به گزارش «تابناک»، محمد هاشمی روز جمعه در گفت و گو با ایرنا، درباره برخی اقدامات برای تخریب چهره مرحوم هاشمی رفسنجانی و ادعای یک برنامه تلویزیونی درباره تبلیغ اشرافیگری از تریبون نمازجمعه از سوی مرحوم هاشمی رفسنجانی، گفت: محسن هاشمی که مسئول دفتر نشر معارف انقلاب هستند، رسما در بیانیهای اعلام کرد تمام خطبههای نماز جمعه را بررسی کرده است و چنین مطلبی در هیچ خطبهای وجود ندارد و به شکل مستند به این موضوع پاسخ داد و از مدعیان دعوت کرد بجای شعار، مستندات خود را بیان کنند.
عضو مجمع وزیران ادوار جمهوری اسلامی با تشریح ویژگیهای فکری مرحوم هاشمی رفسنجانی، با بیان اینکه رفاه به معنی اشرافیگری نیست، گفت: مرحوم هاشمی باور داشت بجای «فقر» باید «رفاه» را میان مردم تقسیم کرد. او میگفت که باید رفاه نسبی به معنای تکلیفی که قانون اساسی بر عهده دولت اسلامی گذاشته برای مردم فراهم شود.
وی ادامه داد: ماده ۳ قانون اساسی ۱۵ بند راجع به وظیفه دولت و نظام جمهوری اسلامی برای فراهم کردن رفاه برای مردم ذکر کرده است بحث مرحوم هاشمی هم در این زمینه بوده است.
هاشمی یادآور شد: چرا صدا و سیما و یا برخی تریبونها هنوز هم به تخریب مرحوم هاشمی میپردازند؟ دلیلش این است که آنها از فکر او میترسند. آیت الله هاشمی اندیشهای را در کشور پایهگذاری کرد، که میتواند باعث نجات کشور، حل بحرانها، رفاه و آزادی تصریح شده در قانون اساسی شود.
برادر مرحوم هاشمی رفسنجانی تاکید کرد: آنهایی که امروز مرحوم هاشمی را تخریب میکنند از اندیشه و فکر او میترسند. بیشتر منتقدان مرحوم هاشمی زمانی برای او مدیحهسرایی میکردند و حتی برای یک دیدار با او سر و دست میشکستند تا بتوانند صحبت یا یک دیدار کوتاهی با او داشته باشند. اکنون همه این افراد مخالف او شدهاند. به تعبیری آنها «گروه باد» هستند و از هر طرفی باد بوزد همراه آن خواهند بود. آنها ثبات شخصیتی ندارند به همین دلیل است که اینگونه اقدامات را انجام میدهند.
هاشمی افزود: زمانی که رییس سازمان صدا وسیما بودم، با کمک امام (ره) سعی میکردیم استقلال این سازمان را حفظ کنیم و این کار را به نحو احسن انجام میدادیم. امروز هم قضاوت عمومی در جامعه حتی میان کارمندان صدا و سیما این است که آن زمان، استقلال صدا و سیما کاملا حفظ شده بود.
وی درباره اظهارات اخیر رییس بنیاد مستضعفان درباره کاخ مرمر، گفت: هیچ قضاوتی درباره اظهارات او نمیکنم. البته برخی این اظهارات را انتخاباتی توصیف کردهاند که البته من هیچ پیشداوری نمیکنم. اگرچه او بعد از این اظهارات عذرخواهی کرد و از برخیها هم نام برد.
عضو سابق مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: بعد از مرحوم هاشمی، مجمع تشخیص مصلحت نظام در اختیار رییس و دبیر مجمع قرار گرفت و جلسات مجمع در آنجا برگزار میشد ولی رییس بنیاد مستضعفان همه مسائل را به مرحوم هاشمی منتسب کرد.
وی یادآور شد: زمانی درباره سرنوشت فرشهای بسیار گرانقیمت کاخ مرمر از رییس بنیاد مستضعفان پرسیدم که هیچ پاسخی نداد. نمیدانم با این فرش ها که جزو بیت المال بود چه کردند.
