بین الملل تابناک: دویست و سی امین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
بیشتر بخوانید
«ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین روز سهشنبه در سخنرانی بار دیگر هرگونه مذاکره با روسیه برای بحران کنونی را رد کرد.
وی که به صورت مجازی در نشست سران گروه هفت سخنرانی میکرد، گفت: «باید این حقیقت آشکار را بپذیریم که نمیتوان با این رئیس جمهور روسیه که هیچ آیندهای ندارد، مذاکره کرد».
رئیس جمهور اوکراین بار دیگر خواستار مجازات سیاسی و اقتصادی روسیه شد.
زلنسکی گفت: «مذاکرات میان کییف و مسکو یا باید با یک رئیس جمهور دیگر روسیه انجام شود یا اینکه با ساختاری متفاوت صورت بگیرد».
پیش از این، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه از مقامهای اوکراین خواسته بود تا فورا تمامی درگیریها و اقدامات خصمانه را متوقف کرده و به میز مذاکرات بازگردند.
زلنسکی گفت: «کییف آماده مذاکرات با مسکو است اما به شرطی که رئیس جمهور دیگری در روسیه سر کار بیاید».
ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو روز سه شنبه در آستانه نشست وزیران این سازمان نظامی در بروکسل گفت که ناتو قصد دارد هفته آینده بر اساس برنامه ریزی های پیشین؛ رزمایش های هسته ای برگزار کند.
به گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس؛ این رزمایش سالانه با نام "ظهر ثابت قدم" که معمولا در مدت یک هفته و به رغم پافشاری ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه که در باره کاربرد همه تجهیزات و امکانات در دسترس برای دفاع از سرزمین خود اغراق نمی کند، برگزار می شود؛ شامل پرواز جت های جنگنده مجهز به کلاهک های هسته ای، اما بدون بمب های قابل انفجار خواهد بود.
استولتنبرگ افزود: لغو این رزمایش عادی که از دیرباز برنامه ریزی شده بوده، به علت جنگ اوکراین، نشانه و پیام بسیار نادرستی می فرستد.
یک مقام ناتو گفت که ۱۴ عضو از ۳۰ کشور ناتو در این تمرین مشارکت خواهند داشت که پیش از آغاز حمله روسیه به اوکراین در فوریه، برنامه ریزی شده و بخش اصلی این رزمایش ها در فاصله بیش از یک هزار کیلومتر از خاک روسیه، برگزار خواهد شد.
استولتنبرگ روز یکشنبه هشدار داده بود که کاربرد سلاح هسته ای توسط روسیه، پیامدهای جدی و وخیمی خواهد داشت و هرگونه حمله عمدی به زیرساخت های حیاتی ناتو با واکنش شدید و یکپارچه این پیمان روبرو خواهد شد.
وی با اشاره به درخواست ۹ عضو ناتو شامل لهستان، جمهوری چک، استونی، لتونی، لیتوانی، مقدونیه شمالی، مونته نگرو، رومانی واسلواکی برای عضویت اوکراین در این سازمان نظامی غربی گفت که این درخواست باید به تائید همه ۳۰ کشور عضو برسد.
کشورهای عضو گروه هفت در بیانیهای به روسیه اعلام کردند که استفاده از سلاح هستهای عواقب شدیدی برای مسکو خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری تاس، بر اساس این بیانیه که دفتر مطبوعاتی کابینه آلمان منتشر کرد، رهبران کشورهای گروه ۷ شامل انگلیس، آلمان، ایتالیا، کانادا، ایالات متحده، فرانسه و ژاپن هشدار دادند که استفاده از تسلیحات هستهای در اوکراین عواقب شدیدی در پی خواهد داشت.
نشست آنلاین کشورهای عضو گروه هفت روز سه شنبه برگزار شد و در این نشست درباره حوزههای مختلف امنیتی از جمله جنگ اوکراین بحث و تبادل نظر شد.
