بین الملل تابناک: پانصد و شصت و پنج روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«جو بایدن» رییس جمهور آمریکا امروز پنجشنبه در سخنانی بدون اشاره به تحرکات محور غرب و ناتو به سرکردگی نظامیان تروریست آمریکایی در مرزهای روسیه ادعا کرد: جنگ غیرقانونی روسیه علیه اوکراین بر نشست مجمع عمومی سازمان ملل سایه تاریکی انداخت!
رییس جمهور آمریکا که گویا دستور همتای اوکراینی خود درباره ممنوعیت مذاکره با مسکو را فراموش کرده است، در این خصوص ادامه داد: ما قویاً از اوکراین حمایت می کنیم که از سرزمین های خود دفاع می کند و تلاش می کند به یک راه حل دیپلماتیک دست یابد که به صلح عادلانه و پایدار برسد!
رئیسجمهوری اوکراین از شورای امنیت سازمان ملل خواست تا حق وتوی روسیه را حذف کند و گفت «این اولین اقدام ضروری» خواهد بود. لاوروف هم در نشست شورای امنیت از حق وتوی روسیه دفاع کرد.
به گزارش شبکه خبری سیانان، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین در جریان سخنرانی در نشست روز چهارشنبه شورای امنیت سازمان ملل با اشاره به جنگ کییف – مسکو گفت: «توقف جنگ غیرممکن است زیرا همه تلاشها توسط طرف متجاوز وتو میشود.»
در حالی که متحدان کییف از زمان شروع جنگ، روسیه را تحریم کردهاند، رئیسجمهوری اوکراین خواستار اعمال تحریمهای «پیشگیرانه» علیه کشورهایی شد که درگیر مناقشات هستند. زلنسکی گفت: «هرکسی که میخواهد جنگی را آغاز کند، باید قبل از اشتباه مهلک خود ببیند که با شروع جنگ دقیقا چه چیزی را از دست میدهد.»
او گفت که «کاری که شورای امنیت باید با رای خود انجام دهد، سربازان اوکراینی در میدان جنگ به قیمت خون خود انجام میدهند.» او گفت: «آنها تهاجم را متوقف و از اصول منشور سازمان ملل متحد حمایت میکنند.»
در واکنش به این صحبتها، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در جلسه شورای امنیت از حق وتوی کشورش دفاع کرد.
لاوروف گفت: «محفل متجاوز غربی، موضوع سوء استفاده از حق وتو را با تمرکز نادرست بر اعضای سازمان ملل مطرح کرده است. حق وتو یک ابزار مشروع مطلق است که در منشور سازمان ملل متحد برای جلوگیری از اتخاذ تصمیماتی که باعث تفرقه در این نهاد میشود، تصریح شده است.»
پیش از این نشست در نیویورک، گمانهزنیهایی در مورد اینکه آیا زلنسکی و سرگئی لاوروف در جلسه با یکدیگر روبه رو خواهند شد یا خیر وجود داشت، اما زلنسکی بلافاصله پس از سخنرانی محل نشست را ترک کرد.
در همین حال رئیسجمهوری اوکراین امروز پنجشنبه برای یک سفر یک روزه به واشنگتن میرود؛ این بار برای مواجهه با جمهوریخواهانی که سیل ارسال دلارها و مهمات آمریکایی به اوکراین را پس از گذشت ۱۹ ماه از جنگ نیروهای اوکراینی مقابل نیروهای روسی زیر سوال میبرند.
زلنسکی با جو بایدن در کاخ سفید دیدار خواهد کرد، با رهبران نظامی ایالات متحده در پنتاگون صحبت خواهد کرد و در کنگره توقفی خواهد داشت تا به طور خصوصی با رهبران جمهوریخواه و دموکرات مجلس نمایندگان و سنا گفتوگو کند و این در حالیست که جهان نحوه ادامه حمایت غرب از کییف را رصد میکند.
این دومین سفر زلنسکی به واشنگتن از زمان حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ است و در حالیست که درخواست بایدن از کنگره برای ۲۴ میلیارد دلار دیگر برای نیازهای نظامی و بشردوستانه اوکراین معلق مانده است.
درخواست «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین برای سخنرانی در کنگره آمریکا رد شد.
«کوین مککارتی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، عصر امروز (پنجشنبه)، گفت درخواست ولودیمیر زلنسکی را برای سخنرانی در مقابل نمایندههای کنگره آمریکا رد کرده است.
