تابناک گزارش می‌دهد؛

آینده باغداری و کشاورزی هرمزگان با این دست فرمان مدیران رو به تباهی است/تولیدی نیست که جهشی در آن دیده شود

درحالی که سال ۱۴۰۳ به عنوان سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نامگذاری شده است، باغداران جنوب شرق هرمزگان از افت شدید تولید و نابودی باغات به عنوان یک تراژدی یاد می‌کنند.
کد خبر: ۱۲۷۲۰۱۶
|
۲۶ آبان ۱۴۰۳ - ۱۲:۱۱ 16 November 2024
|
3913 بازدید

آینده باغداری و کشاورزی هرمزگان با این دست فرمان مدیران رو به تباهی است/تولیدی نیست که جهشی در آن دیده شود

به گزارش خبرنگار تابناک از هرمزگان، درحالی که سال ۱۴۰۳ به عنوان سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نامگذاری شده است، باغداران جنوب شرق هرمزگان از افت شدید تولید و نابودی باغات به عنوان یک تراژدی یاد می‌کنند. اقتصاد عمده ساکنان شهرستان‌های میناب، رودان، جاسک و بشاگرد از طریق کشاورزی، باغداری و دامداری تأمین می‌شود.

قطعا صدمه به بخش کشاورزی، مستقیما اقتصاد و معیشت عمومی ساکنان این شهرستان‌های پرجمعیت هرمزگان را مختل می‌کند. اگر تدبیری اندیشیده نشود روز‌های سختی در انتظار کشاورزان و باغداران هرمزگانی است. در واقع تولید به سمت سقوط در حرکت است.

تولیدی نیست که جهشی در آن دیده شود

افضل خاشعی گلخانه دار و باغدار رودانی در گفتگو با خبرنگار تابناک گفت: با توجه به اینکه امسال با عنوان جهش تولید با مشارکت مردم نامگذاری شده است، در این شهرستان متاسفانه تولید به کمترین حد رسیده به عبارتی تولیدی نیست که جهشی در آن دیده شود.

وی ادامه داد: ۸۵ درصد ساکنان شهرستان رودان، زندگی شان وابسته به کشاورزی و باغداری است. برق و آب کشاورزی به معضلی جدی بدل شده است. طبیعی است اگر آب و برق از این بخش دریغ شود تولید متوقف خواهد شد.

این گلخانه دار و باغدار هرمزگانی افزود: جدیدا متولیان بخشنامه از قطع برق کشاورزی از ساعت ۱۶ تا ۲۱ خبرداده اند. این اتفاق گلخانه دار را فلج می‌کند. به هر حال پنجره برقی گلخانه تحت نظارت جهاد کشاورزی ایجاد شده و بدون برق تولید امکان پذیر نیست.

او اضافه کرد: طرح تعدیل در این استان که دمای آن به بالای ۵۵ درجه در تابستان می‌رسد به مشکلی جدی در تولید و زراعت و باغبانی مبدل شده است. چرا باید میزان استفاده آب در این استان با شرایط ویژه آب و هوایی با استان‌های سردسیر یکسان دیده شود؟ از نمایندگان و متولیان این بخش خواستار توجه به مشکلات بخش کشاورزی هستیم.

ممنوعیت استفاده از اتباع خارجی در هرمزگان ملغی شود

غلام انباز نخلدار و صادر کننده خرما در گفتگو با خبرنگار تابناک به دو مشکل عمده در حوزه تولید اشاره کرد و گفت: با توجه به شرایط آب و هوایی و ضرورت کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی، توسعه نخیلات آن هم ارقام بازار پسند ضروری است.

وی افزود: امروز خرمای هرمزگان به بیش از ۲۰ کشور دنیا صادر می‌شود. اما متاسفانه وجود نخیلات با ارقام نامرغوب، کندی در اصلاح باغات و نخیلات، توسعه نایافتگی در حوزه صنایع تبدیلی، تکمیلی و فرآوری از جمله معضلاتی که باید مورد توجه قرار گیرد.

انباز مشکل نیروی کار را یاد آوری کرد و افزود: متاسفانه در بخش نخیلات و تولید خرما با کمبود نیروی کار مواجه هستیم. پیشنهاد این است که با توجه به حضور مهاجران در استان، ممنوعیت بکارگیری اتباع خارجی در هرمزگان ملغی شود.