هاشمی تصریح کرد: خیلیها وظیفه یا شاید ماموریت دارند آیت الله هاشمی را تخریب کنند. مرحوم هاشمی خدمات بسیاری به کشور کرده است و پس از رحلت او، کاخ مرمر تحویل داده شده است. منتها این بیانصافیها نسبت به مرحوم هاشمی زیاد انجام میشود. ما هم تریبون درستی نداریم که بتوانیم از او دفاع کنیم.
برادر مرحوم هاشمی رفسنجانی با تاکید بر اینکه دفاع از هاشمی هزینه دارد، خاطرنشان کرد: مرحوم هاشمی همواره میگفت شکایت خودم را به پیش خداوند میبرم ما هم سیره مرحوم هاشمی را ادامه میدهیم و به خداوند شکایت میکنیم انشاء الله روزی خداوند به این مسائل رسیدگی کند.
هاشمی درباره انتقادها از نقش مرحوم هاشمی رفسنجانی جانشین وقت فرماندهی کل قوا در پذیرش آتش بس میان ایران و عراق درچارچوب قطعنامه ۵۹۸ (۲۹ تیرماه ۱۳۶۷) گفت: اسناد بسیاری در این باره وجود دارد. مرحوم هاشمی و همچنین محسن رضایی فرمانده وقت سپاه پاسداران درباره نیازهای نیروهای مسلح برای ادامه جنگ، نامهای به امام (ره) نوشتند. در آن نامه مطرح شده بود که اگر این نیازها تامین شود با ادامه جنگ، پس از ۵ سال میتوانیم پیروز شویم. نخست وزیر وقت هم گزارشهایی از وضعیت خزانه کشور و شرایط جبههها ارائه کرده بود.
رییس پیشین سازمان صداو سیما ادامه داد: علاوه بر این در صحنه نبرد هم مساله جدیدی حادث شده بود و آن دخالت مستقیم آمریکاییها با سرنگونی مسافربری و شهادت ۲۹۱ تن از شهروندان غیرنظامی ایران در تاریخ ۱۲ تیرماه ۶۷ بود و بعد هم عنوان کردند اشتباه کردهاند. بنابراین علاوه بر مشکلاتی که ما در داخل از نظر تدارکات و تجهیزات داشتیم مساله دخالت مستقیم آمریکا هم بر مشکلات کشور افزود.
هاشمی افزود: در جلسه ۲۷ نفرهای که قبل از پذیرش قطعنامه در دفتر ریاست جمهوری با حضور سران قوا، فرماندهان نظامی، برخی از مدیران عالی کشور، فرزند و نماینده امام (ره) تشکیل شد من هم به عنوان رییس صدا و سیما حاضر بودم. همه ابعاد قضیه بهطور مفصل بررسی شد و کسی در آن جلسه ادامه جنگ را به نفع کشور ندانست.
برادر مرحوم هاشمی رفسنجانی یادآور شد: نمیدانم الان فایلها و اسناد آن جلسه در کجا نگهداری میشود. احتمال میدهم این اسناد در نهاد ریاست جمهوری باشد. در کل کسی بتواند اطلاعات و محتوای آن جلسه را بهدست آورد از واقعیتهای میدانی، طرفین به خوبی آگاه میشود. بنابراین تصمیمی هم که گرفته شد تصمیم جمعی بود.
وی گفت: این موضوع که مرحوم هاشمی به امام (ره) گفت که به عنوان فرمانده جنگ [پذیرش قطعنامه را اعلام میکنم] بعد مرا محاکمه یا اعدام کنید صحت دارد. وقتی امام (ره) از خودگذشتگی مرحوم هاشمی را مشاهده کردند، در بیانیهای پذیرش قطعنامه را اعلام کردند.
هاشمی در پاسخ به این پرسش که «در کتاب خاطرات مرحوم هاشمی بارها نام شما به عنوان مخالف حمایت حزب کارگزاران از نامزدی رییس دولت اصلاحات عنوان شده است، علت مخالفت شما چه بوده است؟»، گفت: نام خاتمی تا روزهای آخر سال ۱۳۷۵ مطرح نبود. نامزد ما آن زمان مرحوم حسن حبیبی بود که در این باره در حزب کارگزاران بحث زیادی انجام شد. حبیبی ملاحظاتی داشت. او می گفت که امکانات مالی برای تبلیغات ندارد و نمیخواهد مدیون و وامدار کسی باشد و دلیل دوم اینکه نمیخواست با روحانیت رقابت کند. آن زمان نامزد جناح رقیب علی اکبر ناطق نوری بود.
