تابناک اقتصادی بررسی کرد

ایده جدید دولت برای تحقق وعده چهار میلیون مسکن / افزایش سرعت ساخت با «مسکن تدریجی» محقق می‌شود؟

مسکن تدریجی در قالب خانه‌های ویلایی با فراهم ساختن ایجاد سکونت‌گاهی امن و ایمن در کوتاه مدت، مانعی در برابر فشار‌های تورمی و تکانه‌های اقتصادی در بازار مسکن خواهد بود.
کد خبر: ۱۱۵۵۰۴۷
|
۲۴ آذر ۱۴۰۱ - ۱۳:۴۶ 15 December 2022
|
21411 بازدید
|

به گزارش تابناک اقتصادی؛ مسکن یکی از مسائل و چالش‌های اجتماعی و اقتصادی به شمار می‌رود که سطح رفاه و کیفیت زندگی بسیاری از خانوارها را به ویژه در شهرهای بزرگ و پرجمعیت کشور طی دهه‌های اخیر تحت تأثیر قرار داده است.

شاخص «فقر مسکن» که بیانگر «سهم بالای هزینه تامین مسکن در کل هزینه خانوار» است، نشان می‌دهد ۳۶ درصد خانوارها در ایران دچار «فقر مسکن» هستند. در شهرها این جمعیت، ۴۵ درصد و در تهران ۷۹ درصد است.

آمارها نشان می‌دهد که سهم هزینه‌های مسکن در سبد خانوارهای شهری، به ۶۰ تا ۷۰ درصد می‌رسد. همچنین گزارش‌های بازار مسکن در کلانشهر تهران، گویای این است که ۴۳ درصد مردم اجاره‌نشین هستند و از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰ قیمت مسکن در این کلانشهر، رشد یک هزار و ۶۲۵ درصدی قیمت برای هر متر مربع به دنبال داشته است.

بنابراین، در دو دهه گذشته راهکارهای متفاوت و عملیاتی در راستای حل مسأله مسکن و پاسخگویی به یکی از مهمترین نیازهای اولیه خانوارها ارائه شده که هر یک در کنار محاسنی که داشته‌اند، مشکلات و معضلاتی نیز از نظر اجتماعی و اقتصادی برای شهروندان و دولت ایجاد کرده است.

مسکن تدریجی در پی رفع ایرادات مسکن‌های حمایتی

اقتصاددانان و کارشناسان حوزه مسکن و شهرسازی در کنار پیگیری حل مسأله مسکن در بعد کلان، طرح‌هایی را در سطوح میانه و خرد و در میان‌مدت و کوتاه‌مدت ارائه داده‌اند تا به این طریق راهی به سمت تعدیل بازار مکاره مسکن در قالب بسته‌های حمایتی بردارند.

مسکن تدریجی یکی از طرح‌های حمایتی متناسب با توسعه پایدار است که با در نظر گرفتن معایب و ایرادات طرح‌های پیشین حمایتی از جمله مسکن مهر و مسکن اجتماعی و به منظور خانه‌دار شدن خانوارهای فاقد مسکن ارائه شده است.

مسکن تدریجی خانه‌هایی را فراهم می‌کند که می‌توانند توسط خود ساکنان توسعه داده شوند. هدف اصلی این راهکار، کاهش بار هزینه‌های توسعه در کوتاه ترین  زمان است، به طوری که مسکن در مکانی ساخته شود که کاملا مطلوب باشد.

این طرح زمینه تکمیل و توسعه مسکن  در یک مدت زمان به نسبت طولانی را امکان پذیر و شرایط زندگی بهتر برای ساکنان را فراهم می‌کند‌.

چه مسائلی باعث شده است که ایده مسکن تدریجی ارائه و دنبال شود؟

مسکن مهر شاید نخستین طرح حمایتی مسکن در سطح کلان باشد که در کشور اجرا شده است. سال ۱۳۸۶ لایحه مسکن مهر از سوی دولت وقت به مجلس ارائه و با تصویب نمایندگان و تأیید شورای نگهبان به قانون تبدیل شد.

