اهمیت چیلر، سردخانه و تونل انجماد
با توجه به اهمیت بسیار زیادی که وسایل تبریدی یا خنک کننده دارند، در این مطلب قصد داریم سه محصول صنعتی و پرکاربرد را معرفی کنیم. معرفی این محصولات کمک می کند تا افرادی که قصد راه اندازی کسب و کاری داشته و یا نیاز به وسایل خنک کننده صنعتی دارند، بتوانند با این محصولات آشنا شوند.
چیلر، سردخانه صنعتی و تونل انجماد سه محصولی هستند که قصد داریم به معرفی آنها بپردازیم. این سه محصول را شرکت های تولیدی در ابعاد مختلف و با تنوع زیادی روانه بازار می کنند.
سیکل تبرید تراکمی برای راه اندازی انواع وسایل خنک کننده از جمله چیلر، تونل انجماد و سردخانه صنعتی مفید است. سابقه استفاده از این سیکل به قرن نوزدهم بر می گردد.
برای اینکه بتوان سیکل تبرید تراکمی را در یک محصول خنک کننده راه اندازی کرد، به وسایل و اجزای مختلفی نیاز است که از جمله این تجهیزات می توان به کندانسور، کمپرسور، شیر انبساط، اواپراتور و... اشاره کرد. البته باید به این موضوع توجه شود که قلب این سیکل را کمپرسور تشکیل می دهد.
با توجه به اهمیت کمپرسور، شرکت های سازنده باید کمپرسور را متناسب با ظرفیت دستگاه خنک کننده و از شرکت های معتبر دنیا تهیه کنند.
یکی از کاربردی ترین سیستم های تبرید تراکمی، چیلر نام دارد. چیلر را سرد کن نیز می گویند .دو سیستم کلی برای استفاده از چیلر وجود دارد که به آنها تبرید تراکمی و جذبی می گویند. معمولا چیلر از نظر نوع خنک کردن گاز موجود در کندانسور به سه مدل آب خنک، هوا خنک و تبخیری تقسیم بندی می شود.
در مدل تراکمی، معمولا تراکم گاز می تواند اساس کار تبرید باشد. افزایش فشار و متراکم سازی گاز توسط کمپرسور انجام می گردد. پس از متراکم شدن گاز وارد کندانسور می شود و خنک شدن گاز باعث می شود تا تبدیل به مایع شود. شیر انبساط می تواند کمک کند تا این مایع وارد اواپراتور شود. این کار باعث می شود تا آب موجود خنک شود. مدل جذبی نیز به طور کلی همین سیستم را دارد با این تفاوت که محلول خاصی وجود دارد تا پس از خروج بخار آب از اواپراتور، آب را جذب کند.
برخی از تجهیزاتی که برای چیلر تراکمی مورد استفاده قرار می گیرند با سیستم جذبی مشابه بوده و بعضی از آنها نیز به صورت اختصاصی می باشند. در ادامه به معرفی تجهیزات هر دو سیستم پرداخته می شود تا همه افراد با آنها آشنا شوند.
برای سیستم تبرید تراکمی معمولا از کندانسور، اواپراتور، کمپرسور، شیر انبساط، لرزه گیر و تابلو برق استفاده می شود. برای سیستم جذبی از تجهیزاتی مانند جذب کننده، کندانسور، اواپراتور، مولد بخار، شیر انبساط، لرزه گیر و تابلو برق استفاده می شود.
یکی از کاربردهای اصلی که از انواع چیلر می شود، استفاده به عنوان تهویه مطبوع جهت خنک کردن ساختمان های بزرگ و چند طبقه می باشد. با توجه به هزینه بالای راه اندازی سیستم چیلر، برای ساختمان های کوچک کاربردی ندارد. از دیگر مواردی که می توان برای استفاده از چیلر به آن اشاره کرد، خنک کاری در سیستم های صنعتی می باشد. بدین ترتیب در شرکت های تولید پلاستیک، صنایع غذایی، قالب سازی، ریخته گری و... از چیلر صنعتی استفاده می شود.
عوامل بسیار زیادی را می توان معرفی کرد که بر روی قیمت تمام شده چیلر تاثیر گذار می باشند. در این مطلب به طور خلاصه به برخی از مهمترین این عوامل اشاره می شود تا عزیزان همراه بتوانند با این مقوله نیز آشنا شوند.
از بین عوامل تاثیر گذار بر روی قیمت چیلر می توان به ظرفیت، دمای آب خروجی، نوع کندانسور، نوع کمپرسور و... اشاره کرد. معمولا کمپرسورها دارای انواع مختلفی بوده که بر اساس شرکت سازنده و کیفیتی که دارد، قیمت آنها متغیر است.
سردخانه های صنعتی را می توان کوچک و یا بسیار بزرگ احداث کرد. تجهیزات خنک کننده را معمولا در یک مکان مخصوص قرار می دهند تا بتوان سرمای مورد نیاز را با توجه به فضایی که در اختیار بوده، تامین کرد. معمولا سردخانه صنعتی باید سرمای بسیار زیادی داشته باشد، زیرا قرار است در آینده حجم قابل توجهی از مواد فاسد شدنی درون این سردخانه قرار بگیرند تا کیفیت و تازگی خود را حفظ کنند.
