بین الملل تابناک: دویست و بیست و ششمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«اورسلا فن درلاین»، رئیس کمیسیون اروپا روز جمعه اعلام کرد اتحادیه اروپا تصمیم دارد طی روزهای آینده کمکهای مالی و نظامی بزرگی به اوکراین ارسال کند.
وی دراینباره گفت: ما در حال گفتوگو درباره کمک ۲ میلیارد یورویی هستیم.
رئیس کمیسیون اروپا این اظهارات را در نشست خبری پس از جلسه غیررسمی کشورهای اتحادیه اروپا در پراگ اعلام کرد. وی همچنین تأکید کرد اتحادیه اروپا همچنان به کمکهای نظامی و مالی به اوکراین ادامه خواهد داد.
سخنگوی کاخ سفید در پی اظهارات جو بایدن رئیس جمهور آمریکا مبنی بر اینکه تهدید به حمله هستهای که ولادیمیر پوتین مطرح کرده، تهدیدی واقعی است، گفت: اطلاعاتی درباره استفاده روسیه از سلاح هستهای در آینده نزدیک وجود ندارد.
کارین ژان پیر سخنگوی کاخ سفید روز جمعه به وقت محلی به خبرنگاران گفت: هیچ اطلاعاتی وجود ندارد که نشان دهد روسیه در آینده نزدیک، خود را برای استفاده از سلاحهای هستهای آماده میکند.
سخنگوی کاخ سفید با بیان اینکه سخنان مقامات روسیه درباره استفاده از سلاح هستهای غیر مسوولانه است، عنوان کرد که گفتههای بایدن ریشه در نگرانیها از احتمال این کار بود.
ژان پی یر افزود: دلیلی برای تغییر وضعیت استراتژیک هستهای خود نداریم.
بایدن رئیس جمهور آمریکا روز گذشته گفت که تهدید به حمله هستهای که ولادیمیر پوتین مطرح کرده است، یک تهدید واقعی است.
وی مدعی شد که علت واقعی بودن تهدید این است که عملکرد ارتش پوتین بسیار ضعیف است.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین روسیه روز جمعه در سخنانی ادعاهای مطرح شده درباره وجود اختلاف در حلقه داخلی «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه را رد کرد.
وی که با روزنامه آمریکایی «واشنگتن پست» صحبت میکرد، افزود: «بحثهای کاری درباره اقتصاد و درباره پیشبرد عملیات ویژه نظامی در اوکراین وجود دارد. بحثهایی نیز درباره سیستم آموزشی وجود دارد. این بخشی از روند کاری عادی بوده و نشانی از اختلاف ندارد».
پیش از این برخی رسانهها به نقل از پسکوف مدعی شده بودند که تعدادی از اعضای حلقه داخلی پوتین، مخالفت خود را به طور مستقیم به وی درباره مدیریت عملیات نظامی در اوکراین مطرح کرده بودند.
پسکوف این اطلاعات را کاملا ناصحیح توصیف کرده است. وی گفت که مقامهای روسیه درباره موضوعات کلیدی بحث، گفتوگو و اختلافاتی دارند.
وی افزود: «در چنین مواقعی اختلافاتی وجود دارد. برخی فکر میکنند که باید به صورت متفاوتی عمل کنیم. این بخشی از روند کاری معمول است».
«آنگلا مرکل» صدراعظم سابق آلمان پنجشنبه (هفتم اکتبر) گفت اروپا تنها با مشارکت روسیه میتواند به صلح پایدار دست یابد.
مرکل که از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۲۱ صدراعظم آلمان بود، این اظهارات را در مراسم هفتاد و هفتمین سالگرد «زوددویچه تسایتونگ» از پرتیراژترین روزنامههای آلمان در مونیخ بیان کرد.
به گزارش خبرگزاری «تاس»، وی افزود جنگ سرد تا زمان به دست آمدن صلح پایدار با کمک روسیه ادامه خواهد یافت. به گفته مرکل، وقایع در اوکراین نقطه عطفی است و هشدار داد اظهارات ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه باید بسیار جدی گرفته شود.
مرکل گفت: به همه ما اکیداً توصیه میشود که کلمات را به جای آن که از ابتدا به عنوان بلوف دستهبندی کنیم، جدی بگیریم.
