در ماه های اخیر مهم ترین نقد به عملکرد وزارت جهاد کشاورزی، به مدیریت ضعیف تنظیم بازار کالاهای اساسی بر می گردد که روز به روز اوضاع معیشتی مردم را پر چالش تر و خرید کالاهای اساسی را روز به روز دست نیافتنی تر می کند؛ دراین میان اما، دخالت های وزارت جهاد کشاورزی به عنوان نهاد ناظر در تنظیم بازار کالاهای اساسی و عدم برنامه ریزی برای بخش تولید بیش از پیش خود را نشان می دهد.
اسحاق بندانی، عضو کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با خبرنگار تابناک در خصوص چالشهای تامین کالا در صنعت کشاورزی گفت: تامین کالا باید از مبادی متفاوت انجام شود و نمیتوان امنیت غذایی مان کشور را به یکی یا دو کشور محدود کرد؛ آن هم در شرایطی که جنگ اقتصادی تمام عیار علیه ایران در مناسبات جهانی برقرار است.
وی به توقف صادرات ذرت از سوریه و مشکلاتی که اقتصاد ایران را تهدید میکند، اشاره کرد و ادامه داد: در نشست دی ماه سال گذشته اتاق بازرگانی فعالان اقتصادی بارها فریاد زده و هشدار دادند که دولت کاری کند که برای توقف صادرات ذرت از روسیه فکری کنند؛ این درحالی است که زمزمههایی از مذاکره وزیرجهاد کشاورزی با روسیه شنیده شده تا روسیه سهمیهای برای ایران درنظر بگیرد.
بی اعتنایی وزیر جهاد کشاورزی به قوت لایموت مردم!
اسحاق بندانی افزود: براساس روال معمول هر سال ، از ابتدای اسفند تا اواخر تیر ماه نیاز کشور وابسته به واردات ذرت روسیه است و تا زمانی که ذرت برزیل وارد کشور شود این وابستگی وجود دارد درحالیکه برخیها آدرس غلط میدهند و بر این باور هستند که میتوان قزاقزستان را جایگزین روسیه کرد؛ درحالیکه قزاقزستان نه ذرتی دراختیار دارد و نه دارای زیرساخت بندری مناسب برای انتقال محمولهها درااختیار دارد بنابراین نمیتوان خیلی روی کمک قزاق ها حساب کرد.
او اظهار کرد: چینیها از دو ناحیه صادراتی روسیه و استانهایی که هم مرز با چین بودند معاف از ممنوعیت صادرات را از روسیه دریافت کردند؛ درحالیکه ایران از چنین معافیت هایی باوجود آنکه شریک راهبردی و تجاری ما است محروم مانده است و سوال این است که چرا در چنین شرایطی نباید از این فرصت مشابه که چین از آن استفاده کرد وزیر جهاد از قوت لایموت مردم دفاع کند ؟
کمیته ارزی وزارت جهاد کشاورزی پاسخگو باشید
به گفته بندانی، نکته مهم اینجاست که چرا قیمت ذرت ظرف مدت یکسال گران شده است درحالی که مصوبات کمیته ارزی وزارت جهاد کشاورزی این مساله را باید بررسی کند که چرا قیمت ذرت ۴۰ دلار بالاتر رفته درحالی که یورو خریداری شده ذرت با قیمت ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی بوده است؟ سوال دیگر این است که به چه علت ۱۲۰۰ تومان به این مبلغ اضافه شده است؟ بنابراین واضح است که سیاستهای وزارت جهاد نظام عرضه و تقاضا بازار را به هم ریخته است .
این عضو اتاق بازرگانی اظهار داشت: قرار بر این بود که وزارت جهاد کشاورزی شفاف عمل کند و ثبت سفارش ها سیستمی شود تا بازار را از روش سلطانی که هر روز دنبال یک سلطان جدید باشیم پاک کرده و دخالت های افراد و امضاهای طلایی برداشته شود تا هر روز درگیر پرونده هایی مانند چای دبش و شرکت آریو تجارت سهیل نباشیم اما مسیر شفاف سازی مجددا به بیراهه رفت و وزارت جهاد کشاورزی مجددا با تشکیل کمیتهای به نام «کمیته استثنا» به دورزدن قوانین ادامه داد به طوری که به هر شرکت یا شخصی به طور استثنا کالا و ارز برای واردات ارائه می شود که این راه همان ادامه امضاهای طلایی اما با روشی جدید است.
مساله گرانی برنج، روغن، گوشت و سیب زمینی اتفاقی نبود
بندانی ابتذال در حکمرانی را مشکل اساسی و ساختاری کشور دانست و توضیح داد: نوعی کژتابی در دیوان سالاری موج می زند و به همین دلیل مشکلاتی بر سر قیمت برنج، کمبود و گرانی روغن، قیمت بی رویه گوشت و صادرات بی رویه سیب زمینی و قیمت افسارگسیخته آن به وجود آمد.
عضو اتاق ایران اشاره کرد: درحال حاضر ، کشور به روش آتش نشانی اداره می شود؛ به این معنی که منتظریم در جایی آتش به پاشود و بعد تلاش کنیم تا آن را خاموش کنیم درحالیکه به دنبال روش های پیشگیری ساختارمند نیستیم. برای مثال آقای وزیر جهاد که وظیفه تنظیم گری در بازار دارید؛ چرا اختیارات خود را بر ممنوعیت سیب زمینی واگذار کردید که مجبور شوید برای حل بحران سیب زمینی از سران قوا مجوز بگیرید؟
عضو کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تاکید کرد: همه خوب به یاد داریم که وزیر جهاد کشاورزی پیش تر در مصاحبه با خبرگزاری ها اعلام کرد که بازارهای صادراتی به عنوان یک مزیت هستند و منعی برای صادرات محصولات کشاورزی وجود ندارد اما پس از صادرات بی رویه و عدم نظارت بر آن بازار داخل با کمبود مواجه شود و تازه آقای وزیر به این فکر افتاد که همان محصول را با هدر دادن ارزهای دولتی به کشور وارد کنند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.