چرا نباید از «تامین دلیل» و ارسال «اظهارنامه» غفلت کنیم؟

تشخیص درجه ارزش تامین دلیل در موارد استفاده با دادگاه است؛ بنابراین هیچ مرجع دیگری جز محاکم صالح قضایی، اراده استفاده از مفاد صورت‎جلسه تامین دلیل را ندارد، مگر اینکه اعتبار و ارزش تامین دلیل یاد شده قبلاً توسط دادگاه احراز و اعلام شده باشد.
کد خبر: ۱۱۰۵۰۴۳
|
۲۸ بهمن ۱۴۰۰ - ۰۵:۰۴ 17 February 2022
|
15579 بازدید
|
۸

گاهی ممکن است اشخاص برای حفظ اسناد و مدارکی که احتمال دارد در آینده به‎ عنوان دلیل در دادگاه مورد استناد واقع شود، درخواست تامین دلیل کنند؛ تامین دلیل به معنای حفظ دلایل موجود برای استفاده از آن‌ها در آینده است.

به گزارش «تابناک»؛ تامین دلیل به معنای ثبت و ضبط وقایع رخ‎داده، توسط دادگاه است و فرد می‎تواند به‎منظور حفظ اسناد و مدارک و هر امری که ممکن است بعد‌ها به‎عنوان دلیل در دادگاه مورد استناد واقع شود، درخواست تامین دلیل کند.

تشخیص درجه ارزش تامین دلیل در موارد استفاده با دادگاه است؛ بنابراین، هیچ مرجع دیگری جز محاکم صالح قضایی، اراده استفاده از مفاد صورت‎جلسه تامین دلیل را ندارد، مگر اینکه اعتبار و ارزش تامین دلیل یادشده قبلاً توسط دادگاه احراز و اعلام شده باشد.

مطابق با ماده ١۴ قانون آیین دادرسی مدنی، درخواست تأمین دلیل و امارات از دادگاهی می‎شود که دلایل و امارات مورد درخواست در حوزه آن واقع است و اگر در حوزه مربوطه، شورای حل اختلاف نبود، رسیدگی با دادگاه محل است؛ بنابراین، دادگاه صالح، شورای حل اختلافی است که دلایل و امارات در حوزه آن واقع است.

آیا لزوما خوانده باید مشخص باشد؟

در اینجا این پرسش مطرح می‎شود که در مورد تامین دلیل، آیا لزوما خوانده باید مشخص باشد یا خیر؟ در پاسخ باید گفت که مطابق با ماده ١۵۴ قانون آیین دادرسی مدنی، در موردی که تعیین خوانده ممکن نباشد، خواهان می‎تواند بدون معرفی وی، تقاضای تامین دلیل کند؛ بنابراین، مشخص می‎شود که در مورد تامین دلیل، اصل بر لزوم تعیین خوانده است و استثنائاً جواز عدم تعیین خوانده، مشروط بر این است که معرفی خوانده ممکن نباشد و خواهان تامین دلیل باید این موضوع را اثبات کند. چنانچه امکان تعیین خوانده بوده یا بر دادگاه معلوم باشد، درخواست تأمین دلیل بدون معرفی خوانده پذیرفته نیست.

چگونگی طرح دادخواست تامین دلیل

مطابق ماده ۱۵ قانون آیین دادرسی مدنی، درخواست تأمین دلیل ممکن است در هنگام دادرسی یا قبل از اقامه دعوا باشد. همچنین مطابق ماده ۱۵۱ این قانون، درخواست تامین دلیل چه کتبی یا شفاهی باید حاوی این نکات باشد: مشخصات درخواست‎کننده و طرف او؛ موضوع دعوایی که برای اثبات آن، درخواست تامین دلیل می‎شود و اوضاع و احوالی که موجب تأمین دلیل شده است.

در حال حاضر تقاضای تامین دلیل از سوی ذی‌نفع بر روی فرم مخصوص دادخواست به تعداد خواندگان به اضافه یک نسخه، همراه با فتوکپی برابر اصل اوراق و اسناد، تقدیم شورای حل اختلاف محلی ـ که موضوع بررسی در محدوده آن قرار دارد ـ می‌شود.