دفتر ریاست جمهوری ترکیه امروز (جمعه) اعلام کرد، اردوغان و همتای روس وی در تماسی تلفنی درباره بهبود روابط دو جانبه گفتوگو کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در این گفتوگوی تلفنی با همتای روسی خود ولادیمیر پوتین بر تمایل آنکارا برای نقش داشتن در حل صلح آمیز جنگ اوکراین تاکید کرد.
بر اساس گزارش اداره ارتباطات ترکیه، جدیدترین تحولات در اوکراین در این صحبت تلفنی مورد بحث قرار گرفت.
ترکیه به عنوان یکی از اعضای ناتو روابط نزدیکی هم با روسیه و هم با اوکراین دارد و به دنبال ایجاد روابط متوازن در این جنگ بوده و کشورهای غربی را بابت وضع تحریمها علیه مسکو مورد انتقاد قرار داده و در ضمن، حمله روسیه به اوکراین را محکوم کرده و به تامین پهپاد برای کییف پرداخته است.
آنکارا در کنار سازمان ملل در ژوئیه سال جاری میلادی توافق را برای آزادسازی محمولههای صادراتی غلات اوکراین از طریق بنادر دریای سیاه میانجیگری کرد که همچنان تنها نقطه عطف چشمگیر دیپلماتیک در این درگیری هفت ماهه محسوب میشود.
روابط آنکارا با روسیه پیچیده است چون دو کشور درباره تامین انرژی همکاری نزدیکی دارند و در عین حال در مورد سوریه، لبنان و جمهوری آذربایجان نظراتشان متفاوت است.
بر اساس یک نظرسنجی که امروز (جمعه) منتشر شد ۸۰ درصد از شهروندان روس عملکرد پوتین را مثبت اعلام کرده و ۷۸ درصد دیگر نیز به وی اعتماد دارند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، بر اساس نظرسنجی بنیاد عقاید عمومی مستقر در مسکو، تنها ۱۳ درصد از مردم روسیه به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری این کشور که امروز ۷۰ ساله شد، اعتماد ندارند و ۹ درصد هم عملکرد او را تایید نمیکنند.
این نظرسنجی در بازه زمانی ۳۰ سپتامبر تا دوم اکتبر و از ۱۵۰۰ بزرگسال از ۱۰۴ شهر و روستا در سراسر ۵۳ منطقه روسیه و به واسطه پرسشگری مستقیم انجام شده است.
همچنین در نظرسنجی دیگری از سوی مرکز تحقیقات عقاید مردمی روسی مشخص شد که ۸۱.۱ درصد از شرکت کنندگان به پوتین اعتماد دارند و ۷۶.۹ درصد هم عملکرد او را تایید میکنند.
این نظرسنجی هم در ۲۶ سپتامبر تا دوم اکتبر از ۱۶۰۰ بزرگسال ۱۸ سال به بالا انجام شده است.
لاوروف امروز (جمعه) گفت، کییف خطرات مرتبط با استفاده از تسلیحات کشتار جمعی را ایجاد میکند که اظهارات ولودیمیر زلنسکی در مورد حملات "پیشگیرانه" ناتو به روسیه نیز گواهی بر آن است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در نشستی با حزب "روسیه متحد" گفت: قطعا ما نمیتوانیم بر این نوع اظهاراتی که در روزهای اخیر درباره استفاده احتمالی از تسلیحات اتمی گفته شده، چشم پوشی کنیم.
وی افزود: ما نمیتوانیم به این اقدامات بی پروای دولت کییف که هدفش ایجاد خطراتی درباره استفاده از انواع مختلفی از تسلیحات کشتار جمعی است، بی اعتنا باشیم. اظهارات ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین یک شاهد دیگر بر تهدید از سوی رژیم کییف است.
لاوروف همچنین ادامه داد: همانطور که میدانید شورای به اصطلاح جامعه اروپایی که روز پنجشنبه تشکیل جلسه داد به ابتکارعمل امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه بود و با افتخار اعلام کرد که روند تشکیل یک ساختار امنیتی بدون حضور روسیه در حال انجام است. به طور کلی، آنها دارند به ساز کییف میرقصند و فانتزیهای احمقانه آنهایی را تشویق میکنند که هنوز در راس قدرت قرار دارند.
وزیر خارجه روسیه در ادامه افزود: مسکو به آمریکا نسبت به حمایت بی پروایش از کییف و دخالت در این درگیری هشدار داده است. ما به واشنگتن و سایر حامیان مالی کییف درباره دخالت در اوضاع اوکراین هشدار میدهیم.
