سفر یک هیأت عالیرتبه روسی به سوریه، رزمایش مشترک روسیه و ترکیه در شمال سوریه، بازداشت ۲ آمریکایی به اتهام ارتباط با جنبش حماس و تحریمهای آمریکا علیه شخصیتهای لبنانی و حزبالله از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به هشدار سازمان ملل درباره بروز قحطی در یمن و سه کشور آفریقایی نیز اشاره کرد.
به گزارش تابناک، آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل در نشست اخیر شورای امنیت با اشاره به گزارش بحران غذایی در سال جاری میلادی گفت: در سایه نبود امنیت غذایی برای طیف گستردهای از مردم یمن، جمهوری دموکراتیک کنگو، سودان جنوبی و ساکنان شمال شرق نیجریه (محل فعالیت گروه تروریستی بوکو حرام) این کشورها با خطر گرسنگی و قحطی روبرو هستند.
گوترش تصریح کرد: سالهاست که این کشورها درگیر جنگ هستند و اکنون شبح گرسنگی فراگیر و قحطی بر آنها سایه افکنده و جان میلیونها انسان در معرض خطر قرار گرفته است.
به نوشته روزنامه تونسی الصباح نیوز، دبیرکل سازمان ملل با اشاره به گزارش امنیت غذایی جهان در سال 2020 اظهار داشت: کشورهای دیگری که درگیر جنگ داخلی هستند از جمله افغانستان، سومالی و بورکینافاسو با بحران امنیت غذایی فراگیر روبرو خواهند شد.
در این نشست، گوترش خواستار اقدامات فوری برای کمک به امنیت غذایی این کشورها شد.
سفر یک هیأت عالیرتبه روسی به سوریه
یک منبع عالیرتبه دیپلماتیک به روزنامه الشرق الاوسط گفت که قرار است یک هیأت نظامی، سیاسی و اقتصادی روسیه به سرپرستی «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه این کشور به دمشق سفر کند.
به گفته مقام روسی، سفر مذکور بسیار «مفصل» خواهد بود و این هیأت قرار است دیدارهایی با «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه و تعدادی از مسئولان سوری داشته باشد.
او همچنین گفت که هیأت روسی مهمترین مسائل مرتبط با پرونده سوریه در سطوح دیپلماتیک، سیاسی، نظامی و اقتصادی را با مسئولان روسی به بحث خواهد گذاشت.
یک منبع دیپلماتیک غربی نیز به الشرق الاوسط گفت که سفر لاوروف بر مسائل مبارزه با تروریسم، نتایج کمیته قانون اساسی و بحث در خصوص پرونده مناطق شرق فرات، متمرکز خواهد بود.
نکته قابل توجه در این خبر، سفر لاوروف به سوریه است که پس از ۹ سال انجام میپذیرد. وزیر خارجه روسیه آخرین بار در فوریه ۲۰۱۲ به دمشق رفته بود.
لاوروف پنجشنبه هفته گذشته طی دیدار با «گئر پدرسون» نماینده سازمان ملل در امور سوریه، این نشست را «بسیار مفید و نتیجهبخش» توصیف کرد و گفت که مسکو به کمکهای خود به سوریه برای تغییر قانون اساسی در چارچوب قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت ادامه میدهد.
او همچنین گفت که تحولاتی در سطح میدانی در حال رخ دادن است و علاوه بر روند سیاسی، روسیه با دقت تحولات میدانی را نیز تحت نظر دارد.
وزیر خارجه روسیه همچنین گفته بود که به همراه ایران و ترکیه برای اجرای روند آستانه و کمک به دولت سوریه برای خلاصی از تروریسم و تضمین تمامیت ارضی سوریه تلاش میکند.
رزمایش مشترک روسیه و ترکیه در شمال سوریه
وزارت دفاع روسیه روز شنبه از برگزاری رزمایش مشترک با ارتش ترکیه در استان ادلب سوریه واقع در شمال غرب این کشور خبر داد.
به نوشته وبگاه عربی۲۱، «یِوگنی بولیاکوف» نائب رئیس مرکز هماهنگی منطقه کاهش تنش در ادلب در این باره گفت که هدف از این تمرین نظامی، رسیدن به یک تاکتیک واحد در مواجهه با شرایط اضطراری به هنگام گشتزنی مشترک در بزرگراه ام-۴ است.
گشتیهای مشترک ترکیه و روسیه در سوریه طی ماههای گذشته بارها هدف حمله قرار گرفتهاند و تمرین نظامی مذکور دومین مانوری است که تا کنون انجام میشود.
وزارت دفاع روسیه در چهارم شهریور حمله تروریستی به خودروهای گشتی ترکیه و روسیه در شمال سوریه و مجروحیت دو نظامی خود را تأیید کرد. در ۲۴ تیر ماه نیز سه سرباز روس بر اثر انفجار مین در مسیر خودروی گشتی، زخمی شدند.
گروهک تروریستی «کتائب خطاب الشیشانی» تا کنون مسئولیت سه مورد از این نوع حملات را بر عهده گرفته است. البته به جز این مورد، فعالیت دیگری از این گروهک تروریستی تا کنون گزارش نشده است.
یک گروهک دیگر به نام «انصار ابی بکر» که به تازگی اعلام موجودیت کرده اخیرا یکی از حملات به مرکز ایست و بازرسی ترکیه در منطقه «سله الزهور» در بزرگراه ام-۴ را برعهده گرفته است.
ترکیه و روسیه طبق توافق پنجم مارس گذشته، اقدام به گشتزنی مشترک در مسیر بزرگراه «ام-۴» که از شمال شرق سوریه تا شمال غرب این کشور امتداد دارد میکنند.
