بین الملل تابناک: درگیری شدید مرزی میان ارتش هند و چین، اعلام تحریم های اتحادیه اروپا علیه ایران، طرح عراق برای کنترل خط صفر مرزی با ایران و ترکیه، آزمایش موشک مافوق صوت از سوی آمریکا و اعلام آمادگی ترکیه برای همکاری با سوریه از مهم ترین خبرها و رویدادهای منطقه ای و بین المللی در 24 ساعت گذشته بوده اند.
درگیری شدید مرزی میان ارتش هند و چین
ارتش هند روز دوشنبه اعلام کرد که سربازان هند و چین طی روزهای گذشته در امتداد مرز مورد مناقشه در ایالت آروناچال پرادش در شرق هند درگیر شدند که منجر به جراحات جزئی در هر دو طرف شد.
به گزارش آسوشیتدپرس، در بیانیه ارتش هند آمده است که پس از درگیری روز جمعه در امتداد بخش تاوانگ در آروناچال پرادش، نیروهای هر دو طرف "فوراً از منطقه خارج شدند".
هیچ اظهارنظر فوری از طرف چینی وجود ندارد.
در ژوئن ۲۰۲۰، درگیری در کوههای قراقورام در دره گالوان در منطقه لاداخ، پس از درگیری سربازان با سنگ، مشت و چماق، تنشها را بین هند و چین را آغاز کرد. حداقل ۲۰ سرباز هندی و چهار سرباز چینی کشته شدند و این کشورها دهها هزار سرباز را با پشتیبانی توپخانه، تانک و جتهای جنگنده در امتداد خط کنترل واقعی مستقر کردند.
خط کنترل واقعی، سرزمینهای تحت کنترل چین و هند را از لاداخ در غرب تا ایالت شرقی آروناچال پرادش هند، که چین به طور کامل مدعی است، جدا می کند. هند و چین در سال ۱۹۶۲ بر سر مرز جنگ کردند.
پس از جلسات متعدد بین فرماندهان نظامی، برخی از سربازان هندی و چینی از یک نقطه اصطکاک کلیدی در لاداخ پس از درگیری سال ۲۰۲۰ عقب نشینی کردند، اما تنش ها بین دو غول آسیایی همچنان ادامه دارد.
اعلام تحریم های اتحادیه اروپا علیه ایران
وزرای امور خارجه ۲۷ کشور اروپایی در جلسهای که امروز در بروکسل برگزار شد بسته تحریمی جدیدی را که ۲۰ شخصیت و یک نهاد ایرانی را به بهانه مسائل حقوق بشری هدف قرار میدهد تصویب کردند. همچنین ۴ شخصیت و ۴ نهاد ایرانی دیگر بر اساس ادعای واهی مشارکت در جنگ اوکراین به فهرست تحریمهای اتحادیه اروپا اضافه شدهاند.
اشخاص تحریم شده بر اساس تارنمای اتحادیه اروپا عبارتند از: پیمان جلیلی رئیس سازمان صدا و سیما، علی رضوانی و آمنه سادات ذبیحپور خبرنگاران صدا و سیما، سید احمد خاتمی عضو مجلس خبرگان رهبری و امام جمعه موقت تهران، سید مجید میر احمدی معاون وزیر کشور، سید عبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش، محسن برمهانی معاون صدا و سیما، مرتضی جوکار جانشین فرمانده انتظامی سیستان و بلوچستان، مجید سوری جانشین فرمانده سپاه لرستان، محسن کریمی فرمانده سپاه روح الله استان مرکزی، علیرضا حیدرنیا فرمانده سپاه استان البرز، امانالله گشتاسبی فرمانده سپاه سلمان سیستان و بلوچستان، بهمن ریحانی فرمانده سپاه حضرت نبی اکرم (ص)، حبیب شهسواری فرمانده سپاه شهدای آذربایجانغربی، محمد عبدالله پور فرمانده سپاه قدس گیلان، سیاوش مسلمی فرمانده سپاه کربلا استان مازندران، احمد ذوالقدر فرمانده سپاه سیدالشهداء(ع) استان تهران، مرتضی کشکولی فرمانده سپاه حضرت ابوالفضل (ع) لرستان، عیسی بیات فرمانده تیپ ۳۶۴ پیاده شهید نصیرزاده ارتش در مهاباد، محمد تقی اصانلو فرمانده قرارگاه حمزه سیدالشهدا نیروی زمینی سپاه.
