بین الملل تابناک: چهل و پنجمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که تحولات و رویدادهای زیادی را به دنبال خود داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو برخلاف سخنگوی کرملین که برای پایان جنگ اوکراین در آینده قابل پیش بینی، ابراز امیدواری کرده، هشدار داده که این جنگ وارد مرحله خطرناک تری می شود که شاید چندین سال ادامه یابد.
به گزارش تارنمای بیزینس اینسایدر؛ دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی "ناتو" در گفت وگو با شبکه ان پی آر آمریکا هشدار داده که جنگ اوکراین شاید سال ها به طول انجامد و وحشیانه تر و بی رحمانه تر شود.
وی افزوده است که ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه هدف کلی خود را که تصرف کامل اوکراین است، تغییر نداده و بنابراین احتمال اینکه شاهد درگیری های بسیار سنگین تر وشدیدتر در روزهای آینده باشیم، وجود دارد.
این مقام ارشد ناتو؛ موافقت پوتین را برای مشارکت با حسن نیت در مذاکرات برای یافتن راه حل سیاسی برای این بحران بعید دانست و افزود: بنابراین باید آماده جنگ درازمدتی باشیم که به سختی می توان آن پیش بینی کرد. جنگ ها همیشه غیرقابل پیش بینی هستند و این جنگ هم شاید ماه ها و حتی سال ها به درازا بکشد.
نخست وزیر انگلیس روز شنبه در سفری از پیش اعلام نشده با رئیس جمهوری اوکراین در کییف دیدار کرد.
خبر این دیدار ابتدا در توئیتر سفارت اوکراین در انگلیس اعلام و سپس سخنگوی دفتر نخست وزیری بیان کرد: بوریس جانسون برای نشان دادن همبستگی با مردم اوکراین برای دیدار با رئیسجمهور زلنسکی، به اوکراین سفر کرده است.
وی افزود: آنها در مورد حمایت بلندمدت انگلیس از اوکراین بحث و نخست وزیر بسته جدیدی از کمک های مالی و نظامی را ارائه خواهد کرد.
پیشتر «ماتئوش موراویسکی» نخستوزیر لهستان، «پتر فیالا» رهبر جمهوری چک، «یانز یانسا» نخستوزیر اسلوونی، کارل نهمر، صدراعظم اتریش و اورسولا فون در لاین، رئیس اتحادیه اروپا، برای دیدار با رئیس جمهوری اوکراین به کییف سفر کرده بودند.
دفتر نمایندگی دیپلماتیک اتحادیه اروپا در اوکراین که پس از آغاز عملیات ویژه روسیه در این کشور به طور موقت به شهر ژشوف لهستان منتقل شده بود دوباره در کییف بازگشایی شد.
جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیروز در جریان سفرش به اوکراین اعلام کرد که فعالیت دفتر دیپلماتیک اتحادیه اروپا در اوکراین از کییف هدایت خواهد شد.
بورل در توئیتی نوشت: «با این سفر، اتحادیه اروپا به کییف باز می گردد. من به معنای واقعی کلمه این را میگویم: رئیس دفتر ما به اینجا بازگشته است، تا بتوانیم مستقیمتر و نزدیکتر با مقامات اوکراین کار کنیم.»
بورل به همراه «اورسولا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا و «ماتی مااسیکاس» رئیس دفتر نمایندگی اتحادیه اروپا دیروز به نشان همبستگی با اوکراین راهی کییف شدند و با رئیس جمهوری این کشور دیدار کردند.
بر اساس اعلام اتحادیه اروپا، مااسیکاس برای بازگشایی نمایندگی و ارزیابی شرایط برای بازگشت تدریجی کارکنان به کییف، در پایتخت اوکراین خواهد ماند.
بورل گفت که بازگشت دفتر اتحادیه اروپا به کییف ، «تعاملات بهتر با دولت و حمایت بیشتر از مردم اوکراین را تضمین خواهد کرد.»
به گزارش تارنمای اتحادیه اروپا، دفتر اتحادیه اروپا مدت کوتاهی پس از آغاز عملیات ویژه روسیه از کییف تخلیه و به ژشوف لهستان منتقل شد تا از آنجا کمک های اروپایی و بین المللی به اوکراین را هماهنگ کند. برخی از کارکنان دفتر نمایندگی همچنان از آنجا فعالیت خواهند کرد و به این تلاشهای همکاری ادامه خواهند داد.
