بین الملل تابناک: اعلام آمادگی چین برای حمله نظامی به تایوان، محکومیت شدیداللحن حمله اسرائیل به فرودگاه دمشق از سوی روسیه، گفتوگوی رابرت مالی با مقام کره جنوبی درباره ایران، اظهارات غیرسازنده و جدید رافائل گروسی درباره ایران و تشدید حملات علیه مواضع آمریکا در عراق و سوریه، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
اعلام آمادگی چین برای حمله نظامی به تایوان
وزیر دفاع چین روز جمعه (دهم ژوئن) در اولین گفتوگوی رو در رو با همتای آمریکایی خود که پرتنش بوده، هشدار داد اگر تایوان اعلام استقلال کند، پکن در آغاز جنگ تردید نخواهد کرد.
به گزارش «العربیه»، «وو کیان» سخنگوی وزارت دفاع چین به نقل از «وی فنگه» وزیر دفاع این کشور ـ در دیدار با «لوید آستین» همتای آمریکایی خود ـ گفت: اگر کسی جرأت کند تایوان را از چین جدا کند، ارتش چین قطعاً در آغاز یک جنگ بدون توجه به هزینه آن تردید نخواهد کرد.
طبق اعلام وزارت دفاع چین، وزیر این کشور همچنین قول داد که پکن هر گونه توطئه «استقلال تایوان» را درهم شکسته و قاطعانه از اتحاد سرزمین مادری حمایت خواهد کرد. این وزارتخانه افزود: او تاکید کرد که تایوان، تایوانِ چین است... استفاده از تایوان برای مهار چین هرگز پیروز نخواهد شد.
وزارت دفاع ایالات متحده هم اعلام کرد که آستین در جریان مذاکرات در سنگاپور به همتای چینی خود گفت که پکن باید «از اقدامات بیثبات کننده بیشتر در قبال تایوان خودداری کند.»
پکن، تایوان را بخشی از سرزمین چین میداند و تحرکات آمریکا و فروش سلاح به تایوان را نقض حاکمیت خود و مغایر با سیاست «چین واحد» ارزیابی میکند. اخیراََ دولت آمریکا لایحه صدها میلیارد دلاری بودجه نظامی آمریکا را امضا کرد که بخش چشمگیری از آن به مقابله با چین و حمایت از تایوان تخصیص داده شده است.
تلویزیون دولتی چین پیشتر اعلام کرد که وزیر دفاع این کشور و وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا امروز جمعه در حاشیه نشست امنیتی «شانگری لا» در سنگاپور دیدار و رایزنی میکنند. بر اساس این گزارش، این اولین دیدار لوید آستین رئیس پنتاگون با وزیر دفاع چین از زمان روی کار آمدن جو بایدن رئیسجمهور آمریکاست.
روابط میان واشنگتن و پکن طی سال های اخیر بر سر مسائلی مانند تایوان، حضور نظامی آمریکا در این تنگه و حمایت های نظامی این کشور از تایپه، ادعاهای ارضی در دریای چین جنوبی و مسائل دوجانبه دیگر به شدت تنش آمیز بوده است. همچنین آمریکا چین را به حمایت های تاکتیکی و اقتصادی از روسیه در جنگ علیه اوکراین متهم کرده است.
چین از آغاز جنگ همواره خواستار پایان آن و حل و فصل اختلافات روسیه و اوکراین از طریق مذاکره و دیپلماسی بوده و با ارسال تسلیحات کشورهای غربی به اوکراین کاملا مخالفت کرده است. پکن ارسال تسلیحات به کییف را از عوامل تشدید تنشها میداند.
محکومیت شدیداللحن حمله اسرائیل به فرودگاه دمشق از سوی روسیه
وزارت امور خارجه روسیه، حمله هوایی اسرائیل به فرودگاه بینالمللی دمشق را بشدت محکوم کرد و از طرف اسرائیلی خواست چنین فعالیتهایی را متوقف کند.
به گزارش اسپوتنیک، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت: در این مورد مجدداً باید تأکید کنیم که بمباران مستمر اسرائیل به خاک سوریه مطلقاً غیرقابل قبول است و ما حمله تحریک آمیز اسرائیل به زیرساخت های حیاتی غیرنظامی سوریه را به شدت محکوم می کنیم.
