به گزارش تابناک اقتصادی؛ از طریق خرید و فروش گاز ترکمنستان میتوانیم جایگاه خود را در تجارت گاز منطقه تقویت کنیم. به این ترتیب، نوعی وابستگی بین کشورهای منطقه به وجود میآید که منافع بالایی برای همگان دارد.
در خارج از زمانهایی که نیاز گازی داریم مثل تابستان ها، میتوانیم از این ظرفیت برای صادرات فرآوردههای نفتی استفاده کنیم. ارزش یک لیتر فرآوردهی نفتی، معادل یک متر مکعب گاز طبیعی است. ما به دلیل کمبود گازی که در تابستان داریم، مجبور میشویم به بسیاری از نیروگاهها سوخت مایع بدهیم که با قیمت پایینی در اختیار آنها قرار میگیرد. با واردات گاز از ترکمنستان، میتوانیم این فرآوردهها را بفروشیم و سود خوبی کسب کنیم.
از آنجایی که منابع گازی کشورمان در جنوب واقع شده است، تأمین گاز مورد نیاز مناطق شمالی کشور از مبادی نزدیکتر همواره مورد توجه دولتهاست. در همین ارتباط، به تازگی وزیر نفت اعلام کرد به زودی قرارداد گازی میان ایران و ترکمنستان به امضا میرسد و روزانه ۱۰ میلیون متر مکعب گاز از این کشور وارد میکنیم.
ترکمنستان چهارمین کشور دارنده منابع گازی جهان است و ایران هم ظرفیت دریافت روزانه ۴۰ تا ۵۰ میلیون مترمکعب گاز را به منظور واردات و انتقال در مرزهای خود دارد. از این روی، مقامات کشورمان در تلاش هستند سهم تجارت گازی (سوآپ، ترانزیت، خرید و فروش) کشور را در منطقه افزایش دهند.
امین نوربخش کارشناس انرژی در خصوص مزیتهای واردات گاز از ترکمنستان در گفتوگو با تابناک اقتصادی؛ ضمن اشاره به مزیتهایی که احیای قرارداد واردات گاز از ترکمنستان برایمان دارد، تصریح کرد: نباید سوآپ گاز ترکمنستان برای ما در اولویت باشد. خرید و فروش گاز برای ما صرفهی بیشتری دارد. از این طریق میتوانیم تصمیم بگیریم که گاز را به چه کشورهایی و با چه شرایطی صادر کنیم. باید در چانه زنیها این موضوع را مدنظر داشته باشیم. قرارداد سوآپ را فقط باید به منظور ایجاد جذابیت برای طرف ترکمنستانی منعقد کنیم و در حجم بالا به دنبال خرید و فروش گاز این کشور باشیم.
وی ادامه داد: الان توافق شده که روزانه ۱۰ میلیون متر مکعب واردات گاز از ترکمنستان داشته باشیم که سالانه حدود سه و نیم میلیارد متر مکعب میشود. این میزان میتواند در کوتاه مدت به چهار تا پنج برابر افزایش یابد.
نوربخش گفت: اگر بتوانیم گاز را با قیمت مناسب در حجم بالا از ترکمنستان بخریم و آن را صادر کنیم، به لحاظ اقتصادی برایمان سودآور است؛ به ویژه کشوری مانند ترکمنستان گزینههای زیادی برای صادرات ندارد و گازش را با قیمت مناسبی میفروشد. میتوانیم از این شرایط به نفع خودمان بهره ببریم و نقشی در خرید و فروش گاز این کشور داشته باشیم.
وی ادامه داد: صادرات گاز توسط کشورمان به کشورهای دیگر به درهمتنیدگی کشورهای منطقه با یکدیگر منجر میشود که در نهایت مزیتهای سیاسی و امنیتی بالایی برای همه دارد.
نوربخش گفت: صادرات گاز به کشورهای دیگر بحث تحریم پذیری ما را کم میکند. ما قبلاً دیدیم، در تحریمهایی که اوباما و بعداً ترامپ علیه کشورمان اعمال کردند، صادرات گازمان به ترکیه و عراق تحریم نشد. به طور کلی، صادرات گاز تحریم ناپذیری بالایی دارد.
این کارشناس انرژی خاطرنشان کرد: با توجه به تمامی آنچه در بالا گفته شد، ما باید حتی الامکان ارتباطات خود را در حوزهی انرژی به ویژه در زمینهی گازی با کشورهای دیگر و از جمله ترکمنستان افزایش دهیم.
وی ادامه داد: باید تمام تلاش خود را به کار ببندیم که از کشورهایی مانند روسیه، ترکمنستان و قطر گاز را وارد کنیم و آن را به کشورهایی مانند عراق، ترکیه و پاکستان بفرستیم. به منظور تقویت جایگاه کشور در تجارت گازی منطقه، باید این موضوع را در دستور کار اصلی حوزهی انرژی کشور بگذاریم.
نور بخش تأکید کرد: واردات گاز از ترکمنستان مزیتهای زیادی برایمان دارد. از این طریق میتوانیم به تأمین گاز مورد نیاز مناطق شمالی کشور بپردازیم و ضمن کاهش هزینههای ترانزیت گاز از جنوب به شمال کشور به تقویت فشار گاز این مناطق بپردازیم.