وزارت دفاع انگلیس در تازهترین ارزیابی خود از تحولات اوکراین مدعی شد: روسیه به حملات علیه غیرنظامیان اوکراینی مانند کسانی که در حمله موشکی دیروز به ایستگاه راه آهن کراماتورسک در شرق اوکراین کشته شدند، ادامه می دهد.
وزارت دفاع انگلیس در این بیانیه که یک نسخه آن در توئیتر منتشر شد افزود: عملیات روسیه همچنان بر منطقه دونباس، ماریوپل و میکولایف با پرتاب مداوم موشک های کروز متمرکز است.
بر اساس این ارزیابی ادعایی، انتظار می رود فعالیت هوایی روسیه در جنوب و شرق اوکراین در حمایت از این عملیات افزایش یابد. با این حال، برنامه روسیه برای ایجاد یک کوریدور زمینی بین کریمه و دونباس همچنان توسط مقاومت اوکراین خنثی می شود.
این ارزیابی یک روز پس از آن مطرح میشود که به گفته مقامات اوکراینی، در جریان حمله موشکی به ایستگاه قطار مملو از زنان، کودکان و افراد مسن، حداقل ۵۲ نفر کشته شدند.
مقامات اوکراینی میگویند که با ورود بیشتر نیروهای روسیه، گلوله باران در شرق این کشور افزایش یافته است. ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین اعلام کرد: اشغالگران برای تسلط کامل بر مناطق دونتسک و لوهانسک به آمادگی خود برای حمله به شرق کشور ادامه می دهند.
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین حمله به ایستگاه قطار در کراماتورسک، در منطقه شرقی دونتسک را حمله عمدی به غیرنظامیان خوانده است. «پاولو کیریلنکو» فرماندار شهر تخمین زده که در زمان حمله حدود ۴ هزار نفر حضور داشتند و ادعا کرد که ایستگاه قطار، مورد اصابت یک موشک بالستیک کوتاه برد توچکا یو حاوی بمب خوشه ای قرار گرفت که در هوا منفجر شد و بمب ها را در منطقه وسیع تری پخش کرد.
«جان کربی» سخنگوی وزارت دفاع آمریکا گفت که گمانهزنی روسیه درباره عدم دخالت در حمله به ایستگاه قطار در شرق اوکراین غیر قابل قبول است.
وی که در کنفرانس خبری پنتاگون صحبت میکرد، گفت: «به ارائه اطلاعات به ارتش اوکراین برای دفاع از کشورش ادامه خواهیم داد».
کربی گفت: «آمریکا خواستار آن است که شاهد شکست پوتین و ارتش روسیه در اوکراین باشد».
وی با اشاره به عدم مداخله آمریکا درباره پیوستن کشورها به ائتلاف ناتو گفت: «آمریکا در حال حاضر بیش از 100 هزار نظامی در اروپا دارد».
«بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس نیز روز جمعه گفت که لندن و برلین تصمیم گرفتند که تحریمهای جدیدی را علیه روسیه اعمال کنند.
وی که در کنفرانس خبری مشترک با «اولاف شولتز» صدر اعظم آلمان صحبت میکرد، گفت: «پوتین به تهدیدی برای اروپا تبدیل شده است و باید در اوکراین شکست بخورد».
به دنبال سفر هیأت ارشد اتحادیه اروپا به کییف و دیدار با مقامهای اوکراین، منابع رسانهای از تصمیم اتحادیه اروپا برای اعمال تحریمهای تازه علیه روسیه خبر دادند.
«اورسلا فن در لین» رئیس کمیسیون اروپا و «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه (دیروز) به منظور تاکید بر حمایت از اوکراین در جنگ اخیر با روسیه، به کییف رفتند و با «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور و دیگر مسئولان این کشور دیدار کردند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس به دنبال سفر این هیات ارشد اتحادیه اروپا به کییف، از تحریمهای تازه اتحادیه اروپا علیه روسیه خبر داد.
دو مقام اتحادیه اروپا که خواستند نامشان فاش نشود، به این رسانه خبر دادند، اتحادیه اروپا در فهرست تحریمی تازه خود نام دختران ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه را به فهرست تحریمها اضافه کرده است.
