بین الملل تابناک: چهل و چهارمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که تحولات و رویدادهای زیادی را به دنبال خود داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
انگلیس امروز (جمعه) نام دختران ولادیمیر پوتین و نیز دختر سرگئی لاوروف را به فهرست تحریمها اضافه کرد؛ اقدامی که به گفته ایالات متحده تلاشی برای هدف قرار دادن "سبک زندگی" افراد نزدیک پوتین محسوب میشود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، پس از حمله روسیه به اوکراین در تاریخ ۲۴ فوریه، انگلیس و سایر متحدان غربی این کشور موج مختلفی از تحریمها را علیه روسیه اعمال کردهاند؛ تحریمهایی که افراد ثروتمند مسکو و صنایع مهم روسیه را مورد هدف قرار دادهاند.
بریتانیا فهرست تحریمهای خود را علیه روسیه به روز رسانی کرد؛ این کشور از مسدود شدن داراییهای «کاترینا تیخونووا» و « ماریا ورونتسوا»، دختران ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و «یکاترینا وینوکورووا»، دختر سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه خبر داد.
لیز تراس، وزیر امور خارجه بریتانیا در بیانیهای عنوان داشت: «بستههای تحریمی بیسابقه ما افراد نخبه و خانوادههای آنها را مورد هدف قرار داده است و اقتصاد روسیه را در مقیاسی که روسیه از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به خود ندیده است، تخریب میکند.»
کاخ کرملین در واکنش به تحریمهای غرب علیه دختران ولادیمیر پوتین و سرگئی لاوروف اعلام کرد: درک و تفسیر این تحریمها "دشوار" است.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین عنوان داشت: «به طور کلی تحریمهای غرب علیه دختران پوتین و لاوروف واکنش جنون آمیز غرب را نشان میدهد. البته ما این تحریمها را به خودی خود به عنوان گسترش یک موضع کاملا تندرو درخصوص اعمال محدودیتها تلقی میکنیم. در هر صورت، خط مستمر اعمال محدودیت علیه اعضای خانواده مقامات روسی خود گویای آن است.»
سخنگوی کرملین امروز (جمعه) گفت، اهداف حمله روسیه به اوکراین در حال تحقق و اقدامات بر روی میز مذاکره در جریان است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، روز پنجشنبه دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین گفته بود که مسکو امیدوار است حمله نظامی در اوکراین در آیندهای نزدیک پایان یابد.
وی امروز به خبرنگاران گفت: ما درباره آیندهای نزدیک حرف میزنیم. این اقدامات در اوکراین در جریان است و اهداف در حال محقق شدن و کارهایی هم در بخش نظامی با مذاکره کنندگانی که با همتایان اوکراینی خود در ارتباط هستند، انجام میشود.
سخنگوی کرملین همچنین ادامه داد، تمامی کشورهایی که موضعی متعادل درباره عضویت روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل داشتهاند، تحت فشار هستند.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز پنجشنبه با ۹۳ رای موافق در مقابل ۲۴ رای مخالف، روسیه را از عضویت در شورای حقوق بشر تعلیق کرد و ۵۸ کشور نیز رای ممتنع دادند. این اقدام، مسکو را از حق رای در این شورا محروم کرد.
گنادی کوزمین، معاون نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد در واکنش به این اقدام گفت که روسیه به عضویت خود در شورای حقوق بشر سازمان ملل پایان میدهد.
پسکوف نیز گفت: مساله، درک چنین شرایط دشوار و فشار بی سابقه است و من میگویم، این یعنی روس هراسی. همه کشورهایی که سعی میکنند حداقل موضع متعادلی داشته باشند، چنین فشارهایی را تجربه میکنند. ما این را درک میکنیم.
