بین الملل تابناک: صد و نود و ششمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه روز چهارشنبه در صربستان در مورد دستکم گرفتن روسیه توسط اروپاییها هشدار داد.
به نوشته خبرگزاری «آناتولی»، اردوغان در سفر به کشورهای حوزه بالکان گفت: «به آنهایی که روسیه را دستکم میگیریند این را میگویم که شما در اشتباه هستید».
رئیس جمهور ترکیه افزود، به نظر نمیرسد جنگ بین روسیه و اوکراین در آینده نزدیک خاتمه پیدا کند و اروپاییها از قبل باید به بحران انرژی فکر میکردند.
اردوغان همچنین کشورهای غربی را به «تحریک» روسیه متهم کرد و گفت، در مقابل روسیه مجبور به قطع انرژی اروپا شده است.
او همچنین تأکید کرد کشورش موضعی متعادل را در قبال روسیه و اوکراین اتخاذ کرده و بهدنبال حل این بحران است.
رئیس جمهور ترکیه در ادامه اظهاراتش گفت، محرکه مثبتی که در میان کشورهای بالکان ایجاد شده باید تداوم پیدا کند زیرا این کشورها دیگر نمیتوانند بیش از این سختیها را تحمل کنند.
رئیس جمهور روسیه روز چهارشنبه گفت که تحریمهای غرب علیه روسیه این کشور را به ایران نزدیکتر میکند.
به نوشته وبگاه «عروتص شوع» «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه طی سخنانی در یک نشست اقتصادی در «ولادی وستوک» در شرق روسیه اثربخشی تحریمهای غرب علیه مسکو را که پس از حمله به اوکراین اعمال شد، کم اهمیت جلوه داد.
پوتین گفت که برای قدرتهای غربی منزوی کردن روسیه غیر ممکن است. وی تاکید کرد که کشورش موفق شده بر تهاجم اقتصادی غرب غلبه کند.
ولادیمیر پوتین اظهار داشت: «ما این را فراموش نخواهیم کرد. این امر فرصتهای جدیدی را برای شرکتهای روسی برای دسترسی به بازارهای ایران، هند، کشورهای خاورمیانه و آفریقا باز میکند.»
«آنالنا بائربوک» وزیر امور خارجه آلمان گفت، اتحادیه اروپا تحریمهایش علیه روسیه را به بهانه وضعیت پیش آمده در زمینه تامین گاز برنخواهد داشت.
به نوشته خبرگزاری اسپوتنیک، بائربوک در سخنرانی در یک گردهمایی در محل وزارت خارجه آلمان ادعا کرد: «کرملین معتقد است که اکنون یک موضع با برتری بیشتر را به اشغال خود درآورده است. ما این را در باجگیری های هر چه علنی تر شاهدیم.»
بائربوک گفت که از نظرش متوقف شدن جریان گاز روسیه از طریق خط لوله نورد استریم یک باجگیری است که روسیه به آن برای برداشتن تحریمها علیه خود متوسل شده است.
وزیر خارجه آلمان مدعی شد: «حالا آنها با کلیت تحریمهای ما با ادعای اینکه جلوی تامین گاز را می گیرد مخالفت میکنند. ما باید صراحتا بگوییم که تسلیم نمی شویم.»
از نظر بائربوک، روسیه امنیت انرژی آلمان را تهدید کرده و این تهدید تنها با رها شدن کامل از وابستگی به انرژی فسیلی از بین می رود.
نماینده دائمی روسیه در سازمان ملل گفت، مایه تاسف است که سازمان بینالمللی انرژی اتمی مقصر گلولهباران نیروگاه اتمی زاپوریژیا را معرفی نمیکند و پیشنهادش برای عدم استفاده نظامی از این نیروگاه «جدی نیست».
به گزارش خبرگزاری راشا تودی، رافائل گروسی، رئیس سازمان بینالمللی انرژی اتمی اخیرا شخصا در راس یک تیم بازرسان این آژانس به نیروگاه زاپوریژیا در اوکراین سفر کرد، نیروگاهی که بزرگترین نیروگاه اتمی اروپاست و در حال حاضر توسط کارکنان اوکراینی تحت کنترل سربازان روسیه اداره میشود.