زاخارووا در ادامه افزود که چنین حملاتی خطراتی را برای ترافیک هوایی بینالمللی ایجاد میکند، ما از طرف اسرائیلی می خواهیم این گونه فعالیت ها را متوقف کند.
واکنش دستگاه دیپلماسی روسیه در حالی عنوان می شود که وزارت دفاع سوریه، روز پنجشنبه اعلام کرد که اسرائیل تعدادی از اهداف را در جنوب دمشق هدف قرار داده است.
سوریه اعلام کرد که هواپیماهای جنگی اسرائیل قصد داشتند این فرودگاه را هدف قرار دهند.
گفتوگوی رابرت مالی با مقام کره جنوبی درباره ایران
رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران اعلام کرد که روز جمعه به وقت محلی با معاون وزیر خارجه کره جنوبی درباره ایران گفتوگو کرده است.
رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در توییتی نوشت که با جونگ کان چوی، معاون وزیر خارجه کره جنوبی گفتوگوی خوبی داشته است.
این مقام ارشد دولت جو بایدن افزود: ما متعهد به هماهنگی تلاش ها در مورد مسائل مختلف و منافع مشترک در مورد ایران هستیم.
روز گذشته، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران برغم قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی مدعی شد این قطعنامه سیاسی نیست و واشنگتن آماده بازگشت فوری دوجانبه به پایبندی کامل به برجام است.
ایران که چهارمین ذخایر بزرگ نفت جهان را دارد یکی از تامین کنندگان اصلی نفت برای کره جنوبی بوده و در مقابل تجهیزات صنعتی و لوازم خانگی و قطعات خودرو از این کشور وارد کرده است.
کره جنوبی در سال ۲۰۱۷ مقادیری نفت به ارزش ۷.۸ میلیارد دلار از ایران وارد کرد که پول آن پرداخت نشده و از سال ۲۰۱۹ نیز به بهانه تحریمهای آمریکا و همراهی با سیاست های واشنگتن، خرید نفت از ایران را متوقف کرد.
اظهارات غیرسازنده و جدید رافائل گروسی درباره ایران
«رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز جمعه مدعی شد که اقدام ایران در توقف فعالیت برخی از دوربینهای آژانس اقدامی منفی به شمار میآید.
وی که با شبکه خبری الجزیره مصاحبه میکرد، افزود: «فعالیتهای بازرسی به ایران کمک کرده و به این کشور فرصت اثبات این گفته را که چیری برای مخفی کردن در برنامه هستهای خود ندارد، میدهد.»
گروسی در ادامه سخنانش گفت که اقدام اخیر ایران بر مذاکرات وین تاثیر منفی خواهد داشت.
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اضافه کرد: «ایران باید همیشه روی بازرسیهای بی طرفانه و متعادل آژانس حساب کند، کاری که فقط آژانس میتواند آن را انجام دهد.»
وی همچنین ابراز امیدواری کرده که در نزدیکترین زمان ممکن، بتواند به ایران سفر کرده و با مقامات ایرانی گفتوگو کند.
گروسی گفت که ازسرگیری مذاکرات توافق هستهای ضرورتی بسیار مهم بوده و گزینه بسیار منطقی به شمار میآید.
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت که تنش میان آژانس و ایران وجود دارد اما همیشه جایی برای تفاهم هست.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه (۱۸ خرداد/ ۸ ژوئیه) قطعنامهای که ایران را به عدم همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی متهم میکند با ۳۰ رأی موافق، ۲ رأی مخالف (روسیه و چین) و ۳ رأی ممتنع (هند، لیبی و پاکستان) به تصویب رساند.
سازمان انرژی اتمی ایران ساعاتی قبل از تصویب این قطعنامه، با صدور بیانیهای از قطع فعالیت تعدادی از دوربینهای فراپادمانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ایران خبر داده بود.
تشدید حملات علیه مواضع آمریکا در عراق و سوریه
وبگاه شبکه آمریکایی «انبیسی نیوز» روز جمعه در گزارشی نوشت، از سال گذشته حملات علیه مواضع آمریکاییها در عراق و سوریه تشدید شده اما این حملات تاکنون بیپاسخ ماندهاند.