هم زمان با اینکه جنگ اوکراین هفتمین هفته خود را سپری میکند، دو رهبر ارشد اتحادیه اروپا به همراه نخست وزیر اسلواکی امروز (جمعه) جهت بازدید از اوکراین وارد این کشور شدند.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، «ادوارد هگر»، نخست وزیر اسلواکی عکسی را در توییتر خود منتشر کرده که نشان میدهد او به همراه «اورزولا فون در لاین»، رئیس کمیسیون اروپا و «جوزپ بورل»، مسئول روابط خارجه اتحادیه اروپا وارد اوکراین شدهاند و همچنین نوشته است: ما آمادهایم تا درخصوص پیشنهاداتمان برای کمک به ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین و دنیس شمیهال، نخست وزیر اوکراین گفتوگو کنیم.
همچنین فون در لاین عکسی را با بورل و هگر به اشتراک گذاشت و نوشت: منتظر بازدید از کییف هستم.
از زمان حمله روسیه به اوکراین در تاریخ ۲۴ فوریه، بازدید فون در لاین و بورل از اوکراین، "ردهبالاترین" دیدار مقامات غربی محسوب میشود.
دفتر «کارل نهمر»، صدراعظم اتریش در بیانیهای اعلام کرد که او نیز قرار است در روزهای آینده برای دیدار با رئیس جمهوری اوکراین به این کشور سفر کند.
براساس این بیانیه، صدراعظم اتریش درخصوص "حمایتهای سیاسی و بشردوستانه برای اوکراین" با رئیس جمهوری این کشور (ولودیمیر زلنسکی) گفتوگو خواهد کرد.
رئیس جمهوری آلمان خواستار محاکمه ولادیمیر پوتین همتای روس خود به اتهام جنایت جنگی شد.
رویترز روز جمعه اعلام کرد: «فرانک والتر اشتاینمایر» خواستار محاکمه رئیس جمهوری روسیه و وزیر خارجه او به اتهام جنایت جنگی شد.
مجله اشپیگل آلمان نوشت که اشتاین مایر رئیس جمهوری آلمان خواستار تشکیل دادگاه جنایات جنگی علیه پوتین و لاوروف شده است.
رئیس جمهوری آلمان در گفت و گو با مجله اشپیگل گفت، هر کسی که مسوولیت این جنایات را بر عهده دارد، باید خودش را معرفی کند.
اشتان مایر تصریح کرد: این شامل سربازان، فرماندهان نظامی و البته کسانی که مسوولیت سیاسی دارند می شود.
«لیز تراس» وزیر امور خارجه انگلیس روز پنجشنبه گفت درگیریها در اوکراین وارد مرحله جدید و متفاوتی شده است.
به نوشته وبگاه شبکه «بیبیسی»، تراس گفت در حال حاضر درگیریهای اوکراین وارد مرحله جدید و متفاوتی شده و «تهاجم روسیه حالتی متمرکزتر پیدا کرده است».
این مقام انگلیسی پس از نشست وزرای امور خارجه اعضای ناتو ادعا کرد: «هدف انگلیس همچنان روشن است، پوتین باید در اوکراین شکست بخورد. پوتین تاکتیکهای خود را عوض کرده اما نیات خود را تغییر نداده است. او میخواهد تمام اوکراین را بهدست آورد».
بعد از تصمیم کشورهای غربی در اخراج تعدادی از دیپلماتهای روسیه به بهانه جنگ در اوکراین، ژاپن نیز قصد پیوستن به این موج ضد روسی را دارد.
خبرگزاری «کیودو» امروز (جمعه) به نقل از چند منبع مرتبط با این موضوع گزارش داد که دولت توکیو تصمیم به اخراج برخی دیپلماتهای روس گرفته است.
به نوشته خبرگزاری «رویترز» به نقل از این گزارش، «فومیو کیشیدا» نخستوزیر ژاپن در ساعت ۱۸:۰۰ به وقت محلی، نشست خبری در این رابطه برگزار خواهد کرد که انتظار میرود اعمال تحریمهای بیشتر ژاپن علیه روسیه را اعلام کند.
