به گزارش
تابناک، شنیدهها حاکی از آن است که عباس عراقچی به عنوان گزینه نهایی وزارت خارجه دولت پزشکیان معرفی شده است. آخرین سمت اجرایی وی معاونت وزرات امور خارجه وعضویت در تیم مذاکرهکننده هستهای ایران در دولت یازدهم است و کارنامه سوابق اجرایی وی با احتساب ترتیب بازه زمانی و سلسله مراتب اجرایی به شرح زیر میباشد:
- معاون سیاسی وزارت امور خارجه (از ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰)
- معاون امور حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه (از ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶)
- سخنگوی وزارت امور خارجه (از اردیبهشت ۱۳۹۲ تا شهریور ۱۳۹۲)
- سفیر ایران در ژاپن (از ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۰)
- معاون امور حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه (از ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۶)
- رئیس دانشکده روابط بینالملل (از ۱۳۸۳ تا ۱۳۸۴)
- رئیس اداره اول اروپای غربی وزارت امور خارجه (از ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۳)
- سفیر ایران در فنلاند (از ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۲)
- همزمان سفیر ایران در استونی (از ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۲)
- مدیرکل دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی (از ۱۳۷۷ تا ۱۳۷۸)
- سردبیر مجله سیاست خارجی دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی (از ۱۳۷۸)
- معاون پژوهشی دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی (از ۱۳۷۷ تا ۱۳۷۸)
- رئیس مرکز مطالعات خلیج فارس دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی (از ۱۳۷۶ تا ۱۳۷۷)
- معاون سفیر ایران در سازمان همکاری اسلامی ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۶
- معاون ادارهٔ مجامع اسلامی، منطقهای و غیرمتعهدهای وزارت امور خارجه (از ۱۳۷۰ تا ۱۳۷۲)
- کارشناس بینالملل وزارت امور خارجه (از ۱۳۶۷ تا ۱۳۷۰)
سوابق علمی عراقچی
عباس عراقچی دانشآموخته کارشناسی روابط بینالملل از دانشکده روابط بینالملل وزارت امور خارجه، کارشناسی ارشد علوم سیاسی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی و همچنین دکترای اندیشههای سیاسی از دانشگاه کنت است. دانشگاه کنت از جمله دانشگاههای دولتی معتبر در انگلستان به حساب میآید که در سال ۲۰۱۴ در رتبه هشتادم فهرست ۱۰۰ دانشگاه برتر با کمتر از ۵۰ سال عمر قرار گرفت.
در سوابق علمی وی میتوان به رتبهٔ اول پژوهشگر برگزیدهٔ وزارت امور خارجه از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در (1384) و ادامه فعالیت وی به عنوان عضو هیئت علمی دانشکده روابط بینالملل با رتبهٔ استادیاری اشاره کرد. او همزمان با انجام فعالیتهای علمی پژوهشی عضو شورای راهبردی سیاست خارجی وزارت امور خارجه (از 1384 تا 1386)، عضو کمیسیون علوم اجتماعی و تربیتی شورای پژوهشهای علمی کشور ( 1378) شد و در کنار فعالیتهای آکادمیک به پیشبرد عرصه اجرایی پرداخت.
عراقچی در زمینه رسانه نیز دستی بر آتش دارد و از سال 1377 تا 1379 سردبیری مجلهٔ سیاست خارجی، عضو هیئت تحریریهٔ مجلهٔ سیاست خارجی (از 1377 تاکنون)، عضو هیئت تحریریهٔ همشهری دیپلماتیک (از 1385 تا 1386) بود.
با این اوصاف میتوان چنین برداشت کرد که گزینه نهایی وزارت خارجه دولت پزشکیان ضمن دارا بودن سوابق علمی، سلسله مراتب اجرایی در عرصه سیاسی (وزارت خارجه) را طی نموده است و میتواند در پیشبرد راهبردهای سیاست خارجه ترسیم شده دولت چهاردهم موثر عمل کند. ضمن انکه با توجه به اهمیت یافتن موضوع دیپلماسی اقتصادی که رهبر معظم انقلاب نیز برآن تاکید داشت، انتخاب فردی توانمند در این زمینه حائز اهمیت است.
رهبر معظم انقلاب 9 مرداد 1403: یکی از اولویّتها ارتباط مستحکم با کشورهایی است که در این سالها در قبال فشارها از ما حمایت کردهاند، به ما کمک کردهاند؛ چه در سازمان ملل، چه در غیر سازمان ملل، چه در میدان عمل، همکاریهای اقتصادی و غیره، از ما حمایت کردهاند؛ ما قدرشناسی باید بکنیم؛ ارتباطاتمان را با اینها بایستی مستحکم کنیم؛ این سیاست اولویّتدار ما است؛ و از این قبیل کارهای اولویّتداری در این زمینه وجود دارد) اهمیت پرداختن به این موضوع برای تعیین چشمانداز وزارت خارجه در دولت چهاردهم دوچندان میشود.
عراقچی بهترین گزینه برای دستگاه سیاست خارجی
علی ماجدی، سفیر اسبق جمهوری اسلامی ایران در آلمان، برزیل و ژاپن، در این باره به تابناک گفت: دیپلماسی اقتصادی به مفهوم اهمیت یافتن مناسبات اقتصادی در روابط خارجی است. دیپلماسی اقتصادی یکی از ابزارهای مهم برای پیشبرد اهداف بلند مدت رشد و توسعه اقتصادی کشورها به حساب می آید. این موضوع بویژه در فرآیند جهانی شدن اقتصاد، اهمیتی دوچندانی دارد.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان کشوری در حال توسعه که بر اساس سند چشم انداز 20 ساله و اهداف سند راهبردی اقتصاد مقاومتی، نیازمند بهره گیری بیشتر از از امکانات و ظرفیت های داخلی در عرصه تعاملات اقتصادی جهان و دستیابی به جایگاه برتر اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه و تاثیرگذار در جهان اسلام است، باید با توجه به نقش عنصر اقتصاد در فرآیند جهانی شدن، زمینه رقابت اقتصاد کشور را در صحنه بین المللی فراهم آورد و به تحقق اهداف توسعه اقتصادی کشور کمک نماید.
او تصریح کرد: با این حساب شناخت و تسلط بر دیپلماسی اقتصادی یکی از نیازهای اساسی کشور به حساب میآید. بنابراین انتخاب شخصی که چنین رویکرد و دانشی در این زمینه داشته باشد حائز اهمیت است. به نظر من عباس عراقچی، بهترین گزینه برای تحقق این امر است. ضمن آنکه با توجه به شناخت نزدیکی که از او و توانمندیهایش دارم، در حال حاضر بهترین گزینه برای وزارت خارجه دولت چهاردهم به حساب میآید.
بر اساس این گزارش حفظ منافع ملی کشور در کنار تعامل تجاری با عرصه بینالملل و افزایش سهم تولید هر کشور در این عرصه حائز اهمیت است و در افزایش قدرت مانور تاثیر به سزایی دارد. بنابراین به منظور تحقق چنین اهدافی گزینه وزارت خارجه باید انعطاف و توانمندی لازم در شکلدهی ارتباطات را داشته باشد. به عقیده کارشناس مصاحبهگر عراقچی بهترین گزینه در این زمینه به حساب میآید.