سخنگوی فراجا با بیان اینکه امنیت در سطح شهر آبادان کاملا برقرار است، گفت: نیروی انتظامی به تعداد کافی در شهر حضور دارد و به صورت سه شیفت شبانهروزی خدمت میکنند. همکاران ما در نیروی انتظامی از زمان حادثه متروپل بلافاصله در محل حضور پیدا کردند و فرماندهی انتظامی استان خوزستان نیز شخصا در محل حادثه فرماندهی کار را به عهده دارد.
سردار مهدی حاجیان در جمع خبرنگاران افزود: کار آواربرداری نیازمند فراهم کردن محیطی امن است که در واقع همکاران ما این وظیفه را به خوبی انجام میدهند. از استانهای معین خوزستان و همچنین تهران تیمهای پلیسی به منطقه اعزام شده است.
وی افزود: از مردم داغدار آبادان تقاضا داریم با خدمتگذاران خود در نیروی انتظامی خوزستان همکاری کنند زیرا نیازمند همکاری مردم هستیم که کمک کنند تا محیط آواربرداری، امن و خلوت باشد و امدادگران بتوانند کار خود رابه نحو احسن انجام دهند.
رئیس جمعیت هلال احمر گفت: تمام نیروهای حاضر در محل تلاش خود را برای عملیات آواربرداری انجام خواهند داد اما شانس زنده ماندن افراد احتمالی در زیر آوار بسیار پایین آمده است. حجم زیاد آوار ناشی از ریزش ساختمان متروپل و شرایط حاکم بر محل حادثه، بحرانی است و هر لحظه امکان ریزش باقیمانده بنا و ساختمان مجاور آن وجود دارد.
پیرحسین کولیوند در جمع خبرنگاران اظهار کرد: تمام نیروهای حاضر در محل تلاش خود را برای عملیات آواربرداری انجام خواهند داد اما شانس زنده ماندن افراد احتمالی در زیر آوار بسیار پایین آمده است. علیرغم همه این مسائل، حتی یک لحظه از انجام عملیات غافل نشدهایم و در شرایطی بسیار دشوار و سخت در حال انجام عملیات آواربرداری هستیم.
فرماندار آبادان با اشاره به توقف یک ساعته آواربرداری در متروپل گفت: همه تلاش بر این است که استحکام ساختمان را به حداکثر برسانیم تا آواربرداری با سرعت و قدرت بیشتری انجام شود.
احسان عباسپور در جمع خبرنگاران اظهار کرد: حسب دستور وزیر کشور با توجه به عدم پایداری سازه، دستور توقف یک ساعته آواربرداری صادر شد و پس از انجام استحکام بنا مجددا کار آواربرداری آغاز شده است.
نماینده ولی فقیه در خوزستان با توجه به جان باختن تعداد قابل توجهی از شهروندان خوزستانی در حادثه ریزش ساختمان متروپل آبادان روز پنج شنبه (۵ خردادماه ۱۴۰۱) را عزای عمومی در کل استان اعلام کرد.
به گزارش فارس، سید عبدالنبی موسوی فرد، نماینده ولی فقیه در خوزستان و امام جمعه اهواز پنجشنبه ۵ خرداد ماه را برای کل استان عزای عمومی اعلام کرد.
وی همچنین در پیامی دیگر ضمن تسلیت این رخداد غمبار به خانوادههای مصیبت دیده حادثه، خواستار پیگیری سریع و بدون ملاحظه عوامل و موجبان حادثه، از سوی مسئولان ذیربط شد.
وزیر کشور با اشاره به آخرین آمار جانباختگان و مصدومان حادثه متروپل گفت: تاکنون نزدیک به ۱۶ فوتی داشتهایم و همچنین ۳۷ نفر زخمی شده بودند که از این تعداد ۳۴ نفر مرخص شدهاند. همچنان به دنبال دستیابی به عزیزانی هستیم که زیر آوارهای متراکم محبوس شدهاند و وضعیت نامعلومی دارند.