سفرای کشورهای عضو اتحادیه اروپا «پنجمین بسته تحریمها» علیه روسیه را تصویب کردند و از جمله این تحریمها میتوان به اعمال محدودیتها علیه موسسات مالی، ممنوعیت واردات زغال سنگ از روسیه و ممنوعیت صادرات فناوری پیشرفته به روسیه اشاره کرد.
به گزارش خبرگزری تاس، سفیر فرانسه در اتحادیه اروپا در توییتر خود نوشت: این بسته معنادار تحریمها علیه روسیه، حوزه جدیدی از تحریمها را علیه این کشور گسترش میدهد.
وی افزود: این بسته شامل مسدود شدن دارایی چندین بانک روسی، تحریم تسلیحاتی روسیه، اعمال محدودیتها علیه واردات زغال سنگ از روسیه و محدودیت صادرات فناوری پیشرفته به روسیه است.
حجم صادرات تحریم شده ۱۰ میلیارد یورو برآورد شده است، در حالیکه محدودیتهای واردات "مواد خام و بسیار مهم" بر روی محصولاتی به ارزش ۵.۵ میلیارد یورو در مجموع تاثیر خواهد گذاشت.
علاوه بر موارد مزبور، کشتیهای دارای پرچم روسیه اجازه ورود به بنادر اروپایی را نخواهند داشت، در حالی که شرکتهای حمل و نقل روسیه و بلاروس از فعالیت تجاری در قلمرو اتحادیه اروپا منع خواهند شد.
اتحادیه اروپا در بیانیهای اعلام کرد که تحریمهای اروپا علیه روسیه گسترش خواهد یافت و افسرهای نظامی و امنیتی این کشور (روسیه) را نیز هدف قرار خواهد داد.
وزیر دفاع آمریکا گفت، پوتین احتمالا از تصرف کییف دست کشیده است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، ژنرال لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا در جریان جلسهای در کمیته خدمات مسلح سنای آمریکا این اظهارنظر را مطرح کرد.
هم او و هم ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا اعلام کردند که روسیه اکنون تمرکزش را در به تصرف جنوب شرق اوکراین تغییر داده است.
آستین همچنین گفت: ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه فکر میکرد که میتواند به سرعت کشور اوکراین را تصرف کند و خیلی سریع پایتخت را به تصرف خود دربیاورد اما اشتباه میکرد.
اظهارات آستین یک روز پس از آن مطرح شد که مارک میلی در کمیته مجلس نمایندگان آمریکا حاضر شد و گفت که جنگ اوکراین دست کم چندین سال به طول میانجامد.
وی پیشتر اوایل فوریه سال جاری میلادی پیش بینی کرده بود که کییف ظرف ۷۲ ساعت به دست نیروهای روسی میافتد.
میلی همچنین در جریان نشستهای غیرعلنی دوم و سوم فوریه ۲۰۲۲ کنگره گفته بود که اوکراین ۱۵ هزار سربازش را در مقایسه با ۴۰۰۰ سرباز روسی از دست میدهد.
وزارت بازرگانی آمریکا روز پنجشنبه در نخستین اقدام خود برای مقابله با تخلف از کنترل صادرات علیه روسیه، صادرات قطعات هواپیمای مسافربری از آمریکا به سه شرکت هواپیمایی روسیه را ممنوع کرد.
این اقدام که سه شرکت هواپیمایی بزرگ روسیه از جمله ایرفلوت، ازور ایر و اوتیر را هدف قرار می دهد با هدف حذف این شرکت ها از اقتصاد جهانی انجام می شود.
ممنوعیت های وزارت بازرگانی آمریکا که به عنوان دستورات انکار موقت شناخته می شوند به مدت شش ماه اعتبار دارند و قابل تمدید هستند.
این دستورات عملاً استفاده از قطعات هواپیمای تولید شده در آمریکا برای تعمیر هواپیماها و همچنین انعقاد قراردادهای تعمیر و نگهداری هواپیماها را ممنوع می کند.