این دیپلمات ارشد وزارت خارجه روسیه گفت: اظهارات زلنسکی مبنی بر اینکه ناتو باید حملات پیشگیرانه را علیه روسیه انجام دهد، نیاز به حمله به اوکراین را تایید کرد. با انجام چنین کاری زلنسکی به جهان تهدیدهای اوکراین را به جهانیان نشان داده است. به همین دلیل است که ما به اوکراین حمله کردیم تا آنها را خنثی کنیم.
درخواست زلنسکی از ناتو برای حمله پیشدستانه به روسیه
در ادامه درخواست های «ولودیمر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین برای حمایت بیشتر کشورهای غربی از کییف در جنگ با روسیه، او خواستار حمله پیشدستانه ناتو به این کشور شد.
زلنسکی بامداد جمعه طی سخنرانی ویدئوکنفرانسی در یک اندیشکده استرالیایی، زلنسکی از ناتو خواست تا قبل از استفاده مسکو از تسلیحات اتمی، حملات پیشدستانهای را علیه روسیه انجام دهد.
به نوشته وبگاه «ریانووستی»، وی در اینباره اظهار داشت: «ناتو چه باید کند؟ امکان استفاده روسیه از سلاحهای اتمی را از بین ببرید. حملات پیشگیرانه انجام دهید تا بدانند در صورت استفاده از آنها (تسلیحات اتمی) چه اتفاقی برای آنها (روسیه) میافتد».
رئیس جمهور اوکراین درباره عواقب انجام ندادن چنین حمله پیشدستانهای هشدار داد: «در غیر اینصورت باید منتظر حملات اتمی روسیه باشید. در استفاده از اهرم فشار خود تجدید نظر کنید. این کاری است که ناتو باید انجام دهد».
ساعتی بعد «سرگئی نیکیفوروف» سخنگوی زلنسکی در توضیح اظهارات او گفت که زلنسکی خواستار استفاده از سلاح اتمی علیه روسیه نشده است.
چندی قبل بود که «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه با اعلام بسیج نظامی محدود، گفت کشورهای غربی بهدنبال تضعیف، تجزیه و نابودی کامل روسیه هستند اما مسکو هم دارای سلاح اتمی است و از هر ابزاری برای دفاع از خود استفاده میکند.
بعد از آن، «ولودیمر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین گفت که از نظر او، وقتی پوتین از آمادگی مسکو برای بهکار بردن تسلیحات اتمی صحبت کرد، بلوف نزده است.
بایدن: تهدید اتمی پوتین شوحی نیست
جو بایدن رییس جمهوری آمریکا بامداد جمعه گفت که تهدید به حمله هستهای که ولادیمیر پوتین مطرح کرده است، یک تهدیدی واقعی است.
به گزارش رسانههای آمریکایی، وی مدعی شد که علت واقعی بودن تهدید این است که عملکرد ارتش پوتین بسیار ضعیف است.
بایدن در ادامه ادعا کرد: رییس جمهوری روسیه زمانی که از استفاده از سلاح تاکتیکی هستهای یا سلاح بیولوژیک یا شیمیایی سخن میگوید، شوخی نمیکند.
رییس جمهوری آمریکا گفت: خطر تهدید هستهای از دوران بحران موشکی کوبا در سال ۱۹۶۲ به بالاترین سطح خود رسیده است.
بایدن در پایان بار دیگر گفت که استفاده از سلاح تاکتیکی با قدرت پایین ممکن است به سرعت از کنترل خارج شده و جهان را ویران کند.
اظهارات رییس جمهوری آمریکا پس از آن بیان میشود که به تازگی تارنمای هیل با واکاوی اظهارنظرهای این هفته آمریکاییها در مورد تهدید مسکو، نوشت که مقامهای واشنگتن از تهدید اخیر ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه برای استفاده از جنگ افزار هستهای دستپاچه شدهاند.
لوید آستین وزیر دفاع آمریکا به شبکه خبری سیانان گفته است: آشکار بگویم که فرد تصمیم گیرنده در این باره یک نفر است. هیچ مانعی برای پوتین وجود ندارد. درست همان گونه که پوتین تصمیم غیرمسئولانه تهاجم به اوکراین را گرفت، ممکن است تصمیم دیگری نیز بگیرد.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا نیز در مصاحبهای با برنامه «۶۰ دقیقه» شبکه سیبیاس اعلام کرد که به مقامهای روسیه گفته با خونسردی از استفاده از سلاح هستهای حرف نزنند.