این درخواست شامل مشخصات طرفین (البته اگر تعیین طرف مقابل میسر نباشد، نیز درخواست تأمین دلیل پذیرفته است)، عنوان دعوایی که برای اثبات آن تقاضای تامین دلیل شده و نیز ذکر موارد و اوضاع و احوالی است که باعث درخواست بررسی تأمین دلیل شده است. در ادامه شورای حل اختلاف، با احراز فوریت موضوع تامین دلیل، موضوع را به یکی از کارشناسان رسمی دادگستری در رشته مربوط ارجاع و پس از حضور مدیر دفتر شعبه مربوطه و کارشناس در محل و جلب نظر کارشناس، شورا صورت‎جلسه تامین دلیل را با ذکر نظر کارشناس تنظیم می‎‌کند.

اظهارنامه چیست؟

اظهارنامه به معنای اعلام رسمی مطلبی به دیگری به قصد امکان اثبات اعلام آن مطلب به وی در آینده است. از کاربرد‌های دیگر اظهارنامه، تسلیم وجه یا مال یا سند یا هر چیز دیگری است که طرف مقابل از دریافت آن خودداری می‎کند.

نکات مهم در تنظیم اظهارنامه

در تنظیم اظهارنامه باید به این موضوع توجه داشت که اظهارنامه مشتمل بر توهین و افترا و نظایر این‌ها نباشد. در تنظیم اظهارنامه باید دقت لازم به‎کار برده شود تا مشتمل بر اخبار ب حقی به نفع طرف مقابل نباشد. همچنین در تنظیم اظهارنامه، در حد آنچه ذی‎حق هستیم باید مطالبه حق کنیم و نه بیشتر از آن. نکته دیگر در تنظیم اظهارنامه این است که مطلب را مفید و مختصر اعلام کنیم و نیز مهلتی که به طرف مقابل برای انجام دادن کار یا تحویل چیزی می‎دهیم، باید مهلت متناسب و معقولی باشد.

موارد الزامی ارسال اظهارنامه برای طرف مقابل

مواردی که عملاً یا قانوناً ارسال اظهارنامه برای طرف مقابل الزامی است، شامل موارد زیر است:
به موجب ماده یک قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر، اگر مالک ملکی از وقوع معامله مال غیر مطلع شود و تا یک ماه بعد از اطلاع از این امر، اظهاریه‎هایی را برای اطلاع به انتقال‎گیرنده مال غیر نفرستد، معاون جرم محسوب می‎شود. بر اساس ماده ۱۷۱ قانون آیین دادرسی مدنی، هرگاه سرایدار، خادم، کارگر و به‌طور کلی هر امین دیگری پس از ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ اظهارنامه مالک مبنی بر مطالبه مال امانی، از آن رفع تصرف نکند، متصرف عدوانی شناخته می‎شود؛ لذا طرف مقابل از امتیازات مربوط به دعوای تصرف عدوانی از جمله رسیدگی خارج از مهلت بهره‌مند می‌شود. بر اساس قانون تملک آپارتمان‎ها مصوب سال ۱۳۵۹، در صورتی که مالک یا استفاده‎کننده، سهم خود از هزینه‎های مشترک آپارتمان را نپردازد، این هزینه‎ها به‎وسیله اظهارنامه مطالبه می‎شوند.