متیو اکسلرود، دستیار وزیر بازرگانی آمریکا در امور صادرات، گفت: در نتیجه این دستورات، خطوط هوایی روسیه به مرور زمان قادر به ادامه پروازهای بین المللی یا داخلی نخواهند بود.
وزیر امور خارجه روسیه گفت، مسکو با وجود تحریکات کنونی به گفتوگوهایش با کییف ادامه میدهد.
به گزارش خبرگزاری تاس، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه گفت: با وجود تمامی اقدامات تحریک آمیز، هیات روسی به روند مذاکرات، پیشبرد پیش نویس توافقی که شامل مواضع کلیدی و درخواستهای اولیه ماست، ادامه میدهد.
لاوروف همچنین خاطرنشان کرد که کییف پیش نویس یک توافق را ششم آوریل ارائه کرد که شامل خروج از مفاد مطرح و ثبت شده در نشست ۲۹ مارس ۲۰۲۲ استانبول است.
وی همچنین ادامه داد: ناتوانی مقامهای اوکراینی برای دستیابی یک توافق به برنامههای آنها برای طولانی کردن و حتی تضعیف مذاکرات اشاره دارد. ما آن را دلیلی بر این واقعیت میدانیم که دولت کییف توسط واشنگتن و متحدانش کنترل میشود که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری این کشور را برای ادامه فعالیتهای نظامی تحت فشار قرار میدهند.
ولادیمیر مدینسکی، رئیس هیات روسی در مذاکرات با اوکراین نیز پس از دیدار گفته بود که کیِیف پیشنهادی مکتوب برای توافق بین طرفهای مورد نظر داده است.
وی همچنین بیان کرده بود که مسکو پیشنهادها را بررسی میکند و نظرات خود را نیز ارائه میدهد.
ژنرال مارک میلی رییس ستاد مشترک آمریکا اعلام کرد که اوکراین حدود ۲۵ هزار سامانه ضد هوایی از آمریکا و متحدانش دریافت کرده است.
این مقام ارشد نظامی آمریکا روز پنجشنبه به وقت محلی در جلسه استماع کمیته نیروهای مسلح سنا میلی افزود: این سامانه ها به کی یف کمک می کند تا از برتری هوایی روسیه در آسمان اوکراین جلوگیری کند.
وی همچنین اعلام کرد که آمریکا و متحدانش تاکنون ۶۰ هزار سامانه های ضد تانک به اوکراین تحویل داده اند.
مارتین گریفیتس معاون دبیرکل سازمان ملل در امور اضطراری بشردوستانه پس از گفتگوهای سطح بالا در مسکو و کییف گفت که به برقراری آتش بس برای توقف درگیری ها در اوکراین خوشبین نیست.
هماهنگ کننده امور اضطراری سازمان ملل روز پنجشنبه به وقت محلی گفت: فکر میکنم این کار آسانی نخواهد بود، زیرا دو طرف آنطور که درک کرده ام، اعتماد بسیار کمی به یکدیگر دارند.
وی در خصوص احتمال آتش بس در اوکراین اظهار داشت: من خوشبین نیستم.
پیش از این، سخنگوی سازمان ملل اعلام کرد مارتین گریفیتس هماهنگ کننده امور اضطراری سازمان ملل مشاهداتش از بوچای اوکراین را وحشتناک توصیف کرد.
استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل روز پنجشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران با توصیف سفر هماهنگ کننده امور اضطراری سازمان ملل به اوکراین گفت: گریفیتس امروز از بوچا و ایرپین بازدید و مشاهدات خود را وحشتناک توصیف کرد. او یک گور دسته جمعی با اجساد پیچیده شده در پلاستیک، ده ها آپارتمان و خانه ویران شده و ماشین های سوخته در خیابان های بوچا مشاهده کرد.