هدف از این قانون، خانه‌دار کردن قشرهای ضعیف و کم درآمد جامعه در قالب واگذاری زمین از سوی دولت به صورت اجاره ۹۹ ساله  و پرداخت تسهیلات کم بهره ۴ درصدی برای روستاییان و شهرهای کوچک و ۹ درصدی برای کلان شهرها بود که در کنار نتایج مثبتی که برای آن عنوان می‌شود، با معایبی نیز همراه بود. فارغ از دیدگاه هایی که آن را موجب رشد نقدینگی و افزایش تورم در کشور می‌دانند، شکل و طراحی بافت‌های مسکن مهر محل ایراد بوده است.

بلندمرتبه سازی و ساخت شهرهایی با تراکم بالا در حاشیه شهرها، از مهمترین ایرادات مسکن مهر است که به بیان منتقدان این سبک احداث مسکن، به کاهش کیفیت زندگی در قالب زندگی نامطلوب آپارتمانی و  در این شهرهای جدید منجر شده است.

ساخت و تامین مسکن به شیوه آپارتمانی و انبوه سازی نه فقط از بعد اجتماعی به کاهش کیفیت و همچنین سرمایه اجتماعی ساکنان در شهرهای جدید مسکن مهر شده است، بلکه زمانبر بوده و با توجه به همین مسأله خانه‌دار شدن شهروندان فاقد مسکن را به یک فرآیند طولانی تبدیل کرده است.

مسکن تدریجی زمینه‌ای برای رشد و بهبود فضای مسکونی در میان مدت است که شرایط زندگی بهتر را برای ساکنان بدون تحمیل یکباره هزینه‌های ساخت مسکن امکانپذیر می‌کند.

در همین زمینه، علیرضا جعفری معاون وزیر راه و شهرسازی مهرماه سال جاری با اشاره به تکلیف قانونی وزارت راه و شهرسازی برای ساخت مسکن حمایتی، گفت که صرفا به‌ دنبال تولید مسکن نیستیم، باید همزمان شهرسازی را نیز پیش ببریم و در کنار ساخت و سازها به مسائل اجتماعی، فرهنگی،‌ آموزشی، بهداشتی و … توجه شود.

وی اولویت وزارت راه و شهرسازی در راستای اجرای نهضت ملی مسکن را  ساخت مسکن با تراکم پایین و ویلایی یک طبقه در شهرهایی دارای زمین عنوان کرد؛ «با برنامه‌ریزی صورت گرفته “مسکن تدریجی” در این اراضی ساخته خواهد شد.»

مسکن تدریجی در مرحله نخست، الگویی ساده با قابلیت توسعه در زمانی کوتاه و متناسب با نیاز خانوار را فراهم می‌کند. در این الگو نیازهای اولیه یک مسکن امن و ایمن با ایجاد  زیرساخت‌هایی از جمله  فاضلاب، آب آشامیدنی و بهداشت عمومی، پیش‌بینی، طراحی و اجرا می‌شود.

در مرحله بعد بخش های مختلف با توجه به نیاز خانواده در زمانی دیگر ایجاد می‌شود و در کنار تامین زیرساخت‌های اولیه، با ایجاد حس مالکیت و استقلال فضا و محل سکونت، کاهش تراکم جمعیت در یک فضای اندک، آثار مثبت اجتماعی، روانی برای خانواده‌ها به دنبال خواهد داشت.

در پروژه مسکن تدریجی طراحی بافت شهری و معماری بر ساخت مسکن ویلایی به صورت موازی و نه طبقه ای دنبال می‌شود؛ از این روی، ساخت و تکمیل یک واحد مسکونی منوط به ساخت واحد مسکونی دیگر نخواهد بود. همین مزیتی بزرگ در این طرح به شمار می‌رود.

ساخت مسکن به صورت ویلایی و موازی، فارغ از ایرادات بافت متراکم و آپارتمانی پروژه مسکن مهر، زمان احداث و اتمام سکونت‌گاه‌ها را به حداقل می‌رساند و از سویی متناسب با توان اقتصادی خانوارها، حداقل امکانات یک مسکن امن و ایمن و بهداشتی را در مراحل ابتدایی فراهم و امکان تکمیل و توسعه آن را در آینده برای خانوارها میسر می‌کند.