عضو مجمع مدیران ادوار جمهوری اسلامی یادآور شد: نامزد دیگری هم که آن زمان در نظرسنجیها بالای ۳۰ درصد شانس رایآوری داشت خودم بودم که البته من هم ملاحظاتی داشتم. هیچوقت نمیخواستم بیایم و هیچ وقت بحث آمدن من به آن معنا مطرح نشد ولی اسم من به عنوان نامزد مطرح بود البته اشخاص دیگری هم بودند.
هاشمی افزود: زمانی موضوع نامزدی رییس دولت اصلاحات مطرح شد او به مجمع روحانیون مبارز پیشنهاد کرد اگر کارگزاران از من حمایت کند این نامزدی را قبول میکنم. در جلسهای در حزب کارگزاران با حضور خاتمی از او درباره برنامههایش و رفتارش نسبت به عملکرد هاشمی رفسنجانی سوال کردیم و او هم مفصل پاسخ داد و گفت که به لحاظ اقتصادی الان هیچ طرحی ندارم که بگویم ولی این جمله را به شما می گویم که روز اول دولت من با روز آخر دولت آقای هاشمی هیچ فرقی ندارد و وقتی خاتمی در آن جلسه این سخن را گفت، همه به او رای دادیم.
هاشمی ادامه داد: سال ۷۵ در خوزستان بودم مخالفتم را با رقابت سه نامزد در انتخابات ریاست جمهوری بیان کردم و گفتم که باید ۲ نامزد ریاست جمهوری داشته باشیم تا انتخابات در دور اول تمام شود. همان شب من از اهواز با دوستان کارگزاران تماس گرفتم و گفتم همین امشب بیانیهای منتشر و از خاتمی حمایت کنید تا این بحث ۳ نامزدی از بین برود.
معاون اجرایی دولت سازندگی یادآور شد: بعد از این موارد با رییس دولت اصلاحات مخالفت نکردم. اگر چه در آن دولت مسائل به گونه دیگری رقم خورد و حزب(منحل شده) مشارکت علیه نامزدی مرحوم هاشمی برای مجلس ششم تبلیغ میکرد.
وی خاطرنشان کرد: زمانی که خاتمی میخواست دولت تشکیل دهد از من دعوت کرد ولی نپذیرفتم با او همکاری کنم ولی بعد که مرحوم هاشمی به من دستور داد که بپذیرم در سمت معاونت اجرایی دولت خاتمی همکاری کردم.
هاشمی یادآور شد: در دور اول این سمت را داشتم ولی در دور دوم برای اینکه مرا حذف کنند، پست معاونت اجرایی را از نهاد ریاست جمهوری حذف کردند و بعد یکی دو پست در وزارت کار و امور اجتماعی و هواپیمایی جمهوری اسلامی به من پیشنهاد کردند که هیچکدام را نپذیرفتم.
هاشمی درباره پیش بینیاش از دولت آینده و اینکه سرنوشت انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ چگونه رقم خواهد خورد، گفت: پیشبینی این موضوع بسیار مشکل است. اگر در شرایط کرونا باشیم و بخواهیم براساس قانون فعلی انتخابات را برگزار کنیم، مشارکت خیلی کم خواهد بود. اگر برگزارکنندگان انتخابات، خصوصا شورای نگهبان تفسیری از قانون انجام دهند یا اینکه اجازهای بگیرند تا انتخابات به جای یک روز و یا ۱۲ ساعت در یک هفته انجام شود تا مردم بتوانند بدون ترس از ابتلا به کرونا در انتخابات حضور پیدا کنند، آن موقع شرایط تغییر میکند.
عضو هیئت موسس حزب کارگزاران سازندگی ایران یادآور شد: براساس تجربه ۳۰ تا ۴۰ ساله؛ ضریب نفوذ جریان اصلاحطلب و اصولگرا حدود ۲۰ درصد میدانم، این ضریب برای اعتدالگراها حدود ۳۰ درصد است و معمولاً در انتخابات ائتلاف میان دو جریان که بیشتر هم میان اصلاحات و اعتدال گرایان بوده است برنده نهایی را مشخص میکند.
