کیوسک بین الملل تابناک: وقوع درگیری و تبادل آتش در شرق اوکراین، انتشار نقشه حمله روسیه به اوکراین از سوی انگلیس، برگزاری رزمایش هستهای روسیه با نظارت پوتی، آغاز کنفرانس امنیتی مونیخ و گفتوگوی تلفنی وزیران دفاع روسیه و آمریکا درباره اوکراین، از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملل در ۲۴ساعت گذشته بوده اند.
وقوع درگیری و تبادل آتش در شرق اوکراین
همزمان با ادعای دوباره غربیها درباره زمان حمله احتمالی روسیه به اوکراین، درگیریها بین نظامیان اوکراینی و جداییطلبان شرق این کشور نیز در حال افزایش است.
رسانههای محلی امروز (جمعه) گزارش دادند، ارتش اوکراین و نیروهای دولتهای خودخوانده «لوهانسک» و «دونتسک» به تبادل آتش و گلوله باران یکدیگر پرداختند.
به نوشته خبرگزاری «رویترز» فقط در روز جمعه شصت بار نقض توافق آتشبس بین اوکراین و مناطق شرق این کشور ثبت شده که همین امر باعث تشدید تنشها شده است.
رویترز نوشت: «دولت کییف و جداییطلبان شرق اوکراین پس از حملات توپخانهای و خمپارهای در روز پنجشنبه، اکنون یکدیگر را مسئول تشدید تنشها میدانند و این نگرانی را ایجاد میکند که روسیه، که بیش از ۱۰۰۰۰۰ سرباز در نزدیکی مرزهای اوکراین جمعآوری کرده، نیز ممکن است وارد این درگیری شود.»
کرملین روز گذشته اعلام کرد: «عمیقاً نگران» شعلهور شدن اوضاع در اوکراین است و اوضاع را از نزدیک زیر نظر دارد. آمریکا نیز مدعی است که روسیه پس از رد درخواستهایش مبنی بر لغو درخواست اوکراین برای پیوستن به ائتلاف نظامی ناتو، به دنبال بهانهای برای جنگ است.
خبرگزاری اینترفاکس روسیه گزارش داد که جمهوری خودخوانده دونتسک اعلام کرد، روستای پتریوسکه در منطقه جدا شده را در ساعت ۵:۳۰ صبح جمعه به وقت محلی، هدف گلولهباران ارتش اوکراین قرار گرفته است.
دولت خودخوانده لوهانسک نیز از وقوع چندین حمله خمپارهای توسط ارتش اوکراین به این منطقه در صبح روز جمعه خبر داد.
اوکراین نیز ادعا میکند که نیروهای جداییطلب روز جمعه چهار بار شلیک توپخانهای یا خمپارهای انجام دادند.
پیش از این، سرویس اطلاعات خارجی استونی با ادعای اینکه اعزام نیروهای روسی به مرز اوکراین ادامه دارد، مدعی شد مسکو احتمالا تهاجمی محدود را علیه این کشور انجام میدهند.
انتشار نقشه حمله روسیه به اوکراین از سوی انگلیس
انگلیس با انتشار گزارشی، به بررسی نقشه حمله احتمالی روسیه به اوکراین پرداخته است، حملهای که آن را قطعی میداند.
به گزارش وبسایت روزنامه دیلی میل، انگلیس اکنون مطمئن شده است که روسیه به اوکراین حمله خواهد کرد و مقامات این کشور هشدار دادهاند که چنین درگیریای وحشتناک خواهد بود.
هرچند چهرههای شاخص و ارشد دولت انگلیس تا همین چند روز پیش باور نداشتند که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه واقعا به اوکراین حمله کند، تحلیلها در ۲۴ ساعت گذشته شاهد تغییر فاحشی بودهاند.
روسیه اصرار دارد، نیروهایش در حال بازگشت از مرز اوکراین هستند، اما چند ساعت پس از ادعای آمریکا مبنی بر اینکه روسیه در تدارک یک حمله "پرچم دروغین" شیمیایی است، وزارت دفاع انگلیس در گزارشی به شرح نقشه حمله ادعایی مسکو پرداخت.
یک مقام دولتی انگلیس در میانه افزایش نگرانیها به روزنامه تایمز گفت: او (پوتین) واقعا این کار را خواهد کرد و این نبرد بسیار سهمناک خواهد بود.
