به گزارش تابناک اقتصادی؛ بر خلاف سالهای گذشته، امسال تعیین نرخ حق بیمه شخص ثالث با اما و اگرهایی همراه بود تا جایی که مجید بهزادپور، رئیس کل بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران که حدود یک ماهی است، سکاندار بیمه مرکزی شده است، در تاریخ ۲۸ اسفندماه ۱۴۰۰ با ارسال نامهای به مدیران شرکتهای بیمهای اعلام کرد: «از آنجا که مبلغ ریالی دیه برای سال ۱۴۰۱ تاکنون از سوی ریاست محترم قوة قضائیه ابلاغ نشده لذا تا آن زمان، تمامی شرکتهای بیمه مکلفند بیمهنامههای شخص ثالث و حوادث راننده خود را براساس مفاد بخشنامه شماره ۱۸۴۷۷۶/۱۰۰/۹۹ به تاریخ ۲۷/ ۱۲/ ۱۳۹۹ به بیمهگذاران اطلاعرسانی نمایند تا پس از ابلاغ مبلغ ریالی جدید دیه، برای تکمیل پوششهای تعهدات بیمهنامه خود به شرکت بیمه مربوط مراجعه و با پرداخت مابهالتفاوت حقبیمه، الحاقیه افزایش تعهدات دریافت کنند.»
نرخ دیه سال ۱۴۰۱ اعلام شد
اما با گذشت روزهای آغازین سال جدید، سرانجام بر اساس
اعلام مرکز رسانه قوه قضاییه، به موجب ابلاغ رئیس قوه قضاییه با توجه به بررسیهای بعمل آمده، قیمت دیه کامله در ماههای غیر حرام برای سال ۱۴۰۱ مبلغ ۶ میلیارد ریال، معادل ۶۰۰ میلیون تومان تعیین شد. البته در این اعلامیه نرخ دیه برای ماههای حرام (چهار ماه ذیقعده، ذیحجه، محرم و رجب در تقویم هجری قمری) اعلام نشد، اما از آنجایی که بر اساس قانون مجازات اسلامی، مبلغ دیه در این ماهها افزایش پیدا میکند و یک سوم مبلغ دیه به آن افزوده میشود، میشود محاسبه کرد که دیه سال آتی در ماههای حرام مبلغ ۸۰۰ میلیون تومان خواهد بود.
این میزان افزایش نشان از رشد ۲۵ درصدی نرخ دیه نسبت به سال گذشته داشت و حال نوبت بیمه مرکزی بود تا میزان افزایش نرخ حق بیمه شخص ثالت در سال جاری را اعلام کند.
نرخ بیمه شخص ثالث ۲۱ درصد گران شد
بنابراین، امروز عباسیان فر، مدیر کل برنامه ریزی و امور فنی بیمه مرکزی در گفتگویی اظهار داشت: میزان نرخ دیه در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال گذشته ۲۵ درصد افزایش یافته است؛ اما با توجه به اینکه سیاست دولت محترم کنترل قیمتها و کاهش فشار اقتصادی بر مردم است، در شورای عالی بیمه به عنوان متولی تعیین نرخ بیمه، بحث شد که هر عددی که قوه قضاییه برای افزایش نرخ دیه تعیین کند، ما به آن میزان، افزایش نرخ حق بیمه نداشته باشیم، در نتیجه تصمیم بر این شد که حق بیمه شخص ثالت در سال ۱۴۰۱ به میزان ۲۱ درصد افزایش داشته باشد. این در حالی است که به هر میزان که دیه افزایش پیدا کند، تعهدات شرکتهای بیمه نیز به همان میزان بیشتر میشود، اما ما حق بیمه را متناسب آن افزایش ندادیم تا بار تورمی و فشار اقتصادی از این ناحیه بر مردم کمتر شود.
جدول نرخ حق بیمه شخص ثالث انواع خودرو در سال ۱۴۰۱
سال گذشته نرخ حق بیمه شخص ثالت چند درصد افزایش داشت؟
در حالی که نرخ حق بیمه شخص ثالت انواع خودرو در سال جاری به میزان ۲۱ افزایش داشته است، بررسیها نشان میدهد این تغییر نرخ در سالی که گذشت، در سطح ٣٧ درصد رشد بوده است؛ هرچند باید یادآور شد، در سال ۱۴۰۰، نرخ دیه نیز با افزایش ۴۵.۵ درصدی همراه شده بود، به گونهای که غلامرضا سلیمانی رئیس کل سابق بیمه مرکزی در اسفند ۱۳۹۹ در این باره گفته بود: «از آنجا که نرخ بیمه شخص ثالث متکی به نرخ حق دیه است، بنابراین این موضوع در شورای عالی بیمه مورد بحث قرار گرفت. رئیس کل بیمه مرکزی ادامه داد: شرکتهای بیمه بسیار اصرار داشتند که علاوه بر ۴۵.۵ درصد رشد نرخ دیه، یک درصدی هم به عنوان سود برای آنها در نظر گرفته شود و معتقد بودند که ضریب خسارت بیش از ۱۰۰ درصد است و نیاز داشتند برای پوشش این ضریب، افزایش بیش از ۴۵.۵ درصد را نرخ حق بیمه شخص ثالث داشته باشد. با بحث و بررسیهایی که در جلسه شورای عالی بیمه انجام شد، ما اجازه افزایش را ندادیم و اعلام کردیم که نرخ بیمه شخص ثالث نباید بیش از رشد ۴۵.۵ درصدی نرخ دیه افزایش یابد. علاوه بر این، موضوع دیگری را نیز مطرح کردیم و آن این بود که با توجه به اینکه در سال ۱۴۰۰ هم شاید چند ماهی درگیر موضوع کرونا باشیم، بنابراین تصمیم گرفته شد که نرخ حق بیمه نسبت به سال قبل بر اساس مصوبات شورای عالی بیمه ٣٧ درصد رشد داشته باشد. یعنی ۸.۵ درصد تخفیف را نسبت به رشد نرخ دیه لحاظ کردیم. این تخفیف به این خاطر بود که ضریب نفوذ حق بیمه شخص ثالث را در خودروها و موتور سیکلتها افزایش دهیم.»
بنابراین با توجه به اینکه در سالی که گذشت، نرخ حق بیمه به گفته رئیس کل سابق بیمه مرکزی، با تخفیف ۸.۵ درصدی همراه شده بود، حال این میزان تخفیف به عدد ۴ درصد رسیده است. هرچند به نظر میرسد همچون سال گذشته شرکتهای بیمهای از این تصمیم ناراضی باشند.