سازمان صدا و سیما جمهوری اسلامی ایران نیز به دلیل ادعاهای حقوق بشری در فهرست تحریمهای اتحادیه اروپا اضافه شده است.
بر اساس این گزارش، دارایی های افراد و نهادهای تحریم شده مسدود و شرکت ها و شهروندان اتحادیه اروپا از مراوده مالی با آنان ممنوع شدند. به نوشته این تارنما، اشخاص حقیقی تحریم شده حق سفر به کشورهای عضو را نداشته و ورود یا گذر آنها به این کشورها ممنوع است.
طرح عراق برای کنترل خط صفر مرزی با ایران و ترکیه
«حسین علاوی» مشاور نخستوزیر عراق در امور اصلاحات امنیتی، روز (دوشنبه، ۱۲ دسامبر) درباره طرح و سازوکار جدید استقرار نیروها در مرزهای عراق با ایران و ترکیه در منطقه کردستان توضیح داد.
وی در گفتوگو با «شفق نیوز»، تصریح کرد: «میان فرماندهی عملیات مشترک و دولت منطقه کردستان در خصوص استقرار نیروهای امنیتی و مرزبانی در مناطق مرزی، روند توانمندسازی نیروهای اختصاص یافته برای این ماموریت و ایجاد استقرار، مشخص کردن پاسگاههای مرزی، تامین مالی و احداث زیرساختهای مورد نیاز آنها، همکاری و هماهنگی وجود دارد».
علاوی تاکید کرد: «وزارت کشور دولت فدرال در حال حاضر از طریق نیروهای مرزبانی در تلاش است تا مسیرهای اساسی برای ایجاد نقاط مرزی و پاسگاهها و راهاندازی پاسگاههای قدیمی که در خط صفر مرزی میان عراق با ایران از یک سو و با ترکیه از سوی دیگر قرار دارند، مشخص کند».
مشاور امنیتی «محمد شیاع السودانی» نخستوزیر عراق افزود: «این اقدام برای حلوفصل یک مشکل ۴۰ ساله در عراق برای حفظ مرزهای بین المللی کشور با طرف ایرانی و ترکیهای و نیز تمام مرزهای بین المللی با کشورهای همسایه صورت میگیرد».
وی توضیح داد: «نیروهای گارد مرزی با همکاری نیروهای پیشمرگه در منطقه شمالی مستقر خواهند شد و این بخشی از تفاهم بین دولت فدرال و دولت منطقه کردستان برای کنترل بر مرزهای شمالی است».
آزمایش موشک مافوق صوت از سوی آمریکا
نیروی هوایی آمریکا روز دوشنبه به وقت محلی اعلام کرد که یک موشک مافوق صوت را آزمایش کرده که از یک هواپیمای بمب افکن بی ۵۲ پرتاب شده و دارای برد ۱۶۰۰ کیلومتر است و می تواند به حداکثر سرعت پرواز تا ۲۰ ماخ برسد.
نیروی هوایی آمریکا اعلام کرد که این آزمایش در ۹ دسامبر در سواحل کالیفرنیای جنوبی انجام شده و "اولین آزمایش کامل یک موشک نمونه اولیه" بوده است.
پیش از این آمریکا در تاریخ ۱۴ می یک موشک مافوق صوت آزمایش کرده بود.
تاکنون آزمایش موشک مافوق صوت آمریکا که توسط غول تسلیحاتی این کشور یعنی لاکهید مارتین توسعه یافته است، سه بار شکست متوالی داشته که این امر منجر به تاخیر در تولید نوع عملیاتی این نوع موشک در ماه سپتامبر شد.
وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) که در زمینه فناوری موشک های مافوق صوت ناتوان مانده و بارها در انجام آزمایش چنین موشک هایی شکست خورده، همچنان در تقلا برای رفع این عقبماندگی نظامی در مقابل روسیه و چین است.
