بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: اعلام توافق دو ماهه آتش بس در یمن، استقبال ایران و آمریکا از توافق آتش بس در یمن، محکوم کردن عملیات شهادت طلبانه فلسطینیها توسط اردوغان، پیشنهاد چهاربندی چهارچوب هماهنگی شیعی برای خروج عراق از بن بست سیاسی و هشدار گوترش در مورد نقض حقوق زنان افغانستان، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
اعلام توافق دو ماهه آتش بس در یمن
شامگاه جمعه «هانس گروندبرگ»، فرستاده ویژه سازمان ملل به یمن گفت: دو طرف (صنعاء و دولت مستعفی و ائتلاف متجاوز) درباره توقف همه عملیات نظامی هوایی، زمینی، دریایی در داخل یمن و عملیاتهای برون مرزی توافق کردند.
او افزود: دو طرف درباره ورود کشتیهای سوخت به بنادر الحدیده و پروازهای تجاری به و از فرودگاه صنعاء به مقاصدی معین در منطقه توافق کردند.
گروندبرگ گفت: با موافقت دو طرف امکان تمدید مهلت دو ماه آتش بس وجود دارد.
فرستاده ویژه سازمان ملل هدف از آتش بس را کاستن از رنج ملت یمن و رهایی از خشونتها خواند.
«محمد عبدالسلام» رئیس هیات مذاکره کننده دولت نجات ملی یمن هم ضمن استقبال از اعلام آتش بس انسانی دو ماهه توسط فرستاده ویژه سازمان ملل گفت: این آتش بس شامل توقف عملیات نظامی، گشودن فرودگاه بین المللی صنعاء برای برخی پروازها و گشودن بندر الحدیده به روی کشتیهای حامل نفت است.
وزیر امور خارجه دولت مستعفی یمن هم ساعاتی پیش از دستور دولت عبد ربه منصو ر هادی، رئیس جمهور مستعفی یمن برای اتخاذ ترتیباتی در خصوص کاهش محاصره علیه یمن خبر داده بود.
استقبال ایران و آمریکا از توافق آتش بس در یمن
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (شنبه) ۱۳ فروردین ماه از ابتکار نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور یمن برای توقف عملیات نظامی برای مدت دو ماه و اجازه ورود کشتی های حامل مواد غذایی و سوخت و همچنین بازگشایی نسبی فرودگاه صنعاء استقبال کرد.
گفتنی است، نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن شامگاه جمعه از توافق صنعاء با دولت مستعفی و ائتلاف متجاوز بر سر توقف همه عملیاتهای نظامی و کاهش محاصره علیه یمن خبر داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ابراز امیدواری کرد، این اقدام بتواند مقدمه ای برای رفع کامل محاصره و برقراری دائم آتش بس در راستای یافتن راه حل سیاسی برای بحران یمن باشد.
خطیب زاده دیدگاه ایران در حمایت از راه حل سیاسی و انسانی در یمن را مورد تأکید قرار داد و گفت: امیدواریم در آستانه ماه مبارک رمضان، با اولویت دادن به مسائل انسانی و با استمرار آتش بس، شاهد بهبود شرایط انسانی و مبادله کامل اسرا و زندانیان بین طرف های درگیر در این کشور باشیم و این اقدام بتواند زمینه ای برای شروع ابتکار سیاسی به منظور حل بحران باشد.
کاخ سفید هم اعلام کرد که «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا از اعلام آتش بس دو ماهه در یمن استقبال کرد و خواستار پایبندی به آتش بس شد.
محکوم کردن عملیات شهادت طلبانه فلسطینی ها توسط اردوغان
رئیسجمهور ترکیه در گفتوگوی تلفنی با رئیس رژیم صهیونیستی عملیات شهادت طلبانه اخیر فلسطینیها را که به کشته شدن ۱۱ صهیونیست منجر شد، محکوم کرد!