سردخانه های صنعتی دارای عملکردی مشابه با سایر تجهیزات خنک کننده دارد. از سیکل تبرید می توان برای تولید سرما در سردخانه صنعتی کمک گرفت. نقطه شروع سیکل تبرید تراکمی در سردخانه صنعتی، کمپرسور است. با توجه به اینکه نقش اصلی در تولید سرما را کمپرسور ایفا کرده، لذا می توان کمپرسور را قلب سیکل تبرید تراکمی دانست. فریون و ترکیبات آن می تواند گزینه ای بسیار مناسب برای تولید سرما در سردخانه های صنعتی باشد.
بی رنگ و بدون بو بودن فریون باعث می شود تا با استفاده از این گاز هیچ گونه مسمومیتی را شاهد نباشیم. با توجه به اینکه سردخانه صنعتی برای هر کشوری مورد نیاز است، لذا کشورهای پیشرفته در سال های اخیر تمرکز بیشتری بر روی این محصول داشته و نتیجه آن تولید سردخانه صنعتی بسیار پیشرفته بوده است.
ای نوع سردخانه های صنعتی برای ایجاد دماهای بالای صفر طراحی شده اند. بدین ترتیب در صورتی که نیاز است دمای سردخانه صنعتی بین 1 الی 15 درجه سانتیگراد باشد، می توان از سردخانه صنعتی بالای صفر استفاده کرد.
داروها و بعضی از مواد خوراکی به سرمای زیر صفر حساس بوده و در صورتی که بیش از حد سرد شوند، خاصیت خود را از دست می دهند. برای چنین محصولاتی، سردخانه صنعتی بالای صفر مناسب است.
برای محصولاتی که نیاز به سرمای بسیار زیاد دارند و در دمای بالای صفر خراب می شوند، سردخانه صنعتی زیر صفر مناسب است. مواد پروتئینی از جمله محصولاتی بوده که باید در دمای زیر صفر آنها را نگهداری کرد. کمپرسور استفاده شده در این سردخانه ها معمولا از نوع چند مرحله ای می باشد.
این نوع سردخانه صنعتی توانایی تولید دمای بالای صفر و زیر صفر را دارد. بدین ترتیب به راحتی می توان کاربری آن را تغییر داد. در صورت تغییر کاربری بهتر است سردخانه به طور کامل تخلیه و ضد عفونی شده و سپس از آن استفاده کرد.
یکی از مزایای سردخانه صنعتی، جلوگیری از خرابی مواد غذایی فاسد شدنی می باشد. معمولا تولید مواد غذایی فاسد شدنی اگر سردخانه صنعتی وجود نداشته باشد، بسیار کمتر شده و امکان وجود کمبود در بازار بیشتر می شود.
از دیگر مزایای این سردخانه ها می توان به تنوع آنها اشاره کرد. ابعاد این سردخانه ها می تواند بسیار بزرگ باشد و همچنین امکان تولید ای سردخانه ها به صورت ثابت و یا متحرک نیز وجود دارد.
تونل انجماد را می توان نوعی سردخانه در نظر گرفت که دارای تغییرات گسترده ای از نظر نوع سرمایش نسبت به سردخانه های معمولی می باشد. معمولا سرعت عمل سرد شدن محصولات در تونل انجماد می تواند اصلی ترین تفاوت آن با سردخانه های صنعتی باشد. تونل انجماد کمک می کند تا انواع مواد غذایی بدون اینکه با افت کیفیت مواجه شوند، نگهداری شوند. طعم و بوی مواد غذایی که در تونل انجماد نگهداری می شوند، تغییری نسبت به طعم و بوی تازه آن محصول ندارد.
کم بودن زمان مورد نیاز برای منجمد کردن مواد مختلف می تواند یکی از اصلی ترین ویژگی های انواع تونل انجماد به شمار برود. کم شدن زمان انجماد باعث می شود تا ماندگاری محصولات بیشتر شده و از همه مهمتر، کیفیت محصول نیز ثابت باقی بماند. بدین ترتیب محصولاتی که از تونل انجماد خارج می شوند، پس از آب شدن یخ، تفاوت خاصی با محصول مشابه تازه ندارند.
تونل انجماد به خاطر سرعت بالای انجماد، از رشد هر گونه باکتری جلوگیری می کند. در واقع این باکتری ها در دراز مدت باعث خرابی محصول می شوند. به همین خاطر محصولات پس از خارج شدن از تونل انجماد هیچ گونه افت کیفیتی را تجربه نخواهند کرد.
کنترل تونل انجماد به صورت کاملا اتوماتیک انجام می شود. بدین ترتیب برای کنترل بخش های مختلف به نیروی انسانی نیاز ندارد. این موضوع در کاهش هزینه ها تاثیرگذار است. اتوماتیک بودن باعث می شود تا احتمال بروز خطای انسانی نیز از بین برود و پروسه انجماد به بهترین شکل ممکن انجام شود.
انتهای رپرتاژ آگهی/