شبکه خبری سیانان در گزارشی نوشت: دریاسالار «جانی ولفی» (Johnny Wolfe) مدیر «برنامه سامانه های راهبردی» نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد که توانایی نظامی چین و روسیه موجب شده تا آمریکا توسعه سلاح های مافوق صوت خود را سرعت بخشد و پنتاگون به دنبال تسریع انجام تحقیقات و افزودن بر آزمایشها برای جبران این ناکامی و عقب ماندگی نظامی است.
مدیر برنامه سامانه های راهبردی نیروی دریایی آمریکا با اذعان به این ناتوانی نظامی، گفت: تا همین اواخر، قصد چندانی برای دست یافتن به این فن آوری و قرار دادن آن در یک سیستم تسلیحاتی وجود نداشت، اما اکنون این نیاز وجود دارد و به همین خاطر است که فوریت دست یافتن به آن احساس می شود.
براساس این گزارش، پنتاگون برای انجام تحقیقات در زمینه سلاح های مافوق صوت مبلغ ۴.۷ میلیارد دلار برای سال آینده درخواست کرده است، این مبلغ بیش از ۳.۸ میلیارد دلار بودجه در نظر گفته شده از سوی کمیته تحقیقات کنگره است.
وزارت دفاع آمریکا قصد دارد تا سلاح مافوق صوت دور برد را تا سال آینده میلادی از حالت آزمایشی خارج و عملیاتی کند؛ نیروی دریایی آمریکا نیز قصد دارد در سال ۲۰۲۵ نسخه ای از این سلاح را بر روی ناوشکن موشکهای هدایت شونده کلاس زوموالت (Zumwalt-class destroyer) به کار گیرد و نسخه دیگری نیز برای زیردریایی تا اواخر این دهه در نظر گرفته است.
ارتش آمریکا از مدتها قبل در مرحله آزمایش چنین موشک هایی است و هر بار با شکست مواجه شده است، در ماه آوریل سال ۲۰۲۲ سه آزمایش پیاپی (بخشی از ) موشک مافوق صوتی تحت عنوان « سلاح واکنش سریع پرتاب هوایی » (ARRW) به شکست انجامید و در ماه جولای (تیرماه) گذشته نیز نخستین آزمایش پنتاگون بر روی یک موشک کامل به نام «هایپرسونیک گلاید» (Hypersonic Glide) بر اثر بروز اشکال شکست خورد.
موشک های مافوق صوت توانایی پرواز با سرعتی پنج برابر سرعت صوت، حدود چهارهزار مایل بر ساعت، بیش از ۶ هزار و ۴۰۰ کیلومتر بر ساعت را دارند و هیچ فن آوری دفاعی قادر به پاسخ به موقع به آن نیست.
اعلام آمادگی ترکیه برای همکاری با سوریه
مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه دوشنبه شب گفت که آنکارا آماده همکاری و گفت وگو با سوریه هست.
به گزارش الجزیره، وزیر خارجه ترکیه افزود که این کشور آماده است تا در زمینه مبارزه با تروریسم، پیشبرد روند سیاسی سوریه و بازگشت آوارگان با طرف سوری همکاری کند.
چاووش اوغلو همچنین گفت که سرویسهای اطلاعاتی سوریه و ترکیه در حال انجام مذاکراتی هستند.
وی افزود که در صورت جدی بودن دولت سوریه، آمادگی همکاری و گفت وگو با آنها را داریم.
پیش تر وزیر خارجه روسیه در سخنانی با تاکید بر ضرورت حل و فصل مشکلات میان سوریه و ترکیه از طریق گفت وگو، از فراهم شدن مقدمات این گفت وگو خبر داد.
خبرگزاری رویترز ۱۲ آذر در گزارشی مدعی شده بود: دمشق با تاکید بر لزوم خروج نیروهای نظامی ترکیه، پیشنهاد دیدار سران دو کشور در حضور ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه را رد کرده است.
رویترز به نقل از دو منبع آگاه گزارش داد: دمشق معتقد است چنین دیداری در آستانه انتخابات سال آینده میلادی ترکیه به سود اردوغان تمام خواهد شد به خصوص اگر قصد ترکیه در مورد بازگرداندن ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار پناهنده سوری به کشورشان در آن مطرح شود.
پیشتر رئیس جمهور ترکیه از احتمال دیدار با همتای سوری خود خبر داده بود.