احمد وحیدی افزود: همچنان عملیات در حال انجام است؛ حساسیت بسیار زیادی وجود دارد. هماکنون، به دلیل احتمال ریزش سازههای مجاور، فعلا مدتی کار متوقف شده است تا اطمینان پیدا کنیم که استحکامبخشی انجام شود لذا باید مطمئن شویم. شرایط بسیار حساس و خطرناک است.
وی ادامه داد: متخصصان بسیار خوبی از مرکز تحقیقات ساختمان و افرادی که در مسائل آواربرداری متخصص شدهاند حضور دارند. گروه زیادی اینجا حضور پیدا کردهاند و مشغول رایزنی هستند. جرثقیلهای سنگین، انواع لودرها و بیلها و تجهیزات دیگر وجود دارد و تجیهزات لازمی که برای برش بتنها نیاز است، برقرار است. از سراسر کشور همه کمک میکنند. آتشنشانان و نیروهای مردمی، هلال احمر، اورژانس، نیروهای انتظامی و نظامی همگی مشغول کار هستند.
شب گذشته صداوسیما گزارشی پخش کرد که در آن فردی مدعی شد پس از ۳۰ساعت از زیر آوار در آمده است؛ حالا امروز تصویری از این فرد در فضای مجازی منتشر شده که نشان میدهد او قبلا در حال کمک رسانی به مردم در ماجرای حادثه آبادان بوده است. رویدادی عجیب و آزاردهنده که دانشگاه علوم پزشکی آبادان را مجاب به واکنش کرد که بخش هایی از آن پیش رویتان قرار دارد:
بر اساس وظیفه ذاتی نیروهای امدادگر درمانی در خط دوم حادثه قرار میگیرند و معمولاً پس از اعلام نیاز نیروهای آتشنشان و آواربردار، آمبولانس به خط اول حادثه اعزام میشود. در موضوع شب گذشته نیز با توجه به ازدحام امدادگران و نیروهای مردمی اعلام میشود فردی زنده از زیر آوار بیرون آورده شده است و با اعلام درخواست اعزام یک دستگاه آمبولانس به محل حادثه، بلافاصله کارکنان فوریتهای پزشکی در محل حاضر و فرد مصدوم را به بیمارستان انتقال میدهند.
گزارشگر صداوسیمای مرکز آبادان نیز به محض اطلاع از این موضوع برای تهیه گزارش در بیمارستان با فرد مصدوم مصاحبه میکند که در این مصاحبه فرد مدعی میشود که به مدت ۳۰ ساعت در زیر آوار بوده و با کمک کارکنان آتشنشانی بیرون کشیده شده است.
در اظهارت بعدی مشخص میشود این فرد از نیروهای مردمی حاضر در محل بوده و برای کمک به داخل حفره ایجاد شده میرود و وقتی احساس خطر میکند با فریاد درخواست کمک کرده و نیروهای امدادگر نیز برحسب وظیفه وی را بیرون آورده و سپس توسط کارکنان فوریتهای پزشکی به بیمارستان انتقال میدهند.
در این میان لازم به ذکر است نیروهای امدادگر در صحنه و کارکنان فوریتهای پزشکی در مسیر خدماترسانی به مصدومان صرفا وظیفه ذاتی خود را انجام داده و مسئول اظهارنظر و صحبت افراد نمیباشند و در کمک به فرد مذکور که علائم آسیبدیدگی در وی دیده میشد خدماترسانی درمانی وظیفه زحمتکشان اورژانس و سپس بیمارستان بوده که به خوبی صورت گرفته است.
این تصاویریست که دقایقی پیش روی خروجی خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا قرار گرفت و حکایت از کشف جسدی دارد که معلوم نیست چه زمان توسط پزشکی قانونی تایید و به آمارهای رسمی افزوده میشود؟ روندی عجیب که نشان میدهد اوضاع مدیریت محل حادثه در آبادان چندان مطلوب نیست که اگر بود، نیازی به بازتعریف روند اطلاع رسانی احساس نمیشد و مرجعیت نهادهای امدادرسانی در ارائه گزارش و خبر فوری از محل حادثه، از دست نمیرفت!
