به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، حسن کاظمی قمی همچنین گفت که در سال گذشته، سه اقدام اصلاحی از سوی طالبان صورت گرفت که یک مورد آن ناکارآمد بود و آب به سمت «گودزره» رفت؛ اما دو مورد دیگر که منجر شد تاکنون این مقدار آب به ایران بیاید اثربخش بود.
نماینده ویژه رییس جمهور در امور افغانستان در گفتوگو با ایراف، افزود که به دلیل عدم اصلاح نادرست تاج سد کمال خان، قسمتی از آب بار دیگر به سمت شورهزار گودزره هدایت شد و این امر مانع از تامین بخشی از حقآبه ایران گردید.
وی تصریح کرد که در نتیجه دو اقدام دیگر طالبان یعنی اصلاح دریچههای سد کمال خان و لایروبی مسیر انتقال آب به سمت سیستان، بیش از ۳۰۰ میلیون متر مکعب حقآبه ایران تامین شد.
کاظمی قمی با تاکید بر رویکرد تعاملی و سازنده جمهوری اسلامی ایران در قبال افغانستان، موارد یادشده را از دستاوردهای ملموس و قابل محاسبه موفقیت دیپلماسی آب ارزیابی کرد و گفت که با توجه به تعهدات طرف افغانستانی و تمرکز و توجه مستمر دستگاه دیپلماسی ایران و به طور خاص نمایندگی ویژه ریاست جمهوری بر این امر، انتظار میرود که تا پایان سال آبی جاری، حقآبه ایران از رودخانه هیرمند به طور کامل تامین شود.
او همچنین گفت که از تجربه دیپلماسی آب در سایر حوزههای روابط با افغانستان به ویژه در زمینههای تجارت، ترانزیت، مشارکت در پروژه عظیم چابهار، کریدورهای منطقهای و حضور مؤثر کنسرسیوم شرکتهای ایرانی برای سرمایهگذاری در حوزه صنعت و معدن افغانستان نیز به مثابه یک الگوی موفق استفاده میشود که تاکنون نتایج ملموس و سودمندی برای هردو کشور همسایه و سایر کشورهای ذینفع در منطقه داشته است.
نماینده ویژه رئیسجمهور در امور افغانستان، حدود یک ماه پیش نیز در گفتگو با ایراف تاکید کرده بود که آنچه دارالحکومه انجام میدهد، برآمده از تصمیمی است که در دارالخلافه در قندهار گرفته میشود. رهبری طالبان اعلام کرد در چارچوب معاهده ۱۳۵۱ باید حقآبه مردم ایران را بدهند و حکم حکومتی داد.
وی در مورد انتقاداتی که به او میشود نیز توضیح داد: ما بنا نداریم حرفهای پوپولیستی بزنیم، برای سربازی مثل بنده مهم این است که منافع ملت چیست. شماتتهایی که در اجتماع صورت میگیرد را میپذیریم؛ اما سعی میکنیم در چارچوب منافع ملی حرکت کنیم.
گفتنی است که براساس توافق دولتهای وقت ایران و افغانستان در سال ۱۳۵۱ خورشیدی، طرف افغانستانی باید سالانه ۸۲۰ میلیون مترمکعب آب از رودخانه هیرمند به سمت سیستان ایران رها کند. رهبران طالبان نیز به طور مکرر تاکید کردهاند به مفاد این توافق متعهدند و آن را اجرا خواهند کرد.