض بن حامد الرویلی» رئیس ستاد کل، «خالد بن حسین البیاری» دستیار امور اجرایی وزیر دفاع، «مسفر بن سویلم آل غانم» رئیس سازمان عملیات نیروهای مسلح، «هشام بن عبدالعزیز بن سیف» مدیرکل دفتر معاون وزیر دفاع و همچنین «سعد بن محمد الشهری» مدیر اداره همکاریهای بینالمللی عربستان سعودی در این دیدار مشارکت کردند.
خبرگزاری رسمی عربستان سعودی در ادامه اضافه کرد، رئیس دفتر همکاری بینالمللی وزارت دفاع ملی و معاون رئیس دفتر همکاری بینالمللی وزارت ملی چین نیز در این گفتوگو شرکت کردهاند.
این گزارش در حالی منتشر شده است که شبکه آمریکایی «سیانان» دی ماه ادعا کرد، گزارشهای اطلاعاتی آمریکا و تصاویر ماهوارهای نشان میدهند که عربستان سعودی با کمک چین در حال ساختن موشکهای بالستیک است.
سیانان مدعی شده بود که تصاویر ماهوارهای به دست آمده توسط این شبکه، نشان میدهد که پادشاهی عربستان سعودی در حال حاضر سلاحها را حداقل در یک مکان تولید میکند.
دو منبع آگاه از تازهترین ارزیابیهای اطلاعاتی به این رسانه خبر داده بودند، مقامهای ایالات متحده در سازمانهای متعدد از جمله شورای امنیت ملی در کاخ سفید، در ماههای اخیر در مورد اطلاعات طبقهبندی شدهای (محرمانهای) که از انتقال چندگانه فناوری موشکهای بالستیک در مقیاس بزرگ بین چین و عربستان سعودی خبر میداد، مطلع شدند.
از سوی دیگر، روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال»، سال گذشته، به نقل از یک مقام غربی از تحرکات عربستان سعودی در زمینه فعالیتهای اتمی با همکاری چین خبر داده بود. این روزنامه آمریکایی گزارش داده بود که محل تهیه کیک زرد در منطقه دورافتاده «العلا» در شمال غرب عربستان سعودی واقع شده است. وال استریت ژورنال به نقل چند مقام غربی فاش کرده بود، عربستان سعودی با کمک چین تأسیساتی برای تولید کیک زرد اورانیوم تأسیس کرده است؛ تأسیساتی که از آن برای سوخت رآکتورهای هستهای استفاده میشود.
در گزارش مذکور همچنین اشاره شده بود که این اقدام عربستان باعث شده است که مقامات آمریکایی درباره فعال بودن گزینه توسعه سلاحهای هستهای در عربستان سعودی ابراز نگرانی کنند. چند روز پس از انتشار این گزارش، روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» نوشت: «سازمانهای اطلاعاتی آمریکا در حال بررسی موشکافانه تلاشهای عربستان سعودی برای ایجاد زیرساخت لازم برای تولید سوخت هستهای هستند؛ زیرساختی که میتواند پادشاهی عربستان سعودی را در مسیر ساختن سلاحهای هستهای قرار دهد.»
نیویورک تایمز همچنین خبر داده بود: «سازمانهای اطلاعاتی آمریکا در هفتههای اخیر تحلیلی محرمانه منتشر کردند که موضوع آن تلاشهای جاری در داخل عربستان سعودی با همکاری چین به منظور ایجاد ظرفیت صنعتی مورد نیاز برای تولید سوخت هستهای است. این تحلیل هشدارهایی را برانگیخته، مبنی بر اینکه شاید تلاشهای محرمانهای بین سعودی-چین به منظور فراوری کردن اورانیوم خام به شکلی که بعدا امکان غنی کردن آن برای سوخت بمب اتمی وجود دارد، در جریان است.»
«ترکی الفیصل» رئیس اسبق سازمان اطلاعات عربستان سعودی و سفیر اسبق این کشور در آمریکا، چند ماه قبل در مصاحبه با شبکه آمریکایی «اماس انبیسی» ضمن طرح این ادعا که ایران به دنبال بمب هستهای است، گفته بود: «پیشتر هم علنا گفتم ما حتما باید هر آنچه لازم است، انجام دهیم؛ از جمله توسعه یک بمب هستهای تا از خودمان در برابر احتمال ایران هستهای دفاع کنیم.»
بمباران یمن توسط جنگنده های سعودی
منابع خبری چهارشنبه شب گزارش دادند، جنگنده بمب افکنهای ائتلاف سعودی طی ۲۴ ساعت گذشته ۶۰ بار مناطق مختلف یمن از جمله صنعاء، پایتخت این کشور را بمباران کردند.
به گزارش المسیره، جنگنده بمب افکن های ائتلاف سعودی طی ۲۴ ساعت گذشته، مناطقی در استان های صنعاء، مأرب، صعده، شبوه، الجوف، نجران و عمران را ۶۰ بار بمباران کردند.
بر اساس این گزارش، نیروهای ائتلاف سعودی نیز در همین مدت ۳۸۱ بار آتش بس ادعایی در استان الحدیده را با حملات موشکی، توپخانه و پروازهای تجسسی بر فرار این استان نقض کردند.
این حملات در حالی صورت گرفته که ائتلاف سعودی طی روزهای گذشته به شدت مناطق مختلف یمن را بمباران کردند.
عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی و با کمک و چراغ سبز آمریکا، حملات گستردهای را علیه یمن (فقیرترین کشور عربی) آغاز کرد تا به بهانه بازگرداندن «عبدربه منصور هادی» رئیس جمهوری مستعفی و فراری این کشور به قدرت، به اهداف و زیاده خواهیهای سیاسی خود جامه عمل بپوشاند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.