در این بیانیه آمده است، روسیه در صورت استفاده از سلاح هستهای با اقدام شدید این کشورها روبهرو خواهد شد.
ویاچسلاو ولودین رییس مجلس دوما به دنبال اعلام سرویس امنیتی اوکراین مبنی بر تحت تعقیب بودن اعضای شورای امنیت روسیه، ولودیمیر زلنسکی رییس جمهوری اوکراین را تروریست خواند.
به گزارش خبرگزاری تاس، ولودین روز سه شنبه اعلام کرد کشورهایی که از زلنسکی پشتیبانی میکنند، حامیان تروریسم هستند زیرا حکومت کییف تبدیل به یک رژیم تروریست شده است.
به نوشته تاس، رییس مجلس دوما روسیه ضمن ابراز چنین اظهاراتی، به قاعده معروف در جهان که نمیتوان هیچ مذاکرهای با تروریستها داشت، اشاره کرد.
براساس این گزارش: ولودین همچنین نام رئیس جمهور اوکراین را در میان فهرستی از جمله اسامه بن لادن سرکرده القاعده و دیگر تروریستهای بین المللی برای صدور دستور اقدامهای ترور طبقه بندی کرد.
سرویس امنیتی اوکراین SBU دوشنبه (۱۰ اکتبر) اعلام کرد «دیمیتری مدودف» رئیسجمهور سابق روسیه بیش از شش ماه است که در فهرست افراد تحت تعقیب که توسط مقامات امنیتی اوکراین تهیه شده، قرار دارد.
طبق بیانیه این نهاد، مدودف که در حال حاضر نایب رئیس شورای امنیت روسیه است، تحت بخشی از قانون کیفری مربوط به تلاشها برای تضعیف تمامتی ارضی اوکراین و تجاوزناپذیری مرزهای آن تحت تعقیب قرار دارد. اغلب اعضای شورای امنیت روسیه در این فهرست قرار دارند.
به نوشته رویترز، مشخص نیست که چرا مقامات اوکراینی اطلاعات در این خصوص را زودتر منتشر نکردند یا چرا آن را اکنون علنی کردند.
در این بیانه دیگر افراد سرشناس روس از جمله «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه، «ویاچسلاو ولودین» رئیس دومای دولتی روسیه، «والنتینا ماتوینکو» رئیس مجلس علیا و «نیکلای پاتروشف» دبیر شورای امنیت روسیه در فهرست افراد تحت تعقیب هستند.
سرویس امنیتی اوکراین در بیانیهای اعلام کرد: تایید میکنیم که دیمیتری مدودف معاون شورای امنیت روسیه و رئیسجمهور سابق این کشور متجاوز تحت تعقیب است. این (اقدام) در مارس ۲۰۲۲ در ابتدای تهاجم تمام عیار روسیه انجام شد.
مدودف از ابتدای درگیریها در اوکراین مواضع تندی علیه این کشور اتخاذ کرده است. وی دیروز دوشنبه (۱۰ اکتبر) در اشاره به حملات موشکی گسترده صبح همان روز مسکو علیه پایتخت اوکراین گفت حملات هوایی «اولین قسمت» از موج حملات برنامهریزی شده بود و در ادامه وعده حملات بیشتر برای مقابله با «تهدید ادامهدار، مستقیم و فوری اوکراین علیه روسیه» را داد.
این مقام ارشد روس افزود «به همین دلیل است که در کنار حفاظت از مردم و تامین امنیت مرزهای کشور، اقدامات آینده ما به عقیده من باید هدفشان از بین بردن کامل رژیم سیاسی اوکراین باشد».
گزارش شده که لهستان در حال فهرست بندی پناهگاههای این کشور برای مطمئن شدن از این مساله است که در صورت بروز حملات هوایی، این پناهگاهها آماده استفاده از سوی مردم هستند.