بازداشت ۲ آمریکایی به اتهام ارتباط با جنبش حماس
وزارت دادگستری آمریکا از بازداشت دو آمریکایی به اتهام ارتباط با جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس خبر داد.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین به نقل از اسکای نیوز گزارش داد، این وزارتخانه اعلام کرد که مایکل سولومون ۳۰ ساله و بنجامین تیتر ۲۲ ساله به اتهام ارتباط با حماس و تلاش برای کمک مالی به آن بازداشت شدهاند.
این دو نفر وابسته به جنبش بوگالو هستند.
البته ادعای وزارت دادگستری آمریکا مبنی بر ارتباط این دو نفر با حماس در حالی مطرح شده که جنبش حماس تا این لحظه واکنشی نشان نداده است.
آمریکا ادعا کرده که این دو فرد با شخصی که جزو اعضای حماس است در ارتباط بودهاند.
تحریمهای آمریکا علیه شخصیتهای لبنانی و حزبالله
دیوید شنکر، معاون وزیر خارجه آمریکا در امور خاورمیانه گفت که واشنگتن تمایزی میان دو شاخه نظامی و غیرنظامی حزبالله قائل نیست.
وی عنوان داشت که توجیهی برای این تمایز وجود ندارد، چراکه شاخههای نظامی و غیرنظامی حزبالله وابسته به یک رهبری هستند، همانطور که حزبالله در امور داخلی تعدادی از کشورهای عربی "دخالت میکند".
این موضع شنکر را تعدادی از نمایندگان مستعفی که با وی در مقر حزب کتائب در بکفیا دیدار کرده بودند، نقل کردند. این نمایندگان مروان حمادة، سامی الجمیل، هنری حلو، بولا یعقوبیان، نعمت افرام، ندیم الجمیل و الیاس حنکش بودند.
همانطور که نمایندگان مستعفی در مصاحبه با الشرق الاوسط گفتند، شنکر از ورود به جزئیات این تحریمها و اینکه آیا اسامی جدید شامل اعضای حزبالله یا همپیمانان آن یا جمعیتها و نهادهای وابسته به حزبالله میشود یا خیر، اجتناب کرد.
پس از اینکه برخی از حاضران در این نشست بر مطرح کردن پارهای از سوالهای مربوط به بسته تحریمها اصرار ورزیدند، شنکر گفت: «این تحریمها صادر خواهد شد، تا روزهای آینده منتظر باشید تا تمامی جزئیات را بدانید، هرچند که تعداد افرادی که مشمول این تحریمها میشوند، بسیار نیست.»
شنکر تصریح کرد که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه قبل از اینکه وی ابتکار عملی را برای نجات لبنان کلید بزند، تفاهم داشت و تفاهم این دو فرد، هرگونه حمایتی را برای نقش راه فرانسه فراهم میکند.
کسانی که با شنکر دیدار کردند، از وی نقل کردند که اولویت، اصلاحات و مبارزه با فساد خواهد ماند، اگر هم این دو مقوله محقق نشود، لبنان نخواهد توانست کمکهای مالی و اقتصادی را به دست آورد که به برون رفت لبنان از پرتگاهی که در آن قرار دارد، منجر میشود.
وی گفت که ابتکار عمل فرانسه، تنها یک نقشه راهی برای حل و فصل مرحله به مرحله است که برخاسته از تحقق اصلاحات مالی و اداری است تا پس از آن، اصلاحات سیاسی مورد بررسی قرار بگیرد.
برخی از کسانی که شنکر با آنها دیدار کرد، اصرار او برای محدود کردن دیدارهایش با ژوزف عون، فرمانده ارتش و نمایندگان مستعفی و نمایندگانی از جامعه مدنی را اینگونه تفسیر کردند که او خواسته است راه را در مقابل تمامی کسانی ببندد که تلاش میکنند بگویند نشستهای وی با طرفهای ذیربط در تشکیل دولت جدید، منجر به تاخیر در تشکیل دولت شده است چراکه او در روند تشکیل دولت مداخله کرده است.
شنکر از اظهارنظر درمورد سخنان تعدادی از نمایندگان مستعفی مبنی بر هراسشان از اینکه دولت جدید، همچون دولت سابق باشد، خودداری کرد.
وی به بحران اقتصادی و مالی لبنان پرداخت و گفت که لبنان از یک بحران بی سابقه میگذرد و نیاز به کمکهای مالی دارد.
شنکر تاکید کرد که تا قبل از پایان این ماه به بیروت بازمیگردد تا مساله ترسیم مرزهای دریایی میان لبنان و اسرائیل را بررسی کنند.
وی گفت که مطرح نشدن درخواست برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام در طرح فرانسه را درک میکند، چراکه این درخواست، ایده آل بوده و واقع بینانه نبوده است.
شنکر عنوان داشت: با ماکرون در این خصوص دیدار میکنیم، چراکه موانع قانون اساسی وجود دارد که اجازه برگزاری این انتخابات پیش از موعد آن را نمیدهد و تا زمانی که بیشتر نمایندگان پارلمان با استعفا از پستهایشان موافقت نکنند که این امر انحلال پارلمان را ممکن میسازد، برگزاری انتخابات زودهنگام با دشواریهایی مواجه خواهد بود.
وی تصریح کرد: اوضاع بحرانی که لبنان در آن به سرمیبرد، اجازه مرتبط ساختن سرنوشت نجات لبنان به مرحله پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را نمیدهد. هرکس هم که بر روی این امر حساب باز میکند که رویکرد آمریکا در صورت رسیدن جو بایدن به پست ریاست جمهوری تغییر میکند، خواهد فهمید که این دیدگاهش درست نبوده است، چراکه اصول سیاسی آمریکا تغییر نمیکند، به ویژه در مورد آنچه که مربوط به گسترش نفوذ ایران در منطقه و موضع نسبت به حزبالله باشد.