به گفته وی، گریفیتس درخواست دبیرکل را برای انجام تحقیقات مستقل و فوری جهت تضمین پاسخگویی موثر را تکرار و بر تعهد سازمان ملل در کمک به حفاظت از غیرنظامیان و رسیدگی به همه افرادی که به کمک های بشردوستانه فوری نیاز دارند، تاکید دارد.
روسیه در واکنش به اخراج چهار دیپلمات خود در دوبلین ، ۲ دیپلمات ایرلندی را از مسکو اخراج کرد.
به گزارش ایرلند تایمز، برایان مک الداف سفیر ایرلند در روسیه پنجشنبه شب به وزارت خارجه روسیه احضار شد و اخراج ۲ دیپلمات این کشور را به وی ابلاغ کرد.
با اخراج ها این افراد، تعداد دیپلمات های ایرلندی مستقر در مسکو به چهار نفر از جمله سفیر کاهش خواهد یافت.
روسیه اعلام کرد که اخراج این دیپلماتهای دوبلین در پاسخ به اقدامات غیردوستانه و بیاساس مقامات ایرلندی صورت گرفته است.
وزارت خارجه روسیه همچنین خاطر نشان کرد: اگر ایرلند به سیاست تخریبی خود در قبال روسیه ادامه دهد، نباید تردید کوچکی در مورد عزم مسکو برای پاسخ متناسب به هرگونه اقدام خصمانه داشته باشد.
وزارت خارجه روسیه همچنین از دولت ایرلند خواست فورا موانع کار سفارت روسیه در دوبلین را برطرف کند و شرایط عادی را برای ادامه ماموریت دیپلماتیک تضمین کند.
جو مک هیو سیاستمدار ایرلندی که هم اکنون به عنوان رئیس کمیته امور اتحادیه اروپا مشغول به خدمت است در واکنش به اخراج دیپلمات های ایرلندی از روسیه گفت: اخراج دیپلمات ها مردم ایرلند را از ادامه حمایت از اوکراین در مبارزه برای بقا و ادامه حمایت از تحریمها علیه متجاوزان روسیه باز نمیدارد.
واکنش روسیه به تعلیق عضویت در شورای حقوق بشر سازمان ملل
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه پنجشنبه شب به تعلیق کشورش در شورای حقوق بشر سازمان ملل به بهانه وقایع شهر بوچا در اوکراین واکنش نشان داد.
پسکوف در مصاحبه با شبکه «اسکای نیوز» گفت، تصاویر منتشر شده از اجساد غیرنظامیان در شهر بوچا و ادعای کشته شدن آنها توسط نیروهای روس «بهشکل وقیحانهای جعلی» بوده که یک «تلقین صحنهسازی شده است نه چیز دیگر».
این مقام روس افزود: «ما این را تکذیب میکنیم که ارتش روسیه با این جنایات و اجساد نشان داده شده در خیابانهای بوچا ارتباطی دارد».
او خاطرنشان کرد به طور کلی با توجه به اینکه «در روزهایی زندگی میکنیم که جعلیات و دروغ غالب هستند» نمیتوان درباره شمار غیرنظامیان کشته شده در درگیریهای اوکراین اظهار نظر دقیقی داشت.
پسکوف با اشاره به اینکه درگیریهای اوکراین جنگ نبوده و یک «عملیات نظامی ویژه» ضروری است گفت: «ما تلفات نظامی چشمگیری را متحمل شدهایم که مایه تأثر بسیار بزرگی برای ما محسوب میشود».
سخنگوی کاخ کرملین درباره خروج نیروهای روس از حومه کییف گفت: «این اقدامی از روی حسن نیت بود تا تنش از روی این منطقه برداشته شود و نشان داده شود که روسیه واقعاً آماده است تا شرایط مساعدی را برای تداوم مذاکرات ایجاد کند».