به گزارش شبکه خبری راشاتودی، این ابتکارعمل از سوی دولت ورشو در میانه افزایش هدف قرار گرفتن سازههای شهری در اوکراین مطرح شده است.
پولستات نیوز با اشاره به اظهارات معاون وزیر کشور و دولت لهستان گزارش کرد: بازرسی از ۶۲ هزار پناهگاه توسط ایستگاههای آتشنشانی منطقهای در حال انجام است. این بازبینی و بازرسیها برای این منظور صورت میگیرد که دولت متوجه شود کدامیک از آنها تجهیز و قابل استفاده است. اگر پناهگاهی مناسب نباشد اقداماتی برای فهرست بندی آن صورت میگیرد.
اگرچه این ابتکارعمل در زمانی مطرح شده که درگیریها در اوکراین در حال افزایش است، اما معاون وزیر کشور دولت ورشو تاکید کرده که لهستانیها در معرض خطر نیستند.
وی ادامه داد: ما عضو ناتو و بخشی از اتحادیه اروپا هستیم. اگرچه قویا از اوکراین حمایت میکنیم اما در این جنگ شرکت نداریم و لهستان یک کشور امن است. ما برای سناریوهای تاریکتر آماده میشویم. ما به این مساله متعهد هستیم و برای آن زمان آماده میشویم اگرچه احتمال کمی برای این سناریوها وجود دارد.
معاون وزیر کشور لهستان همچنین اعلام کرد، تکمیل ارزیابی پناهگاهها در کشور حدود دو ماه طول میکشد. ارزیابی این پناهگاهها در سطح کشور از قبل برنامه ریزی شده بود و این یک تصادف بود که این اقدام در همان روزی گزارش شود که روسیه حملات هوایی را به اهداف زیرساختی در کییف و سایر شهرهای بزرگ اوکراین انجام داد. ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه گفته بود این حملات در تلافی "حمله تروریستی" اوکراین به پل استراتژیک کریمه انجام شد.
این مقام دولتی ورشو همچنین در پاسخ به اینکه چرا فهرست بندی پناهگاهها بیش از هفت ماه پس از شروع جنگ اوکراین انجام میشود، گفت: دولت لهستان چیزهایی را که از زمان جنگ سرد فراموش شده بود، مرتب میکند.
ورشو در میانه درگیری در اوکراین یکی از منتقدان اصلی ضد روسی در ناتو است و حتی خواستار تحریمهای شدیدتر علیه مسکو و استقرار تسلیحات اتمی آمریکا در لهستان است.
گزارش شده که ۶۲ هزار پناهگاه در لهستان با هم ظرفیت پذیرش ۱.۳ میلیون نفر را دارد که معادل تنها ۳.۴ درصد جمعیت این کشور میشود. برخی از مناطق مانند استان "لهستان بزرگ" اصلا چنین پناهگاههایی ندارند. وزارت کشور لهستان در ژوئن سال جاری میلادی پیشنهاد کرده بود که مردم باید در گاراژها و زیرزمینهای خود پناه بگیرند.
از طرفی دولت لهستان در هشداری برای شهروندانش اعلام کرد که لهستانیها، بلاروس را با وسایل نقلیه در دسترسی تجاری و خصوصی ترک کنند. هشدار مشابهی ماه گذشته میلادی برای شهروندان لهستانی ساکن روسیه منتشر شد.
این هشدار در حالی منتشر شده که درگیریها در اوکراین و روسیه شدت گرفته و مسکو به سایتهای زیرساختی و شهری اوکراین حمله کرده است.
در این میان، الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری بلاروس روز دوشنبه مدعی شد که فکر میکند اوکراین به دنبال برنامه ریزی برای حمله به کشورش است و اظهار داشت که اربابان کییف در غرب آنها را به انجام اقدامات تحریک آمیز تشویق میکنند.
