برنج آبکش سالمتر است یا کته؟

دکترای تخصصی علوم تغذیه با اشاره به یک باور غلط درباره تفاوت برنج کته و آبکش گفت: از نظر میزان انرژی و چاق‌کنندگی تفاوتی بین برنج کته و آبکش وجود ندارد.
کد خبر: ۱۱۵۵۰۰۹
|
۲۴ آذر ۱۴۰۱ - ۰۸:۴۴ 15 December 2022
|
8705 بازدید
|
۶

به گزارش «تابناک» به نقل از مهر، سمیرا ربیعی، بیان این موضوع که سلامت برنج باید از دو بعد تغذیه‌ای و بهداشتی مورد بررسی قرار گیرد، گفت: برنج، بخش عمده‌ای از نیاز بدن به ویتامین‌های گروه B را تأمین می‌کند. این ویتامین‌ها که محلول در آب هستند بنابراین در هنگام آبکش کردن برنج از بین می‌روند.

وی افزود: با توجه به این که پخت برنج به صورت کته باعث حفظ ویتامین‌های گروه ب آن می‌شود بنابراین از نظر حفظ ویتامین‌های گروه B مصرف کته بهتر از برنج آبکش است.

ربیعی در ادامه به وجود یک باور غلط در خصوص چاق‌کنندگی کته و برنج آبکش اشاره کرد و گفت: بسیاری افراد تصور می‌کنند انرژی حاصل از کته در وزن مساوی از برنج آبکش بیشتر است.

وی، ذات برنج را نشاسته عنوان کرد و افزود: با توجه به این مطلب شستن زیادتر یا آبکش کردن برنج، تأثیری بر میزان نشاسته آن ندارد. بنابراین از نظر میزان انرژی و چاق‌کنندگی تفاوتی بین برنج کته و برنج آبکش وجود ندارد.

این دکترای تخصصی علوم تغذیه آلودگی با فلزات سنگین را یکی از موارد آلودگی‌های محیطی برنج برشمرد و گفت: آلودگی آب و خاک و همچنین نزدیک بودن مزارع برنج به مراکز صنعتی و فاضلاب‌های مربوطه در تجمع این آلودگی در برنج مؤثر هستند.

وی، آلودگی با آرسنیک را یکی از آلودگی‌های شایع در برنج عنوان کرد و افزود: آرسنیک یکی از سمی‌ترین عناصر جهان و به طور جدی کشنده است.

ربیعی یادآور شد که آرسنیک در اکثر مواد غذایی به مقدار بسیار اندک یافت می‌شود اما میزان آن در حدی نیست که تهدیدی برای سلامتی محسوب شود.

وی با اشاره به این که برنج بیش از هر ماده دیگری توانایی ذخیره آرسنیک را دارد خاطرنشان کرد که نگرانی بسیاری درخصوص آلودگی برنج با آرسنیک وجود دارد.

به گفته این استادیار دانشکده علوم تغذیه، اثر سمی آرسنیک ۱۰۰ هزار برابر سیانور است و این درحالی است که آرسنیک و تمام ترکیبات آن، به عنوان آفت‌کش استفاده می‌شوند.

ربیعی مهمترین عوارض مسمومیت با آرسنیک را شامل مختل شدن کارکرد سیستم گوارشی، آسیب جدی به کبد، سرطان پوست و در نهایت ایجاد شوک و مرگ برشمرد.

به گفته این دکترای علوم تغذیه هرچند میزان آرسنیک در برنج‌های وارداتی بیش از برنج‌های ایرانی است، ولی این موضوع به این معنا نیست که برنج‌های ایرانی فاقد آرسنیک هستند.

وی افزود: در ایران برنج استان گیلان بالاترین و برنج استان گلستان، پایین‌ترین میزان آرسنیک را به خود اختصاص داده است.