مککارتی، ضیق وقت در یک هفته پرمشغله برای قانونگذاران آمریکایی را دلیل رد درخواست زلنسکی عنوان کرده و گفته او پیش از این یک بار فرصت سخنرانی در کنگره را داشته است.
وزارت دفاع روسیه امروز پنجشنبه در بیانیهای در خصوص روند ادامه عملیات ویژه روسیه در اوکراین در ۲۴ ساعت گذشته اعلام کرد: ۵ حمله نیروهای مسلح اوکراین در محور دونتسک دفع شد و بالغ بر ۳۰۰ نیروی اوکراینی کشته و زخمی شدند.
وزارت دفاع روسیه در این خصوص میافزاید: در محور دونتسک جنوبی یک حمله نیروهای مسلح اوکراین دفع شد. کی یف حدود ۱۱۰ نیروی نظامی خود را از دست داد.
بیانیه مذکور در ادامه اضافه میکند: در محور زاپروژیا حدود ۵۰ نیروی نظامی اوکراینی کشته شدند و برخی تجهیزات و ادوات آنان نیز منهدم شد. پدافند هوایی روسیه ۵ موشک سایه طوفان و ۷۵ پهپاد اوکراینی را هم سرنگون کرد.
این بیانیه در ادامه میافزاید: در محور کراسنولیمانسکی، ۳ حمله نیروهای مسلح اوکراین دفع شد، کی یف بیش از ۷۵ نیروی نظامی خود را از دست داد.
حمله گسترده موشکی و پهپادی اوکراین به پایگاه هوایی روسیه در کریمه
ارتش اوکراین امروز (پنجشنبه) ادعا کرد که نیروهای این کشور یک پایگاه هوایی متعلق به روسیه در کریمه را شبانه مورد حمله قرار داده اند.
خبرگزاری رویترز نوشت: اعلام خبر این حمله از سوی ارتش اوکراین، حمله گزارش شده توسط سرویس اطلاعات این کشور را تایید می کند.
ارتش اوکراین در بیانیه ای اعلام کرد که پایگاه هوایی «ساکی» (Saky) در غرب کریمه مورد حملات نیروهای دفاعی اوکراین قرار گرفته است اما از ارائه جزییات بیشتری خودداری کرد.
یک منبع اطلاعاتی اوکراین به رویترز گفت: این حمله را سرویس امنیت اوکراین (SBU) و نیروی دریایی با استفاده از پهپادها و موشک های کروز نپتون انجام داده است. این حمله به هدف اصابت و آسیب های جدی به تجهیزات این پایگاه هوایی وارد کرد.
به نوشته رویترز، روسیه از اظهارنظر فوری درباره گزارش ها در این زمینه خودداری کرده است. ارتش روسیه در ساعات اولیه روز پنجشنبه اعلام کرد که ۱۹ پهپاد اوکراینی را بر فراز کریمه و دریای سیاه نابود کرده اما جزییات بیشتری درباره تلفات یا آسیب های احتمالی ارائه نداد.
رویترز نوشت، این خبرگزاری نمی تواند مستقل درستی این گزارش ها را تایید کند.
رویترز افزود: با گذشت چهار ماه از ضد حملات، اوکراین حملات به دریای سیاه و شبه جزیره کریمه را که در سال ۲۰۱۴ به خاک روسیه ملحق شد، افزایش داده است.
به ادعای این رسانه انگلیسی، حمله اخیر به پایگاه هوایی روسیه در کریمه، افزایش توانمندی موشکی کی یف را نشان می دهد، به ویژه که روسیه به حملات خود با استفاده از موشک های دوربرد و پهپادهای تهاجمی ادامه می دهد.
منبع مدعی حمله اوکراین به این پایگاه هوایی همچنین گفت: ۲۲ هواپیمای رزمی و سامانه های دفاع هوایی قابل حمل در این پایگاه، واقع در غرب کریمه، مستقر بوده و از این پایگاه برای آموزش اپراتورهای پهپادی استفاده می شد.
کی یف مدعی است، مجموعه ای از حملات نیروهای این کشور در کریمه در هفته گذشته به دو کشتی گشت زنی روسیه آسیب وارد و سامانه های دفاع هوایی پیشرفته این کشور را تخریب کرد.
انتقاد سازمان ملل از آمریکا در خصوص جنگ اوکراین
«آلیس ادواردز» کارشناس سازمان ملل که در زمینه شکنجه و رفتارهای غیرانسانی فعالیت میکند با ارسال یک پیام فوری خطاب به دولت آمریکا اعلام کرد که تصمیم این کشور مبنی بر ارسال بمبهای خوشهای به اوکراین با تعهدات واشنگتن در خصوص قوانین بین المللی حقوق بشر در تضاد است.