وی در واکنش به این اقدامات ۱۵ هزار سرباز را در مرز با اوکراین مستقر کرده و به رئیس جمهوری اوکراین و "سایر دیوانهها" گفته که اگر بخواهند بلایی را که سر پل کریمه آوردند، در بلاروس تکرار کنند، با پیامدهای جدی روبرو میشوند.
وزیر امور خارجه فرانسه امروز (سهشنبه) گفت، اگر بلاروس بیش از این در جنگ اوکراین مشارکت کند، احتمالا با تحریمهای بیشتری مواجه میشود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس روز دوشنبه گفته بود که به نیروها دستور داده تا در واکنش به تهدید ملموس کییف و حامیان غربیاش علیه این کشور، به همراه نیروهای روسیه در نزدیکی اوکراین مستقر شوند.
این اظهارات لوکاشنکو که از سال ۱۹۹۴ میلادی زمام امور بلاروس را در دست دارد، بیانگر تشدید احتمالی هرچه بیشتر جنگ در اوکراین و استقرار احتمالی نیروهای مشترک روسیه و بلاروس در شمال اوکراین است.
در همین رابطه کاترین کولونا، وزیر امور خارجه فرانسه امروز (سهشنبه) به رادیو فرانسه گفت، اگر بلاروس بیش از این در جنگ اوکراین مشارکت کند، احتمالا با تحریمهای بیشتری مواجه میشود.
منابع دیپلماتیک ترکیه اعلام کردند، وزرای خارجی ترکیه و اوکراین درباره جدیدترین تحولات در این کشور جنگ زده پس از چندین مورد حمله از سوی روسیه صحبت کردند.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، مولود چاووشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه در تماسی تلفنی با دیمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین حملات اخیر روسیه را علیه این کشور محکوم و تاکید کرد که حمایت آنکارا از دولت کییف ادامه دارد.
وزیر خارجه اوکراین در توئیتر خود نوشت: ما تلاشهایی را در بسیج کردن یک واکنش قاطع در چارچوب مجمع عمومی سازمان ملل هماهنگ کردهایم.
ادامه حملات گسترده روسیه به مناطق مختلف اوکراین
رسانههای محلی اوکراین امروز از شنیده شدن آژیر هشدار حملات هوایی و همچنین وقوع انفجار در چندین منطقه خبر دادند.
به گزارش راشاتودی، پس از حملات موشکی روز گذشته روسیه به کییف و برخی شهرهای اطراف آن، رسانههای اوکراینی امروز سهشنبه از شنیدهشدن آژیر هشدار حملات هوایی در کییف و چند منطقه دیگر خبر میدهد.
خبرها از حمله موشکی روسیه به زیرساختهای نظامی و انبارهای ذخیره اوکراین در منطقه زاپوروژیه و شنیده شدن حدود صدای ۱۶ انفجار حکایت دارد.
همچنین دقایقی پیش راشاتودی به نقل مقامهای اوکراینی از حمله پهپادی به نیروگاه حرارتی لادیژنسکایا (Ladyzhynska) اوکراین خبر داد.
ریانووستی به نقل از رسانههای محلی نوشت: وقوع انفجار در منطقه اودسا گزارش شده است.
اسپوتنیک نیز گزارش داد: رسانههای محلی از وقوع چندین انفجار در منطقه وینیتسا خبر میدهند.
صفحه توییتر شبکه خبری نکستا (NEXTA) نوشت: صدای آژیر هشدار به جز در شبه جزیره کریمه در سراسر اوکراین شنیده میشود.
در همین حال کانال تلگرام سازمان اورژانس اوکراین اعلام کرد: در پی حملات هوایی روز گذشته روسیه، بیش از ۳۰۰ محله در پنج منطقه اوکراین همچنان با قطعی برق روبهرو است.
لحظاتی پیش صدای چند انفجار در مناطق «رونو» و «کریوی روگ» در غرب و جنوب اوکراین نیز شنیده شد.