اما در گزارش این سازمان به منشا گلولهباران این نیروگاه هیچ اشارهای نشده است، در حالی که رئیس ستاد ارتش اوکراین رسما تایید کرد که منطقهای در اطراف این نیروگاه را هدف قرار داده است.
گروسی در مصاحبه با سیانان گفت: نمیتوانم بگویم (مقصر حملات کیست). ابزار بررسی آن را نداریم. همانطور که میدانید، برای تعیین مقصر حملات، باید عملیاتهای نظامی این منطقه وسیع را بررسی کنیم، کاری که از حوزه اختیارات این آژانس خارج بوده و به تواناییهای بسیار زیادی نیاز دارد.
واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد که پیش از این هم مدارکی مبنی بر «مجرمیت اوکراین» به سازمان ملل ارائه کرده، گفت که «انفعال ناظران و دیدهبانها مایه تاسف است.» او همچنین اشاره کرد که در خلال بازدید آژانس انرژی اتمی از این نیروگاه، کییف در اقدامی «زشت و وحشتناک» سعی کرده کنترل این نیروگاه را به دست بگیرد.
نبنزیا همچنین گفت که پیشنهاد گروسی برای غیرنظامی کردن این نیروگاه «جدی نیست» و افزود، سربازان روسیه امنیت این نیروگاه را تامین میکنند و خارج کردن سربازان، باعث میشود این نیروگاه به دست اوکراین بیافتد.
او گفت: فارغ از این، این نیروگاه اصلا نظامی نیست. هیچ توپخانهای در آنجا نیست، فقط چند کامیون هست که برای جابجایی سربازان محافظ نیروگاه استفاده میشود.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل از هر دو طرف خواسته تا در این نیروگاه و اطراف آن، درگیر نشوند.
گروسی به سیانان گفت که خواستار غیرنظامی کردن این نیروگاه نیست، بلکه چیزی که میخواهد «سادهتر» است، اینکه یک «منطقه امنیتی و حفاظتی هستهای» ایجاد شود و طرفین متعهد شوند که از هدفگیری و گلولهباران این نیروگاه خودداری کنند.
رهبر کاتولیکهای جهان روز چهارشنبه در پایان جلسه عمومی هفتگی خود با تاکید بر لزوم پایان «جنگ جهانی کنونی» در اوکراین گفت: همه باید برای برقراری صلح تلاش کنند.
به گزارش رویترز، پاپ فرانسیس ادامه داد: من همه را به تلاش در راستای برقراری صلح دعوت میکنم و امیدوارم که تفکر صلحآمیز در جهان گسترش یابد. امروز در شرایط جنگ جهانی زندگی میکنیم که باید این متوقف شود.
از زمان آغاز درگیریها در اوکراین پاپ بارها این جنگ و سیاستهای دولتها در برابر آن را مورد انتقاد قرار داده است.
وی به تازگی و همزمان با اتهام زنی مسکو و کییف به یکدیگر درباره انفجارها در اطراف نیروگاه اتمی «زاپوریژیا» در اوکراین، درباره خطر «فاجعه هستهای» هشدار داده و تاکید کرده بود امیدوارم گامهای مشخصی برای پایان دادن به جنگ برداشته شود.
رهبر کاتولیکهای جهان در هفتههای گذشته و در جریان سخنان هفتهای خود تجار اسلحه را که از جنگ سود میبرند «بزهکارانی که بشریت را نابود می کنند» توصیف کرده بود.
پاپ پیش از این نیز خاطر نشان کرده بود عوامل بسیاری از جمله صنعت تسلیحات از عوامل تحریک کننده جنگ روسیه و اوکراین است.
آماده باش ناتو برای جنگ زمستانی با روسیه
به عقیده دبیرکل ناتو، جنگ اوکراین در حال ورود به یک مرحله حساس است.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در مقالهای برای فایننشال تایمز با تاکید براینکه جنگ در اوکراین در حال "ورود به یک مرحله حساس" است، نسبت به زمستان سخت پیش روی اعضای ائتلاف نظامی هشدار داد.
او نوشت: این زمستان میتواند شامل "کاهش انرژی، اختلالات و شاید حتی ناآرامیهای داخلی" باشد.