وی در ادامه افزود: من تا به این لحظه، هیچ پاسخی از سوی طرف آمریکایی در خصوص این پیام دریافت نکردهام. تحولات نظامی نباید حقوق بشر را تحت الشعاع قرار دهد. زنان، کودکان و افراد مسن بیشترین ضربه را در حملات کورکورانه علیه غیرنظامیان و استفاده از بمبهای خوشهای متحمل میشوند.
ادواردز اضافه کرد: استفاده از این سلاح همواره یک تهدید به شمار میرود، چون در زمان برخورد برای انهدام هدف مورد نظر خوب عمل نمیکند و ممکن است برای دههها خطر محسوب شود.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در ۷ ژوئیه گذشته اعلام کرد که قصد دارد بمبهای خوشهای را تحویل اوکراین دهد.
بایدن مدعی شد که این تصمیم، «تصمیمی سخت» برای دولت آمریکا بوده، اما او و کابینهاش در نهایت «پس از مشورت با متحدان و همکاران در کنگره» این تصمیم را گرفتهاند، زیرا «مهمات اوکراینیها در حال اتمام است و در ضدحملات به این نوع تسلیحات نیاز دارند.»
رئیسجمهور آمریکا در حالی از ارسال بمبهای خوشهای به اوکراین و مشورت بامتحدان خبر میدهد که پیش از این بوریس پیستوریوس (Boris Pistorius) وزیر دفاع و «آنالنا بائربوک» وزیر امور خارجه آلمان در گفتوگوهایی جداگانه مخالفت برلین با ارسال بمب خوشهای به اوکراین را اعلام کردند.
پیشتر نیز آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل نسبت به استفاده از تسلیحات خوشهای در جنگ اوکراین هشدار داده بود.
لهستان: دیگر به اوکراین سلاح نمیدهیم
نخستوزیر لهستان چهارشنبه اعلام کرد، این کشور دیگر اوکراین را مسلح نمیکند، زیرا روی افزایش و تقویت ذخایر تسلیحاتی خود متمرکز میشود. این تصمیم در حالی اعلام شده که دو کشور پس از تمدید ممنوعیت واردات غلات اوکراین از سوی ورشو، اختلاف پیدا کردهاند.
«ماتیوس موراویتسکی» به یک رسانه لهستانی گفت: دیگر هیچ سلاحی به اوکراین منتقل نمیکنیم زیرا اکنون خودمان را به مدرنترین تسلیحات، مسلح میکنیم.
او این اظهارات را بعد از آن بیان کرد که لهستان سفیر اوکراین را احضار کرد تا به اظهارات «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور این کشور که بعد از تصمیم ورشو برای تمدید ممنوعیت غلات بیان شد، اعتراض کند. زلنسکی در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل گفت، کییف برای حفظ مسیرهای زمینی صادرات غلات کار میکند اما افزود، «تاتر سیاسی» حول واردات غلات فقط به مسکو کمک میکند.
لهستان ۱۵ اکتبر انتخابات پارلمانی برگزار میکند و حزب ملیگرای حاکم قانون و عدالت از سوی جناح راست افراطی برای آنچه نگرش مطیع دولت لهستان در مقابل اوکراین خوانده شده، مورد انتقاد قرار گرفته است. وزارت خارجه اوکراین چهارشنبه خواستار حفظ آرامش شد و سخنگوی این وزارتخانه از لهستانیها خواست «احساسات خود را کنار بگذارند.»
نخستوزیر لهستان همچنین هشدار داده اگر تنش شدت یابد، «محصولات بیشتری را به فهرست کالاهای ممنوعه وارداتی به لهستان اضافه خواهیم کرد.»
«آندری دودا» رئیسجمهور لهستان هم سهشنبه در اظهاراتی در حاشیه سخنرانیهای مجمع عمومی سازمان ملل و در بحبوحه اختلافات عمیق با اوکراین بر سر واردات محصولات کشاورزی، گفت اوکراین باید به خاطر داشته باشد که از لهستان کمک دریافت میکند. دودا در ادامه در اشاره به اوکراین گفت: آن را با چیزی مثل شخص در حال غرق شدن مقایسه میکنم...یک فرد در حال غرق شدن به شدت خطرناک است، زیرا میتواند شما را به عمق بکشد...به سادگی میتواند نجاتدهنده را غرق کند.