طبق این گزارش، نام «ماریا ورونتسووا» و «کاترینا تیخونووا» (دختران پوتین) در فهرست به روز رسانی شده اتحادیه اروپا درج شده و آنها مشمول افرادی که داراییهای آنها مسدود و سفرشان منع شده است، قرار گرفتهاند.
طبق گزارش آسوشیتدپرس، اتحادیه اروپا نام افراد حقیقی و حقوقی دیگری از روسیه را هم به لیست تحریمها اضافه کرده اما اسامی آنها هنوز به صورت رسمی منتشر نشده است.
رسانهای شدن تدارک اتحادیه اروپا برای تحریم فرزندان ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه در شرایطی انجام شده که هفته گذشته ابتدا آمریکا و سپس انگلیس از تحریم دختران پوتین خبر دادند.
طبق گزارش این رسانه آمریکایی، به دنبال انتشار گزارشها درباره کشته شدن غیرنظامیان در «بوچا» و برخی دیگر از مناطق اوکراین و اتهامزنیها علیه روسیه، اتحادیه اروپا تصمیم به اعمال پنجمین بسته تحریمی خود علیه مسکو گرفته است.
انتشار خبر درباره تحریم فرزندان رئیسجمهور روسیه در شرایطی صورت گرفته که روز گذشته فن در لین و جوزپ بورل بعد از دیدار با زلنسکی در کییف، در یک نشست خبری بر ادامه حمایت اتحادیه اروپا از اوکراین تاکید کردند.
وزارت امور خارجه روسیه هشدار داد، ائتلاف ناتو با ارائه هر چه بیشتر تسلیحات به اوکراین در "طولانیتر ساختن این نزاع" ایفای نقش میکند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، وزارت امور خارجه روسیه در ضمن تداوم تشدید تنشها بین کرملین و کییف، روز جمعه بیان کرد ائتلاف ناتو با ارائه کمکهای نظامی بیشتر به اوکراین به "طولانیتر کردن این نزاع" کمک میکند. ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفت، ناتو در اوکراین درگیر یک "جنگ نیابتی" علیه مسکو شده است. به گزارش اسپوتنیک او تاکید کرد، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو هیچ بیانیهای در قبال موضوع سواستفادههای نیروهای اوکراینی علیه اسرای جنگی روس مطرح نکرد. به گفته زاخارووا، استولتنبرگ تنها گفت که از این موضوع اطلاع ندارد.
علاوه بر این، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه متذکر شد حتی با وجود اینکه ناتو به طور مستقیم در نزاع در اوکراین به طور علنی شرکت نداشته، اما بر اساس بیانیه وزارت خارجه روسیه این ائتلاف "مدت زیادی است" همراه با آنها علیه روسیه میجنگد. او بیان کرد که ناتو نیروهای خود را در "جناح شرقی" به منظور مهار روسیه مستقر میکند. ماریا زاخارووا تاکید کرد، اگرچه استولتنبرگ در مورد آزار اسرای جنگی روسی صحبت نکرد، اما با کمال میل نظرات خود را در مورد "فاجعه بوچا" بیان کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه خاطرنشان کرد: این هر چه بیشتر آشکار میشود که بلوک آتلانتیک شمالی با وجود انکار ورود علنی خود به نزاع، در واقع برای مدتی طولانی است که در کنار و با دست اوکراین علیه روسیه میجنگد.
زاخارووا همچنین خاطرنشان کرد که استولتنبرگ تاکید کرد "اگر و هر زمان" نیروهای روسیه از اوکراین خارج شوند، "گورهای دسته جمعی" در این کشور جنگ زده آشکار خواهند شد. وی پاسخهای استولتنبرگ را در بر دارنده "استانداردهای دوگانه" دانست و افزود که از نظر کشورهای غربی، این یک "ارزش رایج" است.
ماریا زاخارووا در مورد نشست شورای ناتو گفت که دمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین خواستار ارائه تسلیحات بیشتر به آنها شد. زاخارووا تاکید کرد که استولتنبرگ در پاسخ به درخواست کولبا برای دریافت تسلیحات گفت که هر گونه حمایتی که به اوکراین ارائه شود هدفش دفاع از اوکراین است.
یک روز پس از تعلیق روسیه از شورای حقوق بشر سازمان ملل در بحبوحه حملهاش به اوکراین، کاخ سفید تاکید کرد که چنین اتفاقی را برای مسکو در شورای امنیت جایی که این کشور یک عضو دائم با برخورداری از حق وتوست، پیشبینی نمیکند.