در گزارش وزارت دفاع انگلیس آمده است: پوتین نیروهایش را به نحوی در مرز مستقر کرده است که مستقیم کییف (پایتخت اوکراین) را هدف قرار میدهد. این گزارش همچنین به طرح چند مسیر احتمالی سربازان روسیه در هنگام حمله پرداخت که در آن، بخش اعظم شرق اوکراین به تصرف درمیآید.
این وزارتخانه هشدار داد، وقوع جنگ، تلفات غیرنظامی قابل توجهی به دنبال خواهد داشت و پوتین حاضر است این تلفات را برای "دستیابی به آنچه میخواهد" به جان بخرد.
این گزارش همچنین به ناتو و واشنگتن هشدار میدهد که هیچ "سندی" مبنی بر عقبنشینی نیروهای روسیه از نزدیکی مرز اوکراین در دست نیست.
این تصمیم بیسابقه وزارت دفاع انگلیس برای انتشار ویدیوی استراتژی حمله روسیه که شامل "محور پیشروی" به اوکراین میشود، بخشی از جنگ اطلاعاتی انگلیس علیه کرملین است.
برگزاری رزمایش هسته ای روسیه با نظارت پوتین
در میان نگرانی فزاینده غرب نسبت به حمله احتمالی روسیه به اوکراین، ارتش روسیه، امروز (جمعه) از رزمایش عظیم نیروهای استراتژیک خود خبر داد.
به گزارش آسوشیتدپرس، وزارت دفاع روسیه اعلام کرد، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری این کشور شخصاً ناظر بر تمرینات نظامی فردا (شنبه) خواهد بود؛ رزمایشی که شامل پرتاب چندین موشک بالستیک قارهپیما و کروز خواهد بود.
این وزارتخانه اعلام کرد، این تمرینات را مدتی پیش و برای بررسی آمادگی فرماندهی و پرسنل نظامی روسیه و همچنین حصول اطمینان از کارکرد تسلیحات متعارف و هستهای خود، برنامهریزی کرده است.
روسیه در حالی خبر اجرای این رزمایش در ۱۹ فوریه را اعلام کرد، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در ۱۷ فوریه هشدار داد که ممکن است روسیه در روزهای آتی به اوکراین حمله کند.
غرب بخصوص نگران ۱۵۰ هزار نیروی تخمینی روسیه در نزدیکی مرز اوکراین است؛ اما کرملین تاکید میکند با استقرار حدود ۶۰ درصد از مجموع نیروهای زمینی خود در مرز اوکراین، قصد حمله به جایی را ندارد.
مسکو از آمریکا خواسته است تا اجازه عضویت اوکراین و سایر کشورهای عضو شوروی سابق به اتحاد نظامی ناتو را نداده، تسلیحاتش را در اوکراین مستقر نکرده و نیروهای ناتو را از اروپای شرقی خارج کند.
اما واشنگتن و متحدانش صراحتا خواستههای روسیه را رد کردهاند و کرملین تهدید کرده است، اگر غرب به سنگاندازیهای خود ادامه دهد، با اقدامات نظامی و فنی مسکو مواجه خواهد شد.
روسیه به طور سالانه، رزمایشهای هستهای استراتژیک گستردهای برگزار میکند، اما این مانور بخصوص در روز شنبه (۳۰ بهمن) ناوگان دریای سیاه روسیه را شامل میشود؛ این ناوگان در شبهجزیره کریمه مستقر است، منطقهای که روسیه در سال ۲۰۱۴ از اوکراین به خود الحاق کرد.
آغاز کنفرانس امنیتی مونیخ
کنفرانس امنیتی مونیخ به عنوان مهمترین کنفرانس امنیتی جهان امسال بدون حضور نمایندگان روسیه در حالی که موضوع اصلی اش، مناقشه روسیه و اوکراین است آغاز شده است.
به گزارش دویچه وله، ازظهر امروز جمعه اجلاس امسال کنفرانس امنیتی مونیخ آغاز شده است. مهمترین ویژگی پنجاهوهشتمین نشست این کنفرانس بینالمللی عدم شرکت روسیه در آن است.
در سالهای اخیر سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه یکی از وفادارترین میهمانان ولفگانگ ایشینگر، رئیس کنفرانس بهشمار میرفت، اما این بار از شرکت در آن خودداری کرده است.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در این باره گفت: متاسفانه باید بگوییم که این کنفرانس در سالهای اخیر به طور فزایندهای به یک مجمع گفتوگو بین دو سوی اقیانوس اطلس (میان کشورهای غربی) تبدیل شده است.