سامانه پدافند هوایی در منطقه کییف فعال شده است و صدای چندین انفجار در این منطقه شنیده شد.
رایزنی مقامات نظامی آمریکا، فرانسه، انگلیس و آلمان برای حمایت از اوکراین
پنتاگون در بیانیهای اعلام کرد، مقامات دفاعی ارشد آمریکا، فرانسه، آلمان و انگلیس در آستانه نشست قریبالوقوع وزرای دفاع ناتو، در مورد حمایت از اوکراین مذاکره کردند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، پنتاگون در بیانیهای اعلام کرد: کالین کال، معاون وزیر دفاع آمریکا در امور سیاست در نشستی به میزبانی آلیس گیتون، دبیرکل استراتژی و روابط بینالمللی وزارت نیروهای مسلح فرانسه که روز جمعه در پاریس برگزار شده بود، شرکت کرد. در این نشست جاسپر ویک، دبیرکل سیاست دفاعی و امنیتی وزارت دفاع آلمان و پل وایات، دبیرکل سیاست امنیتی وزارت دفاع انگلیس نیز حضور داشتند.
در ادامه این بیانیه آمده است: این مقامات ارشد ضمن بررسی نشست قریبالوقوع وزرای دفاع ناتو، درباره طیفی از چالشهای امنیتی که این ائتلاف نظامی با آنها مواجه است، گفتوگو کردند. آنها بر اهمیت اتحاد ناتو تاکید کرده و حمایت قاطعانه خود از تمامیت ارضی و حاکمیت اوکراین را بار دیگر ابراز کردند. آنها همچنین درباره تحولات مربوط به منافع امنیتی مشترک از جمله در خاورمیانه، آفریقا و منطقه اقیانوس آرام-هند تبادل نظر کردند.
به گفته پنتاگون، این مقامات ارشد دفاعی توافق کردند تا درباره مسائل مهم در ارتباط بمانند.
واکنش تند روسیه به موضع گیری اخیر اسرائیل درباره اوکراین
روسیه از اظهارات نخست وزیر رژیم صهیونیستی درباره جنگ اوکراین انتقاد کرد.
به گزارش شبکه خبری المیادین، سفارت روسیه در اراضی اشغالی در واکنش به اظهارات یائیر لاپید، نخست وزیر رژیم صهیونیستی درباره محکومیت حملات روسیه به اوکراین اعلام کرد: تل آویو حملات تروریستی کییف به غیرنظامیان در دونباس و دیگر اقدامات جنایتکارانه اوکراین را محکوم نکرد.
در بیانیه این سفارتخانه آمده است: حملات روسیه به تأسیسات نظامی و مخابراتی در اوکراین با دقت بسیار بالایی صورت گرفت. متأسفانه اسرائیل طی هشت سال حملات تروریستی اوکراین علیه غیرنظامیان در دونباس سکوت کرد. باید به قتل خبیثانه داریا دوگینا، روزنامه نگار روس و حمله تروریستی اخیر اوکراین به پل کریمه و دیگر جنایتهای هولناک اوکراین اشاره کرد که به خاطر آنها مجازات نشده است.
یائیر لاپید پیشتر در توییتی نوشت: من حمله روسیه به غیرنظامیان در کییف و دیگر شهرهای اوکراین را محکوم میکنم و به خانوادههای کشته شدگان و ملت اوکراین تسلیت میگویم.
ماه میلادی گذشته رسانههای اسرائیلی اعلام کردند که شرکت صنایع امنیتی رژیم صهیونیستی به ارتش اوکراین سامانههای ضد پهپاد فروخته است.
روابط روسیه و رژیم صهیونیستی طی ماههای اخیر دچار تنش شده، به ویژه بعد از آنکه مقامات رژیم صهیونیستی از جمله لاپید مدعی شدند که روسیه مرتکب جنایتهای جنگی در اوکراین شده است.