وی افزوده است: «اتحاد و همبستگی ما به طور جدی مورد آزمایش قرار خواهد گرفت، زیرا خانوادهها و کسب و کارها، بحران افزایش قیمت انرژی و هزینههای زندگی ناشی از تهاجم وحشیانه روسیه را احساس میکنند. برای آینده اوکراین و آینده ما، باید خود را برای جنگ زمستانی آماده کنیم و مسیر را ادامه دهیم.»
پوتین: منزوی کردن روسیه امکان پذیر نیست
ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه در نشست عمومی مجمع اقتصادی شرق (EEF) ضمن بیان این که آمریکا پایههای نظم اقتصادی جهان را تضعیف کرده، گفت «کرونا با چالشهای دیگر جایگزین شده که کل جهان را تهدید میکند، ما در مورد تب تحریم صحبت میکنیم».
پوتین درباره تاثیر معکوس تحریمهای غرب اظهار داشت: «تحریمهای ضد روسیه باعث تعطیلی کسبوکارها در اروپا میشود. آمریکا، انگلیس و اتحادیه اروپا با بحرانهای اجتماعی و اقتصادی مواجه هستند زیرا سران آنها به نیازهای مردم خود بیتوجهی میکنند».
وی سپس با بیان این که روسیه با تهاجم اقتصادی و فناوری غرب مقابله میکند، افزود: اعتماد به دلار آمریکا از بین رفته، حتی متحدان آمریکا هم در حال کاهش داراییهای خود به دلار هستند. برای پرداختهای گازی از روبل و یوان استفاده خواهد شد.
به گزارش شبکه «راشا تودی»، رئیسجمهور روسیه در ادامه تاکید کرد که کل نظام روابط بینالمللی تغییر کرده و نظم جهانی با تغییر مقررات سعی در حفظ شدن دارد. او با بیان این که نقش آسیا-اقیانوسیه به شکلی قابل توجه افزایش یافته، گفت: اکثریت مطلق کشورهای منطقه آسیا-اقیانوسیه سیاست مخرب تحریمها را نمیپذیرند. اقتصادهای آسیایی سریعتر از کشورهای غربی در حال رشد است و این روند در آینده ادامه خواهد یافت.
پوتین تصریح کرد «روسیه همواره از منافع ملی خود دفاع میکند، سیاست مستقلی را دنبال میکند و برای همین ویژگیهای شرکای خود ارزش قائل است. منزوی کردن روسیه امکانپذیر نیست».
رئیسجمهور روسیه در بخش دیگری از سخنانش گفت: روسیه نقش خود را در صادرات غلات از اوکراین ایفا کرد، اما محمولهها به کشورهای اتحادیه اروپا رفت، نه کشورهای در حال توسعه.
اسپانيا: باید برای قطع کامل گاز آماده باشیم
پدرو سانچز» نخست وزیر اسپانیا سه شنبه شب در واکنش به قطع گاز از سوی شرکت گازپروم روسیه گفت که اروپا باید برای قطع کامل گاز مسکو آمادگی داشته باشد.
به گزارش خبرگزاری «آناتولی»، سانچز در حالی که از برنامه های خود برای رویارویی با بحران انرژی اروپا دفاع می کرد، به مجلس سنای اسپانیا گفت: "هیچ کس نمی داند روسیه چه خواهد کرد، به همین دلیل است که ما برای بدترین سناریو آماده می شویم.
وی با کم اهمیت جلوه دادن واردات گاز روسیه این که کشورش تکیه بسیار کمی به منابع انرژی مسکو دارد، مدعی شد: دولت مادرید در حال حاضر واردات انرژی را از کشورهای مختلف افزایش داده، بر تولید انرژیهای تجدید پذیر افزوده و مصرف [انرژی] را کاهش داده است.
سانچز اذعان کرد که این مسأله به این معنی نیست که بحران انرژی اسپانیا را تحت الشعاع قرار نخواهد داد یا نمی تواند با کاهش رشد اقتصادی یا مجبور کردن ما به اتخاذ تدابیر صرفهجویی بیشتر، وضعیت را بدتر کند.
نخست وزیر اسپانیا گفت: هرچند که گاز مورد نظر خود را تأمین کردهایم، اما گر "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه شیر گاز شمال را ببندد، ما باید به همکاران اروپایی خود کمک کنیم. اسپانیا تنها در اتحادیه اروپا نیست تا به آن کمک شود، بلکه حضور آن برای کمک و مساعدت نیز هست.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.