جرائم اضافه برداشت آب، تولیدکنندگان را مأیوس کرده است

احمد امینی باغدار شهرستان رودان در گفتگو با خبرنگار تابناک به نشست کشاورزان با رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و گفت: نشست خوبی بود، به هرحال دغدغه‌های بهره برداران شنیده شد و امیدواریم کمیسیون کشاورزی و مجلس شورای اسلامی به داد کشاورزان برسد.

وی یادآور شد: متاسفانه آب منطقه‌ای با جریمه کردن باغداران به بهانه اضافه برداشت، آنها را از ادامه فعالیت در این حوزه مأیوس کرده است. واقعا کشاورزان سال‌ها عمر، جوانی و سرمایه هایشان را صرف تولید کرده و می‌کنند. اگر آقایان احساس می‌کنند نیازی به کشاورزی و تولید ندارند، با کارشناسی میزان هزینه کرد‌ها را بپردازند تا دست از کار بکشیم. با جریمه اضافه برداشت که مبنای محاسبه آن مبهم است، آبخوان‌ها تقویت نمی‌شود فقط کشاورزی از بین خواهد رفت مالکیت کشاورزان بر اراضی مشخص نیست.

ابراهیم صیادی باغدار بخش جغین به خبرنگار تابناک گفت: مشکل کشاورزان و باغداران خیلی بزرگتر از اینهاست. سال هاست روی زمینی کشت و زرع انجام شده است. اجداد و نیاکان ما کشاورز و باغدار بوده اند، هنوز مالکیت کشاورزان بر اراضی مشخص نیست. قانون به وضوح اراضی ملی و مستثنیات را مشخص کرده است.

وی با اشاره به برخی مواد قانونی افزود: بر اساس ماده ۵۶ قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها ومراتع مصوب ۲۲/ ۰۶/ ۱۳۶۷ هرگونه احیا تا تاریخ اسفند ۱۳۶۵ شرعأ موجبات مالکیت اشخاص وخروج وصف ملی شدن اراضی و استقرار حقوق اشخاص را به همراه دارد. اما متاسفانه این تعارض همچنان باقی است.

وی اضافه کرد: در بخش جغین بالغ بر ۸۰ درصد اراضی کشاورزان و باغداران را ملی می‌خوانند. با این اوصاف چگونه می‌توان به جهش تولید پرداخت. چگونه انگیزه لازم برای توسعه کشاورزی و باغداری ایجاد می‌شود.

از ۶۰ کارگر به ۵ کارگر رسیده ایم

محمد صفر پرو به خبرنگار تابناک گفت: سال هاست باغدار هستم. شیوع بیماری و آفات مرکبات موجب شد که گونه خاصی از سوی کارشناسان جهاد کشاورزی توصیه شود.۱۲ سال است لیمو ترش نوع لیسبون را کشت کرده ام. این گونه طاقت گرمای ۶۰ درجه را نداشت و قطع برق در تابستان ۵۰ درصد باغ را از بین برد.

به گفته وی، چه باید کرد؟ پیشنهاد من این است به خاطر آسیبی که به باغداران رسیده، دولت حمایت لازم را برای ایجاد حداقل یک هکتار گلخانه به باغداران آسیب دیده به عمل آورد تا حداقل کمی از خسارات وارده جبران شود.

علی آدینه پور در گفتگو با خبرنگار تابناک با انتقاد از قطع برق چاه‌های کشاورزی گفت: ۲۸ سال است در این حوزه کار می‌کنم. با ۴ ساعت قطع برق آن هم در گرمای سوزان هرمزگان زندگیمان نابود شد.

آدینه پور افزود: روزی دهنده خداست تا همین چند سال پیش بیش از ۶۰ کارگر رزق خود را از همین باغ تأمین می‌کردند، اما الان از ۶۰ نفر به ۵ نفر رسیده است.

محمد شریفی باغدار رودانی به خبرنگار تابناک گفت:. متاسفانه جریمه‌های دیرکرد تسهیلات بانکی باغداران به رنجی عمیق تبدیل شده است. به صراحت بگویم اقتصاد باغداران و کشاورزان شدیدا آسیب دیده است. اگر فکری به حال آنها نشود امیدی به بخش کشاورزی و باغی نیست.