به گزارش خبرگزاری فلسطینی سما، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در گفتوگوی تلفنی با اسحاق هرتزوگ، رئیس رژیم صهیونیستی حملات شهادت طلبانه اخیر فلسطینیها علیه صهیونیستها را محکوم کرد و به خانوادههای قربانیان تسلیت گفت. اردوغان این عملیاتها را "تروریستی" خواند.
دو طرف بر اهمیت حفظ صلح و آرامش در منطقه به ویژه در ماه رمضان و عید الفصح یهودیان تأکید کردند.
اراضی اشغالی اخیرا شاهد عملیات شهادت طلبانه فلسطینیها بود که به کشته شدن ۱۱ تن و زخمی شدن چندین تن دیگر منجر شد.
اردوغان در این تماس تلفنی تأکید کرد که رژیم صهیونیستی نباید در ماه رمضان، مانع ورود فلسطینیها به مسجدالاقصی شود.
پیشنهاد چهاربندی چارچوب هماهنگی شیعی برای خروج عراق از بن بست سیاسی
چهارچوب هماهنگی گروههای سیاسی شیعه عراق در بیانیهای، پیشنهاد خود برای رهایی این کشور از بنبست سیاسی کنونی را مطرح کرد.
این ائتلاف در بیانیه ای با اشاره به احساس مسئولیت خود گفت، ما آماده گفتوگوی جدی با همه احزاب و نیز نمایندگان مستقل هستیم و از همه افراد خالص دعوت میکنیم که مسئولیتپذیر باشند و از اصرار بر نادیده گرفتن ارادهها و خواستهها که تنها به ضرر ملت عراق است، دست بردارند.
چهارچوب هماهنگی پیشنهاد خود را در چهار بند مطرح کرده که از قرار زیر است؛
۱- پایبندی به زمانبندیهای قانونی و تشکیل فراکسیون اکثریت توسط دو طرف، به منظور حفظ حقوق بلوک شیعی و همچنین حقوق بلوکهای سُنی و کُردی در رسیدن به ریاسات پارلمان و جمهوری. این فرایند باید با ارائه یک دیدگاه مشترک توسط چهارچوب هماهنگی و همپیمانان آن، از یک سو و جریان صدر و همپیمانان آن از سوی دیگر انجام شود.
۲- پس از اعلام فراکسیون اکثریت، چهارچوب هماهنگی و جریان صدر باید بر سر معرفی نامزد نخستوزیری بر اساس پارامترهای کارآمدی، پاکدستی و مستقل بودن به توافق برسند.
۳- توافق بر سر ارائه یک برنامه دولتی مطابق با سقف زمانی مشخص. نمایندگان احزاب پیروز که به این برنامه پایبند هستند، مامور اجرای آن میشوند. به علاوه مسئولان اداره کشور باید کارآمد، پاکدست و متخصص باشند.
۴- گروه اپوزیسیون در پارلمان مسئولیت نظارت بر عملکرد دولت و حسابرسی از آن در زمان اشتباهات و بیقانونیها را بر عهده خواهد داشت. اپوزیسیون باید کار خود را به درستی انجام دهد و البته که از حمایت قانون نیز برخوردار است.
در پایان این بیانیه قید شده که «مجددا از برادرانی که بارها دعوت ما را رد کردند، میخواهیم بر اساس راستی و پرهیزگاری دست همکاری به ما بدهند و منافع کشور و ملت را نسبت به منافع حزبی و جناحی در ارجحیت قرار دهند.»
روز گذشته، هادی العامری رئیس ائتلاف الفتح عراق گفت: ما هرگز از تشکیل فراکسیون اکثریت و حق بلوک شیعی در دولت کوتاه نمیآییم؛ بلکه بر ضرورت تشکیل فراکسیون اکثریت توسط چارچوب هماهنگی، جریان صدر و نمایندگان مستقل پارلمان تاکید میکنیم.
العامری رئیس ائتلاف فتح در سخنرانی خود به مناسبت گرامیداشت روز شهیدان کُرد فیلی افزود: انتخابات عراق، دستخوش تقلب و دستکاری شد اما ما به تصمیم دادگاه فدرال احترام گذاشتیم؛ با این حال همین تقلب، کشور را به بنبست سیاسی کشانده است.