استادیار دانشکده تغذیه براساس نتایج مطالعات صورت گرفته گفت: در روش پخت برنج به صورت کته، آب در برنج باقی مانده و آرسنیک آن خارج نمی‌شود. اما در پخت برنج به صورت آبکش، مقداری از آرسنیک آن خارج می‌شود. بنابراین از نظر بهداشتی، برنج آبکش سالم‌تر از برنج کته است.

این دکترای علوم تغذیه با اشاره به این که از نظر تغذیه‌ای، برنج کته مغذی‌تر است اما از نظر بهداشتی، برنج آبکش سالم‌تر است خاطرنشان کرد: باید به دنبال روش پختی باشیم که ضمن حفظ ویتامین‌های گروه B، میزان آرسنیک برنج نیز به حداقل ممکن برسد.

این متخصص تغذیه با اشاره به بهترین روش پخت برنج گفت: در حال حاضر بهترین روش پختی که برای برنج پیشنهاد شده این است که به ازای هر پیمانه برنج خام، چهار پیمانه آب در قابلمه ریخته شود. بعد از به جوش آمدن آب، برنج از قبل خیسانده شده، در قابلمه ریخته شده و به مدت پنج دقیقه بجوشد.

وی افزود: سپس برنج آبکشی شود و آب آن دور ریخته شود. دوباره برنج داخل قابلمه ریخته شده و این بار، به ازای هر پیمانه برنج دو پیمانه آب به قابلمه اضافه شود و برنج با حرارت کم دم کشیده شود.

ربیعی خاطرنشان کرد: در روش آبکش کردن معمولی مقدار زیادی از ویتامین‌های گروه Bاز بین می‌رود. در روش کته کردن معمولی نیز، آرسنیک برنج خارج نمی‌شود.

به گفته وی، مزیت روش پخت پیشنهادی این است که ضمن حفظ ویتامین‌های محلول در آب برنج، ۷۰ درصد آرسنیک از برنج خارج می‌شود. این روش به‌ویژه برای نوزادان و کودکان که بیشتر در معرض خطرات ناشی از آلودگی با آرسنیک قرار دارند توصیه می‌شود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۳
انتشار یافته: ۶
ناشناس
|
United States of America
|
۰۹:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
یک کلام بگو کدوم خوبه!این همه داستان نوشتی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
به نظرم ما باید بیخیال مواد مغذی داخل برنج باشیم این مواد مغذی رو باید از طریق خورشتی که با برنج می خوریم تامین شود لذا برنج آبشی بشه تا آرسنیک آن دفع شود مثل قدیما که همه برنج رو به روش آبکشی مصرف می کردن بزارید برنج یه وسیله باشه برای رحت خوردن و همراهی خورشت ها کباب و خورشت ها همه مواد رو دارن پس بیخیال آنچه در برنج وجود داره برنج آبکش کامل بهترین است دوستان عزی ز مثل کاری که اجدادمان می کردند‌
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
این اقا ظاهرا یک بار هم آشپزی پخت برنج نداشته
وقتی برنج را 5 دقیقه یا حتی کمتر 4از دقیقه بجوشنی دیگه کاملا پخته میشه و وقتی آب کشی کنی دیگه باید بذاری دم بکشه. دیگه معنا نداره دوباره آب بریزی که مثلا کته هم بشه. اگر دوباره رو برنچ با 5 دقیقه جوش و کاملا پخته شده، بخوای آب بریزی اون وقت باید آش برنج تحویل بگیری
ایرج
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
تحقیقاتی که در انگلیس شده ،بهترین و سالم ترین راه.برنج یک ساعت قبل از پختن در اب خیس داده شود و بعد بصورت ابکش پخته شود
fatemeh
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
ممنون از اطلاع رسانی شما. عالی بود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
اثر سمی آرسنیک ۱۰۰ هزار برابر سیانور است ؟؟؟!!!
ایشان از کجا مدرک گرفته اند و در کجا تدریس می کنند؟؟؟!!!
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