بلینکن همچنین افزود: بسیار مهم است که مسکو حرف ما را بشنود و بداند که عواقب (هستهای) هولناک خواهد بود.
جمع بندی از اظهارنظرهای مقامهای آمریکا طی چند روز اخیر به نوشته تارنمای هیل نشان از نگرانی و دستپاچگی مقامهای آمریکایی از تهدید هستهای پوتین دارد.
گروسی: نیروگاه هسته ای زاپروژیا، متعلق به اوکراین است
رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت که ناظر هستهای سازمان ملل، نیروگاه هستهای زاپوریژژیا را یک تاسیسات اوکراینی میداند.
به گزارش رویترز، گروسی رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی به خبرنگاران در کی یف گفت: این موضوعی است که به قوانین بینالمللی مربوط میشود، ما میخواهیم جنگ فوراً متوقف شود و البته موضع آژانس این است که این تأسیسات یک تأسیسات اوکراینی است.
روسیه در ماه مارس اندکی پس از حمله به اوکراین نیروگاه زاپروژیا را در جنوب اوکراین تصرف کرد و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه روز چهارشنبه به دولت خود دستور داد تا کنترل آن را در دست بگیرد.
در متن حکم رییسجمهوری روسیه آمده است: دولت روسیه در جهت صدور مالکیت نیروگاه اتمی زاپوریژیا و سایر تاسیسات مورد نیاز برای ادامه فعالیت آن اقدامات لازم را انجام دهد.
طبق این فرمان، تا زمان صدور مجوزهای جدید مطابق قوانین روسیه، تمامی مجوزهایی که پیش از تاریخ ۳۰ سپتامبر (۸ مهر) برای این نیروگاه و کارکنان آن صادر شده است،معتبر خواهد بود.
پس از امضای این حکم توسط پوتین، آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بیانیهای اعلام کرد که رافائل گروسی مدیرکل این آژانس در سفرهای آتی خود به کییف و مسکو، درباره تغییر مالکیت نیروگاه اتمی زاپروژیه به روسیه، با «مقامات مربوطه» گفتوگو خواهد کرد.
زاپوریژیا بزرگترین نیروگاه هسته ای اروپا است و کارکنان اوکراینی به فعالیت خود در این نیروگاه ادامه می دهند.
رایزنی فرانسه برای ارسال توپخانه سزار به اوکراین
فرانسه، همراه با شرکای خود، در حال بررسی امکان ارائه تجهیزات توپخانه خودکششی سزار (ACS) به اوکراین بر اساس درخواستهای کی یف است.
به گزارش تاس، امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه روز پنجشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از اولین نشست جامعه سیاسی اروپا (EPC) در پراگ افزود: روز جمعه پس از نشست غیررسمی اتحادیه اروپا درباره جزئیات بیشتر صحبت خواهد کرد تا در این مورد گفت و گو کند.
وی ادامه داد، همراه با سایر کشورهای اتحادیه اروپا، ما در حال کار روی درخواستهای متعدد، به ویژه برای تحویلهای جدید «سزار» هستیم.
این کمک در قالب تجهیزات و آموزش مطابق با دوره انتخاب شده از ماه ها قبل ادامه خواهد یافت. ما بر اساس الزامات تدوین شده و هماهنگی نزدیک اقدامات هم با کشورهای عضو اتحادیه اروپا و هم با سایر کشورها به حرکت خود ادامه خواهیم داد.
وزارت امور خارجه روسیه روز پنجشنبه پیر لوی سفیر فرانسه در مسکو را احضار کرد تا تهدیدات ناشی از افزایش عرضه تسلیحات فرانسوی به اوکراین را به او گوشزد کند.
مدودف : زلنسکی به روانپزشک مراجعه کند
معاون رئیس شورای امنیت فدراسیون روسیه، در پاسخ به درخواست ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین برای حملات پیشگیرانه اتمی به روسیه، به او پیشنهاد کرد که از روانپزشکان کمک بگیرد تا مشکلات بیشتری ایجاد نشود.
به گزارش خبرگزاری تاس، مدودف گفت که روانپزشکان باید روی این احمق کرانیوتومی ( جراحی جمجمه ) پیشگیرانه انجام بدهند.
وی روز پنجشنبه در کانال تلگرامی خود نوشت این اقدام برای این که تا برای مردمش و دیگران دردسرهای بیشتری انجام ندهد.