بین الملل تابناک: صد و پنجاه و نهمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد نیروهای روس دو موشکانداز «هیمارس» و ۵۳ نئونازی اوکراینی و مزدور خارجی را در خارکیف اوکراین از بین بردند.
به گزارش «اسپوتنیک»، این وزارتخانه همچنین خروج اولین کشتی با غلات از بندر اودسا را تایید کرد. وزارت دفاع روسیه اعلام کرد یک کشتی حامل ذرت روز دوشنبه ساعت ۶:۲۰ به وقت گرینویچ بندر اودسا را ترک کرد و روز سهشنبه به استانبول خواهد رسید. این وزارتخانه افزود که نمایندگان نظامی روسیه در مرکز هماهنگی مستقر در استانبول در برنامهریزی مسیر کشتی شرکت کردند.
تنشهای اخیر بین صربستان و جمهوری خودخوانده کوزوو که منجر به تبادل آتش بین دو طرف شد، واکنش «دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاستجمهوری روسیه را در پی داشت.
پسکوف امروز (دوشنبه) طی نشست خبری در کاخ کرملین، خواستههای مقامات محلی کوزوو را غیرمنطقی دانسته و بر حمایت مسکو از صربستان تاکید کرد.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی در اینباره گفت: «قبلا از تشدید درگیری بین کوزوو و صربستان جلوگیری شد، [این تشدید] یک ماه به تعویق افتاد، اما اکنون مهم است که مراقب باشیم».
سخنگوی کرملین با بیان اینکه حقوق صربها در حل مناقشه با کوزوو باید رعایت شود، اظهار داشت: «روسیه به طور کامل از موضع صربستان [در جریان تنشها با کوزوو] حمایت میکند».
در راستای توافقهای امضا شده میان روسیه و اوکراین، سخنگوی رئیسجمهوری ترکیه گفت که صادرات غلات از اوکراین احتمالا از امروز (دوشنبه) آغاز میشود. در همین راستا خبرگزاری آناتولی اعلام کرد اولین کشتی حامل غلات اوکراین از بندر اودسا به سمت لبنان حرکت کرد.
به گزارش خبرگزاری تاس، پیش از این ابراهیم کالین، سخنگوی رئیسجمهوری ترکیه گفت: اولین کشتی با محموله غلات احتمالا صبح امروز (اول اوت) بندر اوکراین را ترک کرد. عملیات بارگیری کشتیها تکمیل شده است.
سخنگوی رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه افزود: یکی دو مساله باقی مانده است و اگر آنها حل و فصل شوند، این احتمال وجود دارد که صبح امروز کشتیها راهی شوند.
در همین راستا خبرگزاری آناتولی تایید کرد که اولین کشتی حامل غلات، بندر اودسا را ترک کرده و با پرچم سیرالئون به سوی استانبول و سپس بندر طرابلس لبنان در حرکت است.
براساس گزارش شبکه تلویزیونی سیانان ترک، اولین کاروان شامل غلات اوکراین متشکل از ۱۶ کشتی با بار خشک خواهد بود. این کشتیها در سوم اوت به آبهای سرزمینی ترکیه میرسند. این کاروان با هواپیماهای بدون سرنشین رصد میشود. همچنین نمایندگان مرکز هماهنگی مشترک استانبول (JCC) از ماهوارهها برای ردیابی عبور کشتیهای حامل غلات استفاده خواهند کرد.
در ۲۲ ژوئیه، بستهای از اسناد با هدف حل و فصل مشکل تامین موادغذایی و کود برای بازارهای جهانی در استانبول با حضور نمایندگان روسیه، اوکراین و سازمان ملل به امضا رسید.
روسیه و اوکرین با هم قریب به یک سوم از گندم جهان را تامین میکنند. همچنین اوکراین به تنهایی بزرگترین و اصلیترین صادرکننده ذرت و جو است و روسیه و بلاروس هم بیش از ۴۰ درصد از صادرات جهانی پتاس را بر عهده دارند. از زمان آغاز جنگ اوکراین در ۲۴ فوریه، بنادر دریای سیاه اوکراین مسدود شده و بیش از ۲۰ میلیون تن غلات در سیلوهای اوکراین بلاتکلیف ماندند.
مرکز هماهنگی مشترک در استانبول که بعد از توافقهای ۲۲ ژوئیه درباره تامین محصولات کشاورزی از اوکراین تشکیل شد، تلاشهایی برای آغاز صادرات غلات از طریق دریای سیاه در سریعترین زمان ممکن را شروع کرد. این مرکز هماهنگی در حال کار بر روی اطمینان از ارسال ایمن غلات به بازارهای جهانی است و انتظار میرود اولین کشتی حامل غلات اوکراینی به زودی بنادر اوکراین را ترک کند.