العامری تصریح کرد: «پیچاندن دست و شکستن اراده ها، خدمتی به عراق نمی کند و سران سیاسی ما می توانند راه برونرفتی از این بن بست بیایند.»
رئیس ائتلاف الفتح ادامه داد: امید زیادی برای تفاهم نیروهای سیاسی برای خروج از بن بست سیاسی داریم و «من وجود اپوزیسیون فعال را تضمین می کنم.»
رئیس ائتلاف الفتح اظهار کرد که توافق و شراکت، اصول ما در روند ساخت دولت است و ما بر لزوم دستیابی به یک تفاهم برای ایجاد راهکار در فرایند سیاسی کشور تاکید کرده ایم که از سال ۲۰۰۳ تا به امروز همواره بر اساس اتفاق نظر، تعادل و شراکت بوده است.
العامری تاکید کرد، ما هرگز از تشکیل فراکسیون اکثریت و حق بلوک شیعی در دولت کوتاه نمیآییم، بلکه بر ضرورت تشکیل فراکسیون اکثریت توسط چهارچوب هماهنگی، جریان صدر و نمایندگان مستقل پارلمان برای تضمین حق اکثریت شیعی تاکید میکنیم؛ این فراکسیون اکثریت است که باید برای تعیین نخست وزیر و تشکیل دولت به تفاهم برسد.
پنجشنبه شب، مقتدی صدر رهبر جریان صدر عراق در توییتی نوشت که جریان تحت زعامتش در تشکیل دولت، دخالت نخواهد کرد اما به یک سوم ضامن (چارچوب هماهنگی و همپیمانان آن) از ابتدای ماه مبارک رمضان تا نهم شوال فرصت میدهد تا دولت اکثریت را تشکیل دهند.
صدر ادامه داد: دوستان فراکسیون صدر در این فرآیند نه مثبت و نه منفی دخالت نکنند.
هشدار گوترش در مورد نقض حقوق زنان افغانستان
آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل در توئیتی ضمن حمایت از حقوق زنان و دختران در افغانستان، نسبت به نقض حقوق زنان که باعث نابودی این کشور می شود، ابراز تاسف کرد.
دبیرکل سازمان ملل در حساب توئیتر خود در این خصوص نوشت: حمایت از حقوق زنان و دختران افغانستانی، در حقیقت حمایتی است که کودکان را از گرسنگی و جوامع را از فقر بیرون می کشد و نجات می دهد.
گوترش در ادامه نوشت: از اینکه تحصیل دختران بالای شش سال در افغانستان همچنان به حالت تعلیق باقی مانده است، عمیقا متاسفم، نقض ناعادلانه حقوق برابری که تمامی کشور را نابود می سازد.
دبیرکل سازمان ملل ۱۱ فرودین ماه در مورد فقر و گرسنگی در افغانستان هشدار داد و با درخواست کمک مالی برای افغانستان اعلام کرد که ۹۵ درصد از مردم افغانستان غذای کافی برای خوردن ندارند.
دبیر کل سازمان ملل تصریح کرد مردم درحال فروش کودکان و اعضای بدن خود برای تامین غذای خانوادهایشان هستند. اقتصاد افغانستان کامل سقوط کرده است و نقدینگی بسیار کمی وجود دارد. بیش از ۸۰ درصد از جمعیت افغانستان بدهکار هستند.
دبیرکل سازمان ملل هشدار داد: کارگران در بخش خدمات حیاتی از جمله مدارس و بیمارستان ها ماه هاست حقوق دریافت نکرده اند. کسب و کارها نمی توانند فعالیت کنند. درآمدها از بین رفته و کشاورزان نمی توانند بذر یا کود بخرند. برنامه توسعه سازمان ملل هشدار داده است که اگر ما اقدامی انجام ندهیم، تا اواسط سال جاری ۹۷ درصد افغان ها زیر خط فقر زندگی خواهند کرد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.