وی افزود: تا به امروز انتخابات ریاستجمهوری اینگونه بوده است ولی حالا شرایط کرونایی و موضع شورای نگهبان مسائلی است که باید مشخص شود. بنابراین چون شرایط مبهم است نمیتوان پیش بینی کرد که پیروزی از آن کدام جناح است.
این فعال سیاسی خاطرنشان کرد: خلاصه حرف من این است که تا به حال ائتلافها موجب پیروزی بوده است و اگر همین سیاق و هم روال باشد باز هم ائتلاف پیروز میشود. اگر شرایط انتخابات و صحنه تغییر کند باید ببینیم که چه اتفاقی میافتد.
هاشمی درباره نامزدهای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ و اینکه آیا داوطلب این انتخابات می شود، گفت: نامزد ریاستجمهوری نمیشوم. من در گذشته صحبتی کردم و به آن معتقدم. این بار ما دیگر فرصت آزمون و خطا نداریم باید شخصیتی نامزد و یا به شخصیتی رای داده شود که گذشته روشنی داشته و توانایی اداره کشور، حل مشکلات، بحرانها را داشته باشد. یعنی نمیتوان با شعار و یا مناظره تلویزیونی و تخریب، انتخابات برگزار کنیم.
هاشمی در پاسخ به پرسشی درباره پیروزی دیپلماتیک و تاریخی ایران و سکوت منتقدان برجام پس از ناکامی آمریکا در ارائه قطعنامه پیشنهادیاش در شورای امنیت برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، گفت: علت رد این قطعنامه، برجام است. حتی خود تحلیلگران و رسانههای آمریکایی میگویند که ترامپ میخواست ایران را منزوی کند ولی خودش منزوی شد یا ایران، آمریکا را منزوی کرد و یا این پیروزی از نتایج برجام است. برجام یک سند بینالمللی است که در آن این پیش فرض وجود دارد که ایران به تعهداتش عمل کرده است.
وی ادامه داد: کشورهای اروپایی همپیمان آمریکا در این قضیه در کنار ایران قرار گرفتند به این دلیل که میخواهند برجام را زنده نگه دارند. البته خود مخالفان یا منتقدان هم به این واقعیت پی بردهاند و براساس ضربالمثل «لوتی نباخته» بیان نمیکنند.
هاشمی درباره عملکرد مجلس یازدهم و مواجهه آن با دولت نیز گفت: تا بهحال مجلس یازدهم بهگونهای عمل کرده که از رهبر انقلاب اسلامی تذکر گرفته است. وقتی که رهبر نظام به مجلس تذکر میدهند مشخص است که عملکرد آنها مطلوب و در جهت وحدت ملی و منافع ملی نبوده است. نمیتوان پیشبینی کرد که مجلس از این به بعد چه اقداماتی انجام خواهد داد اما این مجلس خیلی زود از رهبری تذکر گرفت که نشان میدهد خوب کار نکرده است.
عضو مجمع وزیران ادوار جمهوری اسلامی افزود: اگر بخواهیم منافع انقلاب و مردم را در شرایط فعلی در نظر بگیریم نیاز به وحدت ملی، همصدایی و انسجام داریم چرا که برابر دشمنان بین المللی و منطقهای قرار داریم. پیگیری منافع گروهی، بازی در زمین دشمن است و دشمن از جنگ میان ما سوءاستفاده و علیه نظام تبلیغات میکند.
هاشمی درباره کارکرد و وظایف مجمع وزیران ادوار جمهوری اسلامی، گفت: مجمع وزیران پتانسیل و توان بسیار خوبی دارد و ۲۰۰ تن از وزیران و مدیران باسابقه که تجارب زیادی دارند در آن عضو هستند ولی از تجارب آنها استفاده نمیشود.
عضو مجمع وزیران ادوار افزود: متاسفانه در کشور ما هر کسی که مسئولیتی را بر عهده میگیرد، میخواهد همه چیز را از صفر شروع کند و از تجارب دیگران استفاده نمیکند و اتلاف نیرو در این فرهنگ اجرایی ما زیاد است.
هاشمی خاطرنشان کرد: در همه کشورها وقتی مقام، وزیر یا رییس جمهوری بازنشسته میشود از تجارب و نظراتش استفاده میشود ولی ما در ایران متاسفانه این فرهنگ را نداریم به همین دلیل هم اتلاف نیرو زیاد است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.