بر اساس گزارشهای قبلی، این مرکز هماهنگی در دانشگاه وزارت دفاع ترکیه در محله لونت استانبول در بخش اروپایی این شهر راهاندازی شده است. طبق گزارش رسانههای ترکیهای، نمایندگانی در سطح ژنرال از ترکیه، روسیه و اوکراین فعالیت خواهند داشت.
سازمان ملل متحد هم نمایندگانی خواهد داشت. کنترل بر انتقال ایمن از سه بندر اوکراینی اودسا، یوژنی و چرنوگورسک ۲۴ ساعته فعال میشود. طبق توافق روسیه-سازمان ملل، سازمان ملل روی لغو محدودیتهای ضد روسی که مانعی بر سر راه صادرات محصولات کشاورزی و کودهاست، کار خواهد کرد.
مقام وزارت خارجه روسیه گفت، چند عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) نقش مخفیانهای را در حمایت از تلاش های کییف برای استخدام مزدوران خارجی در درگیری با مسکو، ایفا میکنند.
تارنمای راشاتودی روز دوشنبه نوشت: «ولادیمیرتارابرین» (Vladimir Tarabrin) رئیس اداره چالش ها و تهدیدهای نوظهور در وزارت خارجه روسیه به این رسانه گفته است که مسکو، به دقت استخدام شهروندان خارجی از سوی مقام های اوکراین را با حمایت مخفیانه برخی از اعضای ناتو برای کمک به جنگ اوکراین تحت نظر دارد.
وی اظهار داشت که سازمان های مردم نهاد و هیات های دیپلماتیک اوکراین در خارج از این کشور در عملیات استخدام مزدوران خارجی نقش دارند و چنین اقداماتی از سوی کی یف، توافق های بین المللی از جمله کنوانسیون ۱۹۶۱ وین در رابطه با روابط دیپلماتیک را نقض می کند.
راشاتودی نوشت: از زمان آغاز عملیات نظامی روسیه در ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰(، هزاران جنگجوی خارجی به درخواست ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین پاسخ داده و به این کشور هجوم آورده اند.
به گفته مقام های مسکو، تقریباً ۷ هزار «مزدور» از زمان شروع درگیری وارد اوکراین شده اند که بیشترین تعداد آنها از کشورهای لهستان (۱۸۳۱ نفر)، کانادا (۶۰۱)، آمریکا (۵۳۰)، رومانی (۵۰۴) و بریتانیا (۴۲۲) نفر بوده است.
وزارت دفاع روسیه، ماه گذشته اعلام کرد که تنها دو هزار و ۷۴۱ نفر از این افراد خارجی هنوز در حال جنگ هستند و بسیاری از آنها کشته شده یا به کشورشان بازگشته اند.
ایگور کوناشنکوف (Igor Konashenkov)، سخنگوی وزارت دفاع روسیه به تازگی هشدار داد که مزدوران، طبق قوانین بینالمللی سرباز محسوب نمیشوند و «بهترین چیزی که در صورت زنده دستگیر شدن در انتظار آنها است، محاکمه و حداکثر مجازات زندان است»
ژوئیه گذشته، سخنگوی «لژیون بینالمللی» اوکراین به عنوان مجموعهای از داوطلبان خارجی که از نظر نظامی در اوکراین ادغام شدهاند، از «کاهش تدریجی تعداد ورودیها در طول چند ماه گذشته» شکایت کرد و علت این کاهش را «اطلاعات نادرست از سوی روسیه» دانست.
گفتنی است که لژیون بین المللی دفاع از خاک اوکراین یک واحد نظامی داوطلب است که توسط دولت اوکراین و به درخواست زلنسکی برای مبارزه در حمله روسیه به اوکراین ایجاد شدهاست. این یکی از چندین گردان داوطلب اوکراینی است که از سال ۲۰۱۴ تشکیل شدهاست.
بروز درگیری در مرز کوزوو و صربستان؛ هشدار روسیه به غرب و اعلام آمادگی نظامی ناتو
به دنبال وقوع تنش در بخش صرب نشین کوزوو و شنیده شدن صدای تیراندازی و آژیر هوایی، وزارت خارجه روسیه به آن واکنش نشان داد.
براساس گزارش خبرگزاری تاس، «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه از پریستینا و آمریکا و اتحادیه اروپا خواست از اقدامات تحریک آمیز علیه صربها خودداری کنند و حقوق آنها را به رسمیت بشناسند.