اگر مسئولین جدی هستند از تولید حمایت کنند

سید عبدالکریم هاشمی نخل ابراهیمی نماینده حوزه شرق هرمزگان در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار تابناک گفت: باغات لیمو در شهرستان‌های رودان و میناب به دلیل بیماری و آفت دچار مشکل بودند. متاسفانه امسال تابستان هم با گرمای بی سابقه‌ای مواجه شدیم که باغات مرکبات را با خسارت روبرو کرد.

وی افزود: از سوی دیگر به دلیل برخی نواقص در عرضه و بازار، قیمت تمام شده این محصول هم برای بهره برداران و تولیدکنندگان رضایت بخش نبود؛ لذا ما باید چند اقدام مهم از جمله بحث خرید تضمینی محصول، کنترل بازار، توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی، فراهم آوردن زمینه صادرات، اعطای تسهیلات کم بهره و در کنار آن آموزش باغداران را به سرانجام برسانیم. حتما در مجلس این دغدغه‌ها را پیگیری می‌کنیم و تصمیمات لازم گرفته خواهد شد.

نماینده حوزه شرق هرمزگان در مجلس شورای اسلامی افزود: مشکل ناگهانی دیگری که به تولید بخش کشاورزی لطمه زد مسئله ناترازی برق بود. باید پیگیری کنیم که قطع برق چاه‌های کشاورزی و منازل استان‌های گرمسیر ممنوع شود همانطور که در زمستان برای استان‌های سردسیر ممنوعیت قطع گاز اعمال می‌شود باید در تابستان ممنوعیت قطع برق برای استان‌های گرمسیر، خاصه هرمزگان اجرایی شود.

هاشمی نخل ابراهیمی با اشاره به عزم مسئولان در حمایت از تولید تصریح کرد: یکی از راه‌های کمک به بخش کشاورزی حمایت از تولید است اگر مسئولین جدی هستند از تولید حمایت کنند. معتقدم کشاورزی که با جریمه اضافه برداشت روبرو می‌شود یا فشاری که به خاطر قطع برق روی آنها می‌آید نمی‌تواند انگیزه لازم را برای تولید بیشتر داشته باشد.

نماینده مردم شرق هرمزگان در مجلس اظهارداشت: در هرمزگان محصولات خارج از فصل تولید می‌کنیم و حتی در کشور در جایگاه برتر قرار داریم؛ لذا باید مسئولان حمایت کنند. وزارت صمت، جهاد کشاورزی، اتاق بازرگانی و اصناف کشاورزی و تشکل‌های این بخش وارد عمل شوند.

وی ادامه داد: اتفاقا اگر این حمایت‌ها انجام شود و بازار‌های منطقه را به سمت تولیدات کشاورزی و باغی هرمزگان جلب کنند، مشکل ارزی کشور هم حل می‌شود. علی‌ای حال در کنار اقداماتی که عرض شد باید ترویج گلخانه داری و مدیریت کشت در هرمزگان به جد مورد توجه قرار گیرد.

هرمزگان در بخش کشاورزی از ظرفیت‌های ویژه‌ای برخوردار است

محمد جواد عسکری رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار تابناک در هرمزگان گفت: هرمزگان در بخش کشاورزی از ظرفیت‌های ویژه‌ای برخوردار است. پیشرو بودن کشاورزی در استان، امکان تولید محصولات متنوع، تولید محصولات گرمسیری و خارج از فصل از جمله ظرفیت‌های منحصر بفرد است.

وی عنوان کرد: متاسفانه از این ظرفیت‌ها کاملا استفاده نشده، لذا برای بهره وری بیشتر باید ظرفیت‌ها به فعل تبدیل شوند. در حوزه صادرات هم باید بازار منطقه‌ای را برای عرضه محصولات کشاورزی تصاحب کنیم. توجه به بازار منطقه‌ای می‌تواند به تحول اقتصادی در این بخش کمک کند.

به گفته عسکری، معتقدم کشاورزی بزرگترین بخش اقتصادی کشور را شامل می‌شود. این بخش مصداق شعار سال ۱۴۰۳ است. درکشور ۴ و نیم میلیون بهره بردار داریم در واقع ۳۰ درصد اشتغال کشور در حوزه کشاورزی رقم خورده است.

رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی افزود: در مجلس قوانین خوبی تصویب شده که می‌تواند راهگشا باشد. موضوع خرید تضمینی محصولات، برداشتن تعرفه صادراتی از محصولات کشاورزی، تصویب اعتبار توسعه صنایع تبدیلی، پرداختن به حوزه کشاورزی در برنامه هفتم توسعه از اقدامات مهم است. معتقدم اگر از همه ظرفیت‌ها بهره گرفته شود، در بخش ارز آوری هم می‌توان موفق شد.

۲۳ هزار مگاوات کسری برق داریم

عسکری با اشاره به ناترازی‌ها در بخش انرژی گفت: ما در کشور با ناترازی روبرو هستیم. تنها در بخش برق ۲۳ هزار مگاوات ناترازی وجود دارد. مجلس در نشست با وزیر نیرو از وی خواست برای جبران ناترازی راهکار ارائه کند. وزیر نیرو طرحی را به کمیسیون ارائه داد که به زودی به صحن خواهد آمد.

به گفته وی، اگر این طرح تصویب شود وزارت نیرو مکلف می‌شود که برق چاه‌های کشاورزی را تأمین کرده و قطع نکند. قطع برق خسارات سنگینی را به کشاورزان وارد می‌کند تلاش می‌کنیم از تابستان آینده، برای تحقق شعار سال قطع برق در بخش کشاورزی نداشته باشیم

نیروگاه‌ها و پنل‌های خورشیدی توسعه یابد

نماینده مردم داراب و زرین دشت استان فارس در مجلس شورای اسلامی بر استفاده از پنل‌های خورشیدی جهت تامین برق مورد نیاز کشاورزی تأکید کرد و افزود: در برخی استان‌های کشور پنل‌های خورشیدی را توسعه دادیم. به طور مثال در استان کرمان در شهرستان‌های سیرجان و رفسنجان بهره برداران از این طرح استقبال کردند. برای رفع ناترازی و کاهش صدمات ناشی از قطع برق به حوزه کشاورزی، توسعه پنل‌های خورشیدی ضروری است.

اراضی زراعی و باغی بایدتعیین تکلیف شود

فاطمه جراره نماینده حوزه مرکزی هرمزگان در گفتگو با خبرنگار تابناک با اشاره به نشست رئیس کمیسون کشاورزی، آب و منابع طبیعی با جمعی نمایندگان، استاندار و نمایندگان و مدیران بخش کشاورزی گفت: در نشست با استاندار مسائل و مشکلات شیلات و کشاورزی بررسی شد. موضوعاتی مانند تامین آب، بازار محصولات، شیلات و اقتصاد دریامحور، از جمله مسایلی بود که در این نشست مورد بررسی قرار گرفت.

نماینده حوزه مرکزی هرمزگان افزود: طبعا با حل این مشکلات و برنامه ریزی‌های دقیق، صیادان و کشاورزان می‌توانند، اقتصاد این بخش‌ها را شکوفا کنند جراره به بحث مالکیت اراضی کشاورزی پرداخت و تصریح نمود: بحث اراضی زراعی را منابع طبیعی باید تعیین تکلیف کند، آنان بلاتکلیف هستند و نمی‌توانند بازدهی داشته باشند. کشاورزانی که ۴ تا ۵ دهه است روی این اراضی زراعت کرده اند؛ و باید از این بلاتکلیفی نجات پیدا کنند.

هر چند رئیس یا اعضای کمیسیون کشاورزی از سال ۱۳۹۹ تاکنون بیش از ۴ مرتبه به جنوب شرق هرمزگان سفر کرده اند و حتی در سفر گذشته اعضای هیأت رئیسه کمیسیون کشاورزی بیش از سی مصوبه برای تقویت بخش کشاورزی در شرق هرمزگان گذرانده اند، اما گویا این سفر‌های متعدد و تصمیمات متکثر نتیجه بخش نبوده است.

با این اوصاف بخش کشاورزی در هرمزگان نیازمند توجه جدی است. درحالی که برخی مسئولان از ایجاد شهر کشاورزی، احداث بزرگترین نخلستان جهان، توسعه نوغان داری و کاشت جنگل برای تأمین مواد اولیه کارخانه کاغذسازی سخن می‌رانند، کشاورزان و باغدارانی که دهه هاست در این عرصه فعال هستند، امیدی به آینده ندارند. حتی سربسته می‌گویند آینده کشاورزی با این دست فرمان به تباهی کشیده خواهد شد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