مطابق ماده ۱۳ قانون بیمه مصوب سال ۱۳۱۶ نیز، در صورتی که بیمه‎گر، بیمه را فسخ کند، باید مراتب را به موجب اظهارنامه یا نامه سفارشی به بیمه‎گذار اطلاع بدهد و اثر فسخ ده روز پس از ابلاغ مراتب به بیمه‎گذار، آغاز می‎شود. همچنین به موجب مواد ۴۵۹ و ۴۶۰ قانون آیین دادرسی مدنی، در مواردی که طرفین معامله متعهد به معرفی داور شده باشند و طرفین نتوانند یا نخواهند در انتخاب داور توافق کنند، هر یک از طرفین می‎تواند با معرفی داور مورد نظر خود، به وسیله ارسال اظهارنامه از طرف مقابل درخواست کند که ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ اظهارنامه، نظر خود را در مورد داور اعلام کند. به موجب ماده ۱۳ قانون روابط موجر و مستاجر نیز، هرگاه مستاجر به علت انقضای مدت اجاره، مورد اجاره را تخلیه کند، اما موجر از تحویل گرفتن آن خودداری کند، مستاجر باید به وسیله اظهارنامه از وی تقاضا کند که مال مورد اجاره را تحویل بگیرد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۸
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۲۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۸
بزرگترین مشکل درسیستم دادگستری ایران روندبسیارطولانی رسیدگی است.بحدی که خیلی موارد اصلا آدم شکایت نکند بهتروبه صرفه تراست.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۳۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۸
در همه دنیا همینطور هست قرار نیست راه به راه بخوای کارت تو دادگستری باشه بعد انتظار داشته باشی قاضی بشینه پای دل شما. در انگللستان با آنچنان دقتی به پرونده رسیدگی میشه که احکام صادره و استدلال پشت آنها و خلاصه پرونده همه در حکم میاد و بعضا احکام ممکنه ده بیست صفحه باشند و طولانی بودن روند رسیدگی هم از ایران بیشتر هست دقت را نباید فدای تسریع در رسیدگی کرد که متاسفانه در ایران همینطوره یعنی تسریع فدای دقت شده
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۸
یعنی انگلیس هم دونفر سرمالکیت یک ملک اختلاف داشته باشند 10-12 سال علاف دادگاهند؟ضمن اینکه خودت گفتی اونجا دقت فدای سرعت نمیشه.البته مشخصا تو اصلا دادگستری ندیدی
داوود
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۸
یکی ازدلایل طولانی شدن رونددادرسی درایران تعدادبسیارزیادپرونده هاست.با17 میلیون پرونده درسال ازچین وهندهم جلوتریم.چرایی این تعدادپرونده هم دلایل متعدد دارد که اینجا جای گفتنش نیست.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۸
مشخصه که عزیز ناشناس پاسخ دهنده تا حالا درگیر

دادگاه نبوده

وقتی تعیین وقت جلسه دادگاه 6 ماه دیگه تعیین میشه ، فکر میکنی قاضی میاد 6 ماه روی پرونده شما مطالعه میکنه؟؟؟
عسگر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۸
یکی ازدلایل زیادبودن پرونده درایران عدم تناسب جرم با مجازات است.مثلا کسی که چک بلا محل میکشد فقط به 5درصدجریمه دولتی وبه میزان تورم زمان رسیدگی هم باید به شاکی بدهد.باتوجه به تورم 200 درصدی سالهای اخیرکه کسی چیزی بخرد سال بعد3 برابرقیمت میفروشدمثلا ابتدای امسال 100 میلیون چک بلا محل داده بعد یکسال (البته خیلی بعیده یکساله تموم بشه) طرف محکوم به پرداخت اصل پول وحدود40 درصدتورم رسمی میشود.یعنی طرف چیزیکه خریده 100 میلیون میفروشه 300 حدود150 به طرف وجریمه دولت میده 150 منفعت میکنه.یعنی ازجرمش مجازات نمیشه که هیچ 150 میلیون سودهم میکنه.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۵۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۸
برخی قوانین بازدارندگی خودرابدلیل گذشت زمان ازدست داده اند.طبق قانون مصوب سی وچندسال پیش اگرکسی فحاشی کند به 5تا100 هزارتومن جریمه محکوم میشه.با توجه به سقوط چندصدبرابری ارزش پول حداکثر100 هزارتومن جریمه یعنی هیچ.یا تعرض به زنان وکودکان درخیابان که درکشورهای اروپایی 2-5 سال زندان دارد درایران حداکثر 6 ماه (که انهم معمولا تبدیل میشه)ودرگیری خیابانی هم اگرضررجانی شدیدی درکارنباشد که اصلا ول میکنند.نتیجه اش عدم امنیت شهروندان عادی وبی هیچ دردسری است که دوست دارند به آرامی درجامعه زندگی کنند اوباشی هم که ناجا هرازچندگاهی با ادعای برخوردقاطع چندصدنفروشونو گرفته چندروز بعدآزاد میکنه. اصلا تابی یه نظرسنجی بذاراه که آیا بانوان ونوجوانان وحتی مردان غیرهیکلی چقدردر رفت امد درخیابانها ومعابر بخصوص جاهای خلوت وشبها احساس آرامش دارند؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۸
رای دادن سلیقه ای توسط قضات و کارشناسان هم یک مشکل جدی است
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