وحید شعبانی مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان به فارس گفت: عملیات جستوجو در طبقات فوقانی به پایان رسیده و گروههای ارزیاب و جستجوگر از طریق ایجاد 6 منفذ در تلاش برای ورود به زیرزمین ساختمان 10 طبقه متروپل هستند. این عملیات باید با دقت و حساسیت بیشتری انجام شود چرا که کوچکترین خطایی موجب ریزش ساختمان خواهد شد.
وی افزود: با تمام قوا در تلاشیم تا در اولین فرصت به زیرزمین متروپل که احتمال میرود شماری از شهروندان در آنجا محبوس شده باشند دسترسی پیدا کنیم.
چرا آمار فوتیها و مصدومان حادثه بروز نمیشود و خبری در این خصوص در دست نیست؟ این سوالیست که کنکاش خبرنگاران برای یافتن پاسخ آن به نکتهای قابل تامل منتج شده است؛ اینکه تنها ستاد بحران مجاز به ارائه آمار است و مرجع آماری این ستاد هم، پزشکی قانونی است!
تصمیمی عجیب که با اصول کاری همخوانی ندارد، موجب سرگردانی رسانهها و افکار عمومی خواهد شد و در نهایت آسیب هایی به دنبال خواهد داشت که از جمله آنها، کندی در ارائه آمار و قوت گرفتن شایعات و داغ شدن بازار گمانیزنی ها خواهد بود.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی آبادان گفت: بیشتر مصدومان حادثه ریزش ساختمان متروپل آبادان پس از مداو از بیمارستان مرخص شدند و فقط سه بیمار در بیمارستان شهید بهشتی آبادان بستری هستند.
دکتر محمد محمدی افزود: یکی از این بیماران در بخش مراقبتهای ویژه و ۲ مصدوم دیگر در بخش بستری هستند و متخصصان مختلف در حال معاینه و درمان آنها هستند.
صادق خلیلیان در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به علت فرو ریختن ناگهانی ساختمان متروپل اظهار کرد: بر اساس برآورد اولیه، علت این حادثه رعایت نشدن ضوابط فنی و استانداردها است. البته این موضوع قطعی نیست و باید پس از انجام بررسیها، در مورد علت دقیق این مساله به صورت قطعی اظهار نظر کرد و قطعا با مسببان این حادثه برخورد میشود.
وی در مورد اینکه آیا فرو ریختن متروپل بدون حادثهای مانند انفجار رخ داده است؟ افزود: فکر میکنم حتی اگر خودروی سنگینی با این ساختمان برخورد میکرد یا انفجاری در آن رخ میداد هم نمیتوانست باعث شود که چنین اتفاقی برای این ساختمان رخ دهد.
استاندار خوزستان بیان کرد: سازه ساختمان متروپل بسیار سنگین بوده و موارد فنی در آن لحاظ نشده است؛ طبق گزارشهای اولیه، این ساختمان در شش طبقه طراحی شده بود اما بعد سه طبقه و بعد از آن مجددا دو طبقه دیگر به آن اضافه شده است. طبیعتا احتمالا در این افزودن طبقات، برخی مسائل فنی رعایت نشده است. البته این اتفاقات مربوط به سالهای ۹۸ و قبل از آن است.
پیکرهای پیمان بایندور و مهدی اسماعیلی از جان باختگان حادثه ریزش ساختمان متروپل آبادان با حضور جمعی از مردم و مسئولان محلی در این شهر تشییع و خاکسپای شد و در این مراسم، امام جمعه آبادان بر برخورد جدی با عاملان حادثه تاکید کرد و آن را مطالبه مردم خواند.
به گزارش ایرنا، حجتالاسلام عبدالحسین غبیشاوی با تسلیت به بازماندگان این حادثه افزود: این حادثه باعث حزن و اندوه مردم آبادان و بلکه کل کشور شد. مردم باید با هم همدل باشند و به پیامهای مسوولان توجه کرده و از تجمع در اطراف محل حادثه خودداری کنند تا در کار آواربرداری تسریع شود.