وی تأکید کرد استفاده رسانهها و مقامات غربی از واژه «تحقیر» روسیه در این زمینه نشانه «درکی غلط از وضعیت میدانی» در اوکراین است.
پسکوف گفت، تعلیق روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل مایه تأسف بوده و «ما به دفاع از منافع خود با استفاده از هر روش قانونی ممکن ادامه خواهی داد».
علاوه بر سخنگوی ریاست جمهوری روسیه، وزارت امور خارجه این کشور نیز در بیانیهای اعلام کرد تعلیق عضویت مسکو در شورای حقوق بشر سازمان ملل «اقدامی غیرقانونی و قدمی دارای انگیزههای سیاسی به منظور تنبیه یک عضو مستقل سازمان ملل است که سیاست خارجی و داخلی مستقلی را دنبال میکند».
مجمع عمومی سازمان ملل متحد امروز پنجشنبه (۱۸ فروردین/۷ آوریل) قطعنامه تعلیق عضویت روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل را تصویب کرد.
۹۳ کشور با این قطعنامه موافقت کردند، ۲۴ کشور به آن رأی منفی و ۵۴ کشور هم به آن رأی ممتنع دادند. ایران از جمله کشورهایی بود که با این قطعنامه مخالفت کرد. «مجید تخت روانچی»، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در اظهاراتی این قطعنامه را «سیاسی» خواند و اعلام کرد که ایران به آن رأی منفی خواهد داد.
تخت روانچی در این باره اعلام کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران مجددا بر ضرورت حل و فصل صلح آمیز اختلافات بر مبنای حقوق بین الملل و احترام کامل تمام طرف ها به منشور ملل متحد و حقوق بین الملل تاکید می کند.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد حاکمیت و تمامیت ارضی تمام کشورها باید به صورت کامل مورد احترام بوده و امنیت و ایمنی همه غیرنظامیان تضمین شود.
نماینده ایران در سازمان ملل با بیان اینکه دولت ایران عمیقا درباره تداوم تشدید وضعیت بشردوستانه در اوکراین که باعث توجه گسترده بین المللی شده، ابراز نگرانی می کند، خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران متن پیش نویس قطعنامه حاضر را داری انگیزه های سیاسی می داند که بیطرفی سازمان ملل را خدشه دار می کند. دولت ایران اهمیت ویژه ای برای ارتقا و صیانت از حقوق بشر قائل است، ولی سوءاستفاده از سازوکار حقوق بشر ملل متحد برای اهداف سیاسی را مغایر اصل ضرورت جهانشمولی و عدم برخورد گزینشی در پرداختن به موضوعات حقوق بشری می داند.
وی گفت: ما بر این باوریم که حقوق بشر نباید قربانی ملاحظات سیاسی کوته بینانه باشد. ما تاکید می کنیم که کار شورای حقوق بشر باید به صورت غیرسیاسی و غیر تقابلی پیگیری شده و عضویت در این نهاد نباید بر مبنای سیاسی کاری باشد.
استقبال بایدن از تعلیق عضویت روسیه در شورای حقوق بشر
جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا با انتشار بیانیهای از رای مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای تعلیق عضویت روسیه در شورای حقوق بشر استقبال کرد.
در بیانیه بایدن که پنج شنبه شب منتشر شد، آمده است: رای قاطع امروز در مجمع عمومی سازمان ملل برای اخراج روسیه از شورای حقوق بشر را تحسین میکنم.
رئیس جمهوری آمریکا با اشاره به تحرکات آمریکا و متحدانش برای رای آوردن تعلیق عضویت روسیه در شورای حقوق بشر، همچنان مسکو را به ارتکاب به نقض فاحش و سیستماتیک حقوق بشر متهم کرد.
بایدن ادعا کرد این رای گام مهمی از سوی جامعه بینالمللی برای نشان دادن این است که ولادیمیر پوتین چگونه روسیه را به کشوری مطرود در سطح بینالمللی تبدیل کرده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.