در این گزارش آمده است، فقط در ماه گذشته میلادی ۷ مورد حمله علیه پایگاههایی که نظامیان آمریکایی در آنها حضور دارند انجام گرفته است و در مجموع از اکتبر سال گذشته میلادی، ۲۹ حمله انجام شده که آمریکاییها هیچ پاسخ عملی به آن ندادهاند.
انبیسی نیوز به نقل از مقامات آمریکایی مطلع از ارزیابیها در مورد این حملات مدعی شده که شبهنظامیان نیابتی تحت حمایت ایران آنها را انجام دادهاند.
این گزارش به نقل از «مایکل نایتس» کارشناس «موسسه واشنگتن در امور سیاست شرق نزدیک» مینویسد از ماه آوریل امسال تعداد حملاتی که به نظر میرسد برای ارسال هشدار انجام میشوند روند افزایشی داشتهاند.
این کارشناس آمریکایی افزود، پیام این حملات این است که «ما در راه و در حال گرم کردن هستیم. این کاری است که اگر لازم باشد انجام میدهیم. آنها به ما یادآوری میکنند که میتوانند ما را بکشند.»
در این گزارش آمده است، برای مثال در اکتبر سال ۲۰۲۱ میلادی (مهر ۱۴۰۰)، پنج پهپاد انتحاری به پایگاه آمریکاییها در «التنف» واقع در جنوب سوریه حمله کردند که هدف آن کشتن نیروهای آمریکایی بود.
انبیسی نیوز مینویسد، از زمان حمله به پایگاه نظامی التنف تا به حال ۲۹ بار به مواضع آمریکاییها در منطقه حمله شده که جدیدترین مورد آن، شلیک پنج راکت کاتیوشا به پایگاه هوایی «عین الاسد» واقع در غرب عراق بود که هفته گذشته انجام شد.
این گزارش میافزاید، مقامات آمریکایی اصرار دارند اینکه به حملات هوایی علیه مواضع آنها پاسخی داده نمیشود به این معنا نیست که این حملات نادیده گرفته میشوند.
سازمان تروریستی سنتکام (فرماندهی مرکزی آمریکا) پیش از این مدعی شده که واشنگتن در قبال این حملات برای خود حق پاسخگویی قائل است و در زمان و مکان مناسب پاسخ خواهد داد.
نیروهای آمریکایی در چند پایگاه نظامی در سوریه مستقر هستند که مهمترین آنها در نزدیکی میدان نفتی العمر و میدان گازی کنیکو در دیرالزور و التنف در جنوب شرق سوریه است. دولت سوریه بارها تأکید کرده است که به حضور اشغالگرانه آمریکاییها در خاک خود پایان خواهد داد.
«اولگ سیرومولوتوف» معاون وزیر خارجه روسیه در این باره گفته است: «ما از وضعیت تازه در مناطقی که تحت کنترل دولت سوریه نیست، بسیار نگرانیم؛ به ویژه در ادلب و التنف؛ منطقهای که حضور نظامی غیر قانونی آمریکاییها در آن، پابرجاست.»
وی ادامه داد: «دلیل روشنی وجود دارد که تهدید اصلی، از سوی تروریسم بینالمللی است که برخاسته از عملیات اخیر آمریکا برای نابودی سرکرده داعش (ابو إبراهیم القریشی) در ادلب است.»
از سوی دیگر «کاظم الموسوی» کارشناس امنیتی عراق، حضور نظامیان اشغالگر آمریکایی در مناطق مرزی عراق با سوریه را نشان از وجود یک طرح تروریستی برای آماج قرار دادن همزمان عراق و سوریه دانسته است.
این کارشناس عراقی معتقد است تروریسم امروز در ضعیفترین حالت خود قرار دارد و سعی میکند تا از طریق حمایت و پشتیبانی آمریکا و کشورهای عربی خلیج فارس، اقدام به عضوگیری از خارج عراق و گسیل آنها به داخل این کشور برای بحران آفرینی کند. او تاکتیک داعش در آن صورت را دوری از جنگ مستقیم و حمله به نیروهای امنیتی در قالب هستههای کوچک دانست.