به گفته زاخارووا، دولت روسیه بر این نظر است که این نشست تخصصی "بیطرفی خود و علاقه به دیدگاههای دیگر" را از دست داده است.
مناقشه اوکراین و روسیه موضوع اصلی کنفرانس امسال مونیخ خواهد بود. سرویس خبری شبکه اول تلویزیون آلمان در گزارشی نوشت: «موضوعات دیگری نیز در مونیخ مورد بحث قرار خواهد گرفت، اما حتی مسائل بسیار بزرگ جهانی، مانند تغییرات آبوهوایی، گسترش فضای مجازی و رقابت بین نظام دموکراسی و استبدادی، به احتمال زیاد با توجه به تهدید شدید صلح در اروپا به پسزمینه رانده خواهد شد.
اوکراین مایل است به ناتو بپیوندد و روسیه قصد دارد به هر قیمتی از پیوستن این کشور همسایه خود به این پیمان نظامی غربی جلوگیری کند.
انتقال بخش زیادی از نیروها و تجهیزات نظامی روسیه به مرز اوکراین این نگرانی را برانگیخته که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه قصد حمله نظامی به اوکراین را دارد.
سرگئی لاوروف همواره بر تمایل خود برای گفتوگو با آمریکا، ناتو و سازمان امنیت و همکاری اروپا (OSCE) درباره همزیستی مسالمتآمیز در اروپا تاکید کرده؛ اما تاکنون اقدامی عملی در این زمینه انجام نداده است و تبادل نظر با غرب در این باره را کتبی انجام میدهد.
در کنفرانس امنیتی مونیخ امسال سران سی کشور، هشتاد وزیر از کشورهای گوناگون، دبیرکل ناتو، نمایندگان اتحادیه اروپا و کارشناسان امنیتی شرکت میکنند.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا و کامالا هریس، معاون رئیسجمهور این کشور نیز به مونیخ سفر کرده اند.
اجلاس امسال این کنفرانس با سخنرانی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد گشایش مییابد و تا شامگاه یکشنبه هفته آینده ادامه خواهد داشت.
گفتوگوی تلفنی وزیران دفاع روسیه و آمریکا درباره اوکراین
وزیران دفاع روسیه و آمریکا طی یک گفت و گوی تلفنی درباره وضعیت پیرامون اوکراین مذاکره و تبادل نظر کردند.
رسانه های روسی از جمله کانال تلویزیونی لایف نیوز به نقل از وزارت دفاع روسیه، خاطرنشان کردند: گفت و گوی تلفنی «سرگئی شایگو» با «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا امروز (جمعه) به ابتکار طرف آمریکایی صورت گرفت و در آن آخرین وضعیت اوکراین بررسی شد؛ جزییات بیشتر این مکالمه تلفنی اعلام نشده است.
شایگو و آستین روز ۱۲ ماه فوریه (۲۳ بهمن ماه) هم گفت و گوی تلفنی داشتند که محور مذاکرات دو طرف را افزایش نیروهای نظامی روسیه در منطقه شبه جزیره کریمه و مناطق مجاور اوکراین تشکیل می داد.
مقام های آمریکا و متحدان این کشور با وجود اینکه ادعای آنها در مورد تهاجم روسیه به اوکراین در روزهای ۱۵ و ۱۶ ماه فوریه تحقق نیافت، همچنان ادعا می کنند که روسیه ممکن است در روزهای آینده به اوکراین حمله کند.
جو بایدن رییس جمهور آمریکا روز پنجشنبه گفت که فکر میکند، روسیه در چند روز آینده به اوکراین حمله خواهد کرد. به رغم ادعاهای غرب، مسکو بارها اعلام کرده است که قصدی برای حمله نظامی به اوکراین ندارد و در صدد دریافت تضمین های امنیتی است که مانع از توسعه ائتلاف نظامی ناتو تحت رهبری آمریکا میشود.
روابط آمریکا و غرب با روسیه از سال ۲۰۱۴ به دنبال الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه متشنج شد؛ غرب به بهانه دخالت روسیه در اوضاع داخلی اوکراین، این کشور را بارها تحریم کرده است؛ اما مسکو این ادعای غرب را رد میکند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.