وی ضمن هشدار به کوزوو گفت: ما از کوزوو و حامیان غربی آن میخواهیم که رفتارهای تحریک آمیز را متوقف کنند و به حقوق صربها احترام بگذارند.
برخی منابع خبری شبانگاه یکشنبه مدعی به صدا درآمدن آژیر خطر حمله هوایی در مرز صربستان و کوزوو شدند. همزمان برخی منابع دیگر از اعزام نیروهای ویژه کوزوو به بخش صرب نشین این جمهوری خبر میدهند.
این منابع خبری اعلام کردند که کوزوو به یک گروه مورد حمایت صربها در شمال کوزوو اعلان جنگ داده است. گفته میشود اعضای این گروه ظاهراً توسط رئیس جمهور صربستان حمایت میشوند.
«آلکساندر ووچیچ» رئیس جمهور صربستان روز یکشنبه گفت که صربستان هیچ وقت در وضعیت پیچیده و دشوارتر از امروز در رابطه با کوزوو قرار نگرفته است. رئیس جمهور صربستان گفته است که ارتش کوزوو میخواهد نیمه شب به شمال صربستان حمله کند. وی در عین حال خواستار حفظ ثبات در این منطقه شده است.
صربستان، کوزوو که بعد از بحران بالکان از یوگسلاوی جدا شد را یکی از استانهای خودمختار خود میداند اما کوزوو خود را یک جمهوری مستقل تلقی میکند.
تنشهای اخیر پس از آن آغاز شد که مقامات کوزوو به مالکان وسایل نقلیه با پلاک صربستان دستور دادند هنگام ورود به کوزوو آنها را به پلاک موقت تغییر دهند. به دنبال این مسئله، صدها صرب تبار تظاهرات را آغاز و تردد در گذرگاه های مرزی را مسدود کردند.
ناتو: آماده مداخله در کوزوو هستیم
ائتلاف نظامی ناتو در بیانیهای اعلام کرد، اگر ثبات در منطقه بالکان به خطر بیفتد، نیروهای تحت رهبری ناتو آمادهاند تا در شمال کوزوو مداخله کنند.
به گزارش شبکه خبری فاکس نیوز، ناتو در بیانیه خود اعلام کرد: تنش در شهرهایهای شمالی کوزوو بالا گرفته و نیروی بینالمللی حافظ صلح تحت رهبری ناتو در کوزوو موسوم به "نیروی کوزوو" (KFOR) با دقت اوضاع و شرایط را تحت کنترل دارند.
نیروی کوزوو موسوم به کیفور در سال ۱۹۹۹ میلادی براساس قطعنامه ۱۲۴۴ شورای امنیت سازمان ملل و در واکنش به بحران بشردوستانه جدی در کوزوو تشکیل شد.
در بحبوحه مقررات جدید دولت کوزوو که افرادی را که با کارتهای شناسایی صربستانی وارد کوزوو میشوند مجبور میکند تا در طول اقامتشان در آنجا اوراق شناسایی و اسناد موقتی را جایگزین کارتهای شناساییشان کنند، تنشها مجددا بالا گرفته است. روز یکشنبه صربها در شمال کوزوو که هم مرز با صربستان در منطقه بالکان است، دو گذرگاه مرزی با صربستان را مسدود کردند تا نسبت به این قانون جدید اعتراض کنند.
در بیانیه ناتو تاکید شد: نیروی کوزوو با دقت اوضاع را تحت نظر دارد و در صورتی که ثبات در این منطقه به خطر بیفتد آماده است تا در کوزوو وارد عمل شود. نیروی کوزوو در وضعیت آمادهباش قرار دارد و فرمانده این نیرو با تمامی طرفین اصلی خود از جمله نمایندگان سازمانهای امنیتی کوزوو و وزارت دفاع صربستان در تماس است.
بیش از 5 میلیون اوکراینی از ابتدای جنگ به لهستان گریختهاند
گارد مرزی لهستان روز یکشنبه اعلام کرد که از زمان آغاز جنگ در اوکراین، بیش از پنج میلیون و ۱۵۰ هزار اوکراینی از کشور خود به سوی لهستان گریختهاند.
بر اساس اعلام مقامهای رسمی لهستان، طی همین مدت سه میلیون و دویست و پنجاه هزار شهروند اوکراینی به خانههای خود باز گشتهاند.
گزارشها نشان میدهد که روز شنبه 25 هزار و 400 نفر پناهجوی اوکراینی وارد لهستان شده و 29 هزار و 900 نفر نیز به این کشور بازگشتهاند.
بر اساس آمار سازمان ملل، از زمان آغاز جنگ بیش از شش میلیون اوکراینی از این کشور به کشورهای مختلف اروپا گریختهاند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.