گفتنی است پیکر چهار جان باخته دیگر هم در این مراسم تشییع و برای خاکسپاری به مناطق دیگر اعزام گردید؛ پیکر محمد کشفی برای تدفین به اصفهان و پیکرهای مسیح صادقی، طارق قیم و امیر لفتو زاده به خرمشهر منتقل شد.
دکتر سعید کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت در سفری ویژه به استان خوزستان از ساختمان متروپل، بیمارستان شهیدبهشتی و آیت اله طالقانی آبادان و نیز بیمارستان مادر رامهرمز بازدید کرد.
وی در این سفر که به دلیل شرایط نامساعد جوی، از طریق زمینی انجام شد، روند خدمت رسانی گروه های درمانی به مصدومان و بیماران این حادثه را مورد بررسی قرار داد.
کریمی پس از بازدید از مراکز درمانی اظهار کرد: خوشبختانه بیشتر مصدومان بعد از بهبودی از بیمارستان مرخص شده و تنها یک مصدوم حادثه ساختمان متروپل آبادان در بخش مراقبتهای ویژه و سه نفر در بخشهای عادی بستری اند. امیدوار هستیم که تعداد فوتیها و مصدومان بیش از این نباشد هر چند که با توجه به شدت حادثه و آواربرداری کامل، امکان تغییر این اعداد وجود دارد.
وی افزود: همه تلاش کادر درمان در آبادان به کار گرفته شده و امکانات بسیج شده است و از نظر خدماترسانی، تخصصهای لازم و تجهیزات هیچ مشکلی در منطقه وجود ندارد. با وجود اینکه تمام امکانات لازم در آبادان وجود دارد ما هم در وزارت بهداشت برای اطمینان، تجهیزات بیشتری را در اختیار دانشگاه علوم پزشکی آبادان قرار دادیم.
احمد وحیدی امروز در جمع خبرنگاران ضمن تسلیت به مردم آبادان و خانواده درگذشتگان حادثه متروپل، گفت: در حال حاضر با خطر جدی ریزش مجدد باقیمانده سازه متروپل مواجه هستیم و در صورت حضور مردم در محل حادثه، این ریزش میتواند منجر به فاجعه شود.
وزیر کشور افزود: به طور جدی خواهشمندم مردم عزیز در محدودهای که اعلام خطر شده است، حاضر نشوند. احتمال ریزش مجدد سازه با ریسک بالایی وجود دارد؛ مردم با خروج از این محل اجازه کار را به ماشینآلات و نیروها بدهند.
ایسنا نوشت: علیرغم اینکه تاریکی شب همه جا را فرا گرفته و اضطراب مردم بیشتر شده است، همچنان خانوادههایی چشم انتظار در اطراف ساختمان متروپل دست به دعا هستند.
روند جستجو بدون هیچ توقفی در جریان است و با نصب نورافکن در اطراف ساختمان جستجوی نیروهای امدادی ادامه دارد. ارائه کمکهای مردمی شامل آب و غذا نیز همچنان ادامه دارد.
مردم همچنان در اطراف خیابانهای منتهی به ساختمان متروپل حضور دارند و عدهای اشکریزان در حال خواندن دعا هستند. عدهای نیز از طریق تماس تلفنی و تصویری، گزارشهایی را برای خانوادههای چشمانتظار در خانهها ارسال میکنند.
تعدادی از سگهای زندهیاب هلال احمر نیز در محل حادثه حضور دارند و با مشخص شدن علائمی مبنی بر احتمال وجود افراد گرفتار در آوار، به منطقه آواربرداری برده میشوند.
نیروهای انتظامی و امنیتی در حال برقراری نظم منطقه هستند و با تشکیل زنجیرههای انسانی با همراهی مردم مانع از تجمع در اطراف ساختمان میشوند تا عملیات آواربرداری بدون وقفه ادامه پیدا کند.
نکته قابل تامل، آمد و رفت مسئولان مختلف به صورت مرتب به محل حادثه است؛ با این وجود، هنوز زمان پایان عملیات آواربرداری مشخص نیست.