مسکن تدریجی؛ مانعی در برابر شوک های تورمی

تورم و شوک های تورمی یکی از عواملی است که به التهابات بازار مسکن در قالب ساخت، خرید و اجاره دامن می‌زند و فشارهای بسیاری را بر سازندگان، متقاضیان و خانوارهای فاقد مسکن وارد می‌کند.

رشد تورمی و تکانه‌های اقتصادی که در کنار افزایش قیمت بی رویه کالاها و خدمات به افزایش قیمت مواد و مصالح ساختمانی منجر می‌شود و همین مسأله فشارهایی سنگین را بر سازندگان و تولیدکنندگان مسکن تحمیل می‌کند.

رشد تورم و افزایش قیمت مواد و مصالح مورد نیاز برای ساخت مسکن علاوه بر اینکه فرآیند ساخت را طولانی‌ می‌کند با افزایش قیمت نهایی خریداران و متقاضیان مسکن را در تنگنا قرار داده و کاهش توان خرید را در پی دارد.

همین مسأله باعث شده که بسیاری اوقات مسکن دچار رکود شود زیرا نه متقاضی، توان خرید و احداث مسکن را دارد و نه تولیدکنندگان فروش آن را مقرون به صرفه می‌دانند.

تجربه ساخت مسکن تدریجی در برخی شهرها و طی سال‌های اخیر نشان می‌دهد که این طرح الگوی مناسبی برای تسریع در ساخت مسکن و خانه‌دار شدن خانوارها خواهد بود.

بنابر گزارش‌های منتشرشده در استان یزد نزدیک به ۱۰۰ واحد مسکن تدریجی تحویل و ۷ هزار واحد یک طبقه کلیدزنی جدید شده است. همچنین قرار است که ۴۰ هزار واحد در سراسر استان یزد به صورت یک طبقه ساخته شود.

به گفته معاون وزیر راه و شهرسازی در راستای ساخت مسکن تدریجی برای شهرهایی از جمله بینالود، ایوانکی، عالیشهر، ورامین، شیرین‌شهر، علوی، تیس، رامشار، مجلسی و امیرکبیر زمین ویلایی در اختیار مردم قرار می‌گیرد.

مسکن تدریجی الگویی در راستای تامین مسکن برای خانوارها با در نظر گرفتن اولویت زمان و توان اقتصادی آنها و متناسب با توسعه پایدار است که ضمن توجه به کیفیت در فراهم کردن یکی از نیازهای اولیه خانواده‌ها، ابعاد اجتماعی و روانی را در ساخت و احداث سکونتگاه‌های شهری جدید هدف قرار داده است.