به گزارش فرست پست، جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید در کنفرانسی خبری به خبرنگاران گفت: میدانم که سوالی درباره اینکه آیا روسیه باید از شورای امنیت اخراج شود یا خیر مطرح است. ما وقوع چنین چیزی را پیشبینی نمیکنیم.
وی افزود: اما بدون شک اقدام اخیر در تعلیق روسیه از شورای حقوق بشر سازمان ملل نشانهای از واکنش جهانی و وحشت از خشونتهایی است که در اوکراین شاهد هستیم. اما ورای آن، من هیچ پیشبینی از اصلاحات ندارم.
روز پنجشنبه روسیه از شورای حقوق بشر سازمان ملل تعلیق شد.
جن ساکی تصریح کرد: میدانم که رایهای ممتنعی در رایگیری روز پنجشنبه وجود داشت و تنها ۲۴ کشور از جمله کره شمالی به روسیه رای داد. اما نتیجه که مهمترین چیز برای ماست این است که آنچه ما میخواستیم تحقق یافت و روسیه از شورای حقوق بشر سازمان ملل تعلیق شد.
تنها راه مطرح شده در قطعنامه شورای امنیت در زمان تاسیس شورای حقوق بشر در سال ۲۰۰۵ میلادی، تعلیق است.
سخنگوی کاخ سفید گفت: این جدیترین اقدام در دسترس است. این اقدام تنها یکبار در تاریخ انجام شده است. این دومین بار در تاریخ است که کشوری از شورای حقوق بشر سازمان ملل اخراج میشود. کشور قبلی لیبی بود.
وی افزود: این اقدام بسیار مهم بیانگر این حقیقت است که بیش از دو سوم از کشورهای عضو شورای حقوق بشر سازمان ملل معتقدند که آنها به خاطر اقداماتشان در راستای براندازی و نقض حقوق بشر جهانی نباید در این امر نقش کلیدی و رهبری داشته باشند.
جن ساکی تصریح کرد: این همچنین بدین معناست که وقتی روسیه از شورای حقوق بشر تعلیق شده دیگر قادر نخواهد بود علیه اقدامات آتی در نشستهای بعدی این شورا رای دهد.
وی همچنین گفت: تحریمهای بینالمللی به رهبری آمریکا تاثیر شگرفی بر اقتصاد روسیه داشتهاند.
«نیکلاس مادورو» رئیسجمهوری ونزوئلا همزمان با هشدار به اینکه جهان در جنگ اوکراین شاهد یک «دیکتاتوری رسانهای» از سوی غرب است، تاکید کرد غرب میخواهد برای «تجزیه» روسیه وارد جنگ شود.
به گزارش خبرگزاری افه، «نیکلاس مادورو» رئیسجمهوری ونزوئلا تاکید کرد غرب میخواهد برای «تجزیه» روسیه و پایان دادن به «امید جهانی چند قطبی» وارد جنگ شود.
رئیسجمهوری ونزوئلا در برنامهای که از کانال تلویزیونی دولتی این کشور پخش شد، گفت: ما از ونزوئلا محکوم میکنیم، آنها (غرب) میخواهند وارد جنگ شوند تا روسیه را تجزیه کنند، آن را تکه تکه کنند، نابود کنند و به امید دنیای چندقطبی که همه ما میتوانیم در آن زندگی کنیم، پایان دهند.
مادورو اطمینان داد جهان در حال حاضر شاهد یک «دیکتاتوری رسانهای» از سوی غرب برای «توجیه تشدید تنشی است که میتواند به یک جنگ فاجعهبار و به جنگ جهانی سوم منجر شود».
وی افزود: غرب از لحاظ اقتصادی، سیاسی، دیپلماتیک و نظامی صفآرایی می کند تا وارد یک جنگ بزرگ علیه روسیه شود.
دولت ونزوئلا روز پنجشنبه تصمیم کشورهای سازمان ملل مبنی بر تعلیق عضویت روسیه در شورای حقوق بشر به دلیل تخلفات انجام شده در جریان تهاجم به اوکراین را رد کرد.
«فلیکس پلاسنسیا" وزیر خارجه ونزوئلا در صفحه توییتر خود نوشت: جمهوری بولیواری ونزوئلا به عنوان یکی از اعضای موسس سازمان ملل متحد بر تعهد خود به اصول و دستورات منشور تاکید میکند و تصمیم تعلیق روسیه از شورای حقوق بشر سازمان ملل را رد میکند.
روسیه دومین کشوری است که از زمان تأسیس شورای حقوق بشر در سال ۲۰۰۶، عضویت آن به حالت تعلیق درآمده است. تا کنون، تنها لیبی به رهبری معمر قذافی در پاسخ به سرکوب اعتراضات سال ۲۰۱۱ با تعلیق مواجه شده بود.
معاون رئیس شورای امنیت روسیه تصریح کرد که تحریم های بیسابقه کنونی علیه روسیه، بیش از پیش موجب تنزل و فروپاشی همه موسسات و نهادهای بینالمللی خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری تاس، دیمیتری مدودف در مطلبی در صفحه شخصی تلگرام خود نوشت: تحریمهای غیرقانونی همواره موجب تنزل نظام قوانین و مقررات بینالمللی میشود. اقدامات بیسابقه کنونی از نظر وسعت، گستره و همچنین شدت اعمال نفوذ غیرقانونی باعث فروپاشی بیشتر همه نهادهای بینالمللی از جمله سازمان ملل متحد و تنزلی برای قوانین بین المللی خواهد بود.
این مقام ارشد روسیه افزود: در بحبوحه جنگ اوکراین مسئله تحریمها اخیراً به تعداد بی شماری در سطح جامعه جهانی مورد بحث قرار گرفته، در حالی که کشورهای دشمن مدام آنها را علیه روسیه اعمال میکنند. هر انچه اخیرا بارها علیه روسیه اعمال شده نقض مستقیم حقوق روسیه به عنوان یک کشور مستقل توسط کشورهای دیگر یا متحدانش است. بنابراین مسکو اکنون تحت تحریم های غیرقانونی از سوی شماری از کشورهای جهان قرار دارد.
تغییر فرمانده جنگ روسیه در اوکراین
تارنمای بی بی سی انگلیسی امروز به نقل از یک مقام غربی ناشناس نوشت که روسیه با انتصاب یک ژنرال کارآزموده در فرماندهی جنگ اوکراین که پیش از این در عملیات نظامی روسیه در سوریه حضور داشته است، دست به تجدید سازمان فرماندهی عملیات خود در اوکراین زده است.
به گفته این منبع آگاه، اکنون الکساندر دِوورنیکوف، فرمانده منطقه جنوبی ارتش روسیه، هدایت عملیات این کشور در اوکراین را در دست گرفته است.
وی افزود: این فرمانده تجربه فراوانی در عملیات های روسیه در سوریه داشته و پیش بینی می کنیم که با این انتصاب فرماندهی و هدایت نیروهای این کشور به صورت کلی بهبود یابد.
به گفته این مقام غربی، این انتصاب جدید برای بهبود هماهنگی میان یگان های مختلف انجام شده چرا که در گذشته گروه های ارتش به صورت جداگانه سازماندهی و فرماندهی می شدند.
وی افزود که تاکتیک های ارتش روسیه موجب شده بود تا با وجود آنکه تخمین زده می شد این کشور نیروی عمده ای نزدیک به ۱۰۰ گردان رزمی عملیاتی در اختیار دارد، به دست تعداد اندکی از یگان های اوکراینی که به صورت هوشمندانه تر و با غافلگیری عمل می کردند، عقب نگه داشته شوند.
این مقام افزود که موفقیت روس ها در دستیابی به همین اهداف محدودی که مشخص ساخته اند نیز نامعلوم است مگر آنکه تاکتیک خود را تغیییر دهند.
تجمع هزاران سرباز روسی در نزدیکی خارکف
یک مقام دفاعی آمریکا گفت نیروهای روسیه در حال تجمع در نزدیکی شهر خارکف هستند.
به گزارش خبرگزاری دویچه وله، یک مقام ارشد دفاعی آمریکا ادعا کرد هزاران نیروی روسی در نزدیکی شهر خارکف در شمال شرق اوکراین تجمع کرده اند.
به گفته این مقام، تعداد واحدهای تاکتیکی در نزدیکی شهر مرزی بلگورود روسیه از ۳۰ به ۴۰ واحد افزایش یافته است. این واحدها معمولاً از ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ سرباز تشکیل شده اند.
این مقام دفاعی آمریکایی گفت که روسیه احتمالا بیش از ۶۰ هزار سرباز را در این منطقه مستقر خواهد کرد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.