پیگیری و اجرای این طرح با توجه به نمونه‌های داخلی و جهانی آن، زمینه ساز تعادل در تقاضا و عرضه از یک سو و کاهش شوک های تورمی در بازار مسکن خواهد بود.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۲
در انتظار بررسی: ۱۴
انتشار یافته: ۵۶
رضا اهوازی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
آقا بنده بیش از دوساله تو مسکن ملی ثبت نام کردم ۴۵ سالمه متاهلم و مستاجر تا الان هم مسکن بنامم سند نخورده هیچ گونه تماس یا پیامکی دریافت نکردم توانایی پرداخت پیش پرداخت و اقساط رو هم دارم.
بجای طرح های رنگارنگ همین طرح رو مدیریت کنید هم امثال من خونه دار میشن هم امارتون محقق میشه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
نخیر. چنین طرحی اصلا اجرا نخواهد شد و شما خانه دار نخواهید شد. 20 سال پیش هم می گفتند ایران اقتصاد اول منطقه می شود الان ایران از نصف افریقا فقیرتر هست . تازه اول بدبختی های مردم ایران هست.
سیدمهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
بنده ایده خوبی برای حل بحران مسکن دارم: اگر در حال حاضر به 5 میلیون مسکن احتیاج داریم میتونیم با وخیم تر کردن وضعیت 2 میلیون نفر رو از کشور فراری بدیم. 1 میلیون نفر رو بر اثر آلودگی هوا بکشیم و مابقی رو اعدام کنیم. با کشتن این 5 میلیون نفر نیاز و کمبود مسکن مرتفع خواهد شد.
ناشناس
| France |
۱۷:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
چشم، حتما
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
ناراحتی از ایران برو
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
خیلی چیزا تو ایران بی ارزش شد، مثل تحصیل ، ...
مسکن هم یه روزی بی ارزش میشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
گند مسکن تدریجی بعدا درمیاد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
پیاز یک کیلو 25هزار تومان
مسکن جوک تلخیه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
در هفته یا سال چند کیلو پیاز مصرف می کنید؟
قیمت پیاز چندان اثری بر زندگی مردم ندارد
مهم قیمت برنج و سیب زمینی و نان است که
محسن
|
Belgium
|
۱۴:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
هنوز هم درباره ساخت مسکن حرف می زنید؟خجالت اور است؟فعلا مسکن را گران کنید تا بعد که ساختید سود گلانی بکنید؟البته تمام سود؟؟؟؟ولی چطور ان را بخواهید واگذار کنید جای بحث دارد؟؟؟؟هر جا را نگاه کنید؟گل کاری شده؟؟؟؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
مگر قرار است کسی مسکن بسازد که نگران گرانی آن هستید . انشا ء الله نامزد بعدی ریاست جمهوری هم وعده ساخت چند میلیون مسکن را خواهد داد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
کشور ایران نه مشکل مسکن دارد و نیازی به این همه ساخت و ساز دازد
مشکل اصلی دلالی و احتکار و خالی نگه داشتن هست و تا مالیات بر سوداگری اجرا نشود آن هم درست وضع مسکن در افزایش قیمت حالا حالاها خواهد دید همچون چندین دهه قبل یا بهتر بگویم اقتصاد ایران با تورم بالا همراه خواهد بود و فقط هم مسکن نیست دلالی در ارز و ماشین هم هست
با این حال آخر 4 سال دولت فکر کنم بالای 2 الی 3 میلیون باز مسکن خواهد ساخت
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۰۲:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۵
شماچرااینقدربخیل هستی و نمیخواهی مردم خانه دارشوندومیخواهی به زورقانون مستاجرکسی شوی که موقتی هم خواهدبود من وخلیها چون من اجاره نشینیم ولی حاضر نیستیم مستاجرکسی بشوم که قلباًراضی نیست وخانه خودراازترس تبصره وقانون بما اجاره دهد بلاخره همه که مثل شمافکرنمیکنند اخلاق دربین جامعه ماهنوزوجوددارد قیاس بنفس خوب نیست ازخدابخواهیدهمه خانه دارشوند
سنیک
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
سلام بر آقای جعفری منطقی
بالاخره یک مدیر حرف مارا گوش کرد و دانست راهی جز مسکن ویلایی تدریجی نیست
البته یادآور میشوم فنداسیون باید با زیرسازی بر روی خاک هم سطح ایجاد شود
باز هم ممنون خداوند متعال خیرت دهد به دکتر جعفری
مزایای ویلایی بالای ۲۰مورد است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
دوست عزیز اوضاع خرابتر از اونیه که تو فکر شماست من یک نفر مجرد یه ماه کار میکنم فقط پول اجاره و مخارج عادی روزمره خودم رو میتونم در بیارم پولی نمیمونه که فکر پس انداز برای خرید مسکن باشم بابام هم مسئول جایی نیست که از رانتش استفاده کنم فقط اینو بگم دولت که نتونست یک میلیون مسکن رو بسازه واسه سال اولش زیاد ضرر نکرده چون اگه هم میساخت کسی نبود که بتونه بخره نصف بیشترش باد میکرد دستش اون هم مجبور میشد هدیه بده به آقازاده های خودشون و اینجوری ضرر میکرد و در پایان آرزوی موفقیت دارم برای آقای رییسی و دولتش و از زحمات فراوان دولتش قدردانی میکنم
مهران
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
دولت صادق الوعد! دولت تماشاچی . فقط حرف باد هوا . خجالت بکشید .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
بانک ها بجای بانکداری دلالی مسکن می کنند برجهای منطقه ۲۲ نمونه انست دست بانک ها را در تهران و شهرهای بزرگ کوتاه کنید نیمی